fredag 9 januari 2009

5000 svenskar dödade

Över 600 döda i Gaza. Det motsvarar närmare 5000 döda i Sverige. Motsvarande siffror för antalet lemlästade svenskar hade varit cirka 20000. Kommentar överflödig.

25 kommentarer:

 1. Hej!
  Denna film visar en annan sida av konflikten än den du gärna skildrar.

  http://www.youtube.com/watch?v=XPFkYRuUfXw

  Med vänlig hälsning

  Markus

  SvaraRadera
 2. Efter några tusen års krigande här på jorden kan man undra när det är tid med något nytt och ifall människan kommer över sin knölpåks mentalitet någonsin ;)

  SvaraRadera
 3. Markus:I äktenskapsskolan fick vi träna oss att försöka uttrycka vad den ANDRA parten menade (typ av kognitiv beteendeterapi..).Tänk om den där israeliska filmen hade innehållit en enda mening som visade någon slags förståelse för palestiniernas frustration (alltsedan 1967). Då hade den varit riktig häftig.

  SvaraRadera
 4. Kommentarer överflödiga, skriver Birger Schlaug i sin sedvanliga blindhet. Har han varit i Israel och tagit del av befolkningens skräck under 8 års raketbeskjutningar? Förstår han vad Hamas är för en organisation? Vet han någonting överhuvud taget? Han är makalös!

  SvaraRadera
 5. Kanske Israel tog land från palestinierna, utan att först be om lov.

  Men nämn då en enda nation, som tillkommit, utan rov.

  Sverige? Knappast. Enligt historikerna, bodde här ett annat folk, innan båtyxefolket fick övertaget!

  Tyskland? Ånej. Där fanns slaver och andra stammar lite varstans, som germanerna bekämpade.

  Men USA då? Nej, verkligen inte! Alla har väl läst, hur grymt européerna gick tillväga för att ta död på indianernas kulturer i både Nord- och Sydamerika.

  Israel vet givetvis, hur stater brukar uppstå, och har bara följt traditionen. Därtill med FN:s välsignelse.

  Men det tröstar förstås inte de fördrivna palestinierna.

  SvaraRadera
 6. Yes, Anna! Birger är verkligen makalös. Makalöst bra!
  Mia

  SvaraRadera
 7. Anna O tycks anse att et är helt ok att massdöda barn, kvinnor och män utan urskiljning. Med samma logik anser hon väl också då att Hamas raketer som dödar lika urskiljningslöst, men i betydligt "mindre" omfattning är okej. Liv är ju inte så mycket värt.
  Den som haft förmåmeme att följa denna websida kan se att det dinns en klar icke-våldsideologi i Schlaugs ideologiska bygge. Därför är han trovärdig när han nu angriper våldet i Gaza. Hans idévärld sammanfaller, och är förmodligen inspirerad, av den kvinna vi fått lära känna här: Elin Wägner.
  Rober

  SvaraRadera
 8. Ja, visst betyder Elin mycket i detta offentliga samtal!

  Trots att hon nu är ganska känd, inte minst tack vare Birgers medverkan,
  är Elin Wägner-Sällskapet fortfarande en tämligen liten förening.

  EWS borde ju istället växa till en massrörelse, som med kraft kunde tipsa politiker och andra om väsentligheter, som borde uträttas för fred och miljö.

  Gröna tankar

  SvaraRadera
 9. Israel har bara upptäckt Gamla Testamentet. I deras värld finns inte Nya Testamentet.Sekularisera Israel och införliva Gaza- och Västbanken i det och ge dessa regioner stort självstyre.Tydligen klarar inte dessa att vara självförsörjande. I synnerhet inte Israel som måste stödja sig på USA hela tiden.

  SvaraRadera
 10. 11:14 inser alltså, att USA:s stöd betyder allt, om Israel ska fortleva som judisk stat.

