onsdag 22 april 2009

Schlyter igen...

Carl Schlyter sitter i EU-parlamentet. För Miljöpartiet i den gröna gruppen där han slåss mot unionsfundisar, knarkliberaler och åtminstone en halvgalen överliggare från 68-vänstern.

Nu får Schlyter beröm igen. Denna gång från bland annat Diakonia, Rädda Barnen och Svenska FN-förbundet som är medlemmar i den granskande organisationen Concord Sverige. (Hela rapporten finns här.)


Det är veckoblaskan Riksdag och Departement som berättar detta, och därmed förstås retar gallfebar på andra svenska EU-parlamentariker som gärna i mer eller mindre pompösa ordalag beskriver sina egna oerhörda insatser. Schlyter lär ge dem dåligt samvete på andra sätt också: han är den som ser till att vara närvarande de timmar då parlamentet röstar och han skänker avsevärda pengar till olika ändamål.
Killen verkar leva som han lär!

Han toppar MP:s lista inför EU-valet. Tvåa är Isabella Lövin - kvinnan som fick Europas fiskemarodörer att darra genom sin lysande bok Tyst hav. Egentligen struntar jag i EU-valet - vilket tydligen också de flesta partier gör med tanke på vilka man sätter upp på listorna - men Schlyter och Lövin gör att det finns skäl att rösta i alla fall. Schlyter som kreativ figur och Lövin bara för chansen att hon skulle hamna i något sorts fiskesammanhang i Bryssel.

Schlyter tycks väcka känslor. Förra sommaren träffade jag en EU-byråkrat på en fest. Denne ärans man suckade och stönade över Schlyter mer och mer för varje glas han hävde i sig. Det bidrar till mitt förtroende för denne gröne variant av Tintin. Liksom att MP:s partiledning tycker att han är en jobbig jävel som står för partiets program...

Förresten: Isabella var sommarpratare 2008 - programmet var inspelat för jag hade just träffat henne i samband med att jag deltagit på ett seminarium i Visby - och jag blev alldeles glad då jag hörde programmet.

17 kommentarer:

  1. Idag håller jag med dig - mer än vanligt!

    Tänk på att det finns långt mer grön växtkraft i partiet än vad vi kan tro i mer pessimistiska stunder. Dessutom har inte Carl och Isabella drabbats av det rödgröna bedövningsmedlet, som verkar söva alla de tre samarbetspartierna. I stället kan våra gröna EU-kanidater vara just bara gröna.

    Grönaste hälsningar,

    Peter

    SvaraRadera
  2. Lövins program var lysande bra, de sista delarna gav en härlig påminnelse om hur det lät när Birger Schlaug talade i en skolaula i Norrköping 1994 och det var det mest fantastiska jag hört, vi satt som tända ljus i aulan och vi blev alldeles berörda! Mp blev största parti i skolvalet och för några av oss förändrades livet!
    Tacksam.

    SvaraRadera
  3. Det finns i politiken människor som alltid kör sitt eget race. Schlyter är en sådan. Dessa människor passar inte in i något parti och skulle egentligen ha alldeles egna partier med en enda medlem. Det spelar ingen roll vad andra partier och politiker uträttar, dessa envamvargar har alltid massor av kritik till hands. Säger någon annan A, säger de B. Säger någon annan 50, säger de 40 eller 60. Säger någon Ja, säger de Nej. Säger någon mer, säger de mindre. Egentligen finns för dessa människor bara en tillvaro som duger - deras alldeles egen.

    SvaraRadera
  4. Anonym 09:54 har en konstig inställning tycker jag nog. Är det inte så att Schlyter driver det som MP egentligen står för? Den beskrivning 09:54 gör är väl mer lämpad för MP:s partiledning visavi MP:s partiprogram?

    SvaraRadera
  5. Exakt. Schlyter står ju för det partiprogram vi som också vi andra medlemmar - utan förtroendeuppdrag - håller med om, som är själva anledningen till att vi fortfarande är kvr.

    Det är väl i så fall de som inte följer det som solojazzar och bör pasa in i 9:54: s beskrivning här ovan???

