onsdag 13 oktober 2010

Dog hon lyckligt berusad?

Öppnade igår den sista burken av den egenproducerade honungen - den har några år på nacken för den var länge sedan de sista bikuporna slogs igen. 

I denna, väl förslutna, burk hade en myra tagit sig in. Hon var nu död.

Jag undrar om hon dog i ett tillstånd av berusande lycka.

PS!
En enda myras liv kan vara betydelsefullt för omvärlden. Särskilt för ett litet djur som heter leverflundra.
Det är en liten mask, en parasit. Den lille fortplantar sig i magen hos idisslare, t ex får eller kor.

När den kommit dit så söker den sig till levern och lägger sina ägg. Äggen förs med gallan till tarmarna – och kommer ut tillsammans med spillningen. Om en snäcka äter upp de här äggen som hamnat i gräset, så utvecklas äggen till larver. Men bara då.

De här små, små larverna utsöndras sedan  med snäckans slem. Nu gäller det att just en myra hittar det här slemmet – och äter upp det. I myran tar sig larven igenom tarmväggen och kapslas in nära myrans midja. Så gör alla larver i varje myra. Alla utom tre!

Dessa tre beter sig annorlunda. De tar sig in i ett nervcentrum i myrans huvud och manipulerar myrans beteende. Ungefär som Sverigedemokrater kan ta sig in i huvudet på moderater och sossar.

På dagarna arbetar myrorna med att samla mat och barr till stacken. När kvällen kommer så går de hem till sitt bo. Alla utom den som har fått den lilla larven i huvudet… Den lilla larven har programmerat om myrans hjärna… Så den myran klättrar istället upp på ett grässtrå, låser fast sina käkar i toppen på strået och försjunker i dvala.

Överlever den natten så sätter den igång och arbetar tillsammans med de andra myrorna nästa dag. Och så klättrar den upp på sitt strå igen, låser fast sina käkar och försjunker i dvala. Nu kommer ett betande djur, ett får eller en ko, och tuggar i sig grässtrået. Myran dör. Men den lilla larven lever vidare… Den tar sig genom tarmväggarna, och letar sig fram till levern. Där lägger den sina ägg.

Äggen förs med gallan till tarmarna – och kommer ut tillsammans med spillningen, där en snäcka äter upp dem. I snäckan utvecklas äggen till larver, som utsöndras med snäckans slem. En myra får tag på slemmet, äter upp det. Blir galen och sätter sig på ett grässtå…

Apropå gårdagens inlägg: Är detta exempel på intelligent design, så hade Gud en förunderlig humor.

12 kommentarer:

 1. Om Gud hade lite tråkigt en dag och fick för sig att skapa en art, kan någon tro att han uppfann människan med flit?

  Nej, det måste vara en slump. Månne är vi ett måndagsexemplar.

  SvaraRadera
 2. Vad sinnrikt av den lille gynnaren! Outgrundliga äro herrens vägar, för att inte tala om hans maskar. :-)

  /Jocke

  SvaraRadera
 3. Akta dig, Birger, snart kommer några humorlösa ärkefeminister eller hårdkokta dödsallvarliga religiösa män att påstå att ditt bildval visar på gubbsjuka resp syndfullhet. Själv begriper jag ironin i bilden och gläds över den fantastiska berättelsen om den lilla larven och hoppas att jag, liksom nog myran fick göra, får en berusat lycklig död istället för en tragiskt nedstämd sådan. Några glas rödvin och en morfinspruta när det är dags vore behagligt och på vägen dit tänker jag hellre leva med så tillfredsställande berusande stunder än ett något år längre tråkliv.
  Ramp Eilert

  SvaraRadera
 4. Hur vet du att myran var en hon?

  SvaraRadera
 5. 08:43
  Det brukar heta, att man hellre bör leva kort men roligt, istället för länge men tråkigt.

  En tredje väg: leva länge och roligt.


  09:49
  Substanstiv som slutar på -a är feminina i äldre svenska, i regel.

