tisdag 3 augusti 2010

Svart katt, vit katt

När ska den borgerliga tillförordnade regeringen inta ett medborgarperspektiv?

Socialister har under årtiondena haft sitt statliga perspektiv, borgarna har sitt vinstperspektiv. Vem tar sig an medborgarperspektivet?


Det spelar ingen roll om katten är svart eller vit, bara den fångar råttor. Sa kommunister som privatiserade. När ska denna typ av insikt gå upp för fundamentalister i den svenska tillförordnade regeringen? Frågar sig denne skribent (Ola Wong i dagens SvD).

För övrigt är filmen till höger en höjdare, en total upplevelse i grenen film.

Vad finns övrigt att säga denna höstlika sensommardag? Jo, att Sverigedemokraterna går bra i en opinionsmätning - större än tre riksdagspartier - vilket föranleder Aftonbladet att i gammal god ordning tala om att politisk kaos hotar. Kaos? Jag minns när samma tidning menade att demokratin hotades om MP kom in i riksdagen.

Kaos är fel ord. Tragik är rätt ord - men det är inte en följd av invandrings- och flyktingpolitik som Sd kommer in i riksdagen, utan av att de två blocken saknar visioner som kan tända eldar i människors bröst. Vem brinner för borgarnas vurm om att sälja ut? Vem brinner för de som nöjer sig med att försöka återföra något till det som var för fyra år sedan? Är det något vi kan brinna för? Att ha som vision? Eller höghastighetståg till Kalix som vision?

8 kommentarer:

 1. Jag saknar också medborgarperspektivet.
  Har inte wikileaks (som sprider information på nätet) sådana ambitioner, verkar det som, medborgaren mot insitutionerna?

  SvaraRadera
 2. Eftersom uppåt 50 procent av befolkningen anser att invandringspolitiken är för generös, undrar man ju var alla de invandringskritiska väljare som inte röstar på SD blir av.

  SvaraRadera
 3. Det kanske är en lite blek/svårsåld vision, men kan vi inte nöja oss med att backa bandet. Som Zygmunt Bauman skriver i "Det individualistiska samhället"; " Välfärdsstaten är en av den moderna civilisationen största bedrifter ". Kan vi inte bara vara rädda om den ?
  Fick själv upp ögonen för omfattningen av det som pågår efter att ha läst "Sälj hela skiten", av bland andra Josefin Brink. Skrämmande läsning.
  Finns på U-tube:
  http://saljhelaskiten.blogspot.com/
  Eric

  SvaraRadera
 4. Birgers utsaga är mycket bra. Men P-O Karlssons inlägg är ett viktigt komplement!

  Många anser att folkomflyttningar inte löser några problem, utan snarare skapar nya.

  Många håller med SD om att insatser för de drabbade ska läggas i deras närområde, då det endast är en ringa andel av dem som kan köpa sig en flykt till Sverige.

  Men säkert finns det även väljare, som retar sig på mediernas urval ifråga om intervjuer och annat, där bara de gamla partierna får vara med.

  Där kan man "straffrösta" på SD, fast man egentligen ogillar mycket hos dem, exempelvis deras vilja att "kraftigt bygga ut kärnenergin", deras prisande av monarkin och deras ensidiga ställningstagande för Israel.

  SvaraRadera
 5. Jag kan sakna glöden hos våra politiker. Synnerligen de röd-gröna borde kunna ha en viss glöd och visioner. Dock är det mycket som behöver återställas och myckert som behöver förändras, vilket ingen pratar om.Tyvärr tycker jag att S har missat att förändra sitt parti och ställa sig frågan vad som gör att de tappar i förtroende. Är något nytt där förutom att Persson försvunnit. varför kritiserar ingen honom och det han stod för.Där om någonstans saknas glöden.
  Sen ser jag det trist att vi har så hårda regler för flyktingar i Sverige, utifrån att jag arbetar nära människor på flykt. INGEN människa är ILLEGAL på detta klot! Jag är tacksam för att jag föddes i Sverige, men därför inte utan empati för dem som inte gjorde det och synnerligen dem som jagas från land till land och helst inte skulle få finnas i många bortskämda svenskars ögon.

  MVH
  EW

  SvaraRadera
 6. Jag tycker att samtliga partier skall sluta bry sig så mycket om andra partier och istället berätta vad de själva vill och står för.
  Det är nästan så man tycker att årets val kan bli det sämsta någonsin när det gäller att förklara sin egen politik i respektive parti. Alla pratar om nån annan.

  SvaraRadera
 7. Bo Grahn, precis så är det!

  Partierna kör sina eviga jämmerlåtar mot konkurrenterna.

  Om de istället ägnade den tiden åt att förklara sina egna program, vore det uppskattat.

  SvaraRadera
 8. P-O Karlsson undrar vart de invandingskritiska tar vägen.

  Han gissar väl att de går till Sverigedemokraterna.

  Och vart tar "Sverige ut ur EU"-anhängarna vägen?

  Kanske SD gynnas även där, sedan Vänsterpartiet börjat sväva på målet om EU-medlemskapet.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.