söndag 18 oktober 2015

Per Gahrton vill ha nyval

Gryning, dimma, men inte så kallt. Läser i senaste Syre att Per Gahrton vill ha nyval.

"Ett nyval skulle bli tidernas valrörelse. Kanske vinner SD lite, men framför allt har en tydlig och tuff grön politik alla chanser att få så mycket starkt förtroende att de rödgröna kan få majoritet i riksdagen."

Och vilka i hela friden är det som skall driva den där "tydliga och tuffa" gröna politiken i en valrörelse??

Är det nån som sett till nåt som jag har missat.

110 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Jag undrar vart miljön tog vägen bland Miljöpartiets prioriteringar som regeringsbildande parti.

  Röstade inte på MP, men funderade på att göra det. Nu vet jag att det inte är miljön som driver deras rikspolitiker, tyvärr.

  SvaraRadera
 3. Annika Lillemets och Valter Mutt skulle kunna bilda stommen i ett MP som vågar säga det alla andra partier är tysta om. Deras motion om att staten ska ta tillbaka rätten att skapa pengar samt vad detta skulle innebära för skatterna och finansieringen av välfärden och miljön skulle ge MP många, många väljare. Men det förutsätter att MP börjar prata klarspråk och slutar vara tyst för att skyla den kejsarens nakenhet.

  Kopierar min kommentar från Birgers blogginlägg om skatterna:

  Kan någon berätta varför vi ska ha skatter överhuvudtaget annat än till att reglera penningmängden? Skapar staten pengarna som behövs för det gemensamma i samhället behöver vi inte betala skatt till det parasitära Finansiella systemet.

  Men tystnaden om detta är total. Istället pladdras det om vem som ska skatta för att finansiera parasiternas välfärd. Inte ett ord om att en suverän stat inte behöver vara i skuld och då skulle heller ingen skatt behövas tas ut för att finansiera finansparasiternas välfärd. Inte ett ord om att bankerna skuldsatt allt genom att ”låna ut” bankens egna skulder – inte ett ord.

  Idag virvlar pseudopengar runt mellan konton i en extrem hastighet där de som absolut inte gjort ett vettigt handtag i hela livet kan sko sig på den producerande delen av samhället. Vad har t.ex Nordeas Walroos någonsin gjort för nytta för någon?

  Nästan ingenting av det som snurrar runt i betalsystemet har någon anknytning till reell produktion, varor eller tjänster. Det flödas runt enorma summor, ja av vadå? Bankerna har ju inga pengar på sina konton – de kan bara hålla bankens egna skulder på kundkontona. Så vi bollar runt bankernas skulder mellan våra konton i hopp om att få mer av vår banks skuld på kontot för då känner vi oss rikare. Smaka på det – vi ”sparar” bankernas skulder på våra konton och den som har mest av bankens skulder på kontot är ”rikast” (tills dess pyramidspelet som Walroos och Co byggt upp går åt helvete)

  Transaktioner motsvarande 500 miljarder går igenom det svenska betalsystemet varje dag – det mesta är som sagt bara finansiellt bollande för att hitta avkastning på nästa bubbla bankerna anordnat -ett evigt djävla skuttande och spelande utan någon som helst samhällelig nytta mer än att göda parasiter. Sätt en skatt på dessa fantasifoster-transaktioner på säg 1% och staten skulle få in 5 miljarder om dagen för att reglera penningmängden. Lägg därtill att staten skulle kunna skapa pengar vartefter den behövde och inte behöva ”låna” fullständiga påhitt av banksystemet.

  Istället är allt satt i skuld till det finansiella systemet och vi diskuterar om vi ska skatta arbetare eller företag. Att det enda rätta är att beskatta de finansiella parasiterna låtsas ingen om. Istället fortsätter vi vara skuldslavar åt dessa parasiter – om inte annat så genom skatten.

  Man kan nästan tro att Göran ”den som är satt i skuld är inte fri” Persson gett ut en bok som heter ”Om detta må du vara tyst” – för fan va tysta politiker är (med undantag för MP:s Annika Lillemets och Valter Mutt). Ingen av dem står för frihet från skuldslaveriet – de bara diskuterar vems skuldslavsbojor som ska väga tyngst genom skatten.

  Annika Lillemets skrev i sin motion till Riksdagen där hon ville att staten skulle ta över skapandet av pengar:

  “En utredning bör få i uppdrag att ta fram en färdplan för Riksbankens återdemokratisering och hur dess uppdrag kan utvidgas till att även omfatta mål om social rättvisa och naturresurshushållning.”

  Välskrivet och sant! Men sånt skit som att vidga demokratin befattar sig inte politiker med – det gynnar inte den egna karriären. För det är ju ingen som helst tvekan att nästintill alla politikerna i Riksdagen (med de lysande undantagen Mutt och Lillemets) valt sida. Såsom ekonomiprofessor Michael Hudson förklarar i nedan video måste politikerna välja mellan att tjäna finansparasiterna eller den reella ekonomin – och, som sagt, de svenska politikerna har redan gjort sitt val i samklang med den välartade median som trumpetar ut det husse vill ha sagt.

  https://youtu.be/-SeugVuXNvs

  SvaraRadera
 4. Neoliberal Agendasön okt. 18, 08:32:00 fm

  Nyval och SD+M blir större än de rödgröna tillsammans. Lägg till KD + lite flyt, och de kanske tom. kan få egen majoritet. Det kommer bli en hård parlamentarisk nöt för de rödgröna att knäcka. Har svårt att se SD fälla M, för att släppa fram en regering/budget beroende på MP och V.

  SvaraRadera
 5. Detta tystnadsspel som politikerna deltar i är mer än pinsamt. När t.o.m Bank of Englands fd chef säger att av alla sätt banksystemet kan byggas upp på är detta det absolut sämsta. Han har även sagt att det är bankerna som satt allt i skuld och att förr eller senare kommer det rasa och att en reform är ofrånkomlig.

  Men alla politiker håller käften och hoppas att pyramidspelet kallat penningsystemet ska hålla en dag till. De gör allt för att stötta upp pyramidspelet genom skatterna, genom "insättningsgarantin", genom ränteavdrag, genom att pensionsfonderna satsar våra pensioner i pyramidspelet börsen etc etc. Politikerna har blivit vattenbärare åt finansparasiternas fiktionsbyggande.

  Det skulle inte vara svårt för MP att påvisa vansinnet i ovan. De har ju t.o.m stöd av Bank of Englands fd chef. T.o.m Financial Times Martin Wolf anser att bankernas rätt att skapa penningsubstitut är vansinne. Englands fd chef för motsvarande Finansinspektionen Lord Adair Turner skriver i det Isländska förslaget om att ta tillbaka statens rätt att skapa pengar:

  "“It proposes a radical structural solution to the problems we face. The feasibility and merits of that specific solution need to be debated. But whatever the precise policies pursued, they must be grounded in the philosophy which this report proposes – that money creation is too important to be left to bankers alone.”"

  Det skulle mao gå att underbygga en sådan politik med fakta och t.o.m "auktoritet" från de som har byggt upp pyramidspelet. Men i Sverige är det knäpptyst för ingen vågar röra pyramidspelet - för petar man för hårt på t.ex bostadsbubblan och beskriver sanningen ploppar den. Politikernas roll har därför blivit att vara tysta då orden kan punktera ballongen av fiktiv finansiell välfärd. Ingen låtsas om det faktum att alla pyramidspel förr eller senare går åt helvete. Vi har kvartalspolitiker som kollar på opinionsundersökningar samtidigt som de vägrar kolla på den läckande blåsan som förr eller senare ploppar och kommer resultera i dyngsura byxor när vintern kommer.

  Så det är min tro att det parti som vågar öppna käften om penningsystemet nuvarande parasitstruktur samt dess koppling till skatterna och finansiering av välfärd är ett parti som skulle kunna sopa banan med de andra partierna. Och, som sagt, MP har i alla fall Walter Mutt och Annika Lillemet, som borde bli språkrör och leda vägen. MP har betydligt mer än något annat parti - i de andra partierna är det, som sagt, total tystnad som härskar.

