onsdag 11 augusti 2010

"Nu ska vi ta krafttag...."

Minkfarmarna kunde varit stängda idag. En enda händelse saboterade en lag som stoppat pälsdjursuppfödning i Sverige. Mer om det nedan. Men först några rader om Djurrättsalliansens nya dokumentation.

Det myckna skitprat som gång på gång, år efter år, framförs av ansvariga politiker när det gäller djurskydd lär slå det mesta i hyckleri. Nu låtsas jordbruksministern att han inte känt till hur minkar lever i verkligheten. Men allt det där vet alla som är det minsta insatta. Vet man det inte så beror det på att man inte vill veta. Till och med DN:s ledarsidan uppger att man känner till det... Fast jag tror mig minnas att just den ledarsidan gjorde sig lustig över att jag som språkrör påpekade det orimliga i den här typen av uppfödning. SvD:s ledarsida väljer dock att angripa Djurrättsalliansen istället.

Samma bortförklaringar, löften och pladder som när Djurrättsalliansen avslöjande hur det stod till fläskproduktionen kommer nu i repris. Det är så tröttsamt att höra. Åter har Djurrättsalliansen gjort det arbete som myndigheterna borde ha gjort - om det varit meningen att de skulle göra det. För grisarna har det kanske blivit något bättre efter Djurrättsalliansens agerande. Se filmen om minkarna här.

Per definition bryter idén om minkar i bur mot djurskyddslagens grundläggande paragrafer. Men avståndet från dessa till den enskilda minken eller den enskilda hönan är astronomiskt.


Varför togs inte beslutet att avveckla bland annat minkfarmarna redan för mer än tio år sedan?

Så här var det: I samband med regeringsförhandlingarna 1998 - då MP påbörjade samarbetet med socialdemokraterna - fick vi till en verbal överenskommelse att pälsfarmerna skulle avvecklas. Det var en av de frågor som MP drev och där kompromissmånen var minimal.

Tyvärr släpptes minkar fri i en djurrättsaktion just i samband med överenskommelsen, vilket ledde till att regeringen valde att inte ställa upp på vårt krav eftersom det skulle kunna tolkas som att man gav efter för "terror och våld". Det hela var mycket olyckligt. Gott syfte fick motsatt effekt. Vi var många som var förbannade, istället för att till djurrättsrörelsen kunna leverera en god nyhet blev det besvikelse över hur några enstaka aktivister, som inte vågade krypa ur sin anonymitet och därmed också frånsade sig principerna för civil olydnad, körde hela projektet i sank.

Nu har det gått 12 år sedan detta hände. Tolv år med fortsatt drift av minkfarmar och drift med djurskyddslagen... Här skriver förresten talespersoner från Djurrättsalliansen i AB. Och här ett bra blogginlägg.

11 kommentarer:

 1. Tiden är ute för pälsindustrin. Medvetandet höjs i samhället och de enda som har behov av en päls är djuren själva.

  Det bästa jag läst i slaskpressen!

  SvaraRadera
 2. Såg just på en annan hemsida att kinesisk pälsindustri skall lockas till Köpenhamn.
  Det finns tydligen de som vill att den skall lockas till Sverige också.

  SvaraRadera
 3. Tack för ditt stöd till djurrättsrörelsen!
  Lina

  SvaraRadera
 4. Notera även att det är valtider. Såg en representant för de rödgröna på TV som godtog alla påståenden utan den minsta fråga när var och hur bilderna var tagna. En näringsidkares rättssäkerhet är tydligen en ickefråga för S+V+Mp.

  SvaraRadera
 5. Tidigare gav sig aktivisterna på svinbönderna. Något åtal är dock ännu inte väckt, och bilreparatören (åklagaren ursäkta skämtet) funderar fortfarande.
  Dock sägs eller görs inget mot ritualslakt. Många djur får fortfarande plågas sin sista stund i livet.
  Tydligen är man rädd för muslimerna. Dessa betraktar ju grisen som ett orent djur, så att ge sig på grisuppfödare är ofarligt.
  Nu förväntas ingen reaktion, men detta inlägg visar att det finns människor som försöker se verkligheten bakom vad som händer.

  SvaraRadera
 6. Tack för det 14:38

  SvaraRadera
 7. Nu gäller det att ta tillbaka tillsynsansvaret från länsstyrelserna!

  SvaraRadera
 8. Kanske dags att fundera på byte av livsstil, eller?

  Tips att studera:

  www.halsoframjandet.se
  www.vegetarian.se
  www.vildasnan.se

  Gt

  SvaraRadera
 9. Tack, Birger, för att du för talan för dem som själva inte kan! Och tack Djurrättsalliansen! Blev medlem hos er efter er förra insats för vårt samhälles allra, allra svagaste.

  SvaraRadera
 10. Anonym 11 augusti 18:54

  Byte av livsstil? Hm... Äter vi minkar?

  Alltid kommer dessa extrem-matisar med sina orealistiska förslag. Det är ju inte naturligt för människan att äta enbart växter, som ju för övrigt också är liv. Människan är allätare.

  Skiljelinjen går inte mellan äta och inte äta kött. Den går mellan bra och dålig behandling av djur. På den vägen kan vi göra oändligt mycket mer.

  SvaraRadera
 11. Från tand till tarm är vi växtätare!

  Att vi tvangs ta till animalier, berodde på att vi hade övergivit de evigt gröna lundarna och dragit oss ut mot polerna, där frosten satte stopp för vår naturliga föda: frukter och levande växtdelar.

  De människolika aporna är nästan vegetarianer, utom orangutangen som är helvegetarian (enligt säker källa).

  Extremist är ett relativt begrepp. Det står i förhållande till brukaren, som anser sig vara normen. Med samma rätt kan därför en vegan kalla slaktmatens vänner för extremister, där de står med sina blodiga avlivningsredskap.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.