tisdag 8 januari 2008

En värld utan oss...

Hur skulle det bli på Jorden om den art - människan - som ställt till mest plötsligt försvinner från jordens yta? Svar: Jorden och de flesta andra arter skulle vara ganska tacksamma. Åtminstone enligt vetenskapsjournalisten Alan Weisman, som har funderat på saken och redovisat det i boken The world without us.

I boken visar Weisman, i en form som liknar ett lättillgängligt nyhetsreportage, vad som händer med allt det människan skapat om vi plötsligt försvinner. Hur allt från kärnkraftverk och Manhattan till badrumskakel bryts ner och tas över. Han visar hur lång tid det skulle ta för övriga arter att inta vår plats, och hur jorden skulle utvecklas utan människan.

Naturligtvis har boken mött upprörda reaktioner från dem som hävdar att världens tillstånd är bättre än någonsin och att allt ordnar sig bara vi fortsätter som förr, detta har även hörts i den svenska bloggvärlden.

Men i USA togs boken emot med mestadels positiva recensioner. Forskning och Framsteg recenserade den utan pekpinnar alls. Man konstaterade lätt lakoniskt att Weisman vill lösa våra miljö- och klimatproblem genom att begränsa fortplantningen till ett barn per kvinna. Något mer lakoniskt ställer man frågan: "Men är vi redo för en värld utan syskon?" Inte ett ord om miljöfascism...

Dystert? Tja, en rejäl åthutning åt skapelsens krona är det. Och läser man boken som en utmaning, inte som en dystopi i första hand, så kan den fungera som väckarklocka... För att göra något nu.

Det skadar inte att man funderar över hur man tänker ställa sig den dag debatten tar fart. För det gör den så småningom. Om inte annat den dag när man inser att man inte har kunnat minska utsläppen av klimatgaser som man uppmanat till. Därför att Kina och Indien tar sig den självklara rätten att släppa ut lika mycket per person som varje EU-medborgare skall göra om tio år... Då, om inte förr, kommer ropen på starka män med miljöfascistisk agenda. Därför bör vi ändra livsstil nu. Inse att det inte räcker med teknofix, mer järnväg och etanol i tanken... De som tror det är fega medlöpare. Inte opinionsbildare för hållbar förändring.

16 kommentarer:

  1. Måtte den aldrig komma ut i Sverige! Al Gore framstår som en duvunge.

    SvaraRadera
  2. Aj, aj, max ett barn per kvinna...
    Vi skulle ha lagt band på oss både du och jag, Birger...
    Har aldrig tänkt på att nr 2 och 3 skulle vara miljöovänliga... ;)

    Mer om skapelsens krona hos mig i morgon (förlåt reklamen...).

    SvaraRadera
  3. Central mening i ditt inlägg: "Därför att Kina och Indien tar sig den självklara rätten att släppa ut lika mycket per person som varje EU-medborgare skall göra om tio år.."

    Vi i EU slår oss för brösten och hävdar att vi är drivande när det gäller klimatfrågan och att vi tar på oss långtgående åtgärder. Men de åtgärder vi tar på oss skulle leda till katastrof om de stora utvecklingsländerna tar på sig samma "åtgärder". Om detta talas inte i medierna. Nu gnäller vi istället för att man i Indien skall producera en bil som kostar mindre än 20 000 kronor och att därmed snart lika stor andel indier har råd med bil som vi i västvärlden. Tyvärr kommer därför inte klimatpanelens krav på minskning av utsläppen att klaras av till 2015 som sagts, tvärtom kommer utsläppen då att vara betydligt högre än idag, och i acceleration även de därefter kommande tio-femton åren. Permafrosten ger sig och metan kommer att släppas fritt. Tyvärr är det ingenting som pekar på att detta inte blir fallet.

    Weismans bok har väckt stor kritikerframgång i USA, här i Sverige har de flesta som skrivit något mest fnyst ungefär som ovanstående gjort.
    BW

    SvaraRadera
  4. Kompletering: Jag syftar inte på Monica utan på den Anonym som skrev före det att hon han lägga in sitt inlägg.
    BW

    SvaraRadera
  5. Se där! Första politikern i detta land som vågar tala om denna bok! Miljörörelsen har inte vågat, partier har inte vågat, kultursidorna har inte vågat. Festligt att någon jävel i det här landet har lite stake.

