torsdag 27 augusti 2015

Superrovdjuret

Det visste vi väl. Men det är ju ändå intressant att man forskar kring ämnet. Det har man gjort vid University of Victoria. Under ledning av Chris Darimont. Läser jag i en artikel i Science Magasin. Människan är ett superrovdjur.

Man har helt enkelt jämfört hur människan och  andra rovdjur påverkar 2125 olika arter. Människan sticker ut, kan man säga.

– Vår hemskt effektiva teknologi för att döda, det globala ekonomisystemet och resurshantering som prioriterar kortsiktighet har skapat det mänskliga superrovdjuret, säger professor Chris Darimont.

Rovdjur i naturen brukar ta bytesdjur som är sjuka, gamla - eller som ännu inte är i fortplantningsålder. Människan däremot tar i 14 gånger så hög utsträckning vuxna bytesdjur, som är fortplantningsdugliga. Dessutom ägnar sig människan åt särskilt intensiv exploatering av andra rovdjur både på land och hav.

Forskarna menar också att det skapar djupgående konsekvenser för ekosystemen när jägare skjuter oätliga rovdjur som troféer och för tävlandets skull, samt när jakt riktas in på stora, livskraftiga bytesdjur som kan ge stora prydnadsföremål och troféer. Här skulle man förstås kunna namnge några populära författare vid namn, men man kan ju också låta bli.

PS!
Äntligen ska jag få svar på en fråga som jag titt som tätt funderat på i årtionden. Hur kan det bli jordbävningar långt från gränserna mellan kontinentalplattorna? Vetenskapsradion berättar idag. Fråga mig inte varför jag funderat på det, det är lika obegripligt som att jag titt som tätt funderar på Levinthals paradox utan att, förstås, komma en millimeter närmare en förklaring.

33 kommentarer:

 1. Som vanligt, en härlig blandning här på bloggen under veckan.

  Vill verkligen rekommendera boken ”Sapiens. En kort historik över mänskligheten, av Harari.

  Den är något så extremt märkligt som en bok om mänsklighetens historia i ett band. Vad Harari bland annat tar upp är just vårt förhållningssätt till andra djur. Ingen vacker historia precis.

  Bokens skildring av kapitalismen är inte heller vacker. Vilket inte ska leda till slutsatsen att Harari är vänster. För han går inte att etikettera in i något politisk fack. Men han tar de globala miljöproblemen på stort allvar i vart fall, vilket är mer än vad man kan säga om de flesta politiker.

  En bok som är lätt att läsa, lite provocerande, och full med nya tankar. Även om man kanske inte håller med om allt, är den likafullt en fröjd att läsa.

  SvaraRadera
 2. "Människan är ett rovdjur" Nja mer korrekt är väl att människan beter sig som ett rovdjur? Det är inte samma sak som att vara ett. Människan är lättkränkt och tar saker personligt. Richard Jomshof t.ex. som säger sig vilja dräpa och äta upp rådjur för att det numera är personligt. Rovdjur tar inte saker personligt.
  Nu är det slut med att vara vegetarian för alla tulpaner rök. Det behövs inte mycket för att vi människor ska bete oss som rovdjur. En repellerande känsla som färgar tanken sedan är det kört. Andra hakar på och kan vilja äta allt från bäver till annat. Oavsett "politiskt fack". Rovdjuret finns kvar latent inom oss. Som tur är så ingår vi i evolutionen. En bra början är att sluta upp med att säga att vi är djur. Det är som med att vilja vara grön. Man måste först bestämma sig för att man vill det.
  Och vetenskapen behöver forska vidare om hatets vibrationer. Kvantfysik t.ex. det är inte så dumt.

  Lisbeth icke ett rovdjur. Men ibland lättkränkt! Det krävs dock mer än ett gäng förlorade tulpaner för att jag åter ska vilja börja äta kött.

  SvaraRadera
 3. Lisbeth, du skriver att rovdjur inte tar saker personligt. Jodå, ett retat rovdjur kan ta saker personligt. Och visst är människan ett djur bland andra, varför skall vi känna oss kränkta för det?

