onsdag 28 april 2010

Läget 2010

Fred Lane släpper en ny skiva - den tjugonde i ordningen? - den 1:a maj. Namnet är Läget 2010.

Ni som sett vår föreställning (D)elvis Presley har hört hans mäktiga stämma i låtar som In The Ghetto, Reconsider Baby och Mystery Train. Innan detta infall var det bland annat Dan Andersson och Nils Ferlin som gällde - inte minst under de stora visåren med Cornelis och Fred Åkerström.

Men nu är det Alliansen, den politiska utslätningen och tillväxtmanin som gisslas i tolv nyskrivna sånger. Cd:n inleds med Polska från Ullared. CD:n är nog mer rödgrön än det rödgröna blocket är, även om också det gisslas i Modigt i mitten. Låtar som melodiösa Vinden viner och Grängesberg lär dyka upp också i andra sammanhang.

Förresten: vem vet, kanske dyker det upp en låt med text av bloggaren på Youtube rätt som det är...

Freds röst är häftig, texterna politiskt insiktsfulla men ändå ofta poetisk starka. Arrangemangen, som är utsökta, är skapade av Kjell Westling som också instrumenterar på skivan. I fjol gav han ut en Grammisbelönad cd med Torkel Rasmusson. Ni som besökt Dramaten har säkert hört hans musik och arrangemang. Kjell var under musikrörelsens glansdagar ständigt på resa till Vaxholm för att förgylla proggskivor. Själv var han med i band som Blå Tåget - ett band som, enligt dagens SvD, fick Carl Bildt, som då var ordförande i Fria Moderata Studentförbundet, att gå i taket. Kjell och Fred är båda med i Bella Ciaogruppen.

Cd:n kostar 99 kronor när den beställs via: fred.lane@folkbildning.net

6 kommentarer:

 1. Kul att fler än Wiehe och Umeå-hardcore är politiskt medvetna på musikscenen. Kul att det är en sån bredd.

  SvaraRadera
 2. Jasså, Mr Lane var med i den fina Bella Ciao-gruppen! Kjell Westling är en av de finaste musiker vi har i landet. Din roliga länk till Svenskans ledarsida vägs väl upp en del av denna fina recension som samma tidning nyss gav de gamla proggarna:
  http://www.svd.se/kulturnoje/musik/torkel-rasmusson-kjell-westling_2578379.svd

  SvaraRadera
 3. Jag tycker ni ska skriva en låt med "49 öre" i titeln! Inget kan så väl bekräfta Birgers tes om två framrusande ekipage på samma motorväg som dagens "skarpa besked" om 49 öre högre bensinskatt. I två steg dessutom - med kompensation för de allra flesta....

  SvaraRadera
 4. Kul att musik åter igen ser ut att bli en del av politiken!

  SvaraRadera
 5. Hej Birger! Detta har ingenting med det här inlägget att göra, skulle bara skicka en länk till dig: http://mnmlist.com/reimagined. har du läst den? Hade vart kul att se dig kommentera.

  MVH Lone Havemose

  SvaraRadera
 6. 10:39, finns massa bra band som vuxit fram ur och bär politiskt engagemang. Det släpptes en fantastisk platta här i april av Khoma t.ex. Roligt nog hyllas de som ett av Sveriges bästa band. Hoppas de inte er upp politiken.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.