tisdag 4 augusti 2015

Våga vara löjlig!

I ett mejl, från en statsvetare med ett antal år på nacken, berättas att jag nog varit den politiker som flest gånger blivit försedd med epitetet som flummig och orealistisk av ledarskribenter, journalister och politiska kommentatorer. "Detta hedrar dig", avslutade hen mejlet. Orsak: MP låg tjugo år före sin tid. Det som idag är på allas läppar beskrevs för ett kvarts sekel sedan som flummigt, löjligt och orealistiskt.

Statsvetaren har hittat epiteten i samband med att jag som språkrör pläderat för allt från cykelvägar, järnvägen, ekologisk odling till solceller och bilar som drivs på vätgas. Sådant som uppfattades som antingen bakåtsträvande (cykelbanor, järnväg och ekologisk odling) eller orealistiskt (solceller och vätgasdrift).

Jag kan lägga till annat som MP fick flum- eller orealiststämpel för: införande av språkrör. krav på klorfritt papper, plädering för blandskog, valsedlar med konsekvent varannan man-varannan kvinna - det fanns till och med kommunindelningar som inte ställde upp i valet för att de inte klarade varannanprincipen.

För övrigt idiotstämplades vi när vi för tjugo år sedan sedan talade om att  den tekniska utveckling skulle ta bort även flertalet tjänstemannajobb från arbetsmarknaden. Än värre var det att tala om vikten breddning av skattebasen och att skatt och avgifter på arbete i princip borde tas bort helt på låga och normala inkomster. Till och med grön skatteväxling kommenterades som "orealistisk".

Så jag säger en sak: Våga vara flummig i de gammeltänkandes ögon!

Därför: driv krav på sänkt arbetstid, driv krav på ett robust och genomskinligt trygghetssystem istället för det lapptäcke som bara blir mer och mer komplicerat och sårbart, driv krav med inriktningen att arbete inte skall beskattas, driv krav på att bredda skattebasen, driv krav som sossiga och borgerliga ledarsidor spyr galla över. De är, på var sitt håll, så oändligt konservativa, känner sig så oändligt kränkta när gamla system, som de omhuldat i årtionden, ifrågasätts.

Jag läste häromdagen att Vattenfall nu kommit på att man skall satsa sina resurser på flummig vindkraft. Tänk om man lyssnat istället för att fraternisera på mingel med likasinnade där man klappat varandra på ryggen och flinat åt de obekväma, de där som ingenting begrep...

Statsvetaren, som varit med ett antal år i branschen, berättar om tidsandan: "Men så vänder det och de som varit emot blir plötsligt för utan att låtsas att de tidigare varit emot. Tidsandan gör det nästan löjligt att idag tala emot cykelvägar och järnvägar..."

15 kommentarer:

 1. Jag är också flummig. Förespråkar nämligen differentierad skatt på mat beroende på dess negativa miljöpåverkan. Detta kommer ta ytterligare 20 år innan alla kommer tycka att det är en bra ide. Men då kommer alla att alltid ha tyckt så.

  SvaraRadera
 2. Att förespråka att folket tar makten över bank- och finansväsendet anses också flummig. Vänta ångar påkommer folket att sätta ditt bankirrånaren - historiens största rånare, d v s, bankirmaffian.

  SvaraRadera
 3. Birger berättade om ett torgmöte i Sundsvall där en lokal miljöpartist och en lokal folkpartist debatterat inför mycket folk och bland annat fått svara på flera frågor om grusvägernas tillstånd, Sedan kom Birger och Folkpartiets dåvarande partiledare Maria Leissner och debatterade rikspolitiken. Leissner började med att förlöjliga att det i MP:s partprogram skrevs en rad om grusvägar och hur dessa skulle kunna förbättras i glesbygd. Mara hade kommit direkt från Stockholm och inte hört vad som engagerar "landsortsbefolkningen", ne nne s part kamrater på torget ville sjunka genom jorden när Stockholmsperspektivet avslöjades så naket...

  SvaraRadera
 4. Pionjärer har ofta fått stämpeln "flummig" inskrivet i sitt cv. Så även för de människor som talar för reinkarnation. När tidsandan snurrat några varv "så vänder det och de som varit emot blir plötsligt för utan att låtsas att de tidigare varit emot."

  Christer

  SvaraRadera
 5. Dessvärre har väl (mp) upphört med blommor i håret & att "köra akustiskt" runt lägerelden? Där är flower-power bytt mot vd-väskor & kostym. Samt kanske de "tant-dräkter" många tycks gilla i kvarteren runt östermalm..

  SvaraRadera
 6. Kött-skatt vore en bra ide ur ett miljöperspektiv.
  Det bästa vore om alla blev vegetarianer och slutade äta kött helt och hållet. Jag har varit vegetarian i 30 år nu och det funkar utmärkt!

