onsdag 30 september 2015

Sverige tar täten i klimatarbetet, är budskapet...

"Vi tar täten...."
Rubriken - Sverige tar täten i klimatarbetet - är det som matchas ut från Rosenbad med omnejd. Även av politiker som ofta förtjänar stor respekt. Min fråga blir: när ska man sluta hyckla?

Hur kan man ta täten i klimatarbetet när man ligger på tionde plats på listan av jordens länder som per capita gör störst ekologiska fotavtryck? (Under Alliansregeringen lyfte Sverige från 13:e till 10:e plats. Det var Centerns insats i klimatfrågan...)

Hur kan man ta täten i klimatarbetet när man är på väg att sälja ut Vattenfalls brunkolsverksamhet istället för att steg för steg lägga ner den?

Hur kan man ta täten när man drar ut 1,7 miljarder från SJ på grund av "företagsekonomiska principer"?

Hur kan man ta täten när vi som bor i Sverige genom vår konsumtion släpper ut mer än 11 ton koldioxid per person och år - och därmed ligger betydligt över de flesta länder?

Hur kan man ta täten när man lägger förslag som innebär att klimat- och miljöskatternas andel av de totala skatterna minskar?

Hur kan man ta täten när snart sagt varenda tidning och reklamtevekanal varenda dag propagerar för att vi skall resa längre, konsumera mer, kasta bort fortare och ständigt ropar till oss: Var inte nöjd, din jävel!

Hur kan man ta täten när man har en Riksbankschef som hoppas att vi skall börja köpa mer grejer för att "få igång hjulen" - jo, han sa så, riksbankschefen.

Varför orkar inte ens en rödgrön regering säga som det är? Visst, på en del sätt är man bättre än den gamla regeringen. Men täten i världen? Hur har man mage att påstå något sådant? Om inte annat borde man väl begripa att påståendet snarast legitimerar den ökande konsumtionen och de allt längre flygresorna och det ohållbara sätt att leva som vi ägnar oss åt. Vi tar ju täten trots det...

Det skaver att Miljöpartiet de Gröna lånar sig till den här typen av hyckleri. Ett grönt parti skall inte ägna sig åt greenwashing. 

Kommentarsfältet släcktes ner den 21 sept 2015 p.g.a. den allt högre förekomsten av såväl rasistiska och stupida inlägg som inlägg utan koppling till bloggtexten.