  SvaraRadera

 6. Politiker, med fler, sitter fast i ismer som håller oss fängslade i det ekonomiska systemet. De människor som engagerar sig i visst parti måste följa partiets färdriktning, vad eventuellt samvete säger kommer i andra hand. Politiker är lakejer som är kopplade till ett regelverk med ekonomi som bygger på export och import. Det land som försöker bryta mönstret drabbas av handelssanktioner; på så sätt tvingas landet åter in i systemet. Sunt förnuft får stå tillbaka för rädsla att förlora den makt som systemet medger. Alltså makt över medborgarna.
  Det är ett system som diktatoriskt föser medborgarna in i rådande ohållbara systemet. Makt som fängslar till tvång är destruktiv, den leder till kaos och sammanbrott. Dagens system förespråkar allt mer av globalisering, centralisering och likriktning. Oavsett vilket land du besöker skyltar de med samma varumärken, samma butikskedjor och allt är organiserat av transnationella bolag. Centralisering betyder att merparten av vinsten hamnar hos huvudkontoret istället för att fördelas till medborgarna i landet där till exempel råvaran har sitt ursprung.
  I demokratins namn införs en världsbank med en världsvaluta av fiktiva pengar där medborgarna förses med mikrochip som kan läsas av genom skanning. Det är redan en verklighet som verkställs i demokratins namn. När vi överlämnar medvetenheten i händerna på teknikens och politikens auktoriteter är robotismen ett faktum. Det fordras tankekontroll för att inte låta sig luras in i och fastna i robotismens maskinmässiga fängelse. Allt människan gör är hens eget ansvar. Det gäller att lyssna till den rätta inre rösten.

  Christer

  SvaraRadera
 7. @Crister

  Håller med dig i nästan allt. Aldous Huxley och Orwell hade en intressant brevväxling strax efter Orwells 1984 kom ut. Huxley trodde kontrollmekanismen beskriven i hans bok "Du sköna nya värld" var den som skulle vinna över Orwells mer öppna diktatur. Huxley skrev att folk skulle läras älska sitt slaveri:

  “My own belief is that the ruling oligarchy will find less arduous and wasteful ways of governing and of satisfying its lust for power, and these ways will resemble those which I described in Brave New World.
  Within the next generation I believe that the world’s rulers will discover that infant conditioning and narco-hypnosis are more efficient, as instruments of government, than clubs and prisons, and that the lust for power can be just as completely satisfied by suggesting people into loving their servitude as by flogging and kicking them into obedience.”

  Och onekligen är det den låtsasvärlden vi vallas runt i där de som ska vara fåraherdar, dvs politikerna, egentligen bara är får de med.

  Orwell hade som sagt den direkt motsatta ståndpunkten vilket han uttryckte så här strax innan han dog:

  “If you want a vision of the future, imagine a boot stamping on a human face – forever.”

  Och alltmer lutar det åt att Orwell kommer få rätt i längden. De an inte längre avleda informationen genom trams och underhållning. Brzezinski sa i ett tal att det politiska uppvaknandet (hans ord) och att det idag är oändligt mycket lättare att döda en miljon människor än att kontrollera dem.

  https://youtu.be/jkCEOSgLRt4

  SvaraRadera
 8. Nu är det väl så att Mutt och Lillemors inte är aktuella, och kommer aldrig att bli, som frontisar i en valrörelse. Av massor med skäl.

  SvaraRadera
 9. Pehr Gahrton sitter nog mentalt kvar i det Folkparti han en gång tillhörde. Särskilt radikal är han väl inte, vad jag vet.

  SvaraRadera
 10. Birger kanske kan säga något om vad han anser om Anders Wijkman? Det är en betydligt klokare karl än Pehr Gahrton enligt min mening. Wijkman skulle nog kunna starta ett parti som det var något med, om han tar sig samman. Gärna "Tillväxtens Gränser/EkoSoLiD". Jag borde kanske ta kontakt med honom.

  SvaraRadera
 11. Per Gahrton missar några saker i sina tankegångar.

  Till att börja med har MP tappat mycket av sin miljöpolitik men den nuvarande ledningen. MP kan med andra ord inte gå till ett nyval och säga att dom är ledande vad gäller miljöpolitik.

  För det andra har opinionen svängt i frågan om invandringen. I princip alla myndigheter och kommuner går på knäna och det kommer att bli värre innan det blir bättre.
  Blir det ett nyval nu kommer dom största förlorarna att bli MP och S. Att SD lär sniffa på 30% är inte en kvalificerad gissning.

  För det tredje har mycket få av miljöpartiets toppolitiker gjort ett positivt avtryck i politiken. Dom har gjort ett stort antal klavertramp eller varit helt osynliga. Både inom sossarna och alliansen vill man göra sig av med miljöpartiet i dess nuvarande form.

  Vid ett nuval kommer MP att få vara glada om dom klarar 4%.
  Det är i alla fall vad jag tror.

  SvaraRadera
 12. Lincoln skriver "håller med dig i nästan allt" och vad är det du inte håller med om? Det är i tomrummen i tystnaden, vi bör söka. Där finns ofta svaren.

  Det finns en artikel i Expressen också. Inte för att jag personligen gillar Expressen. Men syre är en tidning för dem, som vill rädda världen. Har kommit över villfarelsen, att jag kan rädda världen. Däremot så vill jag rädda min nuvarande medvetenhet.

  Är det tekniken man inte bör kritisera? Bakom teknik finns en programmerare. En auktoritet. En människa. "Lite" otäckt det där med chips. Ja menar inte dem vi äter, då vi låter oss underhållas av allehanda trams.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 13. Lincoln kan kanske bli ekonomisk talesman i det nya partiet? Lillemets och Mutt kan också byta parti och bli politiska vildar i ett par år. Att få ordning på "Miljöpartiet" torde vara omöjligt. För det partiet återstår bara en haverikommission.

  SvaraRadera
 14. @Lisbeth

  Det finns en dubbelhet i det där med världsvaluta som kanske inte Christer är medveten om. Det är lite tekniskt men i princip ville Keynes införa Bancors vid Bretton Wood - Keynes tänkte sig Bancor som en världsvaluta men den skulle skydda de inhemska ekonomiernas valuta. Bancors skulle inte få användas inom länder (såsom USA idag kan hitta på dollar från ingenting och köpa upp allt gratis då dollarn är härskarvalutan - dollarn vann över Keyenes Bancors i Bretton Wood). Som sagt, lite tekniskt men jag skrev om Bancors här med illustrationer etc som kanske kan göra det lättare att förstå om ovan verkar hokus pokus:

  https://parasitstopp.wordpress.com/2013/07/30/hur-keynes-bancorforslag-skulle-kunna-anvandas-med-lokala-valutor/

  SvaraRadera
 15. Min tanke i en tanke
  S sjunker som en sten i opinionen och MP är så litet att det är svårt att fastställa statistiskt.Men visst,båda har massor att förlora både på val och nyval.Och skulle göra det också.
  Det är därför man klamrar sig fast så länge det går.
  Men nu ligger ett misstroendevotum i luften.Och det drabbar naturligtvis en miljöpartistisk minister!

  SvaraRadera
 16. Med nuvarande ekonomiska parasitsystem har vi inte råd med vare sig offentlig välfärd eller långsiktig miljöpolitik värd namnet. Politikerna är i stort sett enbart budgetslavar.

  Eftersom både den privata och den offentliga sektorns pengar enbart kan skapas via lån i privata banker (där de förstörs vid amortering) räcker den privata sektorns låneförmåga inte till i längden, de rikaste staterna måste också börja ta s k lån i privatbankerna. En kraftigt skuldsatt stat begränsar naturligtvis politikens möjligheter, och detta har den politiska högern försåtligt utnyttjat i sin propaganda mot det offentligt finansierade välfärdssamhället.

