tisdag 27 juli 2010

Sahlins bok visar hur avbsurd den rödgröna sammanväxten är

Jag läser Mona Sahlins nya bok. Här framträder den sortens socialdemokrat som hyllar ekonomisk tillväxt, söker ekonomisk tillväxt och ser ekonomisk tillväxt som medel för alla goda mål.

Det är som om den internationella debatten om tillväxtsamhället och miljön gått henne helt förbi, som om hon är blind för konflikten som finns mellan klimat och tillväxt, mellan miljö och evig tillväxt.


Att De gröna låtit sig vävas samman med den typen av socialdemokrati tycks mig absurt. Samarbete efter valet, javisst. Men att gemensamt lansera sig som de rödgröna är att reducera begreppet grönt till ingenting. Sahlin lever upp till sossarnas valbudskap: Tillväxt i 100 år och nej till sänkt arbetstid.


Jag misstänker att min besvikelse bottnar i att jag är en avdankad grön politiker, begravd i gamla drömmar om en grön kulturrevolution och drömmar om ett samhälle där människa och miljö är större än både stat och kapital. Men läser en recension i Aftonbladet och förstår att jag inte är ensam.

Boken är väl att klassificera som socialdemokrati - urholka inte trygghetssystemen och det är bra med inte alltför stora inkomstklyftor - med ekonomistiska förtecken. Det tycks mer handla om att utveckla marknader än människor. Människor skall utbildas och ges kunskap för att tillgodose den så kallade marknadens aktörer. Den motsatta hållningen - att marknaden bör tillgodose människans behov av att växa som just människor - tycks underordnad. Sahlin anser det gott med vinst inom vården. Göran Persson tycks i detta sammanhang vara mycket radikal; jag minns hur tanken att föra "vården till börsen" gjorde att hans ansikte liksom drogs ihop av avsky när vi hade informella partiledarsamtal. Det kändes äkta.

Det tycks som om Sahlins uppfattning och sossarnas valmanifest är ett. Vilket gör boken förutsägbar snarare än spännande. Men läsvärd för att man skall förstå hur fattig svensk politik är i just detta tidevarv. Kanske är till och med Maud Olofssons nya bok mer spännande att läsa, även för oss som inte alls gillar Centerns nya politik.

Det mest rakryggade vore nog om Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt tar varandra i handen efter valet. På så sätt kan ett alternativ till deras gemensamma tillväxtfundamentalism växa fram och de verkliga konflikterna synliggöras. De kan ju alltid skylla på att de vill hålla borta Sverigedemokraterna från inflytande.

25 kommentarer:

 1. Lättare att få förståelse för tillväxt-skepsis bland vänsterpartister ?
  Eric

  SvaraRadera
 2. Jag glömmer aldrig min mor och hennes förmaningar till sin tonårsson: "Välj inte den raka breda och jämna vägen i livet - välj den smala, krokiga och ojämna".
  Mona Sahlins väg är inte bara rak och bred - den går på en pelarbro högt över både tänkande människor och alla ekologiska analyser. På Monas motorcykel med sidovagn går färden tillräckligt fort mot tillväxtens och maktens heliga mål för att inte ropen ska höras. Ropen om att bron håller på att rasa några kilometer längre fram.

  Nja - kanske lite väl teatraliskt dags att gå ut för att snickra färdigt på altan före semesterns slut.

  SvaraRadera
 3. En värld utan ekonomisk tillväxt är en social katastrof, ett land utan tillväxt blir en ekologisk katastrof, en individ som inte får tillgång till den ekonomiska tillväxten blir en fattig människa. Lär av historien! Jag är glad över att Mona Sahlin så kraftfullt markerar mot de gröna flummare som, så länge, har pläderat för nolltillväxt och tillbakagång. Framtiden expanderar, vi kan lära av vår historia och konsumera (detta förhatliga ord!) mer för att underlätta för de fattiga ländernas fattiga massor att ta sig upp till den materiella nivå som vi anser vara självklar. Och vi går vidare, utvecklar våra samhällen än mer, shoppar (ett annat förhatligt ord!) och gläder oss åt det överflöd vi kan leva i! Schlaug tillhör pessimisternas skala, dessa som ropat vargen kommer ändå sedan hästskjutsarna ersattes av bilar och bussar!
  Realisten i Götet

  SvaraRadera
 4. Hej! Har hittat denna blogg och är lycklig! Så himla bra och intressant! Hej då, Blondinbella!
  Lina

  SvaraRadera
 5. Så har BS då hittat någon nackdel med den rödgröna falangen.
  Kanske skulle Globalpartiet registrerat sig till valet.
  Så skedde inte och nu står vi där står.
  Kanske kan de verkligt gröna sätta i gång och leva sitt eget liv. Då kanske flera blir intresserade och tar efter.