  SvaraRadera
 4. Har svårt att tro att ett retat rovdjur illasinnat tänker nu ska jag göra livet till ett helvete för den eller den. Vi bör inte skylla ifrån oss med att vi är djur. Så länge vi gör det är risken stor att vi inte slutar upp med att kränka djuren eller annat liv. Äsch vi är ju bara djur. Vi tillhör djurriket lika litet som djuren tillhör växtriket. Snälla nån evolutionen är så gott som definitivt fastställd.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Använde mig av Richard Jomshofs inlägg på Facebook därför att han skrev "Detta är nämligen personligt" Oavsett om det var uppgivenhet över förlorade tulpaner, skoj eller inte, så visar det hur lätt en repellerande känsla kan få oss ur balans. Tillfälligt eller mer långvarigt. Vi människor är nämligen till skillnad från rovdjuren långsinta också... Kanske någon kan komma med mer skillnader för det är på tiden vi inser att vi är människor och inte djur.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Tror David Wilcock är något på spåret. Förklaringar.

  SvaraRadera
 7. Birger Schlaug skriver om rovdjur i naturen och vilka byten de väljer ut. Det är väldigt oroande att vetenskapsmän vill jämföra oss med djur, rovdjur inte minst. Richard Dawkins känd ateist t.ex. som väckte en storm av protester ang. abort av foster med Dawns Syndrom. I naturen sorteras sjuka, inte fortplantningsdugliga osv. ut. Det finns vetenskap som hänvisar till detta och verkar anse att vi människor borde göra detsamma. Det därför att det skulle vara humant och att lidande bör undvikas i möjligaste mån. Evolutionen är ingen moralfilosofi.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 8. Människan är ett högrest rovdjur bland andra.
  Detta oavsett om hittepågudar påstår annat.

  Högrest, fantasifullt, nyfiket, läraktigt, modigt,
  känslosamt och empatiskt (på normalen). Gillar att
  organisera och systematisera, blicka bakåt och sia
  om framtiden.
  Gillar att lösa svåra uppgifter, men får problem med
  alltför stora gruppbildningar pga starka individuella
  särdrag hos arten.
  Paradoxalt nog är det dessa särdrag som utvecklat oss, men
  som kanske tillika kommer att utrota oss som art.
  En suverän världsdiktatur är det enda otäcka alternativet.
  /Aran

  SvaraRadera
 9. Med tanke på människans natur, hur vi behandlar varandra, djuren och vår värld så kan man fråga sig om Miljöpartiets mål att försöka upprätthålla den här planetens så länge som möjligt, egentligen är så eftersträvansvärt.

  SvaraRadera
 10. .....och med dessa funderingar så skapades religionerna.

  SvaraRadera
 11. En enskild individ människa är ett sämre rovdjur än en tiger. Men tio människor är en bättre rovdjursorganism än en flock vargar. Inte på grund av rovdjurständer eller rovdjursklor utan rovdjursinstrument. Människan kan således beskrivas som en allsidigare livsform som kan välja riktningar (konfigurera i idévärlden) för att uppnå syften (fantiserade eller verkliga varav vissa är svåra att särskilja).
  Människan är däremot hittills en lika blind organism som en bakterie i en Petri-skål eftersom vi håller oss med öppna ekvationer eller vägrar att sätta in oss själva i den större helheten när vi fokuserar på oss själva. Omvänt kan en fullständig upplösning i helheten leda till katastrofala konsekvenser för individen (hjärntvätt)

  Troligen är det så att det råder olika mått av rovdjurstendenser inom arten. Vissa tror till och med att vissa människor inte är människor utan alien life forms som vibrerar in i vår tredimensionella verklighet från helvetesvärldar.
  Med tanke på hur enormt vårt genetiska och kulturella bibliotek är, är det inte konstigt att vissa betraktas som äkta aliens eftersom beteenderepertoaren är så omfattande. Genuttryck stängs av och sätts på beroende på tillgängliga hormoner under vissa veckor i fostrets utveckling eller precis efter födseln. Svält triggar vissa uttryck vilket gör att barnbarnen blir fysiskt mindre, således stämmer talesättet att man måste tänka sju generationer framåt eftersom den symfoni som våra gener, kulturyttringar och hormoner spelar tillsammans med ekosystemen är vida mer omfattande än vi kan ta in. Inte ens specialiserade biologer och genetiker förstår alla de intrikata mekanismer som försiggår, så hur skall då en normaljeppe kunna förstå? Man endast observerar och lever livet, kan inget annat göra.

