tisdag 15 november 2022

Ryggrad till salu

Imorgon ändras svensk grundlag. Såväl yttrandefrihetslagen som tryckfrihetsförordningen ändras.

Begreppet "utlandsspioneri" införs i svenska lagstiftning. Vilket lägger en våt filt på grävande journalistik. Den som avslöjar allvarligt brott som utförts av land som ingår i samma organisation som Sverige  - till exempel Turkiet när vi blir medlemmar i Nato -  riskerar upp till 8 års fängelse. 

Journalistförbundet, Tidningsutgivarna och Public service protesterar. Det läggs en våt hand om grävande journalistik. Det som kännetecknar en god demokrati görs olagligt.

På Blocket säljs en ryggrad. Till pris som borde vara attraktivt för Johan Pehrson, partiledare i Liberalerna. Som imorgon avser rösta ja till det han och hans parti inte röstade ja till i april. Men nu sitter han i regering. Och då är synen på demokrati, yttrandefrihet och tryckfrihet en annan.

Miljöpartiet satt inte i regering i april, men röstade ändå ja till grundlagsändringen i april, Kanske upplevde språkrör och riksdagsgrupp att man borde vara lojal med sin gamla regeringskollega Magdalena Andersson. Nu har man bytt åsikt. Tänker rösta nej.

Hej och hå... Grundläggande värderingar, om något av det mest centrala i demokratin, tycks vara förhandlingsbara som vilket skitfråga som helst.

Frågan är om det finns tillräckligt med ryggrader att inhandla på Blocket... Med tanke på att S, SD, M, C och KD går hand i hand med Johan Pehrson. 

PS! PÅ DN:s ledarsida meddelas att lagen har smugits fram i "oväntad tystnad". Som om DN inte bidragit till just det...  Dock avslutar man med att konstatera att i "den pågående Natoprocessen är behovet större än vanligt av orädd journalistik som granskar och avslöjar eventuella missförhållanden". Att då försvåra det arbetet är anmärkningsvärt, meddelas lakoniskt av ledarskribenten.