torsdag 8 januari 2009

Spegelbilder

Dagens ledare i DN föreslår hur en politik utan inflytande för sd skall se ut:

"Tekniskt sett går sverigedemokraternas eventuella inflytande hur som helst att undvika - utan kohandel. Det är bara för det minsta blocket att lägga ned sina röster vid varje votering i riksdagen."

Så korkad kan politiken bli när blockpolitik är som sämst.


Ska sanningen fram så är det mest naturliga att s och m bildar regering efter valet. Det är mycket litet som skiljer dem åt, i ett internationellt perspektiv är de snarast som spegelbilder av varandra, på väg mot samma mål.

De stora höger- och vänsterpartierna har gjort upp i andra länder, de är ju ändå bara i realiteten poler på samma utvecklingsväg.

Jag talar om partiledningarna i dessa avpolitiserade tjänstemannaorganisationer vars mål är att fylla sina organisationer med politik, istället för att kring sin politik bygga en organisation.

I avgörande samhällsstrukturella frågor tycks partiledningarna i s och m, och folket kring dessa, vara pinsamt överens i den reellt förda politiken: storebrorsamhälle framför individens integritet, svensk militär under Natobefäl, konsumtion som lösning på världens problem, mer prat och mindre reell verkstad i klimatfrågan, frihandelsfundamentalister, centraliseringsiver, upphöjandet av lönearbetet till livets mening, kulturellt ointresserade, politiskt endimensionella, avsaknad av ideologisk förankring, makthungriga, visonslösa.



22 kommentarer:

  1. Jo visst är det så att den politik s förde tidigare öppnade för det som de borgerliga nu bara fortsätter. De drar definitivt åt samma håll, s ville ju också sälja ut, s sänkte a-kassa och påbörjade avregleringen. Kanske gör m det som s egentligen vill göra?

    SvaraRadera
  2. Ja, Birger, fy f-n så rutten politiken är!

    Men nog måtte de gamla partierna darra, när Sd snart står i talarstolen och själva presenterar sin politik så det hörs i varenda stuga. Därför måste de motas till varje pris.

    SvaraRadera
  3. Hur kan (s) och (m) vara poler på samma utvecklingsväg och samtidigt skilja sig väldigt lite åt? Bara Schlaug kan komma med sådana saltomortaler.

    SvaraRadera
  4. Jag har läst om den nya sexskatten som ligger som motion hos några partier, bl a hos miljöpartiet
    http://gobbabibliotheket.blogspot.cm
    Kommer det att bli en totalitär blockpolitik med endast ETT block, där alla som omväxling är överens?

    SvaraRadera
  5. Sexskatten är väl ett skämt. För övrigt är det väl inte som Anna O skriver en saltomortal att påstå att s och m är poler på samma utvecklingsväg, som är skitsmal, och ändå skiljer sig så lite åt. För övrigt skulle Elvis fylla 74 år idag, vilket var det jag ville ha sagt.
    Doc

    SvaraRadera
  6. Det faktum att s och m är eniga i så många frågor borde leda till eftertanke från din sida. Om du har rätt i dina åsikter, var har du din opinion?

    SvaraRadera
  7. Anna O har naturligtvis rätt. Det går ju inte att samtidigt vara både varandras poler och vara lika varandra. Är man lika varandra har man ju upphört att vara varandras poler, och är man varandras poler så är man inte lika varandra.

    SvaraRadera
  8. Jag såg en gång ett batteri som hade nästan identiskt lika poler.
    Polerns satt väldigt nära varandra. Batteriet satt i ett fordon på väg från alla idyller, från alla stabila tillstånd. Fordonet förbrukade ändliga resurser i en allt ökande takt.
    Snart har vi ännu en kris som inte många kan förutse och än mindre avvärja?
    Roland

    SvaraRadera
  9. Magasinet Neo har gjort en läsvärd genomgång av vad som kan ske ifall sd blir vågmästare i riksdagen. bloggade utifrån den i höstas.

    Kul att du kommer till Borås i vår förresten!

