lördag 5 februari 2022

Vänstern släpper klimatprofilen...

När Jonas Sjöstedt lämnade posten som högste budbärare av Vänsterpartiets politik skapade partiet sig en
retorisk plattform genom sina prioriteringar som gjorde många miljö- och klimatengagerade positiva. Nu är det annorlunda. Till och med Andreas Gustavsson, chefredaktör på rödgröna ETC, har tappat tron. Han skriver: 

"Vänsterpartiets allt tydligare riktningsförändring sammanfaller med en massiv backlash mot klimatrörelsen, ja, mot själva inställningen att vi måste göra något för att bromsa utsläppen, att det inte kan vänta. Det finns många exempel. Som hur högerpartierna piskat Miljöpartiet, under närmast komplett och tillåtande tystnad från såväl Vänsterpartiet som Socialdemokraterna.

Så en slutsats skulle kunna vara:

Vänsterpartiet orkade inte hålla linjen."

Nej, dessvärre ser det  ut att gå åt helvete - de borgerliga kämpar vilt för att ändra miljöbalken så den inte är i vägen... Sosseriet tänker hjälpa till med det uppdraget. Och Dadgostar tänker vill att V ska släppa miljö- och klimatprofilen för att ta röster från SD. 

Det är precis som Andreas Gustavsson skriver: "Nooshi Dadgostar tror att klimatfrågan är ett sänke, om den inte kommer förpackad som ett nytt jobbtillfälle, eller varför inte en ny batterifabrik, bara det kan tolkas som privatekonomiskt gynnsamt..."

Läs hela ledaren här.