torsdag 9 april 2009

Göran Persson och jag gör en insats i påsk...

Funderar på att ringa Göran Persson och föreslå att vi skall göra en insats för svensk ekonomi.

Jag menar, det är ändå påsk och kunde Jesus uppstå så skall väl Tillväxten också kunna uppstå.


Min tanke är följande: Göran och jag bor ungefär tio mil från varandra. Om vi åker hem till varandra och diskar varandras påskaftondiskar, och tar betalt av varandra, så bidrar vi till ökad ekonomisk tillväxt. Säg att vi jobbar 2 timmar var, det blir hela fyra timmars lön med OB-tillägg och allt.

Under 300 kronor timmen jobbar vi inte, så det blir ett litet nätt bidrag till den ekonomiska tillväxten.

Jag kör min etanolbil t/r till Torp, vilket innebär att jag kör slut på etanol för cirkus 140 spänn, vilket också bidrar till tillväxten.

Om Göran har lite kul och kör med sin fossileldade minitraktor fram och tillbaka så bidrar han med ungefär 300 spänn till att sätta fart på Sverige, och till ett lite varmare klimat dessutom. Så vi slipper växthus för att odla tomater.

Har vi sedan riktig tur så krockar vi med Fredrik Reinfeldt, som är på väg till Harpsund för att offra ett påsklamm. Inga större personskador uppträder, men Fredriks bil blir lite anfrätt när två så bastanta män som Göran och jag smäller ihop med honom. Vilket är skitbra, för alla inblandade fordon måste repareras efter påsken, vilket ökar tillväxten och gör varje finansminister god och glad.

Och tro det eller inte, men Fredrik får plåstra om ett ögonbryn hos privatläkare Rutger Kosing i Katrineholm, vilket spär på den ekonomiska aktiviteten och BNP med 700 spänn ytterligare.

Och, minsann, när Fredrik får höra talas om Görans och min insats för Tillväxten så blir han så glad att han tar vägen förbi finansminister Borg, som också bor i trakten, och erbjuder sig att laga mat till densamme på Annandag påsk mot en ringa betalning av 400 spänn, under förutsättning att Anders åker till Harpsund och rensar rabatter för 400 spänn. Halleluja, ropar de två i kör när de förstår att de på det sättet kan göra en god påskagärning för att få Tillväxt att uppstå.

Jösses, vilken insats vi fyra gör denna påsk!

PS! Bilden föreställer årets blivande nobelpristagare i ekonomi

PS2! Skärtorsdagen är årets bästa dag för godisindustrin, som för övrigt stärker den ekonomiska volymen i vårt land med 17 mrd kronor - med eller utan etik... Ett fiffigt sätt att stimulera den söta och goda tillväxten vore att införa en Skärtorsdag till, dock med arbetstvång.

PS3! Ett tillväxt-tips till Anders Borg är att låta all sex - inte bara strippklubbar - inlemmas i den formella ekonomin på det att BNI kan öka, våra pensionsfonder räddas och vårt land resa sig i tillväxtligan.

PS4! Ha! Jag fixade 10 rätt av 13 möjliga - så troende ateist jag är - i Emanuels påsktest.

17 kommentarer:

  1. Kul påskbetraktelse.

    Ang PS3.
    Är du HELT säker på att det skulle vara till nytta för BNI ???? ;) Jag har mina tvivel....

    Ang. PS4. Enligt testet vet jag var påskskåpet ska stå. 12 av 13. Men jag måste erkänna, jag chansade på en del, det var ett klurigt test...

    Ha en bra påsk och håll dig på vägen!

    SvaraRadera
  2. Bra! Konkreta exempel biter alltid bäst. Fortsätt stick hål på ett stolligt system.

    SvaraRadera
  3. Läs även gårdagens inlägg! Härlig pedagogik!
    Can

    SvaraRadera
  4. hahaha lysande utsikter! Fortsätt i den stilen så länge att också de med bara 5 år på Handels bakom sig kan begripa. Tidigare folkbildningskampanjer främst under tidigt 1900-tal visade ju att det går att upplysa allmänheten om man bara är ihärdig!

    Glad påsk!

    SvaraRadera
  5. Bra och pedagogiskt skrivet (t o m jag förstår trots att jag bara har 4 år från handels i bagaget).

    Ett litet (men nog så viktigt) faktafel dock. Något nobelpris i ekonomi finns inte, utan priset är instiftat av Sveriges riksbank till minne av Alfred Nobel.

    Detta är alltså vad som i marknadsföringstermer borde betraktas som renommésnyltning. Nu tror jag i o f s inte att Birger är vilseledd, men andra kan ju bli det...

    SvaraRadera
  6. nobelpriset i pedagogik borde åtminstone ha en given kandidat...

    SvaraRadera
  7. det var värst vad alla maktens män hålls i dina faggor ;-)

    Får jag föreslå två radikala lösningar: flytta beslutande organ till sörmlandsskogarna och få tillbaka Birger i politiken.

