tisdag 6 oktober 2015

Solsting - eller den stora blåsningen?

Egentligen ids jag inte skriva om det. Har undvikit det ända sedan ryktet ramlade ner i datorn för länge sedan. Det kunde ju inte vara sant.

Ryktet gjorde gällande att regeringen - den rödgröna regeringen - skulle gå de stora energibolagen till mötes. Hitta på något som skulle lägga hinder i vägen för solkraftens framfart i Sverige. Ryktet gjorde gällande att regeringen skulle belägga el som producerades för egen användning i lite större solcellsanläggningar med skatt.

Det kunde ju inte vara sant.

Men det meddelades så småningom offentligt av energiminister Baylan att så skulle bli fallet, men än fanns tid att rätta till misstaget. Va fan, tänkte jag, det är visserligen en socialdemokratisk energiminister men det där rättar de gröna statsråden upp när de fattar vad som är på gång.

Det gjorde man inte.

Så ända in i målsnöret - det vill säga när den rödgröna regeringen med en miljöpartistisk miljöminister presenterade siffrorna i sin första alldeles egna statsbudget som oppositionen lovat att släppa fram - höll Baylan och den rödgröna regeringen fast.

Och resultatet blev så dumt att det är nästan osannolikt. Visserligen har man sett till att småhusägare inte får betala skatt för den el de levererar till sig själva.   

Men om kommunen, eller Coop Forum eller - för att vrida om kniven i ett sossehjärta - HSB skulle göra det blir det till att betala skatt på den el man levererar till sig själv. I en tid just när solcellerna är på väg att slå igenom. Man bromsar. Nödbromsar, kanske en rejäl sosse, som inte gillar stora solcellsanläggningar när kärnkraften finns, skulle säga.

En rödgrön regering! En sosseröd, då hade jag förstått. Men en rödgrön! Så det är bara att göra om det till nästa budget.

33 kommentarer:

 1. En tanke som slog mig är att regeringen blivit så överväldigad av framstegen för solel att man vill vänta något år till priserna sjunkit ytterligare för att först då främja solel. Fast om något år ...

  Nja det är nog solsting ändå.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Är egentligen regeringen särskilt rödgrön?
  Har inte det gröna fått anpassa sig så mycket att det röda smetats över?
  En bra lön och bra pension kan ta färgen ur det mesta.

  Kullerbyttan

  SvaraRadera
 3. Sol-och vindkraft borde för totalkostnaden få omfattas av generöst ROT-avdrag.
  Att beskatta solen och vinden är rent vansinne.
  Aran

  SvaraRadera
 4. Vad händer om folk blir självförsörjande på energi? Vad händer överhuvudtaget om självförsörjningsgraden för folk ökar? Jo, folk behöver inte jaga pengar i samma omfattning. Detta är förödande för parasiterna i en ekonomi som skapar samhällets betalmedel genom skuldsättning - dvs bankerna. De som är självförsörjande tenderar att sätta sig i mindre skuld till banksystemet. Tror det är en stor del av skälet till att el-energin måste stoppas - för att hålla liv i det sk "penningsystem" som bankerna håller i. Om folk är självförsörjande och om prylarna dessutom håller kommer behovet av pengar minska och färre kommer sätta sig i skuld till banksystemet. Ekonomi betyder ju hushålla men självförsörjning och hållbarhet är inget finansparasiterna, med bankerna i spetsen, kan leva på - de kan inte suga ut självständiga, självförsörjande människor.

  Likadant med den stundande bostadskraschen. Kan inte bankerna anskaffa fler skuldslavar i pyramidspelet "bostadsmarknaden" kommer parasiternas fiktionsekonomi rasa. Skrev om det här:
  https://parasitstopp.wordpress.com/2015/10/06/ki-varnar-for-bostadsbubbla-men-ingen-ifragasatter-bubbelmaskinen-som-bygger-pyramidspelet-bankerna/

  SvaraRadera
 5. Det finns ett gammalt svenskt orspråk som aktualiseras här:

  Som man bäddar får man ligga!