  Olika vulgärtolkningar har fått spelrum, såväl i media som i den akademiska ekonomiska debatten. Alla vulgärtolkningar har det gemensamt att de fördömer själva skuldsättningen, trots att skuldsättning i bank är en absolut förutsättning för att det överhuvudtaget skall finnas pengar i detta system.

  Man vet inte om man skall skratta eller gråta åt eländet.

  SvaraRadera
 17. Om nuvarande ledning avgår och Isabella Lövin kliver fram så kan MP åtminstone överleva ett nyval, men i nuläget - aldrig. Jag som aldrig röstat annat än grönt i 20 år skulle tom ha svårt att lägga min röst där efter detta år av gröna svek i regeringsförhandlingarna.

  Sofia

  SvaraRadera
 18. @Kodexkodex Taget. Det blir nog bra..;-)

  SvaraRadera
 19. @ Kodexkodex

  Japp! Det är ju t.o.m inskrivet i lag (både Maastricht och Lissabonavtalet) att staten och kommuner MÅSTE "låna" bankernas kontopåhitt. Staten får inte finansiera sina utgifter genom att skapa pengar.

  Faktum är att bankerna inte ens skapar pengar - de skapar betalmedel genom att låna ut bankens egna skulder till kundkonton. Det är därför pyramidspelet går åt helvete när det blir bankrusning - kundkontona innehåller bara bankens skuld till kontoinnehavaren - bankerna är mao lika skuldsatte de som alla skuldslavar som "lånat" kontoinnehavet från banken - bankerna har knappt några pengar.

  Som du skriver - det är så absurt att man inte vet om man ska skratta eller gråta. Eller man ska göra som politikerna - stoppa huvudet i sanden och låtsas som man inget hör eller ser - inte vidare konstruktivt för i slutändan kommer politikerna ändå stå där med just ändan bar i vilket fall. Kanske kommer de då göra gemensam sak med SD och skylla allt på flyktingarna och invandrare för att skyla sin egna nakna bak.

  SvaraRadera
 20. Mitt förslag var faktiskt helt seriöst. Min bedömning är att det behövs omfattande politisk erfarenhet (och där man har sett och förstått "det politiska livet") för att ha minsta chans att åstadkomma något nytt och kreativt.

  SvaraRadera
 21. Oavsett Birgers trådämne tenderar diskussionen att handla om banker och invandring. Synd.

  Miljöpartiet har verkligen tappat nästan all trovärdighet som nytänkande parti. Miljöpolitiken än nästan helt utsuddad. Det finns mindre partier som har övertagit MPs ledarroll för omställning men de gar svårt att synas.

  Gahrton scenario med nyval är helt orealistiskt. Många partier skulle ha för mycket att förlora på det och det skulle bli än svårare att hitta starka regeringskoalitioner.
  Sverige hade i ungefär 25 år ett miljöparti värt namnet. Tyvärr inte längre.

  SvaraRadera
 22. När man sitter mitt i MP-organisationen så är man ganska uppgiven och ledsen. Varje (kongress)initiativ från partistyrelse och ledning som syftar till att ”få ordning och reda” och ”förenkla” resulterar alltid i centralisering och större avstånd mellan de som exekverar politiken på riks och gräsrötterna ute i landet. Det förekommer ingen dialog mellan riksdagsledamöter, partistyrelse, språkrör och medlemmarna. Jo förresten! Vi blir upplysta om ”gröna framgångar” via nyhetsbrev och Facebook. De politiska beslut som går vår väg meddelas oss och sen uppmanas vi sprida det vidare via sociala medier. Grön frågor om arbetstid, ekonomi, tillväxt- och konsumtionskritik lyfts aldrig av våra företrädare (med några undantag) i debatter eller de gånger de får medieutrymme. När det gäller vår identitet så känns det som vi hamnat i ett vakuum. Inte ens våra främsta företrädare orkar ta debatten utanför höger-vänsterskalan. För visst är liberalism, socialism, ”mitten” etc bara små, små delmängder i den gröna tanken, inget man måste relatera till varje gång? Gärna ett nyval. Men för att det ska vara en idé måste det till nytänk och lite nygammalt. Som läget är nu lovar vi guld OCH gröna skogar. Problemet är att det gör Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet och i viss mån Vänsterpartiet också.

  SvaraRadera
 23. Kanske inte var i Syre artikeln fanns, utan i Syra. Din tripp ut i ett mer hallucinogent kosmos,

  SvaraRadera
 24. Om politikerna står där med ändan bar så gynnar det EU och de starka medlemsländerna. Om sådana finns kvar. Vi "å" vår sida får det bevisat, att våra politiker inte kan lösa något nämnvärt. De avvecklar alltså sig själva. Varpå andra träder in och vill rädda oss. Vi låter oss räddas. Rädsla och sunt förnuft tillsammans rimmar illa.

  Kanske skulle politikerna, då vilja göra gemensam sak med SD och lämna EU. Det första man skyller på är inte flyktingarna överlag utan romer, sjuka, arbetslösa. De som man vill ska vara osynliga. Men de blir allt fler.

  I denna stund talas om ett nationellt tiggeriförbud på M:s stämma. Som tur är finns det moderater där som vill annat...

  Romerna har fått det ännu sämre, sedan deras länder gick med i EU. Det vittnar många romer om. Trots den "fria" rörligheten. Varför denna motvilja att se de allra svagaste? Svepande uttryck som flyktingar dominerar den goda debatten. 1/3 sägs vara flyktingar andra har andra skäl t.ex. fattigdom som romerna. Ut med romerna in med dem? På M:s stämma talar man om dem som flytt som starka. och som vi kan ha nytta av. Är det godhet? Det tycker inte jag. Hatet mot det som ses mot svaghet är starkt. Kanske är de "svaga" ibland de största vägvisarna? En tiggare, som delar med sig av sin fruktpåse, till ett flyktingbarn t.ex.

  Du verkar i huvudsak skylla kaoset på konsekvensen (SD) Lincoln. Vad man än tycker om dem, så borde man se och erkänna att de är en konsekvens av fel politik (EU:s) och inte själva orsaken? Du talar ju själv om Lissabonfördraget och om bankerna. Tragikomiskt om det är dem, som får de andra att i slutänden vilja lämna EU. För inte kommer medlemsländernas politiker tillåtas att dra ner oss alla. Kommissionen tar redan medlemsländernas politiker i örat. Flyktingkaoset stärker och permanentar EU ytterligare. Våra politiker får alltså ännu mindre makt ju mer kaos som uppstår.

  Pehr Gahrton är en del av problemen och inte själva lösningen.
  Hur god han än är. Det är trist att vi lever i en värld, som inte övervägande är god. Men det är denna värld vi har att förhålla oss till. Även Pehr Gahrton.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 25. Och så kom det igen. Birgers trådämne. Pehr Gahrton talar om invandring. Och svek.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 26. http://www.expressen.se/debatt/dags-att-utlysa-nyval-stefan-lofven/

  SvaraRadera
 27. @anonym sön okt. 18, 12:42:00

  Varför är det synd att det handlar om banker och den skuldsättning som dessa skapar? För mig är det synd att sådana som du försöker döda den diskussionen med tramsuttryck då det, enligt mig, är den absolut viktigaste politiska frågan. Vad du tycker är viktigt framgår inte av din närmast totalt innehållslösa kommentar.

  Jag höll mig till ämnet då Birger frågade vad han hade missat som MP skulle kunna vara "tydlig och tuffa" med. Vad MP ska vara tuffa och tydliga med enligt din lingonmos framkommer inte.
  Du kanske ska hålla dig till ämnet istället för att skriva ingenting?

  @Lisbet

  Var har jag skyllt allt kaos på SD? Jag skrev att jag tror många politiker kommer gömma sig bakom SD:s hets mot invandrare och flyktingar när finanskrisen väl inträffar. För jag tvivlar på att någon politiker kommer erkänna att de faktiskt blundat för verkligheten - istället kommer de skylla den finansiella katastrofen på invandrare och flyktingar.

