fredag 19 juni 2015

MP:s ekonomisk politiska talesperson: Vi har alltid varit ett liberalt parti...

Den ekonomisk-politiska talespersonen och nyvalda partistyrelseledamoten Janine Alm Ericson meddelade i riksdagens budgetdebatt - håll i er nu, kära miljöpartister! - följande:
 
"Det är alldeles tydligt att Miljöpartiet står bakom frihandelsavtalet som nu förhandlas fram. Vi har alltid varit ett liberalt parti..." Finns här, inlägg nr 29. Således har det nu gått så långt att partiets tyngsta ekonomisk-politiska talespersoner lämnat den gröna ideologin och numera kallar sig liberal. 

För en tid sedan skrevs det från språkrörens stab en debattartikel i Liberal Debatt som inleddes med "Vi liberaler..." Och Gustav Fridolin har skrivit en hyllningsartikel om Karl Staaf, den liberala statsministern. Men att partiets ekonomisk-politiska talesperson så helt saknar tilltro till grön ideologi är, åtminstone för mig som avdankat språkrör, alldeles förskräckligt. Om du läser det här, Janine, så utmanar jag dig i all vänlighet på ekonomisk debatt, när som helst, var som helst, hur som helst.

I Danmark har vi i alla fall ett nytt parti - Alternativet - som står för att man är ett grönt parti som offensivt driver grön ekonomisk politik, inte liberal, inte socialistisk. Grön.

Även Paulo Silva - före detta stabschef (sic!) för språkrören Maria och Peter - har inträtt i den debatten, genom att i Dagens Samhälle, helt fräckt skriva om historien och tala om partiets liberala rötter som skäl för att MP borde försvara vinstsyftande bolags vinstuttag från skola, vård och omsorg.

Jag svarar i samma tidning eftersom han gav sken av att MP var ett liberalt parti även när jag var språkrör - på detta sätt under rubriken: MP är vare sig liberalt eller socialistisk. De gröna rötter partiet har gjorde i själva verket MP till det parti som vid bildandet förespråkare kooperativa och delaktiga ägandeformer som komplement till de stelbenta kommunala ägandet - men samtidigt tog avstånd från vinstsyftande ägandeformer och krävde ökande demokratiskt inflytande över marknaden.

I övrigt: om dagens MP-makthavare, inklusive partiets ekonomisk politiska talesperson, numera anser att MP är ett liberalt parti - och inte ett ideologiskt grönt parti - finns det således ideologiskt utrymme för ett grönt parti i nästa valrörelse.

43 kommentarer:

 1. Ja även om partiformen förmodligen "snart" har passerat bäst före datum så är det dags för ett "nytt" grönt parti i nästa valrörelse. För partiformen är tyvärr fortsatt rådande form och norm. Men det är inte svårt att förstå, att människor kommer inte att i längden välja mellan pest eller kolera. Människor vill inte bara överleva, de vill leva goda liv.

  Ett parti med dess grundare nämligen Ulf Wåhlström viljan personifierad? och partiet Enhet vid rodret behövs. Anser att han skulle kunna förklara vad liberalism är. Menar inte att du inte kan det Schlaug. Du skrev en motion om att det vore olyckligt om vinstintresset tog över. MP:s syfte var inte att vinstintressen och att bolagisering ska vara ledstjärnan. Eller var det du och några få eldsjälar som inte ville det? Nu är det allas vår verklighet. Är det något jag lärt mig är det att man bör vara försiktig med vad man önskar sig. Det blir så ofta verklighet.

  Ändå så tänker jag göra det... igen.

  Vi behöver en politiker som ställer sig upp i riksdagen och säger "Skulle du vilja känna dig älskad som människa av politiker och ha mer medmänsklighet i det politiska livet ?"
  Vi behöver en enande kraft i politiken. Inte en söndrande. Just nu är det svårt om inte omöjligt. Men det behövs. Ingen mer trängsel "i mitten". Hoppas personligen att den räddande kraften kommer innan "räddande änglar" dvs. de som egentligen skapat kaoset träder in och ska styra upp.

  Viljan till enhet är ingen vilja till uniformitet, ingen likriktning till robotism. Ingen ism alls. Och det är definitivt ingen lösning med dagens feminism.

  Partiet Enhet är inte heller en lösning, men kan vara en början till något annat. Vad avgör vi. För liberalismen har blivit ett mantra som rabblas av "robotar". Det har blivit alltför lätt att gömma sig bakom detta ord. Men skrapar man lite på ytan så inser man att det handlar om uniformitet/anpassning och att det rimmar väldigt illa med frihet.
  Ett parti med väldigt högt i tak vore bra. Ett sätt att på sikt avveckla partiformen.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. I varje tänkande människa bor en Centerpartist. Bara några har kommit till insikt.... ...än.