  SvaraRadera
 12. Ser att Sveriges Radio avslöjat ytterligare en svensk katastrof.
  Inte nog med plåster-skandalen.
  Inte nog med ögonskugge-skandalen.
  Nu visar det sig att det finns en brist på frisörer som kan klippa afrofrisyrer också.
  På frisörskolorna lärs nämligen inte detta ut.Skandalen är ett faktum.
  Afrofrisyren förtjänar att bli ett eget skolämne.
  I alla skolor.
  Dryga böter för kommunerna om inte detta åtgärdas omedelbart.
  Hur kan ni sitta här och diskutera miljöförstörningen och annat utan att ta upp afrofrisyrerna?
  Det avslöjar den strukturella rasismen i Sverige.
  Inte minst i de röd-gröna delarna!
  /Ungdomsförbundet

  SvaraRadera
 13. "alien life forms som vibrerar"

  I ufologin så finns en massa ET-raser. Som lever i vår dimension. Sen har vi en massa ET:s som lever i de högre dimensionerna.

  Ofta:
  Reptilians = onda, konspirerar med vissa släkter här på jorden

  Nordic blond = snygga, sexiga, blonda, långa och goda

  Har inte UFO-rörelsen lärt sig det vi vet att vita män är onda? Har man helt missat att rasifieringscertifiera ufo-rörelsen?

  SvaraRadera
 14. 11:14:00 fm

  Hon som driver denna "nyhet" är redaktör på ETC när hon inte jobbar på opartiska SR.

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=6241136
  http://goteborg.etc.se/kontakt

  Nyligen började två vänsteraktivister jobba på bolibompa, behöver inte namnge, men visst är SR/Svt opartiskt? Får Mats Dagerlind något program också snart? Eller Ivar Arpi?

  SvaraRadera
 15. SVT är den enda garanten för de eviga sanningarna och ska betalas med licenspengar och användas av alla.Dryga böter borde drabba de som drar sig undan sitt ansvar att konsumera SVT omedelbart!
  /Ungdomsförbundet

  SvaraRadera
 16. "En suverän världsdiktatur är det enda otäcka alternativet" Något som är suveränt är bra inte otäckt... Som t.ex. suveräna stater. Men det finns inga sådana säger man inom EU. Nej det finns snart endast likriktning inte mycket till mångfald utan endast enfald. Man väljer att kalla denna enfald för mångkultur. Något för mångkulturivrare att tänka på. Gillar man verkligen mångkultur. Det låter inte så inom t.ex. EU.
  En suverän gemensam världsåskådning baserad på forskning vore bra. Att mänskligheten kan enas om att vi har klivit ut ur både växtriket och djurriket. Och att det kräver att vi förädlar våra känslor. Anonym "...och med dessa funderingar så skapades religionerna" Precis. Vi människor funderade och behövde något fast för känslan för att stå ut tro och hopp. Så mycket kärlek lyckades vi inte åstadkomma. Inte hopp eller utan mest tro. Det mesta är hypoteser inom filosofi, teologi och så även inom vetenskapen. I övrigt kloka vetenskapsmän kan anse att foster med Dawns syndrom borde aborteras. Jämför oss med djuren tänker evolution och gör man det så kan man sålla. Märks även inom politiken. Närande och tärande delas mänskligheten in i.
  Människan sticker verkligen ut beter sig som ett superrovdjur utan att ens vara ett rovdjur. Och ser vi inte upp kan det bli ännu värre i takt med att människor ser vetenskapen som sin nya religion. Med Gud i maskinen kan vad som helst ske.
  Religionerna behöver därför reformeras och vi bör stötta de krafter som signalerar att de vill det. De hörs här och var. Men få verkar höra dem. Hade vi varit ett rovdjur hade vi inte varit kapabla till det. Men så har vi det där med vilja. Man måste vilja.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 17. Troféer. Seriemördare brukar väl ta "troféer" från sina offer som de lustfullt senare uppsöker & "blir alldeles till sig" av? Läste någon beskrivning av en jakt där jägare började skaka okontrollerat just innan skottet föll...inte av nervositet utan av UPPHETSNING. Djupt inne i skogen bleknade civilisationen & ersattes av andra drifter. Man tänker på Joseph Conrads berömda huvudperson & hans förvandling. Blodlust.

