fredag 5 juni 2009

Schlyter imponerar

Går det bra för MP i valet är det till stor del Carl Schlyters förtjänst. Det finns något sorts ärligt engagemang och obestridligt optimistisk mod i den mannen.

Han vågar dessutom utmana partiledningen när det så krävs.


Han har fått det ena erkännandet efter det andra - som mest aktiva parlamentariker, bäst när det gäller att arbeta för öppenhet i Europa, vilket till och med DN får erkänna, biståndsorganisationer ger honom oreserverat beröm, miljöorganisationer utser honom till bästa parlamentariker, djurskyddsorganisationer likaså.

Står man i valet och kvalet så är nog Carl det givna alternativet för klimatet, solidariteten, djuren, miljön och öppenhet. Det vill säga sådant som EU faktiskt pysslar med. Se där: en stark EU-kritiker är den bäste parlamentarikern. Kanske just därför att han saknar lojalitet med systemet.

Carl Schlyter har uppfattats som en ganska spretig politiker, en valpig lättviktare. Men påläst har han alltid varit, retoriskt skicklig och med åren har han nu blivit något av en tungviktare. En arbetshäst som travar snabbare och elegantare än de flesta i EU-debatten.

PS!
Politiska debatter blir uppenbarligen inte bättre för att det är fler kvinnor som deltar. Vilket man ju gärna vill tro, med tanke på hur uselt det kunde vara när vi män var i majoritet.

Gårdagens EU-debatt i SVT var riktigt dålig, tjattrig, ovårdad.
Kakafoni. Bäst för valdeltagandet skulle väl vara om så få som möjligt såg den.

Partier som slapp delta i den röriga och odisciplinerade, rent av tonårsaktigt pladdriga, debatten kan mycket väl vara vinnare, vilket också påpekas i SvD. Debatten betecknas som just kakafoni, av DN.

För valrörelsens skull kan man tycka att det är synd att partiledningarna i S och M valt att toppa sina listor med två avdankade partisekreterare, som man vill bli av med från den svenska debatten. Rent ynkligt blir det när sossarna nu i sluttimmarna före valet påstår att de ändrar uppfattning i fildelningsfrågan. Så patetiskt!

För Alf Svensson var nog debatten ett lyft - han lär få kristdemokraternas personröster med tanke på hur svårt Ella Bohlin hade det i sin första stora debatt.

För övrigt...
... är det faktiskt orimligt att Sverigedemokraterna i en del tidningar, bland annat i min lokalblaska, är det enda parti som inte får plats i tablåer etc trots att de i varje mätning varit större än Feministiskt Initiativ, som fått plats. Hur illa jag än tycker om SD så kan jag inte annat än tycka att det är skit att de utesluts av politiska skäl.

26 kommentarer:

  1. Var på vippen häromdan att sjunga samma lovsång. Fler politiker av Carls Schlyters snitt och allt skulle se betydligt ljusare ut.

    SvaraRadera
  2. Birger! Det var det finaste beröm Carl kunde få. Och det får han av den som mest av alla förknippas med MP. Härligt!

    SvaraRadera
  3. Hej Eric och alla andra!
    Jag sjöng Carl Schlyters lov för några dagar sedan. Förlåt Carl.
    Det var på Klotet och när jag var ute och flög så såg jag Carl som Kung sitta i sin röda stuga med vita knutar på Globens topp!

    SvaraRadera
  4. Kvinnor och jämställdhet vinner inte på att vi kvinnor hela tiden förväntas vara bättre än män. Och att män blir besvikna när vi inte är det.

    Hellre könsblandad kakafoni än ojämställd disciplin.

    Schlyter är fin inte minst för att han framstår som disciplinerad och queer.

    SvaraRadera
  5. Det stämmer att Birgers "lokalblaska", dvs Katrineholms-Kuriren, uteslöt Sverigedemokraterna från partipresentationen, där de övriga partierna fick svara på KK:s enkätfrågor.

    Det stämmer att Feministiskt initiativ, Junilistan och Piratpartiet var med i uppställningen, alla under respektive emblem.

    Men det behöver inte stämma, att KK, som ju är liberal och därför noga med yttrandefriheten, skulle ha haft politiska skäl för uteslutningen av SD.

    Det kan mycket väl tänkas, att KK var rädd för hämndaktioner från AFA eller vänsteraktivister, ifall SD hade fått komma till tals.

    Så var det t.ex. med tidningen Metro, som vägrade ta in en SD-annons av rädsla att få sina tidningsställ omkullvräkta.