  SvaraRadera
 6. Från Rockstjärna och Idol till........?
  Professor Hans Rosling: Jimmie Åkesson har haft rätt hela tiden!

  https://youtu.be/efzZof2SBho

  Vad säger vi nu?

  SvaraRadera
 7. Om detta är ett olycksfall i arbetet, som antyds i bloggen, så bör regeringen öppet erkänna att så är fallet.

  SvaraRadera
 8. Ingenting är så enkelt längre.Rosling byter sida till de onda och Miljöpartiet säljer ut sig in på bara kroppen för att få sitta i en regering.

  Lars Andersson

  SvaraRadera
 9. Rosling presenterade den optimala lösningen i Globen.
  Han är gammal och god och den unge gode Jimmie har haft
  "lite tur" med hur det utvecklat sig.
  Tjugo ggr fler blir faktiskt hjälpta i närområdena.
  Vavadehansanudå,JÅ.
  Aran

  SvaraRadera
 10. Snälla Lars Andersson bättre kan du allt. Miljöpartiet säljer ut sig och Rosling försöker vrida debatten rätt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 11. Aran
  Tur och tur.En del skulle kalla det sunt förnuft.Lite som att 1 + 1 = 2.
  Ganska svårt att missa egentligen..

  SvaraRadera
 12. Snälla Lisbeth
  MP säljer ut sig och Rosling ger JÅ rätt.Så får det bara inte gå till!

  Lars Andersson

  SvaraRadera
 13. Apropå sol så har regeringen först på sistone upptäckt detta ord, det gick till så här:
  ”Solidaritet?”, säger Löfven och tittar upp från sitt glögglas i metall. ”Det ordet ska vi ha med i vår Affärsplan! Kul ord! Vem vill inte ha sol? Sol!
  Men var fan ligger Daritet?”

  http://schlaug.blogspot.se/2014/12/julfester-pa-helige-andes-domaner.html

  SvaraRadera
 14. Tänk att det är så jävla svårt att hålla sig till ämnet. Flykting frågan fanns utrymme för igår. Det är att missbruka kommentarsfält. Fy fan vad ni förstör, snart stängs det väl igen.

  SvaraRadera
 15. 06:22:00 em
  att sitta anonymt och svära går ju...

  SvaraRadera
 16. Lite underligt att Henning Mankells bortgång inte ens ägnades några bloggrader. Hans insatser för internationell solidaritet överstiger vida den gröna rörelsens insatser på detta område. För att inte tala om dagens MP som via sina statsråd ställer sig bakom NATO och ockupation av länder. Usch!

  SvaraRadera
 17. Jag tror att Hans Rosling minsann insett att biståndet är en begränsad budgetpost som man kan välja att hjälpa mer eller mindre antal människor med. Grattis till Hans Rosling.

  Kanske kan det få MP och S att vakna upp dessutom?

  -Kuckeliku!

  SvaraRadera
 18. Om solkraft vore ekonomiskt korrekt för Sverige hade den inte behövt subventioneras med sänkt skatt mm. (lika lite som kärnkraften hade behövt subventioneras med obefintliga försäkringar om även den hade varit ekonomiskt korrekt.)

  Skatteväxlar man på ett intelligent sätt gör man så att folket självt bestämmer när tekniken väl är mogen och då sker satsningen på olika energislag där de bäst passar helt automatiskt.

  Ytterst tveksamt om solkraft är en bra väg för ett solfattigt kallt Sverige nära polcirkeln mitt i vintern då man behöver energin som mest.

  SvaraRadera
 19. Ännu en blåsning!
  Och Sveriges regering spelar med.
  Vad säger Löfven och Romson?
  Övriga EU-länder som skulle ta sitt ansvar.
  Ungern som skulle straffas.

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/hundratusentals-asylsokande-ska-ut-ur-eu/

  SvaraRadera
 20. Martin Gustavsson

  En av statens uppgifter är at se längre än än finansparasiternas kvartalsrapporter.
  Statens och politikers uppgift är att under demokratiska former se till att långsiktiga behov som inte ger direkt vinst kan stärka ekonomin och välfärden ör samhället.

