torsdag 13 februari 2020

Green party nominerar inför presidentvalet i USAI de senaste presidentvalen har Jill Stein varit Green Partys presidentkandidat. Hon är den kvinnliga presidentkandidat som i USA fått flest röster.

Jill har, tillsammans med Ralph Nader, fått mest uppmärksamhet i de grönas försök att ta sig fram under de år Green Party existerat. Nader är den av de grönas kandidater som fått flest röster i ett presidentval (2,74 procent). Det är inte lätt i ett system som egentligen bygger på två partier...

Den politik Green Party driver bygger på Global Greens Charter. som i sin tur bygger på sex principer:
Participatory Democracy,
Nonviolence,
Social justice,
Sustainability,
Respect for Diversity,
Ecological Wisdom 

Bernie Sanders är den av de välkända presidentkandidaterna som ligger närmast de värderingar och den politik som Green Party står för. Vilket också medför att The Green party inte blir så relevant för gröna väljare på nationell nivå. Sanders vill genomföra de grönas ”grön ny giv” med 100 procent förnyelsebar energi senast 2030 och en helt koldioxidfri ekonomi senast 2050. Detta ska ske genom massiv expansion av sol, vind och geotermisk energiproduktion. Kärnkraften skall avvecklas. Högre skatt på höga inkomster och de stora företagen, gratis universitetsstudier, gratis skolmat.

När Ralph Nader ställde upp som grön presidentkandidat tog han åtskilliga röster som annars hade gått till Al Gore. Det spekulerades om inte Al Gore vunnit över George W Bush om Nader inte ställt upp. Kanske... men Nader bidrog också till att många som inte annars röstat alls faktiskt röstade.

Efter att Jill Stein beslutat att inte ställa upp en gång till känns startfältet som hittills presenterats som svagare än på många år. Allt förstås i skuggan av Bernie Sanders som valt att ställa upp som oberoende kandidat för Demokraterna.

Det här är några av de som är aktuella att nomineras till presidentkandidat för Green Party.