    Med terror kan man alltså skydda demokratin. Eller?

    SvaraRadera
  6. "En arbetshäst som travar snabbare och elegantare än de flesta i EU-debatten."
    Bra formulerat!

    SvaraRadera
  7. Helt rätt! Fint beröm om Schlyter

    och så heter det feministiskt initiativ och inte alternativ.. (även om vi med de etablerade partier vi får hålla till godo med verkligen är behov av alterntiv...)

    /bisserwessern

    SvaraRadera
  8. Bisserewessern: misstaget ändrat, natten var sen när det skrevs!

    SvaraRadera
  9. Schlyter skrämmer människor med klimatkatastrofer. Han kommer att falla hårt när AGW-hypotesen går i golvet definitivt.

    SvaraRadera
  10. Hej Birger,

    Jag har alltid gillat Carl fram tills jag såg bifogat klipp? Varför ska en så skicklig politiker nedlåta sig till att förlöjliga andra?

    http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article5312016.ab

    Om han lyssnar på dig tycker jag du ska prata med honom. Det är direkt pinsamt.

    Mvh

    Seved Monke
    Liberati

    SvaraRadera
  11. Klona Carl och skicka fler Carl till EU!

    SvaraRadera
  12. Anonym 12:19...

    Bevare oss väl! Med sin klimatsvada utgör han en direkt miljöfara!

    SvaraRadera
  13. Vägra rösta! Även om Carl självklart vuxit och blivit klokare än övriga, så handlar det i grunden om ett nytt frälse, om att acceptera att en ny europeisk grupp förmerar sitt eget välstånd under förevändning att de löser freds- och miljöfrågor. Det är skamliga ersättningar för så lite "verkstad". Att acceptera detta är att kapitulera för girigheten och en värld styrd av ekonomiska egenintressen.
    Ninna

    SvaraRadera
  14. OK, Birger, du har nu fått mig att bestämma mig. Jag röstar på MP och Carl för säkerhets skull. Tänkte strunta i det, men Carl är nog bättre än ingenting.

    SvaraRadera
  15. Puss på dig Pirre!! :-)

    Anneli

    SvaraRadera
  16. jag tycker oxå det är grymt synd att inte sverigedemokraterna får komma till tals lite mer. Främst naturligtvis av demokratiska skäl, men framför allt för att det är stor humor i deras valpropaganda. Våra förfester har aldrig varit så roliga som nu när deras valfilmer på Youtube kan lyfta skivan. Den med en massa svenska "symboler" som Gustaf Vasa, dalkarlar, svenska flaggor osv till tonerna av den glada "Turkisk marsch" av Mozart är smått oslagbar. Är det tecken på självironi eller bara allmän kulturell förvirring från PR-avdelningen...

    Isak

    SvaraRadera
  17. Ninna har himla rätt!

    När t.ex. vår inhemska vårdsektor lider av pengabrist, så vräker sig EU-folket i löner utom all sans!

    Hoppas att fler märker, hur busfräcka de är i det nya frälset, och vägrar legitimera dem!

    SvaraRadera
  18. Nicklas Attefjordlör juni 06, 08:23:00 fm

    Carl skall ha all beröm, men bakom framgången ligger också en glädje att få prata sakfrågor i en EU valrörelse och slippa stå och förklara varför på och SD tycker samma sak, engagerade valarbetare som bemannar valstugor, springer i trappor och lägger flygblad, skriver på bloggar, så tack alla valarbetare. Med nästan facit i hand så är beslutet att medlemsomrösta om utträdet kanske det som på ett tidigt stadie började engagera medlemmar och väljare kring vår EU politik, så tack även kongressen som tog detta beslut. Sen har vi ju haft en valrörelse där lista innehållit fler lok än Carl, vill gärna lyfta Isabella Lövin i detta sammanhang en kandidat som jag tror lockat många väljare med sitt engagemang, så tack även valberedningen och medlemmarna som röstade fram henne.

    SvaraRadera
  19. Nicklas säger det som måste sägas av en partiarbetare, Birger har en fri ställning och kan skriva utan lojaliteter. Jag är ganska övertygad om att Nicklas överdriver, folk i gemen har inte sett skymten av miljöpartiets valarbetare, som resande mycket i landet kan jag konstatera att mp nästan inte syns alls på gator och torg, webbsatsningar har inte varit vare sig sämre eller bättre än andra partiers. Det är Carls mycket skickliga sätt att framföra sitt budskap och Lövins mycket tunga namn som utgör grunden. Övriga är lättviktare.

