fredag 13 augusti 2010

Vi kan inte vänta - framåt tillsammans!


Så har de presenterats. Socialdemokraternas och moderaternas valkampanjer.

Framåt tillsammans hojtar moderaterna. Framåt till vilket mål?

Vi kan inte vänta, utropar socialdemokraterna. Vad kan man inte vänta på?

Svaren på frågorna bli tragikomiska. Framåt tillsammans mot ett samhälle där vi jobbar mer, konsumerar mer och springer fortare i det ekonomiska hjulet. Och det är just det som sossarna inte kan vänta på.


Det är som att ta tre steg tillbaka, som om vi skulle kunna lösa de problem vi står inför med hjälp av att arbeta mer, konsumera mer och springa allt fortare - det vill säga vara duktiga idioter i ett ekonomiskt hjul som snurrar allt fortare och där cirkusdirektören - i blå eller röd mantel - piskar människor att varva upp, växla upp och skynda fortare. Gärna framåt. Det vill säga dit som näsan pekar.

Steg 1 tillbaka: 80-talets debatt om livskvalitet contra det materialistiska tillväxtsamhället är bortsopad från agendan. Det var den debatten som skapade miljöpartiet. I den debatten var socialdemokraterna den största fienden, betonghäckarna som slogs för rätten att släppa ut miljögifter bara det gav jobb. I dagens debatt finns bara en enda väg: ekonomisk tillväxt. Alla riksdagspartier har socialdemokratiserats.

Steg 2 tillbaka: 90-talets debatt om sänkt arbetstid är bortsopad från agendan. Trots att alla partier, utom moderaterna, var eniga om att man skulle gå vidare efter det att man infört fyrtiotimmarsveckan som norm. Alla riksdagspartier har moderatiserats.

Steg 3 tillbaka: All den insikt som samtliga partier uttryckte verbalt under klimatmötet i Köpenhamn är nu glömd och undanstoppad. Fredrik Reinfeldt orkade till och med, när debatten så krävde, ifrågasätta jakten på tillväxt. Och Mona Sahlin luftade, när medierna så krävde, för ett ögonblick tanken att klimatfrågan var den viktigaste frågan. Alla partier tonar nu, i blockpolitikens namn, ner klimatfrågan så mycket man kan.

Nu gäller framåt tillsammans, för vi kan inte vänta. En i vänsterfil, en i högerfil. Kör dit näsan pekar. Så fort som möjligt. Tänk inte. Det har du inte tid med.Som motvikt mot deras visionslösa budskap läser jag på en sajt, som är under försiktigt uppförande:

Steg 1:

I slutet av 1700-talet tog industrialiseringen fart i England och spred sig snart till övriga Västeuropa och vidare ut i världen. Den ekonomiska tillväxten blomstrade, enorma rikedomar alstrades och så småningom tillkämpade sig även vanligt folk en del av välståndsökningen.

Man kan säga att det första steget i det moderna samhällets utveckling hade tagits.

Steg 2:

Efter ett chockartad uppvaknande under oljekrisen tog den ekonomiska tillväxten ny fart under 1980-talet, samtidigt som ingen längre kunde förneka de växande miljöproblemen. Det visade sig finnas en tydlig koppling mellan ekonomisk tillväxt och ökad miljöpåverkan.

Men lösningen blev inte att se över själva tillväxtmodellen, trots att många fakta pekar på att den kan vara en stor del av problemet. Istället nåddes en bred enighet om att mer tillväxt ska lösa tillväxtproblemet.

Det moderna samhällets utveckling har därmed gått in i sin andra fas...

Steg 3:

Steg 3 i det moderna samhällets utveckling innebär att vi accepterar att ingen teknikutveckling i världen kan ändra det faktum att evig materiell tillväxt är omöjlig på en planet med begränsade resurser. Tekniken kan bara skjuta fram gränserna lite, inte trolla bort dem.

Allt fler undrar om vi inte måste överge den samhällsmodell som är baserad på ekonomisk tillväxt. Vi behöver kanske hitta en helt ny modell för mänsklig utveckling som förmår sprida välfärden och samtidigt respektera de ekologiska gränserna. Vi kallar denna nya modell för Steg 3.

Ingen vet hur en sådan modell ska se ut och vi kommer att ställas inför tuffa utmaningar och stora förändringar, men vi tror inte att det finns något alternativ. Vi behöver plocka fram modet och hitta nya kreativa lösningar. De äkta samhällsentreprenörerna måste träda fram och skapa ett samhälle där planetens och människors välmående prioriteras högre än ekonomisk tillväxt.