  SvaraRadera
 18. Birger Schlaug, Tack för länken. Det är mycket som inte går ihop t.ex. kvantmekanik och den allmänna relativitetsteorin trots att båda är välbelagda. Tro och vetande religion och vetenskap går inte heller ihop. Än så länge. Så som sagt en gemensam världsåskådning baserad på vetenskap är att vänta. Instrumenten att mäta blir allt bättre och evolutionen ser till att vår medvetenhet växer, vill vi veta mer bestämmer oss för att vi vill det så går det fortare. Ett rovdjur bestämmer sig inte för att nu vill jag veta mer. Det skiljer oss från djuren. Det är för det mesta likheterna som tas upp. När vi främst borde titta på olikheterna dvs. vad som skiljer oss från djuren.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 19. 02:38 En upprättgående apa med självmedvetande & hybris. Mer märkvärdigt är det inte. En annan ap-sort har ett närminne som är 100 ggr bättre eller liknande än människans, så man är heller inte intellektuellt överlägsen. Det "bara verkar så", med allt mänskligt pladder..

  SvaraRadera
 20. Vi som tror på det Ingo Swann lade grunden till ser sådant här.
  https://www.youtube.com/watch?v=OJz0mm8cSt4
  Här får vi svaren på pyramiderna, 9/11, atlantis mm.

  men vi är säkert inte många:-)

  SvaraRadera
 21. Att "gud skapade alla människor lika", ha samma förmåga till förstånd, är ett stort misstag. "Gud" skapar inga individer, "gud" skapar endast tillfälle för individen att ingå i kosmisk manifestation. Individen involveras in i fysiska världen för att sedan utvecklas från mineralriket till allt högre riken. Individer som ingår i människoriket, som består av en hel serie utvecklingsnivåer, äger olika förståelse. Individen befinner sig på en viss utvecklingsnivå, varje nivå erbjuder sin speciella kunskap och förståelse, därmed förstår individen inte bättre än vad nivån erbjuder. En barbar äger inte lika stort förstånd som en humanist. Det borde klargöra människors olika ställningstagande, beteenden etcetera.

  Christer

  SvaraRadera
 22. Nu skall ni få vetenskapsspekulation till nattsömnen.
  Linköpings universitet med kollegor runt om i världen har vid jättelika tryck, som man skapar genom att pressa samman gaser i ett litet utrymme mellan två diamanter, lyckats förändra elektronernas egenskaper. Tidigare trodde man att endast valenselektronerna reagerade med andra atomer, men vid höga tryck verkar dessa och elektroner vid lägre energilägen blandas med varandra.

  Vad fysikerna tidigare konstaterat är att man kan omvandla neutroner till protoner och elektroner med strålning av neutriner.

  Kan vi då dra en spekulativ slutsats, andligen församlade att en proton är en förklädd neutron som hamnat i obalans och neutrinopartikeln (vågpaketet) agerar som kopplingsmekanism. En exciterad elektron är blott en neutron, vars proton/elektronhalvor endast hamnat i en ovalare bana, likt jordklotet ibland gör en helt cirkulär rörelse runt solen och ibland har en oval rörelse runt samma himlasfär.

  Risken är dock att vi hamnar i en ny mörk medeltid innan vi hunnit finna svaret http://www.zerohedge.com/news/2015-08-27/rutgers-university-warns-students-there-no-such-thing-free-speech
  ivrigt påhejade av uppfostrade småjävlar som är reinkarnerade inkvisitionsförrättare från Grenada.

  Neutrinon kan liknas vid centrum av Vesica Pisces, där två cirkulära samband har en gemensam kontaktpunkt. Den tunga protonen (neutrinobalanspunkten) och den snabba elektronen. Protonen som är 1836 ggr tyngre gör att vi inte upptäcker den lilla neutrinon eftersom rörelsen inte är stor, däremot är elektronens rörelse jättelik, 99 % tomhet mellan protonen och elektronen. Kom ihåg var ni först läste detta.

