onsdag 7 augusti 2024

Freds- och konfliktforskare - en invasiv art?

Har public service redan blivit en del av det psykologiska försvaret? Sommar i P1 – som är ett flaggskepp i Sveriges Radio – har i vart fall denna sommar fungerat som en redig propagandacentral... förlåt: informationscentral så klart.

Eller vad sägs om sommarvärdar i form av Sveriges Nato-förhandlare, försvarsmaktens egen variant av Anders Tegnell, Sveriges ambassadör i Ryssland, Carl Bildt och en tidigare elitsoldat.

Militarism så det förslår. Med reducering av begreppet säkerhet till en fråga om militär upprustning. Precis som det ska vara i dessa dagar... 

Den roll som public service – och inte minst Sommar i P1 - intagit är klart bekymmersam. Den bidrar till enögdhet. Istället för fördjupad analys kacklar alla samstämmigt såsom det för tillfället ska kacklas.

Mycket som tidigare varit klokskap och allmängods – kritik av kärnvapen och kritisk analys också av Nato – beskrivs nu som fientligt agerande gränsande till desinformation och/eller flum. Vi ska glömma allt. Och fort har det gått. Skulle tro att många ledarskribenter i de stora tidningshusen helst skulle vilja stänga arkiven...

Det känns – och nu är jag ju oerhört konspiratorisk – som om den antagna utlandsspionerilagen fått varenda programledare att hålla armlängds avstånd från varje antydan av något som skulle uppröra eller motsäga Krigsvetenskapsakademins eller Försvarshögskolans världsbild. 

Den där lagen slår fast att information om något som skulle kunna skada Sveriges relation till stat eller organisation (typ Nato) som vi militärt samarbetar med kan leda till fängelse.

LÄS HELA LEDARKOLUMNEN HÄR.