  Sedan kan man ju konstatera att SD är för medlemskap i Nato - samma Nato som bombar skiten ur alla länder som inte rättar sig efter USA:s imperialism (eller destabiliserar dem) och orsakar alla flyktingströmmar. Även där skulle MP kunna bli tydligare och ta avstånd från Nato och USA:s imperialism. Men istället mjäkar de med och är även där delaktiga att i ljuga genom att vara knäpptysta om verkligheten.

  SvaraRadera
 28. Varför kan ni inte hålla er till ämnet och vara trevliga mot varandra?

  Håll er till ämnet!

  SvaraRadera
 29. Anonym sön okt. 18, 02:02:00 em

  Det Lincoln, Lisbeth, Jag med flera skriver och delger är en stor bidragande orsak till det Birger skriver i dagens tråd.

  Christer

  SvaraRadera
 30. "Allen Dulles was tasked in 1946 to “draft proposals for the shape and organization of what was to become the Central Intelligence Agency,” he recruited an advisory group of six men made up almost exclusively of Wall Street investment bankers and lawyers."

  Så CIA är mer eller mindre Wall Streets egen arme. CIA är de som främst destabiliserar världen genom proxykrig som leder till flyktingströmmar. Så Wall Street, krig och flyktingar har en gemensam orsak. Och om någon politiker ger sig på bankerna på allvar finns en stor risk att denna politiker slutar sitt liv precis som Lincoln själv gjorde.

  Och om man verkligen vill förändra systemet i grunden så får man först kanske ha en klar bild över hur världen faktiskt ser ut. Vi lever inte i det disneyland svenskar i allmänhet verkar tro, och ska man föra någon annan sort politik än den som gynnar det finans/militärindustriella komplex som styr världen så krävs det en stor opinion som inte är så korkad och lurad som den för närvarande är.

  Jag tror att det enda som kan väcka folk och mobilisera denna opinion är en total ekonomisk eller ekologisk kollaps eller tyvärr ett tredje världskrig, som då effektivt gör slut på alla.

  En mer positiv utveckling vore om BRICS länderna kan utmana petrodollarn på allvar, då kanske världen kan styras av andra intressen än Wall Street banker och deras krig.


  SvaraRadera
 31. Lincoln, Tror du verkligen att de gömmer sig bakom SD? Jag anser att de nu visar sitt rätta ansikte. Att de insett, att de flesta flyktingar är mer tärande än närande. Äkta godhet måste få kosta. Är det något som är farligt, så är det skengodhet. En vilja att framstå som godare än vad man egentligen är. Partiernas olika motiv till beslut måste öppet fram på bordet.

  SD:s väljare må vara för ett medlemskap i NATO. Men hur kan du få det till att partitoppen är det? De säger ju samma sak som V, att vi behöver rusta upp vårt försvar, för att ens vara trovärdiga i vår vilja att vara "alliansfria".
  De SD har ju kallats Putin vänliga för att de inte vill gå med i NATO. Ett parti som vill lämna EU kan väl inte förespråka NATO?
  Hur ska MP kunna vara tydligare, de vill vara kvar i EU. Som enligt Lissabonfördraget ska upprusta militärt.
  Deras stora misstag var att slopa utträdeskravet.

  Tror likt dig att ingen politiker kommer att erkänna att de blundat för verkligheten. I stället skapas oheliga snurriga Allianser. Menar inte att det går att lämna EU utan hiskeliga konsekvenser. Tror att många politiker egentligen innerst vill, men inte vågar. Och är vi rädda för konsekvenser på kort sikt (och det är de flesta) så kanske vi ska vara glada över det. Speciellt långsiktiga är ju inte människan.


  Lisbeth

  SvaraRadera
 32. NATO = Wall Street

  Så ska man ta sig ur detta järngrepp får man försöka bli en självständig demokratisk nation som själv bestämmer sin egen militära, ekonomiska och ekologiska politk.

  Det är dock en stor risk att man slutar som Ghaddafi eller Saddam då.

  SvaraRadera
 33. LINCOLN:

  "Sedan kan man ju konstatera att SD är för medlemskap i Nato - samma Nato som bombar skiten ur alla länder som inte rättar sig efter USA:s imperialism (eller destabiliserar dem) och orsakar alla flyktingströmmar."

  --

  Exakt.

  SvaraRadera
 34. "Sedan kan man ju konstatera att SD är för medlemskap i Nato - samma Nato som bombar skiten ur alla länder som inte rättar sig efter USA:s imperialism (eller destabiliserar dem) och orsakar alla flyktingströmmar."

  Det är hemskt att se ett parti som SD,som är för ett medlemskap i NATO,få uppåt 20-25% beroende på vilken opinionsundersökning det är.Framför allt eftersom de är emot ett medlemskap i EU.Antingen får man vara för båda eller också inget.Det är logiskt.Men logik är inte SD:s grej direkt!

  SvaraRadera
 35. De enda som har makt nog att utmana denna amerikanska finansdiktatur som också kontrollerar EU är BRICS-länderna ryssland och kina och det är just därför speciellt Putin utmålas som en ny hitler, han kan inte lätt störtas genom soros/cia-organiserade färgrevolutioner som i Georgien, Ukraina eller Egypten och han har kärnvapen så man kan inte sponsra nån proxyarme som al nusra/al qaeda att ta ut honom som i Libyen eller bomba som i Irak.

  Hade svenska politiker varit lite klyftigare, så hade de sett hur dödsdömd petrodollarn är och istället försökt stabilisera kontakterna med Moskva istället för att vara dessa ryggradslösa betjänter till Wall Street de för närvarande är.

  Nu är istället Damberg nere och kramas med halshuggningsregimen i saudi som precis begått krigsbrott i yemen. Saudi som hotade Putin med terrorattacker i sochi om han inte var villig att hjälpa till att störta Assad.  SvaraRadera
 36. Folk kanske tycker dessa saker inte har med grön politik att göra men då ska de kanske vakna upp till att:

  United Nations Designates Greenpeace As A Terrorist Organization

  SvaraRadera
 37. Grrreenline 2 och Grrreenline 1sön okt. 18, 03:19:00 em

  Ni som har era käpphästar, kan ni inte låta bli att förstöra tråden nästan varenda gång? Vi som vill diskutera blogginlägget drunknar ju, det är ingen idé att ens försöka för just det ämnet försvinner i högen. Uppriktigt agt, ni är jävligt osolidariska och dessutom Egon utan like. Snälla, vi vet ert engagemang och är imponerade, men varför håller ni på som ni gör? Själva spyr vi snart på penningreformfrågan och annat som dyker upp lika säkert som amen i kyrkan, trots att vi i stort delar uppfattning.

  SvaraRadera
 38. Vad har det för betydelse med omval om politiken styrs av banker, alla partier vill med i Nato, våra lagar styrs av ett nyliberalt sovjet vid namn EU och våra politiker är inkompetenta lakejer?

  Problemet är att folk hellre tittar sig själv i naveln än ett öppna ögonen.

  SvaraRadera
 39. Hur mycket tror du det går att investera i grön energi när alla pengar går att att göda banker, finansiera flyktingar från Natokrig och militär upprustning?

  SvaraRadera
 40. Varför ska jag hålla mig till ämnet om ingen annan gör det?

  SvaraRadera
 41. Ja hej och hå! Konstaterar att vi antingen är för identifierade, med ett politiskt parti. Eller så är vi så ingrodda på ett specialämne, så att vi lätt begår rena faktafel. Rätt ska vara rätt, oavsett vad man anser om SD, så är det så, att de är klart och tydligt MOT NATO. Efter att ha tittat på debatter från EU parlamentet kan man konstatera det. De har tagit hårda duster och förklarat varför. Bland annat vill de inte skicka unga kvinnor och män ut i strid. De som är för NATO bör alltså inte rösta på SD. Svårare än så är det inte.