  En annan uppgift för staten är att se till att externa kostnader minimeras genom lagstiftning men även genom att stödja forskning och utveckling. Att främja och skydda hållbar lokal ekonomi borde ingå i statens uppgifter men då vi har köpta politiker så gör staten precis tvärtom istället - gynnar och skyddar storindustrin till kostnaden av att vår miljö förstörs.

  Infrastruktur inom energin och utvecklingen av energialternative är ett exempel på ett sådant område. Staten skulle t.ex kunna främja forskning att utveckla superkondensatorer för att lagra solel. På senare tid har t.ex hampa visat sig ha en enorm potential som superkondensator (t.o.m bättre än grafen). Dessutom har hampa utmärkta egenskaper som isolering i väggar och som byggmaterial. Staten skulle t.ex kunna stödja utveckla hus där superkondensatorer är inbyggda i väggarna som lagrar energi.

  Hampa är en av de växter som har den effektivast fotosyntesen och växer snabbare än ogräs (därav ordet weed på engelska. Det skulle vara långsiktigt och industrihampa (som inte innehåller THC)kan odlas lokalt och det som blir över kan användas vid uppvärmning.

  Det är inte så enkelt som att folk väljer vad som är rätt. Det finns starka ekonomiska intressen inom storindustrin och finansen som vill att lokalekonomin inte ska vara hållbar och självförsörjande. Om ett samhälle är självförsörjande blir det svårare för finansparasiterna och kvartalskapitalismen att suga ut det. Om energin måste hämtas från mellanöstern måste den lokala ekonomin se till att få in pengar för att köpa oljan. Den lokal ekonomi blir på så sätt vidöppen för exploatering. Den sk "fria marknaden" är egentligen bara ett sätt för finansparasiterna och storindustrin att döda självförsörjningsgraden och hållbarheten i den lokala ekonomin så att penningen kan suga ut alla resurser.

  På trettiotalet utvecklade t.ex Henry Ford en bil av hampa (kolla videon nedan)som inte bara var starkare än stål - den drevs t.o.m av den lokalt odlade hampan i ett kretslopp som kunde göras lokalt. Den bilen dödades snabbt av finansen då den utmanade olje och stålindustrin. Det var inte för att folk eller någon mystisk marknad med osynliga händer valde bort det alternativet. Det valdes bort för att det var riskerade att göra samhällen självförsörjande och hållbara.

  https://youtu.be/54vD_cPCQM8

  Jag vill bara tillägga att jag inte är en haschtomte - som sagt, industrihampa innehåller inget THC.

  SvaraRadera
 21. Anonym 08:05 (varför i helsicke svarar jag anonyma?? vad är det för fel på mig??): du skriver så här: "Lite underligt att Henning Mankells bortgång inte ens ägnades några bloggrader." Tja, vad ska jag skriva? Jag vet inte så mycket om honom. Träffat honom på ett tåg för några år sedan, var mycket trevlig. Satsat pengar på ett förlag som vill något mer än tjäna pengar. Nyttigt för världen med människor som bryr sig. Wallander blev jag trött på för ganska länge sedan. Så vitt jag förstår var han mycket större än sina Wallanderböcker. Men jag vet inte så mycket. Det är för det mesta väldigt tråkigt att människor som man känner, eller som man känner till genom det allmänna sorlet, försvinner. Göran Hägg för några dagar sedan, vi träffades emellanåt i environgerna kring någon tevestudio, han skrev en förskräcklig recension av en av mina böcker men det hade han ju rätt att göra bara han läst den, känns ju trist ändå att han också bara försvann. Kikade i en av hans retorikböcker häromdagen. Han hade förmåga att skriva med knorr. Vad finns att säga? Man lever och man dör. För att dö måste man ha levat - och det är ju väldigt bra.

  SvaraRadera
 22. Birger Schlaug
  i den bästa av världar finns inga anonyma.Men som du säkert läst om någonstans så är vi inte där.

  SvaraRadera
 23. Lincoln,

  (Out of topic: Noterar att Birger avviker från ämnet som handlade om solkraft, om jag minns rätt, men det är väl ändå förlåtligt eftersom blogger.com ständigt envisas med att skicka bort oss från originalinlägget.)

