tisdag 27 september 2016

S och M bildar kommission för att ta över valdebatterna!

Nu är det slut med SVT:s tevedebatter med alla partier. Moderaterna och Socialdemokraterna har tagit beslut om att bilda en "valdebatt-kommission" som själv beslutar vilka partier som får vara med i debatterna!

- Inga partier som har mindre än 15 procent i 5 utvalda opinionsmätningar får vara med i debatterna, säger den tilltänkta ordföranden i kommissionen.

Om detta hade varit sant så hade förmodligen SVT, TV 4 och alla andra svenska medier flugit i taket  för så odemokratiskt får det ju inte gå till.

Men exakt så är det i USA när det gäller presidentvalet. Har ni hört SVT:s korrespondent berätta och uppröras? Har ni sett någon ledarskribent som kritiserat systemet? Har ni hört någon kulturpersonlighet rasa?

Nej, tänkte väl det.

Det amerikanska valsystemet är djupt odemokratiskt.Demokraterna och republikanerna är lojala med varandra i en fråga: håll alla andra utanför debatterna, låtsas inte om dom, ge inte väljarna information om vad de vill.Därför beslutade man att själva ha monopol på debattscenen. Därför var det bara Trump och Clinton som debatterade - eller vad man skall kalla det - i natt. Trots att två andra kandidater kvalificerat sig för att stå på valsedlarna.

Jill Stein - Green partys presidentkandidat - sände live (fortsätter när detta skrivs)  på nätet under debatten. Innan dess hade hon förts bort av polis från området där lokalen för debatten i natt hölls. Denna gång blev hon dock inte fängslad -  inlåst i sju timmar - som vid förra presidentvalet.