tisdag 25 augusti 2009

Vi har fått mer skog...

I skogarna där vi bor håller det till åtminstone en varghona. Nu är en pojke på väg, han som gått under namnet Ockelbovargen.

Det känns härligt att bo på vischan, med varg ibakom husknuten.


För ett par vintrar sedan var vi ute och gick sent på eftermiddagen, det hann bli mörkt och månen sken. Marken var vit och det gnistrade lite i snön. Då, när vi hade ett par hundra meter hem, hörde vi, mitt under fullmånen, en varg yla. Det var så oändligt vackert!

Nu blir förstås ett antal varghatare förbannade - och i byn hemmavid talar vi inte så mycket om varg, för vi blir bara osams. Hur som: snart kanske vi får vargungar i skosbrynet. Då blir det liksom mer skog...

En del är rädda för varg, men åker gladeligen bil på motorvägar. Det är på något sätt som med svininfluensan - ingen talar om att ungefär 3000 dör av den "vanliga" influensan årligen.

PS! För att undvika surret om att det är Stockholmare som inget begriper som försvarar vargen så vill jag påpeka att jag bott på vischan i 30 år efter lika många år i Stockholm, haft barn som gått kilometervis genom skog till skolbussen, ett antal får som betat inom stängsel och - ursäkta mig! - likt förbannat anser att vargen hör landet till.

18 kommentarer:

  1. Du e ta mig fan min totala motsats, Schlaug. Mer kärnkraft, färre vargar. Mer tillväxt, mindre grönflum. Hur fan kan du försvara vargen? Men det är väl typiskt stockholmare som åker ut några veckor till landet för att turista i naturen.

    SvaraRadera
  2. Det är just inlägg likt detta som göra att debatten kring vargar fullständigt har spårat ut i Sverige. "Varghatar" vem är det? Vad är det?

    När man lyssnar på naturvårdsverket och deras hejarklack klassas alla som anser att det finns vissa problem med vargar och att lokala perspektiv måste vägas in som just varghatare.

    Väntar med spänning på vad man blir kallade om man förespråkar en etisk och sund älgjakt. Där både nationella intressen så som älgstammens överlevnad och utveckling, men även lokala förutsättningar rörande flora och fauna, ekonomiska intressen samt befolkningens intressen tas till vara. Typ, ungefär som älgjakten fungerar idag.

    Ett passande ord ja, kanske "Älghatare"?

    Våga se problemen som finns. Vingåker och Södermanland är inget vargområde. Lyssna på människorna i norra Värmland, Siljansregionen och västra Hälsningland, där nästan alla av de drygt 200 vargarna finns. Enbart för att man vill ha en reglerade och etisk jakt på varg där besluten kan fattas lokalt (länsstyrelsen) betyder det inte att man hatar vargar och att man anser att alla ska utrotas!

    SvaraRadera
  3. Måns har rätt. Varför skall alla så snabbt få en stämpel på sig?
    Den som säger att det finns problem med obegränsad invandring kallas rasist, den som säger att det finns problem med obegränsat antal rovdjur kallas varghatare.

    SvaraRadera
  4. Det är väl ingen som säger att obegränsat antal rovdjur äe oproblematiskt. Men 200 vargar i Sverigr är oprolematiskt!
    Visst är östgötaskogarna, där Birger bor, ett naturligt vargområde!

    SvaraRadera
  5. Oj, vad känsligt ordet varghatare var! Som om de inte skulle finnas sådana, som vill utrota vargen.
    HB

    SvaraRadera
  6. Måns! Nu bor jag inte i Sörmland utan i Östergötland, och dessa områden må nog kunna betraktas som ett rimligt område för några vargar, De som finns/funnits har inte varit till några problem, tvärtom kan de hålla efter en skenande stam av vildsvin.
    Anonym 10:07 - någon sommarstuga har jag inte, Stockholm flyttade jag ifrån 1971.

    SvaraRadera
  7. Våra hundar hotar bli vargföda. Bären blir inte plockade, svamputflykter i skogen blir inställda. Barnen lemlästade. Jag skämtar! Vargdebatten är hemsk. Rovdjuen är en del av vårt land. Liksom tigern en del av Indien och Lejonet en del av Kenya, berggorillan en del av Rwanda, vargen en del av Italien.

    SvaraRadera
  8. Birger! En miss från min sida, rätt ska vara rätt. Östergötland och inget annat.

    Jag ser faktiskt inget som helst motsatsförhållande i det jag skriver och det du skriver. Är det så att östgötaskogarna är lämpliga för vargar så kan de vara där, jag vill inte utrota vargen, enbart att man måste ta en lokal hänsyn.

    Vidare så fastnar jag för att du skriver "ett rimligt område för några vargar". Problemet är ju att i norra Värmland, Siljansregionen och västra Hälsningland inte rör sig om några få. Den absoluta majoriteten finns just där!