  De vill ur ur EU och är emot NATO. Vänsterpartiet vill detsamma, men SD har nu tagit tag i detta. Och skärper inte V till sig, så är de en del av problemet och inte lösningen. De tror inte ens på öppna gränser eller fri invandring. Men de verkar tro sig ha halva inne i regeringen.
  Vilket de inte har.


  Det är mycket möjligt att de (SD) skyltar under falsk flagg och tvärvänder ang Nato. Men det är en annan sak.

  Ämnet är att Per Gahrton vill ha nyval. Bäst att hålla sig till ämnet och inte försöka sig på att vidareutveckla. Det verkar dömt att misslyckas. Och varför skriver jag om romerna och de mest utsatta:( Det blir aldrig någon respons. Pröva bli vän med en fattig EU medborgare som tigger! Eller upptäck att det finns svårt sjuka som samhället sviker helt.

  Nej ett nyval gynnar definitivt inte MP. Tror man det, så lever man i en fantasivärld. Och det hjälper inte att kasta ut språkrören. Tid att skörda för oss alla. Vi har alla vår beskärda del. Efter det kan vi åter så.
  Och då finns många bra gröna tankar att åter plocka upp.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 42. Nu väntar jag med spänning på vad de som verkligen vill diskutera ämnet har att tillföra. Menar det uppriktigt och från hjärtat.

  Med vänlig hälsning
  Lisbeth

  SvaraRadera
 43. Det är märkligt att Schlaug tar upp Gahrton samma dag som Löfven är nere på Juholt-nivåer.Alltså där den senare sparkades ut av sossarnas VU.Nu finns det väl ingen som kan ersätta Löfven tillgänglig och då börjar Schlaug och Gahrton propagera för nyval?
  Beror det på att nuvarande språkrör inte vill ställa till oreda och är förhandlingsvilliga vad det gäller det mesta?
  (Man har ju en regeringsplats att tänka på)
  Även med moderaterna som nu efter helgen blivit ett slags SD-light men inte vill att någon ska fatta det?
  Lille Gustav kommer snart på att varken Anna eller Jimmie är så dumma egentligen om de har en plats över till lille Gustav?

  SvaraRadera
 44. Bra skrivet av Per Gahrton. Jag håller med! Särskilt nu när dessa fyra borgerliga partier som i åtta år har förnekat sin egen politik och försökt smeta ihop sig till ett så kallat alliansparti så tävlar de om samma väljare! Visst har de grönröda tillsammans med v en chans att bilda efter ett sådant val en egen majoritet och visst kan den politiken bli både mer rättvis mot de svagaste i samhället och grönare än på länge. Det blir inte några enorma omvälvande förändringar till planekonomi och kommunism eller miljö fascism som läsare och möjligen självaste skribenten till den här bloggen vill men utifrån socialdemokratiska perspektivet byggt grönt samhälle. Och det är inte så lite.

  SvaraRadera
 45. @ "Grrreenline 2 och Grrreenline 1"
  Som jag skrev till en annan anonym - det svaret duger till dig med:

  Varför är det synd att det handlar om banker och den skuldsättning som dessa skapar? För mig är det synd att sådana som du försöker döda den diskussionen med tramsuttryck då det, enligt mig, är den absolut viktigaste politiska frågan. Vad du tycker är viktigt framgår inte av din närmast totalt innehållslösa kommentar.

  Jag höll mig till ämnet då Birger frågade vad han hade missat som MP skulle kunna vara "tydlig och tuffa" med. Vad MP ska vara tuffa och tydliga med enligt din lingonmos framkommer inte.
  Du kanske ska hålla dig till ämnet istället för att skriva ingenting?
  ------

  För precis som med "anonym" ovan ser jag inte att du bidrar med något alls som skulle kunna vara grunden för ett "tydligare och tuffare" MP. Jag ser samma intet i det du skriver som i det "anonym" skrev. Det är lite lustigt att ni har absolut inget att bidra med själva men gnäller på de som i alla fall försöker ge MP en verklighetsförankring att stå på. Men tomma tunnor skramlar mest, så varför förvånas? Men du kanske kan peka ut vad det var för något i ditt inlägg som på något sätt hade med Birgers inlägg att göra? Så kan vi diskutera därifrån - om du nu ens är intresserad av att diskutera.

  SvaraRadera
 46. @Lisbeth

  Så här står det på SD:s hemsida:

  "Sverigedemokraterna menar att det är statens kärnuppgift att värna vår frihet och att hävda vår territoriella integritet och vi anslår därför kraftigt ökade medel till Försvarsmakten. Sveriges försvarspolitik ska fokusera på försvaret av Sverige. Genom att stärka vårt eget försvar, genom att fullt ut verka för ett nordiskt försvarssamarbete och genom partnerskapet för fred med NATO tar Sverige sitt säkerhetspolitiska ansvar."

  https://sd.se/var-politik/forsvarspolitik/

  Jag har svårt att se hur du kan få det till att de är emot Nato. Hur fan de nu jan få det till att Nato och USA verkar för fred är ju helt otroligt med tanke på hur många länder Nato bombat åt USA. Och som sagt, Nato och USA är de som skapar flyktingströmmarna men om detta har SD inte ett ord att säga. Orsaken är ointressant för SD bara de kan rida på vågen av främlingsfientlighet den skapar. Det är nog så illa att SD inte vill att orsaken ska synas för då är risken att vågen vänder emot dem.

  SvaraRadera
 47. Thorsten Schüttesön okt. 18, 05:23:00 em

  Stolleprov. Med lite framförhållning blir det då extraval till vårvintern och har två år på sig att regera innan valkampen 2018 tar fart. Ett äkta nyval som håller i fyra år hade kanske varit en annan sak, men även det är tveksamt med så nya och oprövade partiledningar som först måste bli varma i kläderna.

  SvaraRadera
 48. Lisbeth: "Rätt ska vara rätt, oavsett vad man anser om SD, så är det så, att de är klart och tydligt MOT NATO."
  --


  Direkt från SDs hemsida:
  "Genom att stärka vårt eget försvar, genom att fullt ut verka för ett nordiskt försvarssamarbete och genom partnerskapet för fred med NATO tar Sverige sitt säkerhetspolitiska ansvar."

  Så det är ingen som helst skillnad mellan SD och andra partier. Och "tuff grön politik" är bara ordlekar när vi sitter i ett nyliberalt geopolitiskt ramverk som omöjligör sånt.

  SvaraRadera
 49. Anonym 18:04, varför påstår du att jag pläderar för nyval? Ditt påstående måtte väl grundas på att du hört mig säga det, eller sett mig skriva det? Eller är det bara sån där skit man kan slänga ur sig när man är anonym?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skriver ju att jag och Per plädersr för nyval.

   Radera
 50. Lincoln:"Och som sagt, Nato och USA är de som skapar flyktingströmmarna men om detta har SD inte ett ord att säga. Orsaken är ointressant för SD bara de kan rida på vågen av främlingsfientlighet den skapar. Det är nog så illa att SD inte vill att orsaken ska synas för då är risken att vågen vänder emot dem."

  -


  Man kan dra det ännu längre, utan ett NATO som skapar flyktingströmmar blir SD helt och hållet irrelevant.

  SvaraRadera
 51. Tack Lincoln för svaret. Jag har lyssnat till en hel del debatter (SVT Forum) från parlamentet. Samt till andra debatter och SD talar tydligt om, varför de inte vill vara med i NATO.
  Sedan så vet vi att de tar en hel del märkliga beslut och ofta röstar med Alliansen, när det väl gäller.

  Ang. Nato och flyktingströmmen, så har du själv skrivit att partierna eller media inte talar öppet om USA:s inblandning. Jag pekade på ett ovanligt tillfälle då det faktiskt skedde. Ibland sker det ovanliga som ett undantag.