    SvaraRadera
  10. När kommer Birger till Borås? Ska han prata? Var? Hur?
    Roligt, roligt!!!!
    Mia

    SvaraRadera
  11. Vilket pladder om ordval, var och en begriper ju vad Birger menar!
    Mia

    SvaraRadera
  12. Med "poler" avser Birger sannolikt två sidor av samma mynt. De ser olika ut rent YTLIGT. Men är lika till INNEHÅLLET.

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  13. "Tekniskt sett" kan vår Riksdag hålla Sd utanför allt politiskt inflytande, därest Sd skulle komma in år 2010.

    Det är bara det, att det samtidigt är ett inte ringa sd-väljarantal som hålls utanför varje inflytande i så fall.

    Tänk, så tjusigt de som kallar sig demokrater resonerar!

    SvaraRadera
  14. 16:45 har rätt
    De flesta som kallar sig demokrater
    är det bara så länge demokratin
    går deras väg.

    SvaraRadera
  15. Jag har upptäckt den här bloggen och suttit flera timmar och läst och funnit att det här finns en grund för en ideologi ovanför de sedvanliga. Jag önskar att Birger Schlaug nedtecknade allt i sammanhängande form (ta dock inte med Elvis Presley) i bokform.
    Bo Wikander

    SvaraRadera
  16. Birger Schlaug + Johan Ehrenberg = ?
    Vad händer om man låter två radikala frispråkiga visionärer mötas? Vore spännande. Troligen får vi många svar och många frågor.

    SvaraRadera
  17. Ehrberg är en tillväxtfixerad socialist av gammalt märke med lite gröna influenser, Schlaug är tillväxtkritisk grön av framtida märke med lite socialistiska influenser.

    SvaraRadera
  18. Mia. Birger besöker filosoficaféet på Högskolan i Borås i vår.

    2009-05-07
    Filosoficafé
    Tid: 18:00 - 20:00 | Plats: M204

    Birger Schlaug, Författare och välkänd debattör kommer till Filosoficaféet och talar utifrån "Kan man i framtiden förstå vår samtid? Elin Wägner beskrev för 60 år sedan vår nutid, men kan framtiden förstå varför vi reducerar oss själva?"

    Filosoficaféet är en föreläsnings- och diskussionsserie vid Högskolan i Borås. Vi har fokuserat på en rad tänkare som utvecklat svar på det moderna samhällets utmaningar, demokratins öde, teknologins möjligheter och risker, solidaritetens framtid, politikens plats och etikens fordringar. Faror utpekas, hopp utlovas, flyktlinjer utvecklas, lustar uttrycks.

    Caféet med servering är öppet.
    Anmälan behövs ej. Fri entré.

    SvaraRadera
  19. Varför inbjuds inte Birger till Kulturhuset i Järna?

    SvaraRadera
  20. Johan Ehrenberg + Biger Shlaug = ?!?
    Är Johan Ehrenberg tillväxtfixerad och Birger tillväxtkritisk? Det låter ngt förenklat. Birger är väl inte emot tillväxt av alla slag, han vill ju se mer av massa saker i samhället, även om de inte kostar pengar eller naturresurser? Och Johan vill se fler vindsnurror på taken och börsen nedlagd. Så några beröringspunkter har de. Sedan gläds jag åt de stora skillnaderna mellan dem, annars vore en diskussion inte givande!

    SvaraRadera
  21. Ha ha!Politologerna har svårt att
    putta in dig i ett fack Birger :D !!Var du finnsi Grön-Röd-Blå röran:) !!Ha ha var glad för det,människor som inte går i ledband utan tänker själv är svåra att placera in de sfäriska färgernas
    politiska spectrum!Kloka tankar var det vart fall!Intressant. åtminstånde!
    Janne M Göteborg

    SvaraRadera
  22. Håller med om att innebörden av blockpolitiken till stora delar är chimär. (s) och (m) jagar i princip samma väljare och tävlar om att vara mest i mitten. Blockpolitiken tar död på en kreativ politisk utveckling tyvärr.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.