måndag 12 april 2010

Littorin till storms mot tillväxt...

Sven Otto Littorin - arbetsmarknadsminister (M) - går till storms mot tunga landsvägstransporter, grustäkter som kan ge material till Förbifart Stockholm, hot mot brunnsvatten och buller. Tillväxten får fan i mig ha sina begränsningar, tycks han mena. Om den drabbar honom själv. Därför har han överklagat en planerad grustäkt som ligger en bit från hans sommarstuga. Trots att den ger jobb. Jobbpolitik?

7 kommentarer:

 1. Hej Birger Schlaug. Jag vill hälsa dig välkommen till min blogg där jag berättar varför jag rekommenderar rättvisemärkt kaffe. Du köper säkert sådant redan men just nu använder jag helt fräckt din blogg (som jag gillar) som sätt att motivera varför flera borde göra det.

  SvaraRadera
 2. Hahaha, NIMBY-effekten (Not In My BackYard) gäller även i regeringen.

  SvaraRadera
 3. Sven Otto Littorinmån apr. 12, 12:59:00 em

  Nej Birger så är det inte. Jag är inte emot täkten i sig, men även jag, tillsammans med mina grannar, måste väl kunna få ha synpunkter på vad myndigheterna lägger för krav på företaget i fråga när det gäller buller, damm, sättningar och annat? Man KAN vara för grustäkter och förbifart Stockholm och jobb, men ändå tycka att det ska finnas tydliga regler för det hela...

  mvh
  Sven Otto

  SvaraRadera
 4. Sven Otto,

  Då kanske det kunde vara lämpligt om du initierade en ny omröstning i riksdagen angående om Sverige ska bryta uran eller inte och om invånarna som bor i trakter där det i dag prospekteras skulle få säga nej till detta ångestframkallande letande?

  Jag utgår naturligtvis från att du röstar nej till kärnkraften den 17 juni, eftersom uran alltid bryts någonstans och de människor som bor på dessa platser har långt mycket värre miljö- och hälsobesvär än vad du skulle få av en grustäkt.

  Lustigt nog så letas det just nu efter uran i detta vackra landskap i Jämtland, och som du ser på bilderna så bor det alltså människor där nu. Som bodde där långt innan prospekteringsbolagen kom dit med sina borrar. Dessa människor kommer alltså inte få välja om de vill ha förstörd livsmiljö, förgiftat vatten, damm, buller, radioaktivt slamm och cancer om Sverige väljer att satsa på mer kärnkraft.

  http://www.youtube.com/watch?v=Q1BwvBxtGow&feature=fvsr

  Vad skönt att du förstår.

  mvh
  Ann-Sofie Andersson

  SvaraRadera
 5. Hej, Sven Otto, ni är många i regeringen som skaffat kåkar i trakterna av Harpsund - hoppas på fyra år till med nära till en moderat statsminister för sommarfika? Får Fredrik packa ihop kan ni ju alltid titta in och få en fika - grönt te - här i norra Östergötland.

  Hur som: moderaterna var ganska starkt emot den miljöbalk som mp,s och v drev igenom. Kul att ni tycks gilla den nu även om den sätter ett och annat gruskorn i jakten på tillväxt. Nedan är er motion med anläggning av beslutat om miljöbalk, ni joxade ganska mycket, gnölade över att tillväxten skulle naggas i kanten etc.
  Mvh
  Birger
  http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&doktyp=mot&rm=2007/08&dokid=GL02Jo32

  SvaraRadera
 6. Håller med dig Sven Otto, det vore skönt med lite tydligare regler. Men borde du inte knacka på Carlgrens dörr och diskutera detta än att dra det i rätten? Det finns ju lixom en anledning till att det blir färre och sämre regler kring sådana här bestyr...

  http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/aktuellt/?month=2&year=2010&news=13385

  SvaraRadera
 7. Näringslivets lobbyister,tex Svensk Näringsliv och tillika Alliansens kompisar skulle nog helst ta bort möjligheten att överklaga för krångliga närboende, som är fräcka nog att värna om sin hälsa och närmiljö. Men även en moderat kan behöva få överklaga ibland...
  Hursomhelst, håller jag med dig Sven Otto om att tydliga regler måste till för att närboende inte skall störas mer än obetydligt. Tyvärr är det lite si och så med det idag. Varför inte chockera och bli den första moderaten som driver miljöfrågorna framåt?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.