  SvaraRadera
 6. Realisten i Götet:
  Och nu har vargen kommit... Och du har fortfarande inte vaknat...

  SvaraRadera
 7. Det kostar på att få sitta vid köttgrytorna. Ingenting är gratis här i världen.

  SvaraRadera
 8. Och längtan efter köttgrytorna är så stor att alla idealism försvinner.

  SvaraRadera
 9. Realisten i Götet:

  Jag skulle vilja ha källhänvisning på följande uttalane:

  "En värld utan ekonomisk tillväxt är en social katastrof, ett land utan tillväxt blir en ekologisk katastrof, en individ som inte får tillgång till den ekonomiska tillväxten blir en fattig människa."

  Har du stöd för detta någonstans eller har du kommit fram till det själv genom att gå ut och titta på hur det ser ut framför ögonen och dragit slutsatsen att så ska det alltid vara? Är det, så bör det. Eller?

  Hade de konservativa fått hållas när dina liberala föregångare var i färd med att ifrågasätta aristokratins makt och att kungen var av gud given hade du inte varit inbegripen i det demokratiska samtalet i dag och så tvärsäkert fått yttra dig.

  Tänk om det är så att de fattiga länder du tar till som alibi för att få fortsätta springa i ditt tillväxthjul är de som ska få ha tillväxt nu. Medan "våra behov finns någon annanstans".

  De sista ett citat från Tysklands finansminister från ett CDU som definitivt är ute och slirar på alla möjliga sätt just nu, men som ändå lyckas klämma fram större visioner i den korta satsen än vad som uppenbarligen ryms i den recenserade boken. (Har dock inte läst den själv, men det låter inte så roligt av vad som står att läsa här). Jag har bett och bett i mejl personligen till Mona Sahlin att hon ska bli den som hämtar hem tillväxtdebatten till Sverige. Om en finansminister, i ett parti jag avskyr på många sätt, i ett land som är ett enormt mycket större industri- och exportland än Sverige, åtminstone kan våga sig på att peka ut någon slags försiktig riktning mot framtiden - och denna saknas i framtidsprogrammet hos den statsministerkandidat jag faktiskt i grunden tror och hoppas på, ja då är jag djupt besviken.

  Men jag tror att den Sahlin som vi hörde i Almedalen var den riktiga och att det är ett nytt ledarskap vi ser, inte något plagiat av det ack så förlegade personfixerade som Reinfeldt omhuldar så mycket att han sällan vågar framträda, om han inte själv får sätta regianvisningarna. En sådan ny ledare lyssnar in opinionen, forskarna, andra länders diskussioner och framför allt hur det just i detta nu ser ut i de redan av klimatförändringarna drabbade länderna och tar hjälp av de många mot framtiden. För här är så många allvarliga problem som ska lösas på samma gång och ingen kan begära att EN enda person ska komma med lösningar på detta. Men en sådan ledare slutar rikta blicken mot den sittande statsministern och vänder sig mot medborgarna.

  Jag har stort förtroende för Sahlins ledaregenskaper, hennes engagemang för solidaritet och delaktigthet räcker här långt, att en sådan ledare har lättare för att ta hjälp av andra som kanske har andra förmågor och kunskaper där hon själv brister, än motsatsen är givet. Det är alltså troligare att Sahlin blir den som plockar ner tillväxtskylten bredvid rosen och sätter upp "solidaritet" i stället, än att en statsminister som på egen hand, utan offentlig debatt och folklig inblandning, lägger om det svenska enrgisystemet för 100 år framöver och står och väser "jag, jag, jag, jag" när han väl framträder i offentligheten skulle följa sitt tyska broderparti i spåren.

  Jag tror på Sahlin. Det är okej att inte ha allt klart på förhand bara hon slutar utesluta de vägar som allt fler och allt högre menar är dem vi borde gå mot framtiden.

  Det hinner hon i god tid före valet.

