onsdag 13 maj 2009

Idioti.

Marknadsekonomins fördummande avarter tar sig alltmer absurda former. De ligger inte långt efter absurditeter i de reellt förekommande socialistiska samhällen vi sett...

Effekten av att bara ha lönsamhet som mål är absurt - sjukvårdsrådgivning på kortast möjliga tid tillhör det mer absurda. Apotek vars mål är att sälja så mycket som möjligt är också absurt - betänk att vi idag lever i kvartalskapitalismens tidevarv där kvalitet och etik är skällsord.

Jag är tillräckligt korkad, konservativ, omodern och mossig för att inte förstå hur detta kan få pågå. Hur vore det om Fredrik Reinfeldt dammade av de goda bitarna av konservatismen för att tillsammans med gröna och vänsterkrafter stoppa den nyliberala hjärntvätt som pågår, och som gör att vi inte märker att vi sitter på ett sluttande plan som leder ner till förgården till det nyliberala helvetet där det enda som räknas är pengar.

Det lustiga är att det är kristdemokraten Odell och centerpartisten Olofsson som i regeringen vandrat vidare från förgården... Precis som svenska banker gjort, i bonusjaktens namn, i Lettland, vilket bland annat moderata BT påpekar idag.

21 kommentarer:

  1. Men vem är det som är hjärnan bakom? Kolla upp Reinfeldts bakgrund så ser du en otroligt målmedveten och hal strateg - ingen kritik fastnar. Självklart låter han småpartierna gå före och ta smällarna och stannar "i mitten" och "tar ansvar". Visst är det tydliga profiler från de andra partierna som tar ledningen åt det nyliberala hållet - och rakt ned i fördärvet, men det finns en mycket medveten strategi bakom att göra moderaterna till till synes "oskyldiga".

    Att nyliberalismen är en lika omöjlig utopi som någonsin kommunismen har diskuterats sedan länge bland forskarna (och även bland tunga liberaler i Sverige), men tyvärr har det inte nått varken flertalet av de svenska politikerna eller väljarna.

    Att den logiska slutstationen på den nyliberala samhällsomvandlingen är att rättssamhället och polisen avskaffas och ingen finns som kan garantera deras högsta ideal: egendomsrätten... Hur ska de alltså göra för att behålla sina "fuckoff-money" i slutändan? (moderatförslag åt det hållet. dvs. privatisera polisen, är redan föreslagna enligt gårdagens DN)

    Något Derrida m.fl. varnade för för ett antal decennier sedan...


    Bra att du ryter ifrån, vad skulle vi göra utan dig!

    SvaraRadera
  2. Håller med! som vanligt.

    Kan vi inte gå ur EU och gå med i Sydamerika i stället!

    "We now stand before a new paradigm, centered in the Earth and in life. We are no longer mired in anthropocentrism, which failed to recognize the intrinsic value of each being, independent of the use we made of it. A clear awareness is growing, that everything that exists deserves to exist, and that everything that lives deserves to live."Men var fan fick du tag på röntgenbilden på mig?

    SvaraRadera
  3. Bäste anonym här ovan, jag är inte säker på att Fredrik Reinfeldt är den där nyliberalen du menar att han är. Jag tror att det finns ett klassiskt konservativt drag över honom - dock på ett trevligare sätt än via moralsim eftersom han tagit strid för homosexuellas rätt och förändrat sitt parti också i denna fråga. Jag tycker att Birger Schlaugs återkommande tema om konservatismen är intressant, den har mer likheter med vänstern än med nyliberalismen. Det finns ett drag av långsiktighet, värden och socialt ansvar i den som skiljer sig avsevärt från den ekonomiska anarkism som nyliberaler förespråkar.

    SvaraRadera
  4. Ja det ekonomiska tänkandet fräter i sönder vad som är bra med välfärden kvar blir bara tvånget att arbeta för dom som har mycket och vill ha mer.

    Risken finns att den vanlige svensken tänker det drabbar inte mig och sitt still i båten när det gungar.

    SvaraRadera
  5. Bäste Dravitan, då ska du titta på vad han gör i sak, vad moderaterna föreslår och vem det är som styr i bakgrunden vid alliansens sammankomster - inte vad han säger i de få sekunderna i medieljusen.

    Ta kärnkraftsfrågan: i det försök till "klimatuppgörelse" som gjordes våren 2008. Vem rusade in och stillade deabtten efter FP: s utspel och manade till enhet? Och så - som styrd av en osynlig hand, kom både kristdemokraterna och centern ut i kärnkraftsfrågan inom det följande halvåret... Konstigt att de alla helt plötsligt gick i ursprunglig moderat riktning...