  SvaraRadera
 23. Alltså Lisbomb, tror du inte att du postar lite för mycket nu?

  SvaraRadera
 24. Ingen stark insats av Gustav Fridolin i Aktuellt direkt.Om det här är att ta debatten så ser det inte ljust ut.Medias gullande med miljöpartister under många år har trubbat av den skärpa som behövs.Utan programledarnas aktiva medverkan och stöd står sig miljöpartisterna slätt.Eller egentligen faller pladask.På Gluteus Maximus.
  Karlsson,apan och rovdjuret körde helt enkelt över underbarnet.Man kan hävda att apan är på hemmaplan.Man kan hävda att andra viktigare frågor är vad som ska debatteras.
  Men nu var det det här vad debatten handlade om.Det var den här debatten som skulle tas.Flosklerna vill inte riktigt räcka till längre.Skärpan är inte tillräckligt vass.
  Underbarnet är inget under längre.

  SvaraRadera
 25. Fridolin har förvandlats till en politisk EU-broiler.

  SvaraRadera
 26. Mikaela Holm/ProVokafre aug. 28, 08:07:00 fm

  Jag förstår inte riktigt varför en del kommentatorer ägnar sig åt sådant som inte har ett dyft med blogginlägget att göra. Kan ni inte skaffa egna bloggar om det är så viktigt att ideligen meddela oss era synpunkter på invandring och SD? Gör det gärna när ämnet avhandlas i bloggen, i övrigt kan ni väl vara så vänliga att låta bli - och som sagt hålla er till egna bloggar eller till sådana där den typen av inlägg är livsluft för likasinnade.

  SvaraRadera
 27. Mikaela Holm/ProVoka
  jag förstår inte vad ditt inlägg har med blogginlägget att göra?
  Menar du att den här bloggen bara är för likasinnade?
  Alltså bara för övertygade miljöpartister?

  SvaraRadera
 28. paradoxer är till för att skapa oreda i den vetenskapliga verktygslådan. -Och se, där saknades en nyckel och sedär, där saknades ett verktyg. Vetenskap är regelverk som skall åskådliggöra det vi vill uppnå, hade det vi kallar slumpen inte uppstått skulle vi knappast gå vidare i förståelsen, utan fortsatt med skygglapparna på. Paradoxalt nog.

  SvaraRadera
 29. Skulle inte skada om allsköns åsiktspoliser med förkärlek för metadebatter såg på sig själva i en spegel en stund.

  SvaraRadera
 30. Bloggen besöks av flera tusen, på intet sätt bara miljöpartister, så det är inte det mitt tidigare inlägg handlat om. Det handlade om att bloggare skriver en text som gärna får kommentrasig, men de som ständigt ägnar sig åt andra ämnen bör väl fundera på varför man inte kan behärska sig. Birger tar emellanåt upp de ämen - flyktinddebatt etc - som de som kommenterar detta ämne oavsett vad blogginläggrt handlar om. Kommentera vid dessa tillfällen.
  Mika Holm
  Provoka
  Deladministratör av bloggen.

  SvaraRadera
 31. Mika Holm
  Provoka
  Deladministratör av bloggen
  "kommentrasig" var ett mycket bra ord för det hela.Men är inte risken överhängande att bloggen tappar i popularitet om kommentarerna blir för likriktade?
  Finns ju inget särskilt provocerande i det eller hur?
  Jag kan ju bara gissa men troligen är förklaringen att olika blogginlägg väcker olika associationer hos olika människor?
  Och vi gillar ju olika?

  SvaraRadera
 32. Mika Holm Provoka Vokafre aug. 28, 10:09:00 fm

  09.45, väldigt få av de som läser blogginlägg läser kommentarerna. Däremot avstår många från att kommentera eftersom de av andra kommentatorer bemöts på att såväl ovärdigt som oförskämt sätt.

  SvaraRadera
 33. Mika Holm och Anonym 09:45:00
  Verkar inte som ni diskuterar samma sak?
  Att vara oförskämd och tycka samma-lika är väl inte det?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.