    Min huvudkritik är dock att bara för att man är kritisk mot den tidigare vargpolitiken. Den som till och med förbjöd en bonde att försvara sin får medan en varg rev får inne i hagen (!) blir man kallade varghatare. Detta är fullständigt absurt och jag kan bara konstatera att du inte kommenterar det.

    SvaraRadera
  9. Det finns plats för flera tusen vargar i Sverige, som är ett ödsligt land. Det borde vara skottpengar på varghatare. Hoppas de stryker med i svininfluensan!

    SvaraRadera
  10. Och Vargen ylade i månens sken
    och det var vackert så.

    SvaraRadera
  11. Måns! Jag tycker nog att länsstyrelse är rätt instans, trots allt. Att en länsstyrelse inte kan ta hänsyn till lokala förhållanden är väl mest en fördom, däremot skall man följa den lagstiftning som de facto finns.

    Som fd fårägare - om man nu kan äga djur - hade vi ibland oro för varg, så jag kan förstå ilskan och oron hos djurägare, bättre skydd är väl att föredra.

    Vargen har annars blivit som zigenare - man skyller på dem så fort något händer. Här några exempel på vad DNA-kontroll kunnat avslöja:

    Nu ska DNA avslöja huruvida det är verkligen är varg som är skyldig i alla de fall där varghataren hojtar. Svenskan berättar om fyra av alla de fall där rovdjur påståtts vara skyldig:

    1 För något drygt år sedan gjordes en anmälan om att en kalv dödats av varg. En undersökning visade att djuret självdött. Skadorna hade troligen uppkommit då rävar och fåglar ätit av kadavret.

    2 I Jönköping anmälde en hästägare att en av hans hästar dödats av lodjur eller varg. DNA-prover varken spår av lodjur eller varg på platsen. Däremot hittades hund-DNA.

    3 Ett avelssto i Enköpingstrakten rapporterades ha skadats av en varg. Vid en analys visade det sig att skadorna var självförvållade.

    4 Hösten 2006 anmäldes att en björn skadat travhästar i Värmland. Inga spår efter björn hittades och anmälaren ändrade sedan sin historia. Troligen hade hästen blivit sparkad av en annan häst.

    SvaraRadera
  12. Schlaug!

    Sätt stopp för di som vill knäppa vargarna med hagelbrakare eller annat skjutjärn!

    SvaraRadera
  13. Ibland tycker jag att Du är odräglig! Men dina bilder, ibland när jag är inbilsk, kan jag få för mig att din bild, är ett överlägset förnufts sätt att på ett sofistikerat sätt visa att något som någon har sagt inte var så tokigt.

    SvaraRadera
  14. Kan se att Schlaug kallar sig f.d. fårägare.
    Det var tydligen inte roligt att riskera att producera rovdjursmat eller träffa på skadade djur med inälvor utanför.

    SvaraRadera
  15. Anonym 09:40 - Jodå, det var oerhört roligt och givande att ha får. Men tiden i riksdagen gjorde att vi måste lägga av med dem, och sedan blev det flytt till hus där vi inte kan ha får pga bristande bete.

    Det blir väldigt konstigt när rovdjursmotståndare i Sverige åker ner till Afrika för att se rovdjur, försvarar deras rätt att finnas. På avstånd. För att kommentera ett e-post jag fick igår.

    SvaraRadera
  16. Det är liknande med rovdjursälskarna. Minns för några är sedan hur en varg visat sig i Stockholm. Inte fick den vara kvar där. Polisen jagade ut den med blåljus och allt till utanför stan.
    I fina Stockholm fanns ingen plats!

    SvaraRadera
  17. Jag gillar vargar, de kan hålla vildsvinen borta.

    Helst skulle vi ha så mycket varg att man kunde ha storskalig årlig vargjakt, som vi har med älgar. Hur trevligt vore det inte med en vargpäls på golvet? :)

    Med en stor uthållig vargstam finns det också mycket större utrymme för djurägare att värja sig mot närgångna vargar medelst gevär.

    /Starvid

    SvaraRadera
  18. "Du e ta mig fan min totala motsats, Schlaug. Mer kärnkraft, färre vargar. Mer tillväxt, mindre grönflum. Hur fan kan du försvara vargen? Men det är väl typiskt stockholmare som åker ut några veckor till landet för att turista i naturen.

    26 augusti, 2009 10:07

    Jasså det säger du anonym 10:07. Allt det du skriver om som du tycker så som mer kärnkraft, mer tillväxt,m,m är ju Stockholmarna som förespråkar det. Så det är du som är Stockholmare!
    Apropå Stockholmare här en liten historia: En undersökning har visat, att de flesta Stockholmare använder cykelhjälm.
    VARFÖR? undrar vi andra.



    / Realist

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.