11 kommentarer:

 1. STeg 3 är tydligen på väg! Bra!

  SvaraRadera
 2. Storstadsväljarefre aug. 13, 09:36:00 fm

  Jag blir orolig att sossarna nu tänkt fel när de lagt upp sin kampanj. Valaffischerna andas gammal öststatskultur. Sossarna riskerar att sänka de rödgröna. Risken finns att valaffischerna förstärker bilden av s som ett tråkigt, grått parti utan kreativa tänkare.

  SvaraRadera
 3. Vilken sajt är det som är under försiktigt uppförande ?

  SvaraRadera
 4. Enär båda partigrupperna tycks vilja samma sak har det inte någon betydelse hur man röstar, om man nu skall bry sig om att rösta.
  Så en sak som det pratas lite eller inget om. EU lägger sig i och detaljstyr alltmer av människors vardag. Då är utrymmet för egna initiativ ständigt minskande. Även detta visar att det inte betyder något på vilket parti eller om man röstar.

  SvaraRadera
 5. Det blir inte att rösta för något, utan att rösta emot något. Mot Alliansen. Det går för långt med Reinfeldt och Olofsson vid makten.

  SvaraRadera
 6. Nätverket Steg 3 är på väg. YES!!

  SvaraRadera
 7. Visst 13:12 Brukar uttrycka det som så att jag röstar med den jag tycker minst illa om.
  10:45 har även en poäng om det där med EU som lägger sig i och bestämmer allt mer. Vad skall lokalpolitikerna då besluta om?

  SvaraRadera
 8. 1. Vår planet saknar, KLOTFÖRSTÅND, och eftersom det inte tidigare har funnits så är det många som ännu inte förstår vad det är.
  2. Tänk dig att, Kapten Konkurs, har utrotat alla kulturer som levat på Jordens långsiktigt hållbara villkor.
  3. Nu uppstår en existentiell ångest, hela vår planet, håller på att gå under på grund av att man mycket snabbt förbrukar ändliga resurser och fördärvar biosfär och klimat och förändrar människornas medvetenhet till en dyrkan av marknad, kommersialism och en vettlös konsumtion.

  A. En annan värld är möjlig, grundad på fotosyntes kretslopp och samverkan. Detta är en förenklad beskrivning.
  B. Möjligheten till en framtid är att vi omedelbart startar övergången.
  C. Förutsättningen är att de som fortfarande har förståndet i behåll, utbildar resten av världen till att ta det globala ansvar som tillåter oss att skapa kulturer på Jordens långsiktigt hållbara villkor, samtidigt som vår civilisation krackelerar. Lycka till! / Roland

  SvaraRadera
 9. fredrik Gräslundfre aug. 13, 05:08:00 em

  Festligt, Moderaterna har totalt gett upp och låter nån copywriter köra "crazy" avstavning, som var inne för 3 år sen. Sossarna kör med "skapa jobb" som borgerlig media lätt avrättar, varför fortsätter de lägga upp sig på slaktbänken ?
  Men Birger, kan du inte börja skriva ur det perspektivet att tillväxten redan är körd pga peak oil ? Dessutom är vi nu globalt sett inne i en våldsam deflationsspiral, dvs i det läge där världen nått skuldmax och alla uppblåsta tillgångsvärden kommer att säcka ihop, trots elitens desperata försök att staga upp sufflén. Uppdatera dej lite mer och utgå från att vi redan är i en ny situation

  SvaraRadera
 10. En bra föreläsning om tillväxt:
  http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY&p=6A1FD147A45EF50D&playnext=1

  - Kapten Kidd

  SvaraRadera
 11. Kerstin (språkpolis)sön aug. 15, 12:37:00 fm

  Helt utanför ämnet, men Moderaterna borde verkligen se över språkhanteringen i sina valkampanjer. Förra valrörelsen hade de stavfel i de lokala annonserna här i kommunen, och i år kan de inte avstava ordentligt. Ur Svenska skrivregler, andra upplagan (sidan 100):
  "Observera att bindestreck (divis) måste användas vid avstavning. Skrivsätt som
  AV
  STAV
  NING
  är synnerligen otydliga och olämpliga, oavsett i vilket sammanhang de förekommer."

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.