    Ta den intensifierade skogsavverkningen. Det finns ingenting i den som är bra varken, ur ekologisk eller samhällsekonomisk synpunkt. Skogen är vår största resurs i landet och borde därför skyddas som sådan. Redan propositionen 2008 var en katastrof - om vi betänker att vi vill fortsätta leva av och med skogen även i framtiden - men nu läggs ytterligare förslag av regeringen för att skogsägarna inte ska behöva undanta ens det lilla bestånd man tidigare har behövt för att värna biologisk mångfald. Beslut i juni. Med sådan i allra högsta grad kontraekonomisk politik kan man inte bli kallad "ansvarsfull" och ha "ordning och reda på finanserna". (Ekonomi=hushålla). En sådan politik är en spikrak nyliberal linje från början till slut, i Sverige påhejad av bl.a. Norberg i "Till världskapitalismens försvar" där det uttryckligen står att vi i Sverige ska odla (industri)skog, medan t.ex. Argentina ska stå för enabart köttproduktion... (Att klonade industriplantor inte växer i kliniskt rensade skogar utan minsta liv har ingen upplyst varken Norberg eller regeringen om tydligen. Eller så har de inte lyssnat)

    Jag är mycket medveten om de försök till borttvättning av nyliberalism som pågår (har god insyn i moderata kretsar) och att detta resulterat i t.ex. att Henrik Brors för en tid sedan gick ut och basunerade ut att den sista nyliberalen nu lämnat moderaterna med Axén Ohlins avgång (förutom Fjellner i Bryssel). Jo den du! Titta på vad de konkret gör i stället!

    Att R förändrat moderaternas inställning till homosexuella är lovvärt, men står inte i motsättning mot övrig poliitk. Och som sagt han är listig nog att plocka poäng i frågor där han kan och där det vore mycket dumt att sticka ut. Hal som en ål. Mycket skicklig och det är en stor retorisk bragd att så många gått i fällan. (Kajsa Ekis Ekman är retoriken på spåren i dagens DN kultur!)

    SvaraRadera
  6. Sjukvårdsrådgivning som flera kan ta del av, är det dåligt?

    SvaraRadera
  7. till annonym 10:46: nej, men då anställer man väl fler sjukvårdsrådgivare och ändrar i övrigt förhållandena så att fler kan få del av den - i stället för att göra syftet med verksamheten meningslös.

    SvaraRadera
  8. Det är det miljöpartistiska svaret på allt, va? "vi har ont om medecin" men tillverka mer medeciner då. "Vi har ont om läkare", fixa fler läkare. Om det bara kunde va så enkelt.

    Tänker man lite fattar man att vi inte har hur många sjuksyrror som helst som kan sitta och svara i telefon. Så att få dem att jobba så effektivt som möjligt är väl ett fullt rimligt krav?

    SvaraRadera
  9. vi har inte direkt arbetskraftsbrist i det här landet. Mycket dåligt argument! Och vad är vitsen med rådgivningen om de inte blir hjälpta? Att allt varit så effektivt så möjligt så hjulen har snurrat åtminstone? Det är ju helt meningslöst att inte få rätt hjälp om man väl kommit fram i kön. Tror du inte de gör sitt bästa ändå för att uppfylla sitt åtagande - utan att bli piskade???

    SvaraRadera
  10. I dag håller jag med dig fullt ut, Birger!

    Likheterna mellan samtida svensk politik och den som fördes i de socialistiska staterna är tyvärr alltför uppenbara.

    Den som har kvar ett ljudband från partiledardebatten 16 januari 2008 kan också höra Reinfeldt formulera Allians för Sveriges variant av proletariatets diktatur. Först ska alla få jobb, sedan när vi uppnått detta stadium, då har vi råd och medel att börja bry oss om miljön...

    (jag vet att de bytt retorik sedan dess, men frågan om politiken kvarstår)

    Detta uttalande och en del annat fick oss att börja packa och byta land...

    Jag hoppas dock också på din vädjan, att Reinfeldt nu inser misstagen, skiter i prestigen, dammar av de goda delarna av konservatismen och inleder en blocköverskridande samlingsregering. Tror just nu att det är det bästa alternativet.

    SvaraRadera
  11. Hej du Schlaug, såg att du var ute och drack vin med moderaterna på Borås Tidnings ledarredation. Ajabaja!
    Anton

    SvaraRadera
  12. Hej, Anton 19:38!

    Alkoholen har genomdränkt nationen så totalt, att varje försök att få riksdag, myndigheter och medier att försöka hejda giftet är mer eller mindre dömt att misslyckas.

    Den som lyssnat på skådisen och nyktre alkoholisten Benny Haag, när han beskriver det ointresse som han bemötts med av beslutsfattarna, förstår kanske sammanhangen.

    SvaraRadera
  13. Droppen skall urholka stenen...
    Göran Rosenberg (Plikten,profiten och konsten att var männsiska) har så rätt när han benar upp vilka områden i livet som inte lämpar sig för profittänaknde.
    För övrigt Birger, apropå långsiktighet mm;
    När kommer Väckarklocka på engelska ??

    SvaraRadera
  14. Tack Eric Secher för tips om Rosenbergs bok.

    Här är ett hett tips tillbaka: Göran Rosenbergs
    DET FÖRLORADE LANDET.

    På hans hemsida finns fler titlar att välja bland.

