onsdag 6 november 2019

Den absurda varuflödet...

Med hemliga GPS-sändare har Breakit tagit reda på vart paket från stora e-handelsföretag tar vägen när de skickas tillbaka. Ett av paketen som spårats av Breakit åkte 236 mil för att packas om. Andra åker över Östersjön.

I länder som Polen och Estland har det skapats en ny industri som bara bygger på att packa om paket från Sverige. Av de 32 företag som Breakit granskat skickar fem returer till Polen eller Estland.

Men flera företag vill inte svara på frågor om hur de hanterar returer. Bland annat Ellos, en av Sveriges största e-handlare, vägrar svara på frågan eftersom informationen som Breakit efterfrågar inte delas av "affärsskäl", enligt Ellos vd.

Men med en hemlig GPS-sändare spåras ett paket som skickas tillbaka till Ellos. Paket lämnar en hamn i Ystad och färdas över Östersjön för att sedan landa på den polska landsbygden. Totalt färdas det 236 mil.

Nästan en tredjedel av alla plagg som köps på nätet returneras. Vilket innebär att de eventuella energi- och miljövinster som gjorts i tillverkningen motverkas. Samtidigt som varuflödet ökar och konsumtionen ökar och politiker älskar frasen "frihet för varor, frihet för kapital, frihet för tjänster".