torsdag 11 juni 2015

Tillfälle att hålla käften

Borde väl skriva en del om gårdagens partiledardebatt, men väljer att låta bli. Den får ligga i bakhuvudet och mogna... Det gäller att inte missa ett bra tillfälle att hålla käften. Lär väl, vare sig jag vill eller inte, komma upp i morgondagens Nyhetspanel i SVT (Gomorron Sverige kl 07.42).
För övrigt vill jag uppmärksamma prinsbröllopet, där en prinsessa och tillika hertiginna över Värmland skall födas fram.


Anm: "Han missade ett bra tillfälle att hålla käften", lär Jacques Chirac sagt som svar på frågan var han ansåg om ett uttalande av ett annat lands premiärminister. Läser jag i Karl-Erik Edris nya bok Vart är världen på väg.

13 kommentarer:

 1. HANS MAJESTÄT KONUNG CARL XVI GUSTAF bär Sveriges anseende i världen, högt ovan maktbegär och simpla armbågar.

  HANS MAJESTÄT KONUNG CARL XVI GUSTAF bär Sveriges skimrande grund för tusenårigt Statsskick i Majestätisk Orubblighet, högt ovan republikers skiftande vindpustar.

  HANS MAJESTÄT KONUNG CARL XVI GUSTAF bär svenskars tillgivenhet, tacksamhet och respekt i Konungslig enkelhet och värme.

  HANS MAJESTÄT KONUNG CARL XVI GUSTAF ÄR Sverige och Folkets hjärta.

  SvaraRadera
 2. Susanne Nyman Furugårdtors juni 11, 10:38:00 fm

  Tack för boktipset! Karl-Erik Edris ingav stort förtroende när jag intervjuade honom om några av hans tidigare böcker 2002: http://www.edris-ide.se/om-karl-erik-edris/artiklar/intervju-i-etik-och-affarer/ Blir spännande att läsa den senaste!

  SvaraRadera
 3. Sef, frågan är nu om du är ironisk eller på fullt allvar menar det du skriver...

  SvaraRadera
 4. Sef menade nog allvar. Det är monarkisternas främsta argument att monarkin garanterar stabilitet. Full demokrati skulle kunna innebära att ett land slits i stycken av motsatta viljor. Som nu när Mexico verkar vilja bli en egen suverän stat. Om USA haft en kejsare med oinskränkt makt, så hade ingen vågat nämna ordet "avhopp".

  SvaraRadera
 5. Nu är ju Jacques Chirac en man som aldrig har satt värden som fred, frihet och demokrati särskilt högt, utan det enda han har satt högt är en den personliga makten i kombination med drömmar en franska storhetstid utan hänsyn till de ovan skrivna värdena.

  Liberté, égalité, fraternité!

  SvaraRadera
 6. Anonym 11:28 - ??? Menar du möjligen Texas?

  SvaraRadera
 7. Jag tycker det är bra när någon tar bladet från munnen. EU-centraliseringen är i allra högsta grad uppdragna i CAD-ritningar
  http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jun/03/europe-france-germany-eu-eurozone-future-integrate

  Det är mer ärligt så, än att tissla och tassla på EU-möten. Då kan medborgarna tydligt deklarera vart de står, istället för att behöva fantisera fram konspirationsteorier.

  SvaraRadera
 8. Jag har full förståelse för att du inte vill kommentera gårdagens partiledardebatt.
  Något mer pinsamt uppträdande än Åsa Romson uppvisade är en skam för Sveriges Riksdag.
  Åsa Romson skämde inte bara ut sig själv, utan hennes pubertala beteende spiller över på hela regeringen.

  SvaraRadera
 9. Ja, förlåt, Texas, eller New Mexico.

  SvaraRadera
 10. Thorsten Schüttefre juni 12, 05:12:00 em

  Problemet med Republikanska Föreningen och dess allierade är att de har alla rationella argument på sin sida, men rojalisterna verkar ha så mycket roligare...