  De (SD) är inte ensamma om att snurra till det. Och jag skrev, att det är mycket möjligt, att de tvärvänder och att de skyltar under falsk flagg. Undersökningar pekar på att deras väljare vill gå med i NATO. Så de kan tvärvända. Att de vill verka för fred i partnerskap med Nato tyder på det. Men det betyder nödvändigtvis inte, att de vill skriva under artikel fem, för ett fullvärdigt medlemskap i Nato. Tycker de låter mer som S och MP som också verkar skylta under falsk flagg.
  Men de låter definitivt inte som Alliansen. Och Alliansen är på dem, för att de ska låta mer som dem.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 52. Lisbeth

  Ett Natomedlemskap kommer att innebär ett nytt kallt krig eller värre och förutom att pengar kommer att läggas på det svenska försvaret kommer detta skarpa läge att äta upp alla pengar för någon grön politik.

  SvaraRadera
 53. Birger, stäng ner kommentarsfältet igen, en del verkar vara så beroende av att nyttja bloggen som om de är drogade, de be,hör skaffa sig ett liv skulle jag tro.
  Berit Svensson

  SvaraRadera
 54. Päivi skriver: "utifrån socialdemokratiska perspektivet byggt grönt samhälle." Vad är det????? Lika dumt som att skriva "utifrån moderat perspektiv grönt samhälle"
  Berit S

  SvaraRadera
 55. Man ser det ju redan nu. Istället för att i sverige diskutera hur vi ska kontra miljöförstöring, artutrotning, global uppvärmning och satsa på gröna energiomställningar, så handlar debatten om huruvida putin ska invadera oss, hur mycket försvaret ska kosta och vem som ska ta hand om all de flyktingar NATO ständigt skapar och om vi ska hjälpa till att skapa fler flyktingkriser genom att gå med i NATO.

  SvaraRadera
 56. Det är inte bara Nato som skapar flyktingströmmar det är mer komplext än så. Det är krig, torka, att människor flyr för att de inte vill göra en svår värnplikt. Eller att Turkiet öppnat upp mot EU och EU nu vill att de stänger igen. Vad gör man inte för att bli medlem i EU? USA ligger bakom mycket elände men inte allt. Brukar spana som hen på bilden till Birgers inlägg. De två som sitter ner på bänken verkar ha spanat färdigt. Inte tillhör ni väl dem Lincoln och John Mynona. Det vägrar jag att tro. Håller med er i mycket, men inte i allt. Det bästa jag gjort är att inte tillhöra något politiskt parti. Även om jag erkänner, att jag i mycket är vänstervriden och har vänstertrafik i min själ. Är besviken på V. De är mycket otydliga i sin rädsla, att kopplas samman med SD har de blivit både blinda och döva. Och de är inte ens anonyma... Tokigheter kan sägas anonymt och under signatur.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 57. Lisbeth

  Vi kommer att få problem med klimatflyktingar ändå så man behöver inte helt och hållet skapade flyktingkriser bara för att vissa vill expandera sitt imperium och tjänar pengar på krig och upprustning.

  USA själva är mer kritiska till sin egen politik än corporatemedia-hjärntvättade svenskar är:

  Here's what the U.S. can do about Europe's migrant crisis, but isn't
  "The United States should take in more refugees, as it bears some responsibility for the crisis in the first place.

  The Syrian conflict is partly the result of U.S. efforts to destabilize the Assad government.

  The United States also bears responsibility for the crisis because its military interventions have left failed states in Afghanistan and Iraq—two other major source countries for migrants and asylum-seekers—as well as in Libya, where U.S. air strikes helped create a global hotspot for human trafficking and smuggling."

  SvaraRadera
 58. Du Berit Svensson vill att Birger ska ömsom stänga och ömsom öppna sin blogg? Hur trovärdig blir han då? De som är drogade, ifrågasätter inte, utan sväljer allt som auktoriteter påstår. De vill fortsätta att vara troende. Påstår inte att du är drogad. Vi som skriver mycket, kanske har ett liv, som du inte ens i din vildaste fantasi kan föreställa dig. Går det inte att stänga av sådana, som vill strypa en seriös debatt? Ingen bör kasta pärlor för... "svin" Nej menar inte att du är ett svin Berit Svensson. Men ärligt talat vad tillförde ditt inlägg?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 59. John Mynona, Jag avslutar här.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 60. Lisbeth

  Jag pratade inte specifikt om dig utan om det mediaklimat som finns i sverige där allt handlar om ryssnojja, upprustning och natoskapade flyktingkriser istället för det bernie sanders korrekt beskrev som det största hotet - klimatförändringar.

  Tack för samtalet och ursäkta om du tog illa upp.

  SvaraRadera
 61. @Lisbeth

  Du får gärna påpeka vilka flyktingströmmar till Sverige i modern tid som USA och Nato direkt eller indirekt INTE skapa. Forna Jugoslavien bombade de sönder och skapade flyktingvågen av bl.a Bosnier. Afghanistan, Irak, Sudan, Somalia, Libyen likaså. Syrien har de och destabiliserat genom att förse rebeller med vapen (ISIS är för övrigt en skapelse av USA och CIA - precis såsom Al Qaida). Ukraina likaså (fast de har väl inte kommit till Sverige - men ändå)

  Vilken flyktingström är det du hänvisar till att vädret och/eller naturkatastrofer orsakat?

  SvaraRadera
 62. Birger Schlaug
  "Anonym 18:04, varför påstår du att jag pläderar för nyval? Ditt påstående måtte väl grundas på att du hört mig säga det, eller sett mig skriva det? Eller är det bara sån där skit man kan slänga ur sig när man är anonym? "

  Var står det att jag påstår att du pläderar för nyval?
  Är det sånt man kan slänga ur sig om man är Birger Schlaug?

  SvaraRadera
 63. Sveriges regering måste arbeta aktivt för ett utvidgat EU och ett nedlagt NATO!
  Bara så blir SD irrelevant och vinner inte valet 2018 som många är rädda för att de ska göra.

  SvaraRadera
 64. Ni som säger "stäng kommentarsfältet", och som "spyr på penningreformfrågan", o dyl: Själv är jag väldigt glad att en sådan som t ex Lincoln framhärdar. Penningreformfrågan kan idag knappast anses orelaterad till något inlägg som berör miljö, politik eller samhällsutveckling - vilket de flesta inlägg på denna blogg trots allt gör.

  Att bara kommentera just precis kring "dagens inlägg" (och vart går egentligen gränserna?) bidrar ju till samma snuttifieringssjuka som redan plågar i stort sett all media idag. Isolerade ämnessnuttar diskuteras utan att några stora samband blir tydliga. Vilket jag tror även blogginnehavaren anser vara ett stort, inte minst demokratiskt, problem.

  Om ni finner kommentarerna ointressanta, öppna inte kommentarsfältet. Läs blogginlägget, och fortsätt sedan med dagen. Själv finner jag ofta kommentarsfälten på nätet vara minst lika intressanta som artiklarna/blogginläggen. Så tack för att ni (Birger/provoka) håller det öppet! Och tack för att alla som kommenterar anstränger sig för att hålla en hygglig nivå.

  SvaraRadera
 65. @Bertil Svensson

  Jag har nog mer liv och är troligen fan så mycket mer kreativ är du är i all din anonymitet. Min blogg (se länken nedan) är bara en liten liten inblick i annat jag fyller livet med (bloggen är i kanske i lättsammaste laget men jag sysslar med seriösare saker också). Du får gärna visa att du har mer av ett liv utanför din nollställda intetsägande anonymitet - för, precis som Lisbeth påpekade, vad tillförde du själv till debatten? Ingenting!

  https://artinventions.wordpress.com/

  SvaraRadera
 66. NATOs högkvarter och EUs ligger båda i belgien av den helt logiska anledningen att EU är mer eller mindre en samlad organisation för USAs och Wall Streets europeiska vasallstater.

  SvaraRadera
 67. Anonym 06:52:00 em
  Du kan anklaga Per Gahrton för det men inte Birger Schlaug.Sedan tror jag att du har en poäng i att dagens gröna ledning känner marken själva under fötterna och är beredda att sälja sig för 30 silverpenningar.Men det kan du inte lasta Birger Schalug för!