  :)

  SvaraRadera
 3. Ökat demokratiskt inflytande över marknaden låter bra, men är i den moderna världen definitionen på diktatur.
  En politisk agenda i vår del av världen som kräver en kommandoekonomi för att kunna bli genomförd, är en död agenda.

  SvaraRadera
 4. Frihet som ett väsentligt värde ställer förstås också Schlaug upp på, men det är en annan sak att vilja bygga hela politiken på iden om frihet. Det håller inte. Vi behöver ett ekosocialliberaldemokratiskt parti.

  Men också rimliga motivationspsykologiska teorier och värdeteorier som grund för ett sådant parti. Jag har redan skrivit några gästinlägg hos Cornucopia om detta och har ytterligare en text som kommer alldeles strax med titeln Motivationspsykologi och Värdeteori.

  Miljöpartiet förefaller vara ett hopplöst parti att reformera till något vettigt. Centerpartiet är nog faktiskt lite mer lovande. Det finns inget skäl varför Centerpartiet inte skulle kunna börja kalla sig ekosocialliberaldemokrater och döpa om sig till Centerpartiet EkoSoLiD. Jag kan tänka mig att bjuda på namnet EkoSoLiD om man bara tar sig ifrån de värsta "liberala" överdrifterna. Massinvandring har inget med ekologisk hållbarhet att göra.

  SvaraRadera
 5. Kuckel, om du inte har skyddat namnet EkoSoLid med 1500 namnunderskrifter (riksdagen) med bland annat personnummer så kan någon sno partiet av dig och göra det ultraliberalt. Jag kan bjuda alla partier på partinamnet Planerad kollaps och ställer inga krav. Partiet fick senast två röster.

  SvaraRadera
 6. Ser att du i artikeln (svaret) nämner tänkare som Naess, Galtung, Schumascher, Wägner, Kropotkin. Ser också att du fått ett svar. "Galtung är en fullblodsantisemit"

  Undrar om inte våra föreställningar om varandra är ett hinder. Vi tycker var och en av oss att vi är fullt kapabla att bedöma andra. Sätta etiketter på dem. Kallar andra för fullblodsantisemiter t.ex. Har vi verkligen förmåga att avgöra vem som är det? Eller vem som är vad.

  Kropotkin ansåg att samarbete är naturligt? Inom evolutionen samarbetas det. Inte minst bland djuren. Vi har dessutom klivit ut ur djurriket. Samarbete behövs väl inte minst i dessa tider... Nu om något behövs samarbete. Språkrören talar sig varma om att vara ett samarbetsparti. Så de anser sig inte ha övergivit de gröna idealen? De förstår inte vad du menar? Tycker de din kritik är orättvis?

  Det är en myt att starkast vinner genom att trycka ner andra...

  Om samarbete är naturligt och inte konkurrens, så borde alla väljare vara representerade i riksdagen. I stället har man infört DÖ. Inget väljarna valt. Decemberöverenskommelsen som enligt undersökningar inte många förstår sig på.... men nästan alla har åsikter om. trots att man inte förstår sig på den. Partierna är väljarnas röst? Ska vara...

  Eftersom det är en myt dvs. ett sken att starkast vinner ser vi nu att SD växer sig allt starkare. Det är ingen bra situation och det är ingen slump. Utan ett resultat av att de andra misslyckats helt eller delvis. Misslyckats med att lösa problem här hemma.

  Undrar vad Kropotkin ansett om det? Om partiledare som inte tar andra i handen samt T-shirt med tryck i riksdagen. Kanske hade han tagit dem i örat? Lite försiktigt men för att markera. Att lyssna och se är att samarbeta. För det handlar om att våga se väljarnas missnöje. En del av dem tycker förmodligen att samarbete är naturligt dvs. (samhällsevolution) Politikernas högsta önskan borde ju vara att försöka förstå och se alla väljare.

  Det danska resultatet borde skapa eftertanke.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Jo, jag vet att partinamnet inte är tillfredsställande skyddat för närvarande. Centerpartiet stal på nittiotalet en ide om "Livskraft i hela landet" från mig. Men det förefaller lite omotiverat att stjäla partinamn mm om jag ställer tämligen modesta krav för att dela med mig. Ett parti som tagit namnet EkoSoLiD blir troligen ett ganska vettigt parti även om man stulit namnet från mig. Om det inte handlar om en extremt illvillig kapning av namnet med avsikt att blockera dess användning. Av verkliga anti-demokrater och frihetsfiender.

  SvaraRadera
 8. Ett parti blir inte vettigare än dess innehåll dvs. människor

  SvaraRadera
 9. Ang. att stjäla idéer. Säg den tanke som inte tänkts förut. Inte är de många om ens några.

  SvaraRadera
 10. Det är häpnadsväckande att en som lämnat partiet är den som försvarar dess ideologi mer än någon annan!
  L.