  SvaraRadera
 10. Oj, oj, oj min bästa, ofta så kloka, Anos! Läs boken så får du läsa om hur JAG (Sahlin) tagit efter Reinfeldts JAG. Värre än Reinfeldt! Hon talar om SINA ministrar, SIN kulturminister, SIN finansminister. Solidaritet kan bara bli följden av evig tillväxt enligt Sahlin. Jag håller med BS om att Persson faktiskt var bättre när det gäller synen på miljö och klimat.
  Realist från Stockholm

  SvaraRadera
 11. Realist från Stockholm:

  Jag har också märkt precis det du skriver om att Sahlin för att blidka det verkstadsgolvsröstare som Reinfeldt vill göra till sina, tar efter hans manér i tron om att det är det som ska göra underverk. Jag vägrar dock tro att den färgen sitter särskilt djupt. Men jag har som sagt inte läst boken och har ärligt talat ingen lust nu, trots att jag planerat att låna den så fort jag kom hem. Får väl hoppas på Wetterstrands bok i augusti i stället och att de 35 % som sagt sig kunna tänka sig att rösta på MP i valet faktiskt gör slag i saken och gör det.

  Men precis som jag skrev så tror jag att den ledare som Sahlin - jag vill verkligen inte ha fel på den punkten - är, eller visade häromveckan att hon vill vara, definitivt har potential till det jag skrev ovan.

  Hon tänker nämligen inte förlora något val och vem 17 går till val på tillväxt i västvärlden 2010? Möjligen Centerpartiet som blivit lurade långt upp på läktaren av ett moderaterna som inte själva offentligt vill driva den daterade politik de egentligen vet är omöjlig att förespråka, av rädsla för att framstå som idioter, men som de ju själva tjänar så mycket på så de låter C och KD göra sina pinsamma utspel och står där och håvar in vinsterna ända in i kaklet. De har aldrig förespråkat någon jämlikhet eller solidaritet och skiter väl i att de blir vinnarna bland de många förlorarna i de snabba förändringar som nu pågår.

  Jag är övertygad att Sahlin är en person som vet att vi människor faktiskt har förmåga - och rätt - att ändra oss och ompröva gamla käpphästar. Särskilt när livet står på spel.

  Jag tror också att även Sahlin inser att solidaritet bara kan bli följden av empati - och inte nödvändigtvis av tillväxt.

  Tillväxt använde de på 40-talet som ett av flera instrument för att utjämna klyftorna, det var deras metoder.

  Deras mål var dock inte tillväxt utan att deras barn skulle få det bättre än vad de själva hade haft det.

  Nu har den metoden visat sig ohållbar för att uppnå det syftet. Barnen får nu det allt sämre än vad dagens föräldrar och mor- och farföräldrar har det och har haft - och än värre kommer det att bli om denna vansinnesfärd fortsätter. Det vet både sossar oc moderater, det har ju yttrats i riksdagens lokaler till och med:

  http://www.cogito.nu/artiklar/tillvaxtkritik-i-riksdagshuset

  Ergo: är fortfarande övertygad om att Sahlin hinner tänka om före valet. Oavsett vad det står i en bok hon skrev i vintras.

  Om det står så dåligt till med hoppet hos realisterna på väst- och östkusten må jag väl vara en envis idealist från Karlsborg då, mittemellan.

  Men tro mig, Sahlin kommer att slå oss alla med häpnad i god tid före den 19 september. Eller i sista valdebatten, om hon har nerver nog till det!

  SvaraRadera
 12. Realist från Stockholm:

  Jag har också märkt precis det du skriver om att Sahlin för att blidka det verkstadsgolvsröstare som Reinfeldt vill göra till sina, tar efter hans manér i tron om att det är det som ska göra underverk. Jag vägrar dock tro att den färgen sitter särskilt djupt. Men jag har som sagt inte läst boken och har ärligt talat ingen lust nu, trots att jag planerat att låna den så fort jag kom hem. Får väl hoppas på Wetterstrands bok i augusti i stället och att de 35 % som sagt sig kunna tänka sig att rösta på MP i valet faktiskt gör slag i saken och gör det.

  Men precis som jag skrev så tror jag att den ledare som Sahlin - jag vill verkligen inte ha fel på den punkten - är, eller visade häromveckan att hon vill vara, definitivt har potential till det jag skrev ovan.

  Hon tänker nämligen inte förlora något val och vem 17 går till val på tillväxt i västvärlden 2010? Möjligen Centerpartiet som blivit lurade långt upp på läktaren av ett moderaterna som inte själva offentligt vill driva den daterade politik de egentligen vet är omöjlig att förespråka, av rädsla för att framstå som idioter, men som de ju själva tjänar så mycket på så de låter C och KD göra sina pinsamma utspel och står där och håvar in vinsterna ända in i kaklet. De har aldrig förespråkat någon jämlikhet eller solidaritet och skiter väl i att de blir vinnarna bland de många förlorarna i de snabba förändringar som nu pågår.