  (Ytterligare off topic: I det repressiva samhället vågar inte alla vara offentliga, kanske p.g.a. familj eller annan offentlig position...men jag hävdar att den som är känslomässigt korrekt ändå borde ha modet att göra rätt offentligt. En familj, ett företag eller en myndighet som inte tillåter sin partner att ha åsikter baserade på förnuft och känsla förtjänar ändå inte denne modige ledare.)

  Nej Lincoln. Vad statens uppgift är bestämmer vi politiker och folket tillsammans, solel eller ej. Långsiktigheten hänger på folkets förmåga att tänka långsiktigt och att rösta fram politiker som kommer göra det bästa långsiktigt för framtidens generationer.

  Staten kommer främja och skydda hållbar lokal ekonomi om långsiktigt tänkande politiker kommer till makten och på så vis rädda djur, barn och miljö. Huruvida solel är långsiktigt i Sverige är dock tveksamt beroende på landets nordliga läge.

  Men staten behöver egentligen inte lägga sig i exakt i detalj med subventioner utan lämna till entreprenörer med rätt kunskaper att satsa på utvecklingen av energialternativ i Sverige, sannolikt vind eller vatten, eller det senaste...

  Tungt deuterium och laser...

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2015/09/26/glad-nyhet-ultratatt-deuterium-plus-stark-laser-ger-energi-utan-farlig-stralning/

  Så det enda staten behöver göra, Lincoln, är att successivt höja skatten på fossila bränslen med olika skatter för att på så vis styra utvecklingen mot hållbar utveckling.

  Om det är så att forskning på superkondensatorer eller hampa eller nya solceller har utmärkta egenskaper är detta mest av intresse för entrepenörer, anser jag. Politikerns uppgift är att sätta de ramar som företagare och folk måste hålla sig inom, inte välja ut energislag att subventionera som inte är effektiva i Sverige. Det är kontraproduktivt.

  Hampa har redan börjat ta marknadsandelar genom olika entreprenörer som sett dess fördelar, detta helt utan subventioner. Och Höjer man yttermera ex. skatt på miljövidrig importerad bomull blir mer miljömässig hampa helt automatiskt ett alternativ för fler entreprenörer.

  Jo Lincoln. Helt riktigt. Det är inte så enkelt som att folk väljer vad som är rätt. Samtidigt får de lida för att de inte röstat rätt. Men hur ska folket egentligen kunna förstå vad som är rätt och stödja vad som är rätt om de inte ens försöker förstå vad som är rätt?

  De måste bli öppna för vad som är rätt genom meditation så att de vaknar, Lincoln. - Kuckeliku!

  Bilen av hampa och sojabönor http://www.hemp.com/2011/01/henrys-hemp-car-not-so-much-hemp/ bygger på användningen av odlad mark till produktionen av plast och fibrer. Ska den dessutom drivas på etanol kommer mat bli väldigt dyrt för de fattiga i Afrika som lever överbefolkade och redan nu är utsatta för utarmning av jordarna och extremt klimat.

  Om detta ska kunna fungera behöver världen en enorm populationsminskning, och en sådan elbil, eller annan elbil, kommer knappast kunna laddas med solel i ett kallt vintersverige och den som kör bil vet att elbilar har sina små problem vintertid.

  Nej Lincoln. :-) Du är sannolikt inte en haschtomte eftersom din hjärna tycks fungera ganska väl. Varför du propagerar för solceller in absurdum kan jag enbart spekulera i. Har du investerat i dem?

  Är du en anonym gammal moderat eller kristdemokrat som satsat ditt feta EU-arvode i solceller, Lincoln? :oD

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2015/09/01/ar-anders-wijkman-likt-en-ratta-som-nu-lamnar-det-sjunkande-kd-skeppet/

  I så fall föreslår jag att du snabbt säljer verksamheten, ex. till någon som förtjänar förlusten mer än du, i all välmening.

  SvaraRadera
 24. Off topic: Noterar även att blogger.com inte lyckas göra länkar klickbara per automatik...

  SvaraRadera
 25. @ Martin

  Jag skrev att det statens uppgifter skulle ske under demokratisk kontroll, så det råder samsyn där om du läser om vad jag skrivit.

