torsdag 20 maj 2010

Förlåt, jag har syndat....

Jag ber om förlåtelse. Jag har syndat svårt.

Häromdagen skulle vi äta en omelett med något grönt i till middag. Och jag svek. Jag valde bort den inplastade grönkålen från Spanien och arbetade istället svart genom att plocka kers som växer som ogräs i ett hörn på tomten.

Jag vet att detta är oerhört illojalt, men omeletten blev god...


Men kirskålen gav inte upphov till minsta lilla bidrag till den ekonomiska tillväxten. Förlåt mig. Den var inte ens inplastad - tänk bara vad all plast ger jobb och tillväxt! Och inte hade den växt med hjälp av handelsgödsel, ej heller med insats av bekämpningsmedel, vilket är en stor synd med tanke på den ekonomiska tillväxt som dessa insatsmedel ger upphov till. Når bekämpningsmedlen några brunnar så kan man få sälja reningsanläggningar eller dra långa vattenrör från någon annan brunn, allt detta bidrar till den ekonomiska tillväxten.

Och vad värre: den stackars kirskålen hade inte ens flugit över Europa, vilket ju drabbar de hårt ansatta flygbolagen som ger jobb och bidrar så fint till tillväxten.

Och här i Sverige försummade jag också att bidra till jobb, som minskar arbetslösheten och kan bidra till tillväxten. Kirsen kördes ju inte från flygplatsen till Konsums storlager för att packas om och köras till Coop i Vingåker för att där läggas upp i ett fack för att i kassan ge upphov till ytterligare tillväxt och jobb...

Jag ber om ursäkt. Jag böjer mitt huvud i skam. Och erkänner nu att jag syndat än mer...

Jag har skrivit avtal om ett föreläsning i en liten kommun och de behövde inte betala mer än halva mitt vanliga arvode eftersom de hade det lite kärvt med ekonomin, så det blev bara hälften av den tillväxt som det annars hade kunnat bli.

Häromdagen cyklade jag förresten till järnvägsstationen, vilket jag också ber om ursäkt för... Hade jag bränt några liter bensin hade det ju varit bra för tillväxten, bidragit till jobbskapande och därmed till skatteinkomster så att vi får råd att ta hand om miljön.

Så jag ber om ursäkt.

22 kommentarer:

 1. Effektiv retorik.
  Lena

  SvaraRadera
 2. Roligt skrivet men tragiskt hur allt negativt ingår som plussiffror i BNP. Fråga: Kan man verkligen äta kers, detta vedervärdiga ogräs som vi gör allt för att utrota innan det tar över vår gärsmatta?? Det känns lite äckligt!

  SvaraRadera
 3. Haha! Anonym 08:24 frågar om man kan äta kers. Javisst, det har historiskt odlats som grönsak, kan användas på samma sätt som spenat etc. Kers har en fin smak, är mycket näringsrikt, kan läggas i sallader, kokas eller stekas. Känns väldans konstigt att köpa sallad etc i affären när man har tidig kers i trädgården. Den är lättplockad dessutom. Och, som sagt, jättegod. Fin till grillat kött, fisk eller annat. Det är bladen man äter, gärna innan den börjat blomma.
  Grrreenline 2

  SvaraRadera
 4. Plocka topparna på kirskålen (kersen), stek en liten stund i smör, gärna tillsammans med vitlök. Servera istället för andra grönsaker eller potatis. Fint i frittata, läckert som bädd för lax. Kers är en grönsak, togs hit av gamla kloster, såldes på torgen, men är inte kommersiellt intressant idag. Ger ingen ekonomisk tillväxt, som sagt.

  SvaraRadera
 5. Birger, anledningen till att jag kollar in vad du skrivit på din blogg varje dag är helt enkelt att du skriver så väldigt bra. Tack för det. O fortsätt! :)

  SvaraRadera
 6. Men det finns utvägar vettu.

  Du måste bara ha köpt dig en jävligt dyr cykel att cykla (till höghastighetståget) på istället. Då kan det bli både tillväxt (skuldsättning) och minskade utsläpp!

  Kålen kan du ju plocka med lokalt handtillverkade skördeverktyg (t.ex från något av alla vuxendagis kommunen startat för att hålla arbetslösa i aktivitet), så du slipper ta i maten direkt med händerna.

  Frågan är bara hur denna ekokapitalistiska modell, som mp och de andra partierna tydligen sätter sitt hopp till, ska kunna bli verklighet, bortom Södermalm.

  SvaraRadera
 7. Birger du har min fulla förlåtelse.
  Tack för tipset, var är receptet.

  SvaraRadera
 8. Här: http://www.huffingtonpost.com/matthew-stein/the-perfect-storm-six-tre_b_582779.html
  kan man bland annat läsa:

  There is a popular saying that "the definition of insanity is doing the same thing over and over again, and expecting a different result."

  Och visst stämmer det. I det galna ekonomiska system som vi sitter fast i nu försöker vi lösa skuldkriser med mer lån och tillväxtens avigsidor med mer tillväxt.

  Så kanske syndandet som Birger beskriver egentligen är en indikation på ett friskt sinne?
  Jag är i alla fall beredd på att förlåta;)

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Anonym 12:11. Okej då... Här är ett recept på en läcker kirskålfrittata:

  Vispa ihop fyra ägg, en dl mjölk, lite salt, nymalen svartpeppar (den skall alltid vara nymalen...).

  Fräs sedan några hackade lökar, lite egenodlad vitlök (går bra med stjälkar också) i några klickar smör. Häll i stekpannan ner en dryg liter kirskål/kers och fräs på tills de fallit ihop och blivit lite mjuka. Häll då i äggblandningen, rör om lite då och då. Strö över lite stark ost - gärna dyr Västerbotten om du vill bidra till tillväxten. Om ugnen är varm så ställ in den ett tag där, osten smälter bättre där, i 225 grader. Har du tillgång till lättodlad basilika så lägg på några vasst skurna blad. Egenodlad går inte att jämföra med köpt - doften är makalös.

  En kall, frisk öl - lager - är fin till. Finns alkoholfri för den som så tycker. Vatten är också helt ok. Smaklig måltid.

  Till efterrätt rekommenderas hemgjord glass, tar cirkus tre minuter att göra: en paket djupfrysta bär, en slatt grädde ner i en mixer någon dryg minut. Smaksätt med ekologisk äkta vanilj om så tycks, men det behövs inte alls... Är bären hemplockade får du be om ursäkt...:-) GB kan ta sin uppblåsta kemikaliemassa och dra...

  SvaraRadera
 11. Man kan också köra round up på den förbannade kirsen, i dubbla doser, och en gång i veckan så blir man av med skiten och kan lägga betong som grund för krukor som vi kan glädjas åt på grund av den tillväxt vi kan glädjas åt sedan munkarna åt kirskål på medeltiden.
  Rationell

  SvaraRadera
 12. Du är härlig!

  /Eija

  SvaraRadera
 13. Det ryktas på stan att det är något på gång när det gäller tillväxtkritik, nån samling med "avdankade" politiker från alla möjliga håll, forskare etc etc. Det ryktas att Birger är involverad. Kan du avslöja något än? Hur kommer man med? Vad händer? Är ryktet sant?
  Sessaman

  SvaraRadera
 14. Sicken karl du är! :-)

  SvaraRadera
 15. Du är inte den enda syndaren, Birger!

  Jag har också ätit kers, och häromveckan var jag totalt illojal mot tillväxten genom att göra ett framträdande utan ersättning.

  Efter drygt en sång pajade rösten.

  Somliga straffar...

  SvaraRadera
 16. Schlaug -kung av kers! Fan vad du syns överallt nu! Nytt parti på gång? Har du Anders Wijkman med dig?
  Grönskjortan

  SvaraRadera
 17. Sesseman och Grönskjortan: Inga kommentarer...:-)

  Anonym 20:09: Nja, ganska ordinär...

  Fred: Vår herre är orättvis, men rösten bar bra på skivan Läget, den är rent av lysande.

  SvaraRadera
 18. Pecca fortiter - synda flitigt! som Martin Luther sade. ;-)

  P.Gr.

  SvaraRadera
 19. Du ordinär?? Hihi.

  SvaraRadera
 20. Om du startar ett nytt parti eller slår ihop dig med schyman får ni min röst.

  SvaraRadera
 21. Min med i det partiet,solklart!

  EW

  SvaraRadera
 22. Försent att starta ett nytt parti nu, om man vill delta i höstens tävling till Riksdagen.

  Globalpartiet kom, hälsade och gick sin väg. Enda hoppet är nu, att MP-styret tar intryck av kongressens vilja och driver det gröna i nästa regering.

  Eftersom det bara är före valet som MP är knutet till samarbetet med S och V, skulle MP lika gärna kunna komma med i en blå-grön regering, ifall det i valet skulle gå på tok för S och V.

  Gt

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.