  Jag är övertygad att Sahlin är en person som vet att vi människor faktiskt har förmåga - och rätt - att ändra oss och ompröva gamla käpphästar. Särskilt när livet står på spel.

  Jag tror också att även Sahlin inser att solidaritet bara kan bli följden av empati - och inte nödvändigtvis av tillväxt.

  Tillväxt använde de på 40-talet som ett av flera instrument för att utjämna klyftorna, det var deras metoder.

  Deras mål var dock inte tillväxt utan att deras barn skulle få det bättre än vad de själva hade haft det.

  Nu har den metoden visat sig ohållbar för att uppnå det syftet. Barnen får nu det allt sämre än vad dagens föräldrar och mor- och farföräldrar har det och har haft - och än värre kommer det att bli om denna vansinnesfärd fortsätter. Det vet både sossar oc moderater, det har ju yttrats i riksdagens lokaler till och med:

  http://www.cogito.nu/artiklar/tillvaxtkritik-i-riksdagshuset

  Ergo: är fortfarande övertygad om att Sahlin hinner tänka om före valet. Oavsett vad det står i en bok hon skrev i vintras.

  Om det står så dåligt till med hoppet hos realisterna på väst- och östkusten må jag väl vara en envis idealist från Karlsborg då, mittemellan. Det verkar ju behövas för att jämna ut...

  Men tro mig, Sahlin kommer att slå oss alla med häpnad i god tid före den 19 september. Eller i sista valdebatten, om hon har nerver nog till det!

  SvaraRadera
 13. förlåt för dubblering, datorn hängde sig - kan man ta bort det?

  /anso

  SvaraRadera
 14. Är det inte när erotiken, på jordens villkor, ballanseras av ett överlägset förnuft, som en hel planet kan överleva!
  Könsorgan har vi fått, men förståndet, är än så länge, en väl inslagen julklapp.
  Jag hoppas på att Mona Salins förstånd ska höja sig och nå Sitt Klot, för vårt gemensamma Klots allra bästa.

  När följande punkter förena på samma gång,
  så blir det om möjligt ännu syndare om människan, syndare mot Jorden
  - V i förbrukar i allt snabbare takt ändliga resurser samtidigt som konkurrensen skärps.
  - I denna takt, hetsjakt, kan Jorden inte processa vårt avfall.
  - Vi producerar dessutom ämnen som biosfären ej kan ta hand om.
  - Våra produktivitetsökningar tas ut som löneöningar som tas ut som konsumtionsökningar.
  - Våra förfärligt växande fotavtryck på vår planet blir allt mer ödesdigra.
  - En lösning är naturligtvis att minska våra disponibla inkomster och att börja i toppen och att sänka den lagstadgade arbetstiden och att dela på jobben, som är möjligt i större delen av SAMHÄLLET.
  Att minska utanförskapet, för de flesta, är att bli sedda i skolan och att bli med i en arbetsgemenskap.
  - Det naturliga steget från betongsamhälle, överproduktionssamhälle och överkonsumtionssamhälle, är att se värden som en decentraliserad helhet och ta de GRÖNA STEGEN tillsammans med varandra och med det som återstår av BIOSFÄREN!
  Svepande ja, men försök själv då. 

  SvaraRadera
 15. Glömde!
  Livlängden på våra produkter och tjänster ska naturligtvis höjas.
  Så att så småningom, så håller en mobiltelefon i tjugo år, en dator i trettio år och en TV i fyrtio år och en trampcykel i etthundraochfemtio år. För att den nödvändiga världsomställningen ska kunna genomföras måste kapitalets friheter underordnas ett demokratiskt styrelseskick.
  För att Jordens folk ska bli Jordstyrelseförmögna behövs något slag av mogenhetsexamen för Jordens människor.
  Nu är det bara att sätta igång.
  Det handlar om folkbildning på Nationell nivå och i Global skala.

  Långt drog det iväg.

  Nu är det hög tid att ta en lång promenad!

  SvaraRadera
 16. 15.31 Välskrivet. Och intressant.
  Eric

  SvaraRadera
 17. Eric, du piggar upp.

  SvaraRadera
 18. Ska vi titta på medan världen går under!

  Striden är inte förlorad. Den har inte ens börjat. Inga krafter har ännu på allvar utmanat business-as-ususal, försökt störta kejsaren och krossa hans instrument. Till detta finns alltjämt tid och etiska och tekniska möjligheter. Ska vi göra det? Det är den frågan, mer än någon annan, som klimatflyktingkrisen borde få alla Roms svedda plebejer att ställa.