  Ja, om man leker med tanken, att hela området, dvs Israel, Västbanken och Gaza, utgjorde en stat med självstyrande regioner, så borde det äntligen bli fred. Men det förutsätter väl, att en sådan stat förhåller sig neutral mellan religionerna.

  SvaraRadera
 11. Anonym/Rober 10:20

  Hur är det med läsförståelsen? Förstår du inte vad Anna O skriver?

  SvaraRadera
 12. Enda vägen till varaktig fred: Totalt återlämnande av de ockuperade områdena i Palestina till FN- godkända gränser!

  Israel har idag genom att bomba en skola där civila sökte skydd, en dansk fältsjukhus och otaliga civila bostäder öppnar dörren för alla slag vedergällningar mot sin egen befolkning. Det betyder att våldets spiral kommer att fortsätta och de barn som ser det kommer att bli framtidens krigare på båda sidor.

  Den internationella opinionen kan inte acceptera något annat än en totalt tillbakadragande från alla de ockuperade områdena i Palestina till 48 eller 67 års gränser, skapande av en sammanhängande palestinsk stat och skapande av säkra gränser för båda stater för att på en gång på alla sätta slut för den 60 åriga slakten. Israel och palestinierna måste pressas ekonomisk och politisk genom allmänhetens bojkott och klagomål. Regeringar i världen kommer inte att göra något åt saken. Det måste vara folket runt om i världen som bojkottar den starka parten, i detta fall Israel, att dra sig tillbaka till de erkända internationella gränserna och på så sätt möjliggöra en palestinsk stat som kan leva i fred med Israel inom erkända gränser. Innan Israel drar sig tillbaka kommer ingen fred att vara möjligt. Utan en palestinsk stat kommer alla möjliga desperata grupper och tendenser från ett förtryckt folk sedan 60 år till utryck. Också åtgärder som ett folk i frihet, suveränitet och verklig demokrati inte skulle tillgripa.

  Angående de förslag som lags fram av Frankrike och Egypten är dem orealistiska och måste förkastas angående. Gaza kan inte fortsätta att vara belägrade av den zionistiska regeringen! Hamnarna och havet måste vara i palestiniernas händer och så gränserna till alla frisinnade stater runt omkring så de kan föra in mat och allt vad de behöver för att leva som ett fritt folk. Så småningom ska hela det palestinska området nå fullständigt självständighet. Det är den enda vägen till varaktig fred! Det finns ingen annan väg. Allt annat är bluff som inte leder någonstans! Vi måste komma ihåg att den nuvarande situationen har stort del av sitt ursprung i den långvariga belägringen av Gaza. Och mer grundläggande i den illegala ockupationen av Palestina sedan 60 år tillbaka.

  Belägring stöds av USA och genomfört av Israel i syfte att störta Hamas som kom till makten tack vare den enorma inkompetensen, stupiditeten och fanatismen i Washington och Israel. Låt inte missledas av Hamas tjatet. Om det inte är dem kommer andra i deras ställe. Orsaken ligger i ockupationen så dess lösning! För den delen ska palestinierna själva välja sina ledare när de blir fria på riktigt och det måste omvärlden respektera. Det finns ingen demokrati utan verklig suveränitet och frihet!

  En fri Palestina är den enda lösningen så vi slipper mer blod på båda sidor. Lämna alla ockuperade områdena, lämna alla bosättningar, kompensera de som har blivit bestulna på sina hus och mark, låt de som vill återvända till Palestina göra det! Kräv ömsesidig erkännande! Att Palestinierna erkänner Israel räcker inte. Israel måste erkänna Palestina som en fri stat också!

  V.g. och sänd vidare och översätt till andra språk! Jag kallar alla anständiga människor i världen att ställa upp för detta mål och slå för att inte se mer oskyldig blod flytta i Palestina eller Israel. Historien kommer att döma oss alla. Och om det finns en Gud borde du vara rätt bekymrad om du ser dina bröders och systrars blod rinna på Palestinas gator och inte göra något.

