torsdag 28 maj 2020

Det skall börjas tidigt det som klokt skall bli...

Med föräldrars tillstånd.

Barnbarnet har redan förstått - kanske laddar han inför den offentliga publiceringsdagen (som är imorgon) av min nya bok... Vad ska det bli av denne lille man?

Utdrag som kanske intresserar:

Barnperspektiv är bara bra så länge det gynnar arbetslinje, tillväxt och konsumtion. Fler nya barnvagnar sätter snurr på ekonomin. Men de där som ligger i barnvagnen är mest till besvär. Snorar och drar ner tillväxten när föräldrar tvingas vara hemma. Vilket var det reella politiska innehållet i propåerna från de S-märkta Anna Hedborg och Karl-Petter »Kålle« Thorwaldsson. Den sistnämnde toppade sina ideologiska uttalanden i samband med att LO ville få fler småbarnsföräldrar att jobba heltid med att det »kanske kan leda till att en del småbarn får långa dagar på dagis. Det får vi ta! Det viktiga är att kvinnorna inte fastnar i deltidsträsket«. 

Att långa dagar för småbarn kan innebära uppemot 12 timmar på deras »arbetsplats« är inget som bekymrar företrädaren för den stora fackliga organisation som med vidöppna ögon accepterat att traditionellt kvinnliga yrken varit sämre betalda än traditionellt manliga, att de som arbetar inom de sistnämnda ofta kunnat förhandla till sig sänkt arbetstid medan de som arbetar inom de förstnämnda drabbats av delade turer och därmed längre arbetsdagar. Det är enklare att göra barn till verktyg för ökad jämställdhet än att driva krav i löneförhandlingar och att på allvar förändra villkoren på arbetsmarknaden. Hyckleri är bara förnamnet. 

Min uppfattning är att småbarnsföräldrar som frivilligt – utan känsla av tvång från arbetsgivare, stat eller själva systemet – väljer att arbeta heltid naturligtvis skall göra det. Däremot sviker »samhället« de föräldrar som vill lönearbeta mindre."