  SvaraRadera
 11. RepF bara VERKAR ha alla rationella argument på sin sida eftersom den kultur- och mediala "elit" som får bre ut sig i den offentliga debatten är väldigt anti-monarki och andra röster ges sällan plats.

  Monarki är kostnadseffektivt. PR-värdet av en kung överstiger vida värdet av en opolitisk president (vem kan namnet på t.ex. Tysklands president?) och även andra medlemmar av kungahuset får automatiskt PR-värde (vem skulle bry sig om Tysklands presidents son eller dotter kom för att inviga något?).

  Vi slipper kostnader för återkommande valrörelse och att en meningslös pseudodebatt tränger ut mer angelägna samhällsproblem som behöver debatteras. (Rapporteringen av kungahuset konkurrerar snarare med underhållning än politisk debatt.)

  Kungahuset, med sin invandrarbakgrund, har förutsättningar att samla befolkningen i en alltmer splittrad tid. En president riskerar att bli en avdankad politiker som Carl Bildt, Göran Persson eller Mona Sahlin som kanske kan samla en knapp majoritet, men aktivt ogillas av en stor del av befolkningen.

  Kritiker tar upp demokrati, men kungen har ingen formell politisk makt. Då är det ett långt större demokratiproblem att media har så stor makt över åsiktsbildningen och dess företrädare är inte politiskt valda och representerar inte befolkningens åsikter. Alla anställda inom Public Service borde tillsättas av riksdagspartierna på liknande sätt som nämndemännen. Det skulle göra underverk för åsiktspluralismen och mångfalden och 68-vänstern skulle reduceras till rimlig nivå.

  Jag är ointresserad av Svensk Damtidning-rapporteringen av kungahuset, men många t.ex. äldre kvinnor finner stor mening och glädje med detta och varför förneka dem detta? Mycket tid läggs på att bevaka fotboll trots att många är ointresserade.

  Monarkin kan beskrivas som ett pågående ceremoniellt konstverk med förbaskat hög verkshöjd. Samhället lägger resurser på samtidskonst med långt mer diskutabel verkshöjd.

  SvaraRadera
 12. Problemet med den Republikanska föreningen ÄR att de har alla rationella argument på sin sida. De rationella manliga handlingskraftiga argumenten (energin). Det vi behöver är att förädla våra känslor för att inte utvecklas till känslomässiga analfabeter och väldigt hårda människor. Idag grät jag en tår när en kvinna av folket blev prinsessa. Skäms inte över det! eller att jag knäppte på TV:n när paret skred fram i kyrkan. Halleluja! Det var fest.

  Anser att vi inte bör hoppa över förädlandet av känslan det kan/kommer att bli ödes stigert. Människor har rätt till sin egen livsåskådning. Vetenskap i all ära den förädlar tanken. Men religionerna kan förädla känslan om de reformeras och känslan färgar tanken.

  Monarkin kan beskrivas som ett pågående ceremoniellt konstverk som inte är riktigt klart ännu. Det fattas några färger och några penndrag. Menar inte brunt:) En del gör allt för att detta konstverk inte ska få bli färdigt. Snälla kan ni inte härta er (lugna) er lite. Ni vet försiktighetsprincipen...

  Lisbeth

  SvaraRadera
 13. Republik är som vårt nuvarande väder, Grådis.
  Kostnadsmässigt då? Troligen är en republik betydlikt dyrare än en Monarki, åtminstonde jämförd med vår välbalanserade Monarki. Och, oavsett konstitution: Är det inte samma MAKT som har "rodret", dvs STORKAPITALET? Jämlikhet? Kan inte existera inom någon samhällsordning, då Hövding/Ledare av tvång tvingas till Auktoritet, för att kunna "hålla ordning" - men RÄTTVISA kan, bör, måste vara rättesnötre för att åstadkomma ett VÄL fungerande samhälle, gissar jag!!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.