  Du är motsägelsefull då du å ena sidan säger att staten inte ska lägga sig i men att de ändå ska lägga sig i genom att höja skatter på vissa energisorter. Hur ska du ha det? Om man höjer skatten på en energiform är det samma sak som att subventionera energiformen som slipper skatten.

  Entreprenörer behöver pengar och de som ger dem pengar idag (storfinansen och storföretagen) kommer inte främja en utveckling som går emot deras intressen. Jag tycker historien visar detta tämligen entydigt. Men jag ska inte hindra dig från att ha en annan tro (om du nu har det?). Så jag tror staten måste lägga sig i där med om vi vill ha en ändring. Men du får gärna ha en annan tro där med om du vill, jag kommer inte hindra dig.

  Var har jag propagerar för solenergi in i absurdum? Jag har inte någonstans skrivit att jag enbart förordar solenergi - det borde ligga i din demokratiska ådra att fråga mig om jag "propagerar" för solenergi in i absurdum. Jag drog upp ett exempel på solenergi då Birgers inlägg handlade om det - det är en variant av många alternativa energilösningar - du drog upp en annan - det ena behöver inte utesluta det andra. Som sagt, fråga nästa gång istället för att konstatera utan att ha något på fötterna vad du tror att jag tycker - annars kan jag inte se att det finns så mycket "demokrati" i ditt parti.

  Hampa har en massa bra egenskaper även ur matsynpunkt. Enbart soja har mer protein i fröna men det som verkligen skiljer hampa från soja är att hampa växer överallt och att hampa har en unik blandning av de essentiella aminosyrorna som annars är väldigt svårt att få genom växtriket (som gör att veganer lätt får brist på dessa aminosyror). Likaså är fettsyrornas sammansättningen extremt bra i hampafrön.

  Visst det finns problem med all plastframställning även om jag tror att plast med hampa i är bättre än att man pumpar upp än mer olja (notera nu att jag INTE påstår att du för den delen propagerar in i absurdum för plaster baserat på olja - för det tror jag inte att du gör). Likaså har stålindustrin en massa miljökostnader.

  Det finns massa andra fördelar med hampa som du kanske skulle kunna läsa upp dig på innan du dömer ut det som ETT alternativ (om du nu gör det). Jag ser det, som sagt, som ETT alternativ som kan bli lokalt förankrat och gynna ett hållbart samhälle - detta alldeles oavsett om du dikterar att jag tycker annorlunda i din "demokratiska" iver.

  Efter att läst vad du skrivit och din översittarstil vete fan om jag skulle vilja rösta på ett parti med så små öron.

  SvaraRadera
 26. Lincoln
  Nu det kommer ju inte som en överraskning direkt att du röstar på ett parti med mycket stor mun!

  SvaraRadera
 27. @ Martin
  Jag är inte anonym. Trycker du på mitt namn kommer du till min blogg. Så ditt raljerande om jag är gammal moderat blandat med andra spekulationer tagna från luften utan någon som helst logik eller "vetenskaplig" förankring gör mig ganska rädd för att en sådan som dig skulle få en politisk maktposition. Att hitta på för att fylla ut tomrum i maktsyfte har inget med vetenskap att göra.

  SvaraRadera
 28. @anonym
  Faktiskt har jag inte (mer än i din väl tilltagna fantasi) röstat på något parti de senast 4-5 valen (kommer fan inte ihåg när senast). Och jag kommer definitivt inte rösta någon som tror sig ha "vetenskapliga" svar på allt samtidigt som vederbörande spekulerar hej vill med sina egna fantasifoster.

  SvaraRadera
 29. Ber om ursäkt för att jag har små örongångar, Lincoln. Ibland är det så att jag inte verkar höra och det kan skapa ilska. Arg blir man oftast när man har fel, Lincoln. På arga människor blir det ännu svårare att lyssna och i sin ilska förlorar de både ansiktet och debatten.

  Min ursäkt är att jag anser mig ha hört och analyserat och svarar så positivt och så rätt jag bara kan.