    SvaraRadera
  6. Birger. Tror du att det är Ragnarök som är på gång? Enligt Eddan, ska ett människopar, Liv och Livtrase, överleva denna undergång och efteråt skapa en ny och lyckligare mänsklighet. Källa: Alf Henriksons Svensk historia del 1, s. 35. (Bonniers 1963)

    SvaraRadera
  7. Kanske skulle man ta livet av sig direkt? Maskrosorna och miljöpartisterna skulle inte sakna mig.

    Rest assured Birger. Om 20 år kommer du att slåss mot den globala nedkylningen eller annan valfri väderkvarn.

    SvaraRadera
  8. Uncle Sammy och nyliberala puckon i bloggsfären lever i en värld där vetenskap som inte passar in i deras världbild förkastas. De är som små barn.

    SvaraRadera
  9. Dobber i Sörmland:

    Den som sa't han va't.

    Och detta var en läskig och typiskt människofientlig miljöpartistiskt alster ja.

    SvaraRadera
  10. Moderat: För det första är jag inte medlem i något parti, för det andra är Weiseman knappast grön, för det tredje utgår hans bok från de vetgenskapliga fakta man kan hämta från områden som människan har lämnat: Tjernbobylzonen, demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea, en badort som tömdes för 40 år sedan på Cypern etc.

    Uncle Sammy: Det är märkligt att du, och andra med din uppfattning, har så svårt att ta till er vad vetenskapen säger. Lever ni inte i en kvasivärld? För övrigt är växthusproblemet inte nytt, för mer än 20 år sedan försökte mp ta upp frågan i den politiska debatten, tillräckligt mycket forskning fanns redan då för att börja styra samhället i en annan riktning än vad man då styrde.

    Gröna tankar: Ragnarök? Tja, jag är inte så övertygad om just det...

    BW: Håller med.

    Monica: Nej, vi är dåliga föredömen i en överbefolkad värld. Har samarbetat med en kinesisk kvinna några år och blev mycket förvånad när han försvarade Kinas ettbarnspolitik så hårt med miljöskäl, att Kina inte kunde försörja fler på ett uthålligt, att vattnet inte skulle räcka, att jordarna inte skulle räcka för matproduktion, att man hade att välja mellan att bli fler eller att de som finns skall få det mer drägligt - som t ex äta sig mätta varje dag. Hon kommer själv från en fattig region och tillhör ett minoritetsfolk, som i och för sig får skaffa fler barn än ett (ett barn gäller främst för majoritetsfolket, hankineser, medan minoriteter får ha fler.)

    SvaraRadera
  11. Hej Birger, kan glädja dig med att jag snart ska dö. Såsom varande miljöfaschist, vad det nu kan vara, måste jag erkänna: Jag äger många prylar,
    Vad vill du jag ska göra med mina gamla kameror? Hänga dem runt halsen som sänke när jag dränker mig? Blir det bra, eller blir då vattnet försurat.
    Hur gjorde du dig av med din gamla bil, den där du minns som du inte betalade vägskatten för. Hur gjorde du på en miljögrön skala.
    Bo Bengtsson, snart död för att stödja kampen

    SvaraRadera
  12. Hello Birger,

    Majoriteten av forskare må hålla med dig men det råder helt enkelt ingen konsensus i co2-frågan. Majoriteten behöver nödvändigtvis inte ha rätt eller?
    Finns mängder av respekterade professorer och metereologer som inte håller med dig. Dessutom är hela co2-forskningen just nu hypoteser.

    SvaraRadera
  13. En ljuvlig tanke med en värld utan oss måste jag erkänna.

    SvaraRadera
  14. Det bör påminnas om att under jordens hela tillvaro har vi under 99,999 procent av tiden haft ett tillstånd där naturen skött sig själv. Naturen har haft sin tid! Det unika är nu människans närvaro i naturen. En fantastisk utveckling! Varför önska bort denna "skapelse" - vilket brott! Låt inte miljötalibanerna i miljöpartiet förstöra civilisationen!

    SvaraRadera
  15. Anonym: Mig veterligen är författaren inte mijlöpartist...

    SvaraRadera
  16. Svar till nån annan anonym: hur kan du säga att naturen har haft sin tid? Det är vi människor som har genom att utvecklas gjort jorden till vad den är idag, en gigantisk soptipp. Varför skulle vi vara viktigare än djur och natur?

    Hur ska det sluta? Bara människor kvar?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.