  SvaraRadera
 6. En sak är säker. Gårdagens budgetdebatt gjorde inte en berusad av lycka i alla fall.
  Detta eviga tjat om lönearbete. Lönearbete som lösningen på integration, demografi, välfärd, lycka och miljöproblem. Lönearbete som övergripande mål och mening med livet.
  Om jag med samma frenesi skulle tjata om blommor, kanotfärder eller julafton som dessa tjatar om arbete skulle jag nog få en diagnos av något slag. Likt ett litet barn som ser om samma film om och om igen rabblar politikerna och näringslivet sitt mantra. Arbeta, arbeta, arbeta.
  Jag trodde att livet skulle ha många färger och smaker. Men det har destillerats ner till en smaklös beige-brun sörja. Eventuell färg och smak kan endast tillåtas på den snålt tilltagna marginal som kallas fri tid.

  SvaraRadera
 7. Frågan är ju Birger vad man utgår från är sant Evolutions forskare menar ju att kampen på liv och död är grundläggande har alltid varit så och kommer alltid att förbli så. Bibeln säger annorlunda den pratar om paradiset när alla djur var växtätare en gång i tiden och pekar framåt på paradisets återställelse. något du själv kraftfullt berör och har visioner runt i din blogg när krig mord minkfarmar och kärnkraftverk inte längre finns.Profeten jesaja beskriver den nya jorden så här:

  Då skola vargar gå i bet
  tillsammans med lamm,
  och lejon skola äta halm
  likasom oxar,
  och stoft skall vara ormens föda.
  Ingenstädes på mitt heliga berg skall man då göra,
  vad ont och fördärvligt är,
  säger HERREN.

  En saga säger kanske Birger krasst, tja men fundera lite ur evolutions synpunkt i så fall är det alltid människans lott att kriga och med makt styra jorden och fördärva den ? jag som religös hoppas inte det utan hoppas att människan kan "trancendera" eller "helga" sig, kanske Birger föredrar evolvera etiskt som sitt uttryck, vad vet jag.

  Lars På kyrkogården

  SvaraRadera
 8. Bibelns framställan av Skapelsen behöver inte vara fel. Den har bara valt poesins uttrycksform.

  Vi har ju frihet att välja tolkningar, och då kan man lika gärna ta den saga som livfullt leder Känslan uppåt, istället för den knastriga vetenskapens bild, även om båda är sanna.

  Gt

  SvaraRadera
 9. Anonym 09:49 - Myror som jobbar är honor, pre3cis som inom bisamhällen. Myrdrönare ligger på sofflocket och/eller befruktar sin drottning.

  Gt: Förvisso kan man tolka det så, men när det skrevs var det knappast poesi eftersom man inte hade grepp om evolutionen. Det var nog så att man avsåg det bokstavligt, precis som många gör än idag.

  Lars: Evolvera etiskt. Snyggt!

  Sara: Snyggt formulerad beskrivning, håller med dig och tänker norpa några av dina uttryck.

  Ramp Eilert: Ingen än så länge...

  SvaraRadera
 10. Birger.

  Du har nog rätt i det, att man inget visste om evolutionen, när Bibeln skrevs, åtminstone kan vi tills vidare anse det.

  Men, vad säger att poesin skulle vara mindre sann för det?

  Sannhet, är det inte det, som vi i våra själar erkänner/godtar som sanning?

  När du lyriskt tecknar din upplevelse av kanotfärden genom Tisnarens bölja, då är det ögonblick av sanning för dig.

  Men för "Vetenskapen" handlar det om helt andra kvaliteter.
  Eller hur?

  Det är vid dylika vägskäl vi är fria att välja. Även om båda behövs, så kan mången känslig människa uppleva den ena som mer upplyftande, utvecklande och givande än den materialistiska.

  Gt

  SvaraRadera
 11. Skynda, skynda att göra och duga? Eller skynda, skynda att berusa sig med lycka och lust? Medan tid är borde man fråga sig vad man ska med livet till.

  SvaraRadera
 12. kan bara hålla med Birger. Snyggt formulerat, Sara!

  /Jocke

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.