lördag 16 mars 2024

47 baser i Norden - bra eller dåligt?

Det är helt i sin ordning att gilla eller ogilla att USA:s krigsmakt - om inte riksdagen avslår det avtal som regeringens skrivit med USA - ges tillgång att verka på 17 olika svenska regementen. 

Norden blir tätt med amerikanska baser: 47 stycken.

Sammanlagt har man ca 800 baser i 90 länder. (Det är alltså inte Nato, utan USA).

Möjligen (understatement) kan man ana att det finns länder som anser - med rätta eller inte - att denna gigantiska närvaro av USA:s krigsmakt utgör ett hot.

Möjligen kan detta förstärkas av att USA ägnat viss militär kraft åt sådant som "regimbyte" i främmande länder, vilket knappast gör vare sig demokratiskt valda ledare eller despoter i dessa länder övertygade om att USA inte är aggressivt. Och anser de att USA utgör ett potentiellt hot så rustas det upp. Hönan eller ägget... resultatet blir i vilket fall som helst upprustning, fortsatt vanvett och fina aktieutdelningar från vapenindustrin.
 

Eftersom Nato stundom uppfattas - med rätta eller inte - som underställt USA anses inte heller Nato som annat än en offensiv krigisk part.

Man kan väl tillåta sig att i vart fall fundera över om världen blir säkrare eller osäkrare av det som nu  sker i Sverige.

Det är också helt ok att gilla eller ogilla att USA:s militära styrkor ska lyda under amerikanska lagar.

Bilden visar alltså USA:s "baser"  i Norden  om riksdagen inte stoppar regeringens avtal med USA. Vilket man inte kommer att göra eftersom socialdemokraterna, vars riksdagsledamöter är hårt hållna, är positiva till avtalet.

PS! Sverigedemokraterna gillar tydligen att Sverige släpper in "främmande krigsmakt" vars soldater, befäl och administrativa personal ges rätt att leva under andra lagar än de som finns i svenska författningssamling. Vi får väl vara glada för att Åkesson inte har samma lättsamma hållning gentemot de figurer som vill att sharialagar - inte svensk lagstiftning - ska gälla just dom.