lördag 28 april 2012

Astmatisk prat och tillväxt och tips om intelligent blogg

Ganska eländig, med något astmaliknande, mötte jag förvåren tillsammans med två kloka människor från Steg 3, i Malmö för ett tag sedan. Det spelades in, jag ber om ursäkt för feber och tung andning... Men de andra - Mats Lindqvist och Lars Wilderäng, som har en intelligent blogg man bör besöka - har i alla fall fria luftvägar.

Här kan man se och höra vad som sades på det välbesökta pratet.

11 kommentarer:

 1. "Skållade råttor" bra liknelse.
  Vi springer runt som skållade råttor. Föredraget i Stockholm "Norrmalmskyrkan" lockade en hel del folk. Men borde ha lockat betydligt fler. Människor var kanske för upptagna med att shoppa loss, för att notera att det ens var ett föredrag. Att intresset är större på mindre orter kan jag förstå. Även där shoppas det men tempot är lugnare. Centraliseringen till storstäder gör oss knappast mer mottagligare för budskap som "Vad gör vi nu". Inte konstigt att stessade politiker inte nås av budskapet. Det verkar många gånger som om Stockholm, är det bästa stället att nå ut till många. Jag tror att det är precis tvärtom. Men stora beslut tas där, trots att hela Svergie ska leva.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Det blir något förenklat ibland! Så är vi människor. Inga långa tankar. Man kan höra in från vilka förhållanden personer kommer. Nu vet jag inte från vilka förhållanden Lars W kommer. Men hans resonemang kring studiebidrag reagerar jag på. Håller helt med det är inte bra att ta studielån. Men hur många ungdomar kan säga till sina föräldrar att bygga en Friggebod? "Det kostar inte mycket att bygga en Friggebod" sa Lars.
  Just nu så planerar jag att sätta en massa grönsaker vid min hyreslägenhet. Bara det...! Undrar vad resultatet blir om jag slår upp en Friggebod också :) Kan ju testa!
  Hm...

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Du ställer frågan: ”Är det den ekonomiska tillväxten i sig som har gett skola, sjukvård och materiellt god standard, eller är det människors strävan efter bättre liv som gett oss allt detta [och därmed ekonomisk tillväxt]?”

  Min fråga till dig blir då: Vad är ekonomisk tillväxt ”i sig”?

  Ekonomisk tillväxt kan sägas ha två dimensioner:
  (a) Ekonomisk tillväxt är ett mått på hur ekonomin växer från det ena året till det andra eller över en längre tidsperiod.
  (b) Ekonomisk tillväxt är ekonomins faktiska tillväxt i form av ökade resurser till skola, vård, omsorg, privat konsumtion etc.

  Den ekonomiska tillväxten är således dels ett sätt att mäta, dels ökande resurser i samhället (en större ekonomi).

  Vad är det då som åstadkommer ekonomisk tillväxt? Jo, det är människors strävan i samhället. Mer och bättre produktion och konsumtion, mer och bättre skola, vård och omsorg. Ett bättre samhälle helt enkelt.

  Det finns alltså ingen ekonomisk tillväxt ”i sig” som leder till detta goda, eftersom det är just tillväxten av detta goda som ÄR tillväxten, och detta goda har alltså sin grund i våra strävanden.

  Men kan man då inte säga att själva MÅTTET på ekonomisk tillväxt är det som utgör tillväxten ”i sig” och att politiker och ekonomer fått för sig att om bara SIFFRORNA blir större, så innebär det att även välfärden växer?

  Nej. Utgångspunkten även för politikerna är naturligtvis olika former av strävanden som kan leda till bättre liv för oss alla. Återigen: Mer och bättre produktion och konsumtion, mer och bättre skola, vård och omsorg. Ett bättre samhälle helt enkelt. Dessa förbättringar kan i efterhand avläsas, mätas, som ekonomisk tillväxt.