  "Bandits with planes ...
  came through the sky to kill children
  and the blood of children ran through the streets
  without fuss, like children’s blood."
  (Pablo Neruda’s poem About the Nazis raids in Spain)

  SvaraRadera
 13. Så, staten Israel är alltså byggd på stulen mark? Ändå vill de flesta palestinier erkänna den?

  Kan någon med ordentlig kunskap, redogöra för förloppet från start?

  SvaraRadera
 14. Imorgon demonstreras det mot Israel. Snacka om unikt tillfälle! Jag tar med mig kameran! Jag måste föreviga när socialister, kommunister och nynazister går hand i hand mot sionismen!

  SvaraRadera
 15. 5000. 20000. Det börjar närma sig de svenska årliga abortsiffrorna.
  Kommentar överflödig.

  SvaraRadera
 16. Hörde i dag att det finns arabstater t.ex. Egypten som håller med Israel.
  Det är märkligt hur mönstret går
  igen. De stora och rika håller
  alltid någon med.
  Ordspråket säger:
  de stora hjälper varandra, de små
  stjälper varandra.

  SvaraRadera
 17. 20:21 Enligt JA till Livet (se sökord) är antalet dödade ofödda barn i Sverige uppe i 37 000 per år.

  SvaraRadera
 18. Ja, Jinge, ibland kan detta inträffa, att vänster och höger har samma uppfattning i en speciell fråga.

  Vänstern kritiserar övervåldet mot palestinier, medan ultrahögern/nazzarna mer retar sig på den judiska kulturen, eller hur?

  Men Sd tar parti för Israel.

  SvaraRadera
 19. Schlaug sa i TV soffan, i morse att han kunde stödja judehatande Hamas och bli "Jihadist" om han var boende Gaza. Kommentar överflödig.

  SvaraRadera
 20. Ja, 23:02, kommentar är verkligen överflödig. I Sverige får värnpliktiga lära sig, att inte ge upp motståndet, om Sverige skulle ockuperas av annan makt. Då ska kampen övergå till gerillakrig eller så. Alltså exakt det, som nu sker hos det fördrivna palestinska folket. Det var förstås så, Schlaug menade i SVT:s soffa.

  SvaraRadera
 21. Vad jag menade i soffan var att alla vi som satt i den trygga svenska tevestudion och tyckte saker, förmodligen skulle fyllas av förtvivlan, skräck och hat om våra barn lemlästades av nedfallna bomber, om vår livskamrat dödades därför att hon/han befann sig på en plats där urskiljningslöst våld användes, om alla våra drömmar krossats medan vi själva var instängda i en bur utan att kunna fly.
  Jag är icke-våldsförespråkare, men kan mycket väl ana hur jag känslomässigt skulle reagera om jag utsattes för det som nu sker i Gaza. Förnuft är något mycket undanskuffat då känslor tar tag i människor, förnuftet är, som en hjärnforskare uttryckt det, som en tunn hätta över alla känslor som styr hjärnan.

  SvaraRadera
 22. BS är icke-våldsförespråkare, säger han själv. Det tror vi inte ett skvatt på.

  SvaraRadera
 23. Tid för BDS (Boycott, Divestments and Sanctions)riktat mot Israel, dvs det som gjorde slut på apartheid in Sydafrika. Läs mer på Naomi Kleins hemsida naomiklein.org

  MVH

  Eva på landet

  SvaraRadera
 24. The Gaza blame game

  Some common mistakes by Israelis, Hamas and the Bush administration.

  http://www.latimes.com/news/opinion/commentary/la-oe-brooks8-2009jan08,0,2879176.column

  SvaraRadera
 25. ...Och hur många Israeliska barn har sprängts ihjäl i skolbussar och på andra platser genom åren? Arabiska terrorister mördar också oskyldiga, men det ser vi som legitimt eller?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.