lördag 28 augusti 2010

Ideologiska mantrat

Det ideologiska mantrat som råder tycks vara skynda, skynda, skynda - som vore Gunde Svan vår tids stora ideolog. Och som vi alla vore fångar på marknadsfundamentalismens Fort Economicus.

Tesen är: jobba mer, så du kan konsumera mer, så vi kan produceramer, så du kan jobba mer, så du kan konsumera mer så vi kan producera mer. En evig spiral i jakten på ekonomisk och materiell tillväxt. En jakt som skuldsätter oss alltmer, tär på våra möjligheter att växa som människor och reducerar vårt värde som människor.

Här ett utdrag ur kommande program (bland annat i P1 kl 11.05 onsdagen den 1 september). Funkar inte ljudfilen på din dator så hittar du en på denna länk, till höger i rutan.

19 kommentarer:

  1. En inte helt lättsmält favorit;
    Money as debt:
    http://video.google.com/videoplay?docid=-2550156453790090544#
    Eric

    SvaraRadera
  2. Birger,

    synd att du aldrig lyssnar eller tittar på nyheterna. Då hade du fått reda på att exempelvis endast en halv procent minskad tillväxt i samhället kan betyda katastrof för många människor. Tillväxten är A och O; utan den hade vi fortfarande klättrat omkring i trädkronorna. Allting du har omkring dig är resultat av tillväxt. Det finns mängder av grundläggande ekonomisk litteratur du kan ta del av om du så önskar.

    Din kritik är missriktad. Om det i stället handlar om tillväxtens innehåll kan jag förstå dig. Som det är nu gör du dig bara löjlig.

    SvaraRadera
  3. Tänk, om vi är skapta just för ett liv i trädkronorna i de evigt gröna, tempererade lundarna?

    SvaraRadera
  4. Bisse,

    Om man är lika nöjd med lika mycket eller mindre, och samtidigt skonar det enda klot vi har,
    är det också löjligt ?

    " Vi har inte ärvt vår planet av våra föräldrar, vi har lånat den av våra barn och barnbarn ".

    Eric

    SvaraRadera
  5. Bisse: Tja om du tycker så, så bjussar jag gärna på det.

    Jag är i alla fall i gott sällskap, så din uppfattning tär inte så mycket på mig.

    Har du själv funderat på vad exponentiell tillväxt - vilket är måttet för ekonomisk tillväxt - innebär? Har du funderat över de grundläggande naturlagar som vi inte kan förhandla om? En titt på termodynamikens lagar kanske också vore något? Eller varför inte en och annan kurva över sambandet mellan ekonomisk tillväxt och antalet jobb - eller kanske till och med kurvor över relationen tillväxt-välbefinnande?

    Det jag tror du grundar ditt förlöjligande på är att du utgår från att dagens strukturer, system och normer utgörs av någon sorts naturlag - och därmed fastnar i föreställningen om en evighetslång tillväxtvåg, beräknad i exponentiella former.

    Lika rimligt det är att låta den ekonomiska och materiellt tillväxten utgöra ett grundfundament i ett visst skede av samhällsutvecklingen, lika rimligt är det att växla över till andra modeller när man man uppnått allt det goda vi vunnit och när vi ser att stora delar av jakten på ekonomisk tillväxt förvandlas till oekonomisk tillväxt, där vi tär på det kapital som byggts upp under årmiljoner på vår planet samtidigt som effekterna blir att vi utarmar planetens grönytor och dramatiskt försämrar situationen för grundvatten och hav. Vi kan inte frikoppla oss från naturens spelregler, hur gärna vi än vill.

    Det kan vinnas någon sorts rationell tanke i att offra vissa delar av planetens kapital, så länge det leder till att människors behov täcks - och gärna lite mer än så. Men det är inte rationellt att se denna utveckling som linjär - särskilt inte eftersom den inte ökar vårt välbefinnande.

    Tja, du kanske tycker det också var löjligt. Och i så fall är du givetvis inte ensam. Tvärtom. De som försvarar rådande norm har alltid förlöjligat dem som ifrågasätter den. Ända tills de plötsligt finner att normen förändras, då försvarar de den med samma ihärdighet.

    Lev väl!

    SvaraRadera
  6. Birger måste vara ett under av tålamod som med så vänligt bemötande svarar på den typen av angrepp som signaturen Bisse gjorde. Jag är imponerad av dig, Birger! Du har fina ledaregenskaper!
    Rigmor A.

    SvaraRadera
  7. Bisse:

    "... endast en halv procent minskad tillväxt i samhället kan betyda katastrof för många människor."

    Varför?

    SvaraRadera
  8. För att minimera de återkommande nybörjarkommentarna av Bisses art, borde du överst på sidan länka till en grundkurs i exponentiell tillväxt (jag gör emellanåt "stickprov" i vardagen, senast på en moderatkollega, inte en jäkel vet vad det innebär!), t ex din vinboxtext kombinerad med texten Häpnadsväckande valrörelse.

    SvaraRadera
  9. Anonym 13:58

    Tillväxt handlar inte om vinboxar utan om ett bra liv. En grundkurs i ekonomi skulle däremot sitta fint!

    SvaraRadera
  10. Jahaja.

    13:58/civilekonomen

    SvaraRadera
  11. Nu är det hjul igen
    Ekorrhjul

    SvaraRadera
  12. Till Anonym 13:58 skulle jag bara vilja påpeka att åtskilliga av dem som finns med i Steg 3 har många års studier av nationalekonomi!
    HB

    SvaraRadera
  13. Till HB skulle jag bara vilja påpeka att min kommentar 18:31 var en ironisk replik till tillväxtkramare 16:44.

    13:58

    SvaraRadera
  14. Snygg uppdatering av hemsidan!! (Men vinboxillustrationen "måste" med. :-) För att konkretisera och tydliggöra det orimliga med evig tillväxt. Få saker kan övertyga som siffror...)

    13:58 igen

    SvaraRadera
  15. Aha. Efterfrågad illustration är nog på gång. Kanske därför en av "knapparna" heter Från tillväxt till tillnyktring. :-)

    SvaraRadera
  16. Vi behöver mindre av kompromisser och mer politiker som vågar föra fram sin ideologi. Birger, du har en plats att fylla i politiken. Det var ett mycket bra program - har just lyssnat på tendens.

    SvaraRadera
  17. Birger,

    Du uttryckte dig så förnuftigt, sakligt och med passion i programmet!

    Åh, vad jag saknar fler röster som din!

    Det står ju helt klart när man hör dig att vi lever i den upp-och-ned-vända världen.

    Jobb, jobb, jobb lyder mantrat. Men som du sa - *vilka* jobb, är det *bra* jobb eller *dåliga* jobb. Eller tycker man att det inte spelar någon roll?

    Starkt.

    SvaraRadera
  18. det är så sannt!! kan rekomendera filmerna "ZEITGEIST"

    sen kolla in The Venus Prodject och JACQUE FRESKO mycket sevärt:)

    SvaraRadera
  19. Hej Birger
    jag blev så glad över din rättframhet i diskussionen runt arbetet i P1s tendens och det märkliga att man valt att beskatta människor istället för t ex maskiner eller omsättning. Är det nån historisk koppling eller blev det bara så?
    Jag är också nyfiken på hur du ser på vänsterns diskusisoner i denna fråga. Jag har alltid identifieraat mig med vänsterpartiet men ser en avsaknad i Vs problematisering av arbete/tillväxt. Fö saknar jag Schymans förmåga till analys.

    Mvh Stina

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.