    Vinnare i båda fallen: miljlön. Färre resor in till Stockholm för politikerna och någon som äntligen kan få tillbaka tillväxtkritiken på den politiska dagordningen...

    om Jesus kunde uppstå så...

    SvaraRadera
  8. miljön menast så klart här ovan..

    SvaraRadera
  9. Birger, fortsätt gärna på denna pedagogiska och konkreta ABC-stig o NÖT in de ekonomiska grunderna på din läsekrets (som även består av journalister och andra ekonomikunskapsbehövande).

    Anonym 14.41:
    Instämmer - om jesus kunde uppstå så...
    ...kan även politikerBirger...

    SvaraRadera
  10. Iulie Aslaksen, Norge höll ett klargörande föredrag om "ekonomiska perspektiv på Ekofeminism" för MPs kvinnogrupp i Eskilstuna i okt 2008.Bla talade hon om BNP ur historisk synvinkel.
    Hon sa bla att oavlönat hushållsarbete var länge inkluderat i BNP men försvann någongång på 30-talet.Den svenske ekonomen Ingvar Ohlsson påpekade i sin avhandling 1961 att oavlönat hushållsarbete försvann ur BNP för att BNP allteftersom miste sin betydelse som mått på välfärd och alltmer spelade en större roll som ett statistiskt hjälpmedel i ekonomisk planering.
    "The reason possibly lies to some extentin the developements made in the use of national income statistics; from serving as a measure of welfare, where the lack of certain material production results would have a disturbing effect, especially in comparisons over longer periods, to serving as a statistical aid for economic planning"(Ohlsson 1961, s 47).

    1930 stod oavlönat hushållsarbete för 20% av BNP.

    MVH
    Eva Wilks

    SvaraRadera
  11. Försök själv
    Naturligtvis ska vi behålla BNP-begreppet. Men vi ska inse att det innehåller vår ovettiga liksom vår vettiga verksamhet. Matematiker och ekonomer kan hålla på länge för att skapa bättre begrepp.
    Jag tror mer på att som paraply skapa ett globalt medvetande och under dess beskydd skapa Kulturer som ser Solen som sin Gud, Fotosyntesen som livets skapare, Kretsloppen som de tidigare nämndas sätt att samverka. Vår mission bli då att dyrka solen, upprätthålla kretsloppen, vara glada och vänliga! Varje människa blir då inför solen ansvarig för sina handlingar. Den biltillverkare finns då knappast som inte befinns skyldig till rost- och oljemissbruk. Kylskåpstillverkare med korta perspektiv får sina löner och bonusar infrysta i köldfack. Samhällsbyggarna får sina certifikat indragna. Doktorshattar och betongmeriter, avtages respektive fråntages. Så småningom ses solen gå upp över den ekosofiska horisonten. Människan vaknar, ser sin delaktighet och börjar samvara och fåglarna hörs sjunga och vi kan utan skuldkänslor njuta av fåglarnas sång.
    Försök själv,

    SvaraRadera
  12. Ja visst är det konstigt att tillverkning och användning vapen, vandalisering och nedklottring av offentliga byggnader och ohejdad användning av ändliga naturresurser är positivt för tillväxten.
    Men att odla och äta upp sin egen potatis, en enkel cykelsemester och andra icke pengarullande aktiviteter bidrar inte alls till ett bättre samhälle ut ett nationalekonomiskt perspektiv.

    SvaraRadera
  13. Förnöjsam armefre apr. 10, 02:44:00 fm

    Du och Jag kan bilda de anspråkslösas förening. Förnöjsamhetens arme som ingen militärmakt i världen kan stoppa. Detta är på fullaste allvar. Både Du och Jag kan fundera på saken. Vi ses i rörelsen för framtiden!
    Sov gott!

    SvaraRadera
  14. Det finns några anledningar till att det är rätt ovanligt att diska åt varandra på det sätt du beskriver; det är inte rationellt eftersom skatten som utgår för era arbetsinsatser gör att ni förlorar på det.

    Men om ni ändå ska göra det så tror jag knappast era kommuner misstycker, med tanke på att det inte blir något extra kommunbidrag för 2009 så behövs alla skattekronor till välfärden.

    Sen är det förstås dumt med bebyggelse som skapar bilberoende, men i takt med den ökade urbaniseringen så minskar ju det problemet.

    SvaraRadera
  15. Klart att Vi ska vara självförsörjande, på Jordens villkor med disk och mycket annat t.ex.lokala kretslopp. Nu ses människan i ökande grad som ett störande moment. Antag att att vi söker arbete hos kretsloppsministeriet och får anställning, då kan vi lämna avloppet och bli en del i kretsloppet. Detta är den största ära en människa kan begära. Så småningsom när vi blivit varma i kläderna och kretsloppsanpassade, då kan vi bjuda in Walen Berg och andra från pengagaloppens utanförskap till den ekosofiska frälsningen i lokala kretsloppsföreningar under vår paraplyorganisation, KRETLOPPENS GLOBALA NATIONER.

    SvaraRadera
  16. Du glömde bort hushållsnära-tjänst-avdraget!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.