  SvaraRadera
 7. Ja våga vara flummig mot gammeltänkarna!
  Våga vara "löjlig"! Var nyss på biblioteket. Gav mig ut i verkligheten.
  Möttes av en surrealistisk nästan overklig syn på torget. Ungdomar som sålde böcker och sjöng högt i mikrofon om Gud och Jesus. Bredvid stod frukthandlaren och log. Vet inte om det var av välvilja eller inte. Tittade upp på himlen.
  Kunde konstatera att på himlen spelade Gud schack som vanligt, så fort himlen är lite blå. Varför gör hen så? Fixade att biblioteket tar hem Gadbans bok och tänkte nej nu ska jag läsa om "kärlek" varpå jag lånade Lena Anderssons "Egenmäktigt förfarande-en roman om kärlek" och "Utan personligt ansvar" om Ester.

  Ja Christer tidsandan måste nog snurra några varv till. Minst. För de som anser att vi utvecklas som mest här på jorden och gillar livet, men ändå anser att vi reinkarnerar, blir det nog en lång väntan.

  Lis-Bomb-beth

  SvaraRadera
 8. Det som idag är på allas läppar är MP:s och dina gamla insikter. Men ändå inte. De antar en annan form. Självaste Obama vill göra något. Vilket verkar glädja Rockström oerhört. Äntligen ska det visa sig att hållbar ekonomisk tillväxt är möjligt. Det ska bevisas. Anser du inte Birger Schlaug att tidsandan måste nog snurra några varv till och sedan vänder det och alla säger plötsligt, vi förstod att evig ekonomisk tillväxt är omöjligt. Oavsett om vi använder oss av vindsnurror, solen, eller kärnkraft. Så blir samhällen inte mer jämställda. Eller hushållens skulder mindre.
  Ang. tåget så är det inte mycket att glädjas åt gammal räls. Eller illa eftersatt underhåll. Ser inget hurra över Obamas utspel i ditt inlägg. Innan MP:s gamla politik blir erkänd, måste tidsandan snurra några varv till? Så du får nog finna dig i att bli flinad åt ett tag till. Såvida det ekonomiska systemet inte kraschar. Finns en hel del som tyder på det. Men det ges konstgjord andning. MP:s gamla politik är inget att fnysa åt. Nu skulle vi behöva den som bäst.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. All heder Birger, du är verkligen ett guldkorn i den offentliga politiska "debatten"

  SvaraRadera
 10. Det här inlägget summerar varför jag älskar din storhet!

  SvaraRadera
 11. Befintligt (mp) har väl dock kvar visst "orealistiskt flum" med övertygelsen om "skolans superkrafter"? Samhället utanför kan vara helt tömt på försörjningsmöjligheter & alla bidrag blivit omöjliga att få, men "rejäl utbildning!" räddar ändå prekariatet i slutänden. Det är ju så pass löjligt att "skäms-kudde" borde delas ut före det sägs, och därmed bra..?

  SvaraRadera
 12. Våga vara löjlig och mångkulturell och
  ha ett stor varmt hjärta och gilla invandrare.

  I Edens lustgård fanns där en
  äng med många blomster sida vid
  sida. Som prunkade.

  Men tiden gick och människor kom.

  Och förstörde alltihop.

  Dom erövrade och erövrade och
  när alla var slavägare och slavar
  så uppfann dom det mångkulturella
  inte som utvecklande utbyte mellan
  mogna kulturer utan som en anpassning till
  flyktingar och till arbetskraftsinvandring
  och till trojanska hästar.

  Nu är blommorna dödade, halshuggna och sitter och slokar
  tillsammans i halvtomma vaser!

  Medan Djävulen skattar åt BS,
  och åt alla oss andra!!!

  SvaraRadera
 13. Jag gillar cykelvägar och blandskog.

  Skatteväxling är inte heller fel, med de som pläderar för det borde kanske utveckla hur man realistiskt förändrar skattebasen utan att driva ut viktig maskin- eller råvaruintensiv produktion ur landet till länder med lägre skatter på detta.

  Solceller i Sverige är väl lika flummigt och orealistiskt som någonsin: fler döda per kWh än kärnkraft; ger mest el när det behövs som minst och omvänt; gör stabila energikällor som vi behöver kalla vindstilla vinterdagar mindre lönsamma; kräver liksom vindkraft att elnätet byggs ut för att klara mångfaldigt mer än snittproduktion - hur miljövänligt är det egentligen?

  SvaraRadera
 14. > "berättar om tidsandan: 'Men så vänder det och de som varit emot blir plötsligt för utan att låtsas att de tidigare varit emot.'"

  Tycker denna beskrivning stämmer in mycket bättre på SD. Fler och fler medger (indirekt! stigmatiseringen är fortfarande för stor) att SD haft rätt hela tiden genom att anamma deras politik: motverka organiserat tiggeri och flum inom skola och kriminalpolitik, stärk försvaret, stoppa islamister och inte minst Volymerna.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.