    SvaraRadera
  20. Nicklas skriver att det bland annat skulle vara tack vare det ändrade beslutet om utträdesparagrafen i partiprogrammet som utgör grund för det ökade stödet. För min del så röstar jag på mp denna gången trots att mp svängt i frågan och det endast för att Carl som håller fast vid de ursprungliga värderingarna får toppa valsedeln och att han kompletteras av Isabella Lövin. Med andra toppkandidater på listan som stått bakom partiets nya linje i frågan hade jag definitivt avstått ifrån att rösta.

    SvaraRadera
  21. Det är skitrörigt. Såg tevedebatten och lyssnade lite på radiodebatten och det var bara tjattrigt. Litar på Birgers omdöme, det är det enda jag kan göra. Röstar på Carl.
    Vilsen i EU-pannkakan

    SvaraRadera
  22. Instämmer i anonyms kommentar till Attefjord. Mp har inte synts mycket på gator och torg (och jag bor i en storstad). Ganska självklart att all den publicitet som imponerande Schlyter fått i media har STOR betydelse för hur valet går för mp. Att så många organisationer rankar honom som etta är bara att lyfta på hatten för. Och för mp och Attefjord att buga och tacka för. Go Calle!

    SvaraRadera
  23. Nicklas Attefjordmån juni 08, 03:04:00 em

    Som sagt Carl skall ha ära, men det det faktum att vi lyft sakfrågor och inte fastnat i en "hur debatt" kring en sekelgammal folkomröstning är en av anledningar bakom framgången. Vi är nu i takt med våra väljare, vi har kandidater, organisation och valarbetare att matcha politiken. Med facit i hand så kan jag ju konstatera att två "EU-negativa" partierna V och JL inte direkt tagit väljare från mp i alla fall, snarare tvärt om.

    Vad gäller den "osynliga kampanjen" så kan jag konstatera att vi bemannade flertalet vallokaler med röstsedelsutdelare i Göteborg och Stockholm, SAP lyste med sin frånvara på många av dem, enligt dem jag hört med i Stockholm så försökte S få en överenskommelse om att samtliga partier inte skulle stå. Sett ur min västsvenska horisont så var vi väldigt närvarande både på debatter, i media och på gator och torg, tack vare många och engagerade valarbetare. Kampanjen på nätet visar att vi varit duktiga på att mobilisera sympatisörer, både Carl och Isabella har fler supporters på FB än Gunnar Hökmark för att ta ett litet exempel. Så jag är full av tillförsikt inför 2010, och har aldrig varit mer övertygad om att vi kommer att bli tredje största parti, i RD-valet slipper vi dessutom Marit och fp får stå där med Björklund istället.

    Sen är det ju så att jag kan säga vad jag vill, jag är ingen nyttig idiot åt "partiledningen" den sk sanningen kommer kanske inte enbart från Birger, men en sak är ju klar och det är ju att "sanningen" inte brukar gömma sig bakom titeln anonym bland bloggkommentarer.

    SvaraRadera
  24. Till Attefjord kan jag säga att om van valde att ha lite rikskampanj utanför Stockholm och Göteborg och stödde de små och mellanstora städerna skulle det säkert bli ännu bättre resultat.

    SvaraRadera
  25. Nicklas Attefjordtis juni 09, 09:21:00 fm

    Till anonym... allt kan bli bättre men med begränsade resurserna så blir man tvungen att fokusera. Hade vi smetat ut de resurser vi hade på 200 kommuner hade vi helt enkelt inte fått det genomslag vi nu fick. Sen tycker jag att vi gjorde en bra valrörelse på sina håll även utanför storstäderna, för att nämna några tex Lund, Helsingborg, Örebro, Halsberg, Södertälje, Umeå osv. Kan gärna med synpunkter på vad som kunde gjorts bättre antingen till mig eller service@mp.se inför den utvärdering som skall göras.

    SvaraRadera
  26. Tvivlar inte på att det varit bra på en del ställen. Har skrivit till service@mp vid ett tidgiare tillfälle och tyvärr inte fått svar, vilket känns lika bedrövligt som att partiledningen inte svarar eller ens deltar i interndebatten på Gittan, mp:s databas. Det är uppriktigt sagt inte bra.
    Själv upplevde jag att i Lund fungerande valrörelsen bra, men inte i andra Skånekommuner eller längst Norrlandskusten.
    Anonym Karl

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.