  Men då kan vi inte annat än i förbifarten hänge oss till att bråka med personer som förolämpat oss.

  Biosfärens Krigare i Helhetens namn för rätten till lokala kulturbildningar på Jordens hållbara villkor!

  Maffigt värre?
  Eller att prata ihjäl varandra?

  SvaraRadera
 19. Tönteriet fortsätter.

  Hade vi inte haft tillväxt sedan 1889 hade väl August Palm fortfarande agiterat.

  Ett råd: Läs lite ekonomi.

  SvaraRadera
 20. Tack för kommentarer och synpunkter.

  Arne! Du kan vara lugn, såväl John Stuart Mill som Keynes insåg att det fanns gränser för den ekonomiska tillväxten. Som idag i materiellt utvecklade länder är olönsam.

  SvaraRadera
 21. Klotförstånd
  Vetenskap. Personlig utveckling. Nödvändig helhetssyn. Respekt för kunskap.Breddnig av basen. Egoism. Gemenskap. Ekologi.Ekosofi.Jordens undergång. Förståndets återupprättande. Kulturernas återuppståndelse.
  Jorden har nåtts av ett skymningstillstånd. Kapten Konkurs Styr. Det är för sent för många.
  Att förena sig med biosfären, kan vara en början på den, långa striden, för ingen? vill väl vara en
  KLOTFÖRSTÖRARE
  För väl, vill väl alla!
  Men icke, sa Nicke!
  Människans fotavtryck är förfärande!

  SvaraRadera
 22. Om jag inte har helt fel är det just folk som läst ekonomi som ställer till med de flesta dumheter här på jorden. I ekonomens värld finns endast monetära värden, icke reella.
  Om en ekonom till exempel ska förstå värdet av en skog med hög biologisk mångfald måste skogen avverkas och göras om till produkter som kan säljas så att det blir pengar på ett konto någonstans. Ingenting är värt något för ekonomen om det inte finns representerat som siffror i en balans och resultaträkning.
  I ekonomens litteratur finns inte ordet människovärde!

  SvaraRadera
 23. Hej!
  Här finns en massa desperata människor, tycks det. Människor som har åsikter som går totalt på tvärs mot de gängse.
  Men då bör man först ställa frågan: Har alla vi andra fel? Är det denna lilla desperata klicka, till vilken ju du hör, Birger Schlaug, som har rätt?
  Jag tror faktiskt inte det. Världen kan alltid förbättras, och mycket av det vi ser omkring oss i dag är resultatet av sådana strävanden. Men att ifrågasätta rubbet?!
  Tag det här med "tillväxt", som ni ältar om och om igen. Det påminner lite om gänget som försöker överbevisa oss om att jorden faktiskt är platt.
  Men det är ju inte tillväxten i sig som är det onda. Utan tillväxt har vi i stället att göra med ett stillastående, och det gagnar ju inte livet, inte någonstans.
  Tillväxtens olika beståndsdelar däremot kan diskuteras, och har diskuterats mycket under de senaste 50 åren.
  Tillväxt handlar framför allt om förbättringar inom skilda områden. Det handlar alltså inte om ständigt växande mängder. Därför är det knappast sant att ingen tillväxt är bra. Det förhåller sig säkert precis tvärtom.
  Och det är nog här ni har hamnat på fel sida. Alla vi andra ser tillväxtens nödvändighet och enorma nytta. Ni ser endast baksidorna, som naturligtvis också finns.
  Säkert vill ni övertyga alla oss andra, men det blir nog svårt. Men jag har ett förslag:
  Ange punktvis vad ni vill åstadkomma.
  Analysera sedan vad som sannolikt inträffar om ni börjar genomföra vad ni vill.
  Analysera slutligen hur det kan komma sig att så få stödjer era idéer.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 24. "Kom igen nu!":

  Jag har också ett förslag - se till att bli insatt i de frågor du avser att ge rådgivning inom.

  Här kan du t ex läsa ett av Birgers blogginlägg från förra veckan:

  http://schlaug.blogspot.com/2010/07/ifragasatta-till.html

  Och här hittar du brittiska regeringens rapport som det hänvisas till under ovanstående länk:

  http://www.sd-commission.org.uk/publications/downloads/prosperity_without_growth_report.pdf

  Varsågod - och lycka till själv!

  SvaraRadera
 25. Kom igen nu sa:
  Kanske lite närgånget, men har du någon gång ätit dig mätt ? Eller känt att nu är jag nöjd ? Vad vill du använda tillväxten till ?
  Eric

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.