  SvaraRadera
 4. Jag får ofta problem med luftvägar nu för tiden då det är gråväder en längre period.
  Jag har också lagt märke till att det är som kallast på vintern när det är grått nu för tiden och inte när det är klart som det var förr.
  Så jag har börjat undra om det ligger något i det här med "geo engineering" och "chemtrails"
  Birger, du som f.d. meteorolog och som jag ser som en mycket trovärdig person som inte går i maktens ledband. Tror du att geo engineering redan pågår här och nu, eller är det bara påhitt av personer med livlig fantasi?
  mvh
  Anders Lundin

  SvaraRadera
 5. Meteorolog, har Birger varit det?
  Aha, där har vi orsaken till den sega våren ☺

  SvaraRadera
 6. Bygger man själv kan man bygga en 15 m2 friggebod för 40 - 50 000 kronor (utan badrum och kök - enkelt kökskabinett kostar dock inte så mkt). Om dina föräldrar låter dig bo gratis där under studietiden så motsvarar det högst 2 års hyra av studentlägenhet (i bästa fall).

  Nu har inte alla den möjligheten med föräldrar som har villa eller ens möjlighet att ordna fram 40 - 50kkr. Det sade jag inte heller. Det var ett exempel om unga vuxna vill kunna vara lite mer i fred under studietiden utan att någon skall behöva hosta upp miljontals kronor i skulder.

  SvaraRadera
 7. Miljontals kronor i skulder för att köpa ett boende alltså.

  SvaraRadera
 8. Intressant samtal med nätverket Steg 3!
  Och så slog det mig: Detta har jag upplevt tidigare.
  När? Jo, för omkring 45 år sedan - 1968!
  Själv var jag väldigt aktiv i de frågor som Steg 3 nu åter tar upp. Vi hade precis samma frågeställningar, och jag märker att det i dag finns en hel del ungdomar som nu kommer in på samma spår som vi gjorde 1968! Kritik av vår livsstil, av konsumismen, miljöförstörelsen, ekonomismen, politikernas svek och "Svenssons" blindhet. Det som däremot inte kommit tillbaka är 68-rörelsens senare omkullkörning in i den extrema vänstern, en extremism som var utan gränser för en del. Och sedan kraschlandade alltsammans när nyliberalismen slog igenom på bred front på 1980-talet. Men det är en annan historia. Och sedan kom miljöpartiet och Birger Schlaug...

  SvaraRadera
 9. Cornucopia, Förstår att det var ett exempel. Ett sätt att inte skuldsätta sig i onödan för planetens skull inte minst. Så visst det kan vara en lösning och en "bra" sådan! Tycker att vi ska kräva att det byggs fler billiga klimatsmarta hyreslägenheter så att ingen som inte vill, behöver belåna sig. Idag blir man ju betraktad som lite märklig när man säger, att den som är skuldfri är fri.

  Lösningen kan inte vara att våra ungdomar ska bo kvar hemma längre? Vi har en fri vilja och många ungdomar är redan själva föräldrar vid 25 års ålder. När vi tar exempel, så kanske vi inte ska ta exempel med ungdomar vars föräldrar har köpkraft. Dessa ungdomar har alla valmöjligheter. De kan t.om. starta familj tidigt och bo kvar hemma. Därför så kan jag ana en "fara" med att föra fram friggebodar som ett exempel. Lösningen borde vara att skapa ett samhälle där ungdomar kan leva som fria individer, utan att behöva belåna sig det första de gör. Då menar jag att friggebodar kan bli en "fälla" snarare än en lösning för ALLA ungdomar. Tycker inte om resonemanget som många för, att i övriga europa så bor ungdomar hemma längre. Påstår inte att du för det resonemanget som en lösning. Men du är lite inne på det?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 10. Råkar man en stund över kan följande film ge idéer på små bostäder http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ

  SvaraRadera
 11. Birger var väderobservatör. Det är kanske inte riktigt samma som meteorolog. Men han bör komma igen,
  och då se till att SMHI ger oss bättre vårar.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.