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  15. Erik! Något, eller möjligen några, kapitel ur Väckarklocka har getts ut på engelska. Jag skulle gärna vilja att boken "översätts" till riktigt modern svenska. Det är ett problem, tycker jag, att det uppfattas som konstigt att modernisera äldre svenska böcker, men helt naturligt att nyöversätta utländska böcker tid efter annan.

    SvaraRadera
  16. Måste säga att du Birger Schlaug är väldigt förnuftig, för du ser helheten. Det gör inte politiker.

    Vi är där nu. Det har börjat & det är bara början. PAY THE PRICE TIME( BETALA PRISET TIDEN ) & det kommer att bli mycket värre. MYCKET VÄRRE!

    Min mormor sa engång när folk säger att det har expantions samhället(kapitalismen)är så bra & att folk fått det mycket bättre mot förr.
    - Jaja, vi lever längre idag, men folk är fan så mycket sjukare mot förr.

    / Iaktagaren

    SvaraRadera
  17. Anonym som skrev:
    "vi har inte direkt arbetskraftsbrist i det här landet. Mycket dåligt argument! Och vad är vitsen med rådgivningen om de inte blir hjälpta? Att allt varit så effektivt så möjligt så hjulen har snurrat åtminstone? Det är ju helt meningslöst att inte få rätt hjälp om man väl kommit fram i kön. Tror du inte de gör sitt bästa ändå för att uppfylla sitt åtagande - utan att bli piskade???"

    1. vi har inte hur mycket sjuksköterskor som helst. Och vi kommer alltid att behöva mer av dessa precis som av allt annat. För när ska vi vara nöjda med den service vi får i sjukvården? Aldrig, så klart. Mer kompetent personal kommer alltid att behövas. Således är det smart att låta de som jobbar med sjukrådgivning jobbat så effektivt som möjligt.

    2.Vem sa att de inte blir hjälpta? Tidnigar talade om ETT fall där nån treårig pojke dog efter dålig rådgivning. Och jag lyckades inte ens utläsa om detta var i ett fall med en sjuksköterska som fick bonus eller inte. Hur som skulle pojkens död snarare vara ett arguemnt mot telefonrådgivningen i sig, eller hur? Sen att du tror att sjuksköterskor i gemen är såpass giriga att de hellre jagar bonus (för grundlönen är oförändrad!) än att göra sitt bästa, det får stå för dig.

    3. "göra sitt bästa" är subjektivt. de ska jobba EFFEKTIVT, föra journal samtidigt som de talar i telefon, inte vara för sociala och snöa in på saker som kanske är socialt trevligt men medecinskt oviktiga. Här kan bonusar tjäna ettt syfte. Men jag är förstås tveksam mot telefonsköterskor som sådana. Tror man kan göra mer nytta genom att ha dem i den vanliga sjukvården helt enkelt.

    SvaraRadera
  18. Den här bloggen har tagit sig, nu har det blivit roligt att läsa skärpta kommentarer också. En anledning till att jag skriver idag är jag såg att ett av Tv: (okunniga) proffs bjudit in ett av snäringslivets puckon, eller ett av marknadsekonomins fördummande avart Lars Bern. Jag tror att första gången nägonting publiserades om växthuseffekten, var på julaftonen 1894, i dag vet vi oändligt mycket mera. Solen är vår GUD, fotosyntes gjorde livet möjligt, kretlopp löste avfallsproblemet på ett aldeles organiskt sätt. Min tro är att vi är välkomna att samarbeta med Jorden med dessa tre nämda förutsättningar. Avsikten var att skriva om hur kunskapen inte blir stående och stampar på samma ställe. Kanske Birger eller...

    SvaraRadera
  19. Birger, där säger du något som jag faktiskt aldrig har tänkt på.
    Översätta till modern svenska. Intressant.

    SvaraRadera
  20. Jag har aldrig tänkt på Wägners språk som omodern svenska, men om det finns behov för en lättare version så kan man ju alltid kontakta LL-förlaget. Naturligtvis bra om hennes texter når så många som möjligt.

    http://www.lattlast.se

    SvaraRadera
  21. Neoliberal Agendalör maj 23, 03:03:00 fm

    Som vanligt klagas det på nyliberalismen utan att man har förstått ideologin.

    Självklart kan företag på en fri marknad göra korkade saker, känner inte någon nyliberal som inte tror det. Däremot måste man jämföra med alternativen, tex. blir det bättre med socialitisk centralplanering, och har man rätt att hota/tvinga människor trots att de inte har skadat andra.

    Om ni inte förstår så kan jag jämföra med en annan frihet där ni nog redan har accepterat det nyliberala tankesättet: yttrandefriheten.

    Har man yttrandefrihet så kan folk säga dumma saker. Det är vi nog alla överens om. Men betyder det att vi ska avskaffa den och låta politiker bestämma vad vi ska få säga? Är det ett bättre alternativ? Är det förenligt med individens rätt att få bestämma över sitt liv?

    "Att nyliberalismen är en lika omöjlig utopi som någonsin kommunismen har diskuterats sedan länge bland forskarna "
    Nyliberaler vill inte avskaffa staten. Du verkar blanda ihop med anarkism.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.