  SvaraRadera
 11. Jag äger i alla fall domänen ekosolid.se och den kan man få svårare att sno från mig. Min Facebooksida med namnet EkoSoLiD kan man inte heller sno från mig. Jag har också twitternamnet EkoSoLiD mm. För övrigt tror jag att man kan få en del problem om man inte också snor min motivationspsykologi och min värdeteori mm. Så det är nog bättre att man tar ett snack med mig...

  SvaraRadera
 12. En av partibildarnafre juni 19, 11:28:00 fm

  Janine Alm Ericson är född 1973 och Paulo Silva är född 1974, d.v.s. de var små barn när MP bildades. Idag är de gröna grunderna för partiet bortsopade och partiet är befolkat av "liberaler" med "ekomodernism" som ledstjärna. Om jag var ung idag skulle jag sannolikt inte engagera mig i MP. Men på 80-talet var det självklart. Mot bakgrund av den knappa ideologiska debatten i partiet, förutsade jag faktiskt den här utvecklingen. Ska man rösta grönt idag finns inget parti att rösta på, så är det tyvärr, och det tycker jag de återstående MP-väljarna bör få veta inför nästa val. MP kan vi vara utan.

  SvaraRadera
 13. Hej, finns det möjlighet att komma i kontakt med dig Birger, via e-post eller liknande? Svara gärna till anders@livek.se. Mvh Anders Lindström

  SvaraRadera
 14. Den nyliberala parasiten lever på att infektera, ta över, sedan när den blivit diagnostiserad, fly till en annan värd.

  Hur många gånger ska samma sak hända innan fenomenet blir genomskinligt för folk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen sant. Mp förefaller tyvärr kapat. Frågor om strålning och elektrosmog viftas bort som oprioriterade. TTIP är ett verktyg för den globala monopolkapitalismen, redan utan Monsantos stämningsrättigheter.

   Radera
 15. Det är väl BRA att (nya mp) öppet kommer ut ur sin liberal-garderob & slutar låtsas vilja ägna sig åt radikal politik åt vänster? Sanningen är väl alltid att föredra framför "maskerader". Arbetslinjen, medelklassens besatthet av "skola" & massinvandrings-romantiken..alla pusselbitarna faller ju på plats med detta. Det alternativa folkpartiet för folk i villa. Sådana kan man väl aldrig få för många av?

  SvaraRadera
 16. "Gossen Råg" var listig & slug
  han såg tillvaron som en fest
  karriären byggde han på ljug
  & i salongerna trivdes han bäst..

  SvaraRadera
 17. Nej, nu blev jag ledsen. Jag tyckte mig ana att Janine Alm Ericson inte var av rätta virket. Buu. Varför jobbar hon som politiker för Mp? En karriärist, som så många andra nuförtiden, tydligen.

  SvaraRadera
 18. Lisbeth. De flesta politiker talar om vikten av mångfald. Utom vad gäller Riksdagen. Där, så att säga, existerar ej den tredje höga stapeln. Bara två, om man kokar samman de fyra borgerliga, respektive de rödgröna.

  Experimentet DÖ skulle väl ha setts som en normalitet i en tveksam demokrati i något fjärran land. Antagligen besvarat med ett folkligt uppror, som bemötts med vattenkanoner och vapenmakt.
  I Sverige är vi sedan Gustav Vasas dagar skolade att lyda. Men, så slipper vi dessbättre våldets hemskheter, och det är väl värt rätt mycket.

  Gt

  SvaraRadera
 19. "Utreda basinkomst" utan några som helst intentioner att driva frågan politiskt! Kan inte då även "gröna liberalerna" utreda OM ekonomisk jämlikhet gör så att fattiga får mera pengar? Inte för att man tänker genomföra det förstås, men man får ju svaret på en rent teoretisk frågeställning. Och det är ju...mycket meningsfullt?

  SvaraRadera
 20. Enligt liten sökning på nätet så upplevs basinkomsten (efter mp-kongressen) av gröna liberaler som OERHÖRT BETUNGANDE, att denna HOPPLÖSA FRÅGA hela tiden hoppar upp på kongresserna..man är ju färdiga med det där!! Man vill ju stärka a-kassan, DÄR ligger vår tids stora trygghets-ödesfråga: a-kassan med dess låsta koppling till lönearbetet.

  SvaraRadera
 21. Fy fan vad korkade ni är år efter år, decennium efter decennium
  århundrade efter århundrade. Årtusende efter årtusende.
  Nu har medlöperiet blivit kroniskt. Möjligt att Lisbeth fattar.
  "Jag går baklänges och drar min gräsklippare efter mig tre trappsteg
  upp tre gånger. Vi har nyss anslutit oss i Sverige till jordens
  största Satan och "Sverige" har mycket aktivt skapat och levererat
  undergrävande propaganda i avsikt att förstöra Libyen åberopande, FN. Jag får fysiska kväljningar av att inse hur bedrägligt,
  krukaktigt usa-sverige-israel-fn har betett sig.
  Att Libyