måndag 26 april 2010

Tillväxtmani i rödgrön tappning...


Alliansen har gjort tillväxtmanin till sin överideologi. Och de rödgröna marscherar på.

Under Mona Sahlins ledning har just S drivit igång en kampanj på temat Tillväxt sedan 1889. Med buss och allt. Helt i linje med vad de tre rödgröna partierna slog fast redan i en av sina första gemensamma debattartiklar (2004) - undertecknad av Persson, Ohly och språkrören: ”Våra tre partier är fullt och fast övertygade om att våra ambitioner för ett rättvisare och grönare Sverige endast kan förverkligas i en ekonomi som växer.”

här kan man också se på det.

16 kommentarer:

  1. Hallå Birger! Hittade din blogg via GP igår. Skitbra!
    Sosse (r)

    SvaraRadera
  2. Jag glömmer aldrig ett tal du höll i riksdagen. Jag var sjukskriven och låg och tittade på en partiledardebatt i teve. Den ena efter den andra kom upp och pratade om sådant som inte berörde mig alls, och så kom du och verkligen berörde mig. Här fanns en man med visioner! Efter alla år som borgerlig väljare röstade jag på mp i valet därefter. Det var ett stort steg att lägga en mp-valsedel i kuvertet så först vågade jag inte knysta om det för vara sig familj eller vänner!
    Räven

    SvaraRadera
  3. -- "våra ambitioner för ett rättvisare och grönare Sverige endast kan förverkligas i en ekonomi som växer"

    Herregud.

    Vår ekonomi kan ju inte att växa särskilt länge till.

    Nyligen fastslog amerikanska försvarsdepartementet att världens oljeproduktion och efterfrågan möts år 2012 och med allvarliga kortakommande redan år 2015.

    Om detta stämmer, så kommer vi gå från en period i stadig tillväxt till stadigt krympande ekonomi rätt snart.

    /W

    ps: Kolla på Chris Martensons crash course för en översikt av läget. Jag gillar hans syn vi inte har ett problem, utan ett trist läge som vi måste anpassa oss till.

    SvaraRadera
  4. Birger du har missat presskonferensen. Ja den att vi inte ska flyga så mycket utan anväbda oss av höghastighetståg och surfa ocss genom Europa och lugnt blogga på tåget. (pågår en sådan rödgrön idag).

    Skämt åsido har jag redan sen 60-talet följt tillväxten. Då lade man ner Ätran-banan från Varberg förbi ULLARED. Där ligger GEKÅS och det VÄXER HELA TIDEN.
    Mog fan vill de inte ens bygga enkelspår på Ätranbanan nu när det är TILLVÄXT. Hörde Maria igår prata om HÖGHASTIGHETSTÅG mellan Oslo-Köpenhamn. Vad fasen vi som just fått löfte om den traditionella dragningen och lovad en tunnel under Varberg där regeringar avlöst varandra men inte kommit fram till skott.

    Mitt förtroende för S är zero men ska MP ha pressjobferenser med deta partiet om saker som inte är förankrade kan det bara sluta på ett sätt. Alliansen sitter kvar.

    SvaraRadera
  5. Men jisses!!? Det här är allvarligt. Jag menar att psykologer borde bli inkopplade på S om de går till val på "tillväxt" år 2010. Att någonting har fungerat i det förflutna betyder inte att det gör det för alltid, och att vi inte tog tillvara på tillväxten under de åren vi hade den i Sverige och gjorde något gott av den - t.ex. förberedde oss för ett samhälle utan tillväxt - har vi som kommer efter svårt att förstå och - om det här vansinnet fortsätter - förlåta.

    I Tyskland har den före detta rådgivaren till konservativa och med tiden allt mer tillväxthetsande regeringar som CDU/CSU/FDP, Meinhard Miegel, just kommit ut med en bok som likt högt uppsatta rådgivare till den brittiska regeringen ifrågasätter tillväxtsamhället och kopplingen till välfärdssamhället.

    Den rekommenderas och heter:

    Meinhard Miegel: "Exit. Wohlstand ohne Wachstum", Propyläen Verlag, Berlin 2010

    I slutet av detta inslag finns en recension av boken:

    http://www.dradio.de/dkultur/sendungen/lesart/1164799/

    Om inte de svenska (och för all del de andra europeiska) socialdemokraterna tar sitt förnuft till fånga i tid så blir det någon annan som gestaltar förändringen. Och kanske missar begreppet "solidaritet", som i mitt tycke borde vara något som S återvann och gick till val på.

    Till sossar som hänger på denna blogg: Ordet "solidaritet" fanns med redan 1889, tillväxtbegreppet blev en mani långt senare. Ni tror inte det vore lite mer lämpligt att drapera bussar med detta ord?

    SvaraRadera
  6. Suck, vad sk vi göra åt sossarna? De är sänken för hela det rödgröna projektet både på det visionära och personella planet. Det är en olycka att MP smetas ihop med Sahlin, Östros, Bodström och de andra "vallokomotiven".
    Hasse Bildoktor

    SvaraRadera
  7. Samtliga partier använder allihop samma radband och repeterar samman önskan:
    Tillväxt, tillväxt, TILLVÄXT!

    Jobba ska man göra. Inte för att utföra nödvändiga saker, nej för att tjäna pengar. Och köpa ska man göra. Inte för att man behöver prylarna, nej för att öka konsumtionen. Och åka till soptippen ska man också göra. Inte för att prylarna är förbrukade, nej för att det finns nyare prylar.

    Men kan vi mätta det omättliga tillväxtmonstret? Om vi ökar lite till? Om vi genmanipulerar, utarmar och utrotar? Om vi kan pressar oss lite till, om vi "globaliserar" och får några fler tjänster att välja mellan? Om vi reducerar oss till köpande, konsumerande, pensionssparande drönare?

    Eller är vi zombies som irrar omkring i ett oändligt köpcentrum och skjuter en bottenlös kundvagn framför oss?

    Vad händer med ett samhälle där mellanmänskliga relationer alltid kommer i andra hand? Där tillväxt är överordnat allt annat och där människovärdet är direkt kopplat till konsumtionsförmåga? Är människans drömmar, längtan och värde bara fiktion i den ekonomiska tillväxtens verklighet?

    Inte konstigt att så många människor mår dåligt!

    SvaraRadera
  8. S liksom stora delar av fackföreningsrörelsen kan ingen annan melodi än tillväxtvalsen.

    Tillväxt i betydelsen ekonomisk tillväxt är, förmodligen medvetet, ett luddigt begrepp.
    Luddigt eller ej så är det så djupt tatuerat i de flesta politikers hjärnor att självaste Hitlertysklands propagandachef Joseph Goebbels hade känt sig riktigt stolt om han lyckats så bra med sin indoktrinering.
    Men visst - sanningen är att vi måste öka tillväxten för att hjälpligt hålla systemet igång men det är lika fullt ett tragiskt systemfel - eller kalla det bugg i vårt ekonomiska system, och som behöver rättas till. Eftersom ingen vågar ta den matchen - eller ens erkänna felet - så gömmer man sig bakom en rad myter vilka Birger skrivit så utförligt om i denna blogg.
    Personligen tar jag inte diskussionen om vi måste ha tillväxt eller ej utan föredrar att angripa tillväxtberoendet i stället.
    Det paradoxala är att tillväxtberoendet, på sikt, är ett hot mot själva marknadsekonomin. Vilket borde få en och annan nyliberal att reagera om nu inte miljön, det ekologiska systemet och människans överlevnad inte är tillräckligt starka skäl att ifrågasätta evig tillväxt.

    SvaraRadera
  9. Birger ständig tillväxt är absolut nödvändigt för att bibehålla långa arbetsdagar. Shoppar du inte loss är du djupt osolidarisk som skapar arbetslöshet. Se bara på naturen där ser vi exempel på ohejdad tillväxt, den brukar kallas cancer, och säg mig något som växer snabbare än cancer? Vi ekonomer har alltid haft cancern som förebild för våra ekonomiska modeller.

    Hur ska vi kunna utvecklas som människor om inte ekonomin ständigt växer och gör homo economicus av oss?

    Folk kan väl inte sitta hemma och umgås med vänner och barn, man kan väl inte flumma runt på en promenad i skogen om det inte är inventering för skövling? Odla eget är slöseri med tid, man ska väl jobba extra och köpa giftgrönsaker.

    Nej tillbaka till 48 timmarsveckan så vi får rejäl fart på tillväxten!Då blir det mindre tid för folk att tänka ut sådant flum som du står för.

    Realisten

    PS se gärna min broschyr om grön ekonomi på min hemsida. DS

    SvaraRadera
  10. Ja, de styrande sossarna är kassa, det är knappast en nyhet. Men jag rekomenderar alla att skaffa det senaste numret av SSUs debattidskrift tvärdrag, där en rad skarpa progressiva sossar argumenterar för en väg bort ifrån tillväxtsamhället. Låt oss stötta de bra krafterna, inte bara klanka ned på allt vi inte gillar.

    SvaraRadera
  11. Bäste Anders! Det är bra att du är positiv och optimistisk. Det var jag också när det gäller SSU. På 80-talet var man också tillväxtkritiskt, man kunde höra SSU-företrädare i var och varannan skola inför valet 1988. Här var det tillväxtkritik och mycket radikalitet. Men i takt med att skaran gjorde karriär i sitt faderparti så ändrade man uppfattning fort som fan. De som inte ändrade uppfattning gjorde inte karriär. Så jag känner igen det som nu sker i SSU och studentförbundet. För det stora partiet är det taktiskt att låta dem hållas.
    Mikael G.

    SvaraRadera
  12. Vad är det här för tokig blogg? Alla tycks vara förbannade på "tillväxt". Men Hallå! Läs på lite ekonomisk historia, va. Ni sågar ju av den gren ni sitter på. Vilken idioti!

    SvaraRadera
  13. Att såga av den gren som vilken,
    Idioti somhelst sitter är den ultomativa uppgiften!

    SvaraRadera
  14. fel, tillväxten sågar av den gren vi alla sitter på. Läs alla andra ämnen och andra vinklar på dina ekonomiska teorier.

    SvaraRadera
  15. RL: Bra där.

    Anonym 18:40: Visst är det så.

    Man får hoppas att det är ironi det som Carl Schlyter skriver.
    Om det nu är han?

    Birger, som vanligt är du alldeles galant.

    / Realist som är realist.

    SvaraRadera
  16. Att såga av den gren som Kapitalisten sitter på,
    är den Ultimativa uppgiften!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.