  Jag anser f.ö. att de flesta miljöpartister har fel om solceller eftersom de inte vaknat upp ur sin slummer än av sekteristiska skäl. -Kuckeliku!

  Ursäkta att jag spekulerar, men för mig är du anonym, Lincoln, även efter jag tittat på din blogg. Vem är du Lincoln, för du heter väl inte Lincoln?

  Till saken:

  Om man höjer skatten på alla fossila energiformer, som framtidens generationer drabbas av på olika vis, är det i min värld inte samma sak som att subventionera andra energiformer eftersom en subvention är en utgift ex. ett solcells-bidrag som tar från folkets samlade budget för ex. skola, vård och omsorg.

  Som jag ser det är hög skatt grunden för varje progressivt demokratiskt och jämlikt samhälle och kan även användas för att styra in samhället på långsikiga satsningar ex. att beskatta tillbaka statens/folkets tillgångar och fördela tillgångar inom samhället på ett rättvist och långsiktigt hållbart sätt. Först måste man dock bort från den förslavande frihandeln.

  Jo. Entreprenörer behöver pengar och de som ger dem pengar idag (storfinansen och storföretagen) kommer inte främja en utveckling som går emot deras intressen, men det skulle en stark stat och en stark statlig bank de facto kunna göra. Jag tycker historien visar detta tämligen entydigt.

  Staten ska helt klart lägga sig i genom att skapa lagar och ange nivåer, men jag anser att frihet för entreprenörer och statlig styrning ska vara i en sund balans. Insikten om vikten av balans kommer genom meditation. Meditation tar även ner ilskenhet, Lincoln. ;-)

  Ber om ursäkt om du inte propagerar för solenergi in i absurdum, Lincoln, vilket jag helt felaktigt uppfattade det som, men varför i allsin dar blir du då arg när jag i såfall felaktigt påstår detta? Varför inte enbart upplysa om faktum? Varför ägna så mycket energi åt ilska iställer för positivitet? :-)

  Definitionen av "demokrati" i Vetenskapliga partiet upplever jag som vetenskaplig, deliberativ, hövlig och i möjligaste mån baserad på konsensus. Den som inte mediterar och gör sig av med sin ilska, Lincoln, är dock inte välkommen av ren hänsyn för partiets medlemmar.

  Min översittarstil kommer kanske av att jag faktiskt är "översittare" i Vetenskapliga partiet. Om det retar gallfeber på de andra partiledare och ilskna individer är det kanske bra, vem vet? Jag är alls inte emot den saken, men avstår själv från samma beteende så mycket jag kan, Lincoln. :-)

  Jag väljer givetvis att ha små örongångar mot de politiker som saknar något vettigt i det ämne som diskuteras. Att ha en ideologisk vilja att promt ha solceller i ett kallt vintersverige som sedan tillbedjes in absurdum, sådant lyssnar jag alls inte på.

  Hur du röstar är inte min ensak, Lincoln. Jag gör mitt bästa för framtidens generationer på det vis jag anser vara bäst trots mina små örongångar, Lincoln.

  Det är min uppfattning att den som röstat de 4-5 senaste valen, deltagit i ett parti för att göra det bättre eller skapat ett bättre parti som valsamverkar sig över 4%, är en del av lösningen på det problem du klagar på. Ger man människor ett reellt alternativ som tar sig över 4% är man och förblir man en del av lösningen.

  Frågan är om man vill vara en positiv och konstruktiv del av lösningen? Vill du det, Lincoln?

  SvaraRadera
 30. Vi gör alla vårt bästa grabbar!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 31. @Lisbeth
  Sanningen i det inlägget kan man verkligen diskutera.
  Och i allra bästa fall så räcker "vårt bästa" helt enkelt inte.
  I varje fall inte om man ser framåt.

  SvaraRadera
 32. @Martin
  Du kan läsa vem jag är på min blogg. Om du väljer att se mig som anonym är det ditt val.

  Subventionera betyder att man ekonomiskt gynnar en energiform över en annan. Om det sedan sker genom att de får olika skattesatser är att ordbajsa för att slippa ha fel.