  SvaraRadera
 68. Nu råder rena anarkin här på bloggen igen när både anonymer och pseudonymer struntar i både god ton och att hålla sig till ämnet!

  SvaraRadera

 69. Ämnet är inte andra kommentatorers ton, ämnet är vår inrikespolitik där det nu diskuteras om vi ska lägga pengar på upprustning och att ta hand om flyktingar orsakade av NATO-krig, istället för att ta hand om klimatkrisen, miljön och bostadsbubblor.

  Ett omval kommer att få upp NATO-anslutning på agendan snabbt och när det gäller omfördelning av pengar till gröna satsningar och undvika en ny ekonomisk kris är Lincolns penningsystem-reformförslag högst relevant också.

  Och som Birger påpekar; "vem ska driva tydlig och tuff grön politik" när vi blir popaganderade med att "ryssen kommer", "ryssen kommer"

  SvaraRadera
 70. "Ämnet är inte andra kommentatorers ton, ämnet är vår inrikespolitik där det nu diskuteras om vi ska lägga pengar på upprustning och att ta hand om flyktingar orsakade av NATO-krig, istället för att ta hand om klimatkrisen, miljön och bostadsbubblor."

  Så nu försöker SD-are och moderater använda argumentet klimatsmart för att slippa ta emot flyktingar också! Skämmes tammefan!

  SvaraRadera
 71. Har du ens läst någon av kommentarerna?

  Ingen här är SDare eller moderater. Vi pratade om att USA måste tvingas ta ansvar för de flyktingkriser och humana katastrofer de ständigt orsakar. Och alla partier inklusive SD är för ett NATO, som tvingar fram ekonomiska omfördelningar till att lägga pengar på att hantera NATOskapade flyktingkriser och NATOskapad rysshysteri och militär upprustning istället för att ta hand om mer relevanta saker som klimatförändringar och bostadsbubblor.

  SvaraRadera
 72. @Anonym 18, 07:29:00 em

  Vilket du är ett lysande exempel på. På vilket sätt bidrog du till ämnet genom att klistra anarkiststämpeln på de som diskuterar vad MP kan bli mer "tydliga och tuffa" med (för det var faktiskt vad Birger skrev om - i fall du nu totalt missat det med)? På vilket sätt är det "god ton" att anklaga men inte specificera vem eller vad det är som sakligt gjorts fel? Det finns ingen "god ton" i det.

  Så bidra genom att sakligt delge vem och vad du anser är felaktiga resonemang istället för att svepande sätta anarkiststämpeln på de som i alla fall kommer med något sakligt (fast det är möjligt att du inte vet vad ordet sakligt betyder - i så fall ber jag om ursäkt).

  Är det bara jag som får känslan av att "alla" "anonyma" som kräver avstängning av kommentarsfältet är lite desperata? Tystnaden ska ju råda i den smala åsiktskorridor som finns.

  SvaraRadera
 73. John Mynona och Lincoln är perfekta exempel på såna som förvandlar kommentatorsfältet till ett slagfält för invektiv och personangrepp.De tål inte att bli ifrågasatta.Då går de till angrepp på ett sätt som inte bara är osmakligt utan också skrämmer till tystnad.Dagens exempel är signaturen Lisbeth som utsätts för hån och nästan hat!
  Stäng fältet igen och låt det förbli stängt! Eller så får administratörerna se till att rensa bland påhoppen!

  Det här DUGER inte!

  SvaraRadera
 74. Det är många kommentarer att skrolla igenom, kan inte någon göra kommentarsfältet lite mer läsbart genom att använda trådade kommentarer så som typ Reddit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gus, vi lägger om systemet - vi har haft det så förr och det krånglade bara, men vi gör ett nytt försök. Tack för påstötningen.

   Radera
 75. Intressant!
  Visste jag inte bättre så skulle jag kunna få för mig att det finns ett rödgrönt näthat också?Men så kan det inte vara bara.Måste vara SD-troll som skriver under falsk flagg så klart..

  /Leffe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ingen kan hata som vi!

   Radera
 76. Ok, det ska censureras här också som Bernie Sanders blev censurerad av CNN när han kritiserar banker och tar upp klimathot tycker du?

  Jag förklarade tydligt för Lisbeth att det inte var ett personligt påhopp och bad också om ursäkt om hon tolkat det så. Kan vi hålla oss till att diskutera sakfrågor istället för diskussioner om andra kommentatorer?

  Per Gahrton vill ha nyval där SD utan tvekan kommer att vinna mark och också NATO anslutning kommer att komma upp på tapeten, vilket är komplett vansinne. Och detta är just det vi diskuterar, det är ingen som hindrar dig att själv kommentera dessa saker, så gör det istället för att kräva censur.

  SvaraRadera
 77. Lincoln
  förstår du inte skillnaden mellan att klistra anarkiststämpeln på någon och att konstatera att anarki råder på bloggen om man läser blogg-reglerna så är det synd om dig i all din uppblåsta självgodhet!

  SvaraRadera
 78. @Anonym, sön okt. 18, 08:26:00 em

  När har jag inte tålt kritisk? Sakligt påvisa var och vad som jag skrivit som varit "hån och nästan hat" mot Lisbeth. Det är extremt "osmakligt" att komma med svepande anklagelser utan ansats till argumentering eller en ett av försök till att sakligt bevisa sina påståenden. Jo, du blev nog kränkt av att jag skrev ordet "sakligt" i min förra kommentar. Men inte blev du tyst för det (om än, än en gång, totalt innehållslös)- än mindre fick det dig till att bli just saklig.

  Vad är det som inte "DUGER"? Kan du rent sakligt redogöra för det om du bryter ned det och inte bara sveper dig med intetsägande anklagelser )vilket är den lägsta formen av personpåhopp för de går inte att försvara sig mit).

  Som sagt, får känslan av att det är för många sanningar i det här kommentarsfältet och därför "DUGER" den inte. Kan inte se något annat skäl till varför det helt plötsligt kryllar av "anonyma" som spelar upprörda över, ja vadå? Är det någon som sakligt luskat ut det är så skriv gärna.

  SvaraRadera
 79. Lincoln gå inte i fällan. De vill just få kaos här för att vi inte öppet ska diskutera att SD är irrelevant utan natoflyktingar, att banksystemet är ett pyramidspel och att rysskräcken är propaganda.

  SvaraRadera
 80. @anonym sön okt. 18, 08:41:00 em

  Om du påstår att jag står för anarki och att jag förstör diskussion tar jag rätten att ta det som en kränkning. Kan du inte SAKLIGT påvisa var jag inte hållit mig till kommentarsreglerna så tar jag dig dock inte på allvar (du vet att bara hänvisa till dem utan att argumentera på vilket sätt eller var jag brutit mot dem är INTE sakligt).

  Jag kan leva med att du tycker att jag är självgod men samma sak gäller där - sätter du det epitetet på mig får du påvisa och argumentera var jag varit självgod om du ska vara SAKLIG (själv sätter du epitet hej vilt utan ansats till självreflektion).

  Jag har kollat in alla "anonyma" som skrivit i det här inägget som vill stänga kommentarsfältet och ingen har hållit sig till Birgers ämne överhuvudtaget - inte du heller om du nu ska följa de kommentarsregler du försöker banka mig i huvudet med. För vad har du bidragit till SAKLIGT som har ett piss med Birgers inlägg att göra? NADA!

  SvaraRadera
 81. Extremisterna Lincoln och John Mynona är så enögt sakliga att de nu drar på sig något slags offerkofta i sin fasta förvissning om att ha rätt.
  Inte utan att man misstänker S:t Petersburg som hemadress..
  Usa och Nato är banditerna och Putins Ryssland behöver ingen vara rädd för!
  Jo det där har vi sett förrut!

  SvaraRadera
 82. Där kom det. Demoniseringen och personangreppen. Jag blev lite förvånad att det tog så lång tid. Ha ha ha.