    SvaraRadera
  6. Ja då får man ha öron och ögon öppna när hon kommer till Varberg den 12 maj: Isabella Lövin. Carl träffade jag för ett kvartal sedan och kuskade omkring med en prydlig ryggsäck. Det behövs indivudalister i Bryssel. Sådana som simmar mot strömmen. Vi har tillräckligt med JA-sägare i tillvaron. Det har inte hjälpt oss i klimat- finans- och jobbkrisen vad jag vet.

    SvaraRadera
  7. Birger.

    Inte underligt, att man stönar av att se Schlyter häva i sig glas på glas! (Fjärde raden nedifrån.)

    Blåbandist

    SvaraRadera
  8. MP har stor nytta av Schlyter och andra äkta gröna. De funkar ju som lockbeten och drar röster till partiet, som sedan kan mala ner våra önskningar i papperskvarnen.

    Sossarna hade förr något liknande i fru Theorin. Man kanske drogs till SAP pga av sådana som hon. Men tillbaka fick man Carlsson-politik. Vid nästa val blir det kanske Sahlin-politik.

    SvaraRadera
  9. "Killen verkar leva som han lär".
    Den finaste utnämningen man kan få.
    Och tvärtom. Svårt att svälja aldrig så kloka ord om det bara gäller andra. Al Gore..

    SvaraRadera
  10. Tänk er Schlyter som nästa språkrör i MP. Ett språkrör med ryggrad OCH ideal. Vilken skillnad mot nu!
    Vilket lyft!

    SvaraRadera
  11. Om Schlyter skulle komma i "maktställning" inom MP, så kommer kanske åtminstone en avhoppare att återvända till partiet.

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  12. Schlyter eller Schlaug - för att kunna driva gröna frågor med hjärtat samt entusiasmera omgivningen med sin kloka övertygelse bör man tydligen börja sina namn på Sch...Är det månne därför det bidde så fel med Eri...Rent fonetiskt är åtminstone Wetterstrand och Schwetterstrand hyffsat lika. :-)

    SvaraRadera
  13. Så här skriver Per Gahrton i veckans Cogito:

    "Kan gröna gräsrötter skilja på svek som krossar gröna förhoppningar och kompromisser som tvärtom förhindrar gröna bakslag och håller dörrar öppna för framtida offensiver?

    Det handlar om att visa att lågkonjunkturen inte är argument mot grön omställning, utan för. Lågkonjunkturen är inte bara en finanskris utan en resurskris. Bara genom hushållning kan vi minska risken för kommande knapphet. Bara genom att dela på jobben kan vi undvika att vissa arbetar ihjäl sig och andra förtvinar av arbetslöshet. Bara genom att sluta slösa på energi kan vi befrias från de omöjliga valen mellan radioaktiv kärnkraft, växthusgasalstrande fossilkraft, regnskogsskövlande etanol eller
    andra energiformer som är ofarligare men aldrig problemfria."

    Just det Per skriver att "det handlar om" (stycke två) det är ju för f-n just där mp brister idag!!!!!

    Och det är ju just att vi brister i det som det faktiskt "handlar om" - kärnan i vår politik - som håller på att splittra partiet.

    Kompromisser, självklart. Men ge f-n i att hyckla med vad partiets politik faktiskt "handlar om". Erikssons hyckel och falskspel utåt mot väljarkåren är en skam för gedigna politiker som Schlaug och Schlyter. Att ha mage att förneka/nertysta kärnfrågor för att man inte hanterar retoriken och pedagogiken - då borde man inse att man är på fel plats. Byt parti, inte politik!

    SvaraRadera
  14. Blåbandist, hrm, jag missade lite där... Ibland går det fort. Men jag tror att du förstod ändå - huruvida Carl Schlyter häver så mycket känner jag inte till, men EU-mannen på festen han hävde i god Brysselstil...

    SvaraRadera
  15. Ja, ja, bäste BS, visst förstod man, vem du syftade på.

    Blåbandist

    SvaraRadera
  16. Schlyter är faktiskt den som ibland får mig att fundera på om jag ändå ska rösta på de gröna (som alla gånger tidigare) eftersom han som enskild kandidat är den klart bästa, men troligtvis hamnar rösten på annat håll - vad det kan bero på kanske är något för partitoppen (och unga wannabe broilers) att ta sig en funderare kring.

    SvaraRadera
  17. Hade nog tänkt strunta i att rösta för första gången i mitt - få se nu - snart 37-åriga liv. Men kanske ändå? Isabella är också bra cool!

    /Sara

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.