  Det finns, som du skriver, många problem med att solenergi i ett mörkt land på vintern. Men går det att göra tvärbilliga superkondensatorer av hampa som man dessutom kan använda som byggmaterial så är det EN möjlig väg till. Som jag skrev har hampa dessutom en mängd olika andra fördelar - inte minst ut matsynpunkt. Hampan kan även lagra soljuset på sommaren och användas som biobränsle. USA:s jordbruksdepartement har beräknat, kan varje tunnland fullvuxna hampaplantor oavbrutet producera mer än fyra gånger mer cellulosa än vad man kan utvinna ur majsstänglar.
  Andra användningsområden för hampa skulle kunna vara kläder (som det använts till förr) som är ungefär 3-4 gånger starkare än bomull.. Ett annat är papperstillverkning. Enligt USA:s jordbruksministerium kan en en yta på 0,4 hektar under årligt bruk under tjugo år, producera så mycket massa för papperstillverkning som motsvarande 1,66 hektar skog under samma period.

  Vi har nog extremt skilda uppfattningar om vad som är aggressivt du och jag,Martin. Jag kanske framstår som aggressiv då mitt språk är rakare än ditt. Men jag tycker de flesta politiker sysslar med det du sysslar med - en dold aggressivitet där man försöker minimera motdebattörens trovärdighet med en massa spekulationer och påhopp samtidigt som man ler. Dold aggressivitet skiljer sig från passiv aggressivitet genom att dold aggressivitet är riktad och medveten. Typexemplet på dolt aggressiva politiker, enligt mig, är Reinfeldt och Göran Persson (Göran Perssons ständiga djävla hånflin känner jag ett djävla äckel för - antar att jag framstår som aggressiv för att jag skrev det :) ). Att arrogant vifta med att man är överlägsen för att man påstår sig vara vetenskaplig samtidigt som man hissar ur sig den ena efter andra fantasispottloskan för att få ett övertag i debatten är också, enligt mig, en form av dold aggressivitet som inte grundar sig på meditation, självreflektion och självrannsakan - tvärtom - den grundar sig på behov av självhävdelse.

  Att lägga sig platt för dolt aggressiva människor är liksom inte riktigt min grej. Jag tycker det finns för lite politiker som ärligt uttrycker sin ilska (faktiskt är Birger ett av få undantag där jag faktiskt ibland sett ärlig uppriktig ilska).

  Kanske skulle du satsa på ett parti som kör med Wilheim Reich orgasmteori och släpper ut ilskan istället för att trycka in den med meditation. För mig är inte problemet att folk är för ilskna - för mig ligger problemet i att folk är åt helvete för lite förbannade och att de trycks ner av dolt aggressiva politiker och makthavare (fan, ett tag drogs jag till den suraste tanten i konsumkasssan - hon var ju fan ärlig i alla fall, hon satt inte och log till allt och hade helt tydligt aldrig gått på någon djävla flygvärdinnekurs).

  Jag skriver om hur penningsystemet suger ut samhället och det finns inget parti som tar upp hur pengar skapas och allokeras i samhället. Inte ditt parti heller av vad jag förstått. Av vad jag sett tar inte ditt parti upp det heller. Leddes miljöpartiet av Lillemets och Mutt skulle jag rösta på dem med en gång. Båda två lider dock, enligt mig, av det snällhetssyndrom bestående av din sk "hövlighet". De skulle och har all djävla rätt att vara mer förbannade.

  Svenskar anses vara konflikträdda - att ha politiska partier där undersåtarna är konflikträdda och som styrs av dolt aggressiva partiledare är en katastrof för demokratin.

  Så där, nu har min ilska trängt igenom Reich pansar och jag har fått en utlösning :) Känns lite bättre :) Jag kanske skulle starta orgasmpartiet grundat på Wilheim Reich teorier? :) Humor finns det också för lite av inom politiken – för hur i helvete ska man kunna ta dem på allvar?

  SvaraRadera
 33. Thorsten Schüttetors okt. 08, 02:36:00 em

  Håller med. Det skulle ju lägga en död hand för projekt som detta i Sverige:
  http://investinaustria.at/en/news/2015/05/Solar%20power%20train.php

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.