  Ryssland är inget hos så länge vi inte är Natomedlemmar och USA har ett ekonomiskt och humanitärt ansvar att ta hand om den död, förintelse och flyktingkatastrofer de sprider runt jordklotet.  SvaraRadera
 83. "Demoniseringen och personangreppen" det kastas sten i glashus.Och inte lite heller.

  SvaraRadera
 84. @Anonym

  Och vad var sakligt i ditt senaste svammel? Har eller har inte USA bombat i Irak, Libyen, Sudan, Somalia etc och orsakat enorma flyktingströmmar? Sakligt argumentera emot. Men det kan du ju inte så varför förvånas?


  Vad finns det för sakligt i att påstå att jag bor i S:t Petersburg. Har du ens en aning om vad ordet sakligt betyder? Ingår det i Birgers kommentarsregler att byta ut fakta mot sin egen godtyckliga fantasi bara för att misskreditera?

  Och varför tror du att du är flera personer än en person när du skriver "Vi har sett det förut" - Tror du verkligen att du är fler personer en en enda? Lider du av personlighetsklyvning eller kanske grav solipsism?

  Men jag håller faktiskt med dig, anonym! Birger - ta bort alla dessa "anonyma" som inte bidrar sakligt med någonting och bara sprätter ur sig påhittad dynga om andra i brist på argument.

  SvaraRadera
 85. Lincoln eftersom du inte för ett ögonblick förnekar ditt uppdrag för Putins räkning saknas det inte anledning att misstänka att du sitter i S:t Petersburg eller hur?
  Eller så är du möjligen ett litet SD-troll som försvarar samme uppdragsgivare så frenetiskt?
  (SD-are är som alla vet dumma arbetslösa bönder som saknar både bildning och utbildning)
  Men jag kan hålla med dig om att Schlaug kan stänga ner alla kommentarer utom dina och John Mynonas om det är så han vill ha sin blogg.
  Skillnaden skulle ändå vara rätt liten..

  SvaraRadera
 86. Nyval kommer att ge SD mer makt och NATO anslutning kommer närmare så detta är inget jag överhuvudtaget eftersträvar. Och dessutom kommer MP förlora rätt stort på detta misstänker jag, oavsett om de nu försökt bli mer (ny)liberala.

  Och jag tror denna diskussion redan har havererat så jag lämnar den, ha det bra Lincoln, Birger, Lisbeth och alla anonyma natokommunikatörer!

  SvaraRadera
 87. Som sagt, Birger, ta bort lågvattenmärken som anonym ovan som sakligt inte har någonting alls att komma med mer än sagor han hittar på för stunden. Det tragikomiska är att han hänvisar till kommentarsreglerna som han maniskt bryter mot utan att han sakligt kan påvisa att jag brutit mot dem (enligt honom räcker det med att han i fantasin hittar på att jag brutit mot dem). Så Birger, ta bort troll som anonym som bidrar med noll (han är ju fan inte ens fantasifull eller rolig - bara förutsägbart intig)

  SvaraRadera
 88. Jag lämnar också detta infantila kommentatorsfält.Birger Schlaug bör antingen stänga ner klabbet eller överlåta inläggen enbart på Lincoln så slipper han kasta skit omkring sig!

  SvaraRadera
 89. Pseudonymen Lincoln är ett utmärkt exempel på sådana som själva vill sätta reglerna för alla inlägg på bloggen.
  Pseudonymen Lincoln ger tummen upp eller ner.
  Annars blir pseudonymen Lincoln arg och kinkig.
  Då blir han elak i tonen.Men Pseudonymen Lincoln är väl någon sorts miljöpartistisk gossen Ruda så det går nog för sig...

  SvaraRadera
 90. Som sagt, anonym, VAR har du behandlat Birgers ämne i detta blogginlägg en enda gång. Att berätta sagor och dikta ihop sin egen lilla värld som du gör har absolut inget med Birgers blogginlägg att göra. Ej heller att dikta ihop sagor om mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. du klarar att dikta rätt bra själv

   Radera
 91. Om här nu råkar vara hyfsat trollfritt ville jag bara tillägga en kommentar till debattartikeln Per Gahrton skrev i expressen. Jag hittade den inte på "Syre" innan.

  Jag hade i stort sätt hållt med honom, om vi nu inte hade haft detta propagandaframkallade kalla krig med ryssland och medföljande amerikanska proxykrig i Syrien som orsakat så många flyktingar, på halsen som för ögonblicket fått opinionen ramla ner i SD latrinen. Så tajmingen är fel.

  När flyktingkrisen lägger sig efter ryssarna och iran slagit tillbaka de gulf/amerikanskfinansierade terroristerna i syrien och om vi kan undvika bli utsatta för en massa ubåtsalarmism och nya cia-orkestrerade statskupper som i ukraina, kommer saker normaliseras och SD så småningom bli lika relevanta som Ny Demokrati.

  SvaraRadera
 92. Neoliberal Agendasön okt. 18, 11:52:00 em

  " Själva spyr vi snart på penningreformfrågan och annat som dyker upp lika säkert som amen i kyrkan, trots att vi i stort delar uppfattning."

  Håller med. Don't feed the trolls.


  SvaraRadera
 93. Och jag håller med Neoliberal Agenda.Don't feed the trolls.

  SvaraRadera
 94. En hel del drag av snillen spekulerar om man säger så..

  SvaraRadera
 95. @Neo Liberal agenda

  Påvisa att media tar upp "penningreformfrågan och annat som dyker upp lika säkert som amen i kyrkan" - det kan du inte - du är en lika stor lögnare som "anonym" om än inte ett lika stort troll.. Faktum är att inte ens du tar upp penningreformsfrågan - du gör det du är betald att göra - försöker tysta ihjäl den. Du är lika osaklig som anonym, - det råder det ingen tvekan om, så varför förbånas. Och liksom han har du för vana att aldrig svara på frågor så jag förväntar mig inga svar. Jag antar att både du och "anonym" tycker det är "god ton" att ljuga och ickesvara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett mönster i dessa attacker:

   1. De har inget av substans att tillföra.
   2. De kommenterar andras kommentarer istället för att kommentera sakfrågor.
   3. De använder öknamn och försöker provocera fram kaos

   Radera
  2. John Mynona har helt rätt i att han följer exakt det mönster han definierat utan avsteg.
   Man kunde tro att det finns en medveten plan bakom?
   Lincoln gör sitt för att bevisa att han inte är sämre med sina personangrepp och osakligheter av typen ickesvar.
   Men ni är ändå ganska gulliga i era banala försök att framstå som seriösa!

   //jag är också kvasiradikal

   Radera
 96. Jag vill svara på Birgers fråga om har han missat något när Per G tycker det är tid för nyval. Jag är lika förvånad. Vad skulle MP ha att komma med i ett nyval när de ursprungliga ideerna om att ta tag i det som var orsaken till miljöproblem och dålig fördelning av resurser är bort kompromisade? Där l många lokalgrupper sitter fast i väldigt olika samarbeten med partier efter hela skalan. Det är inte mycket ideologier i kommunpolitk det gäller att lösa akuta sakfrågor så framtidsfrågor hinns aldrig med. Med anknytning till debatten om bankers rätt att göra skuldpengar. Kom med förslag på en lagändring så att det kan bli möjligt att för staten att bestämma genom demokratiska val över riksbank och privata banker. Tycker Tant Barbro

  SvaraRadera
 97. Kanske några glas för mycket.

  SvaraRadera
 98. Hmm.. Ja, vad är det som skall driva den där "tydliga och tuffa" gröna politiken i en valrörelse?

  Kanske han kan utveckla detta närmare själv? Jag kollar på hans blogg:

  http://www.cogito.nu/ledare/darfor-blir-allt-fler-sverigedemokrater

  Han vill alltså lägga om Miljöpartiets politiska retorik innan ett sådant val. Intelligent måste jag medge. Finns motsvarande intelligens inom MP för att göra denna kovändning?

  Det kommer bli en prestigeförlust utan dess like för många ledande individer. Kommer de klara av detta rent mentalt? Jag tror det behövs ett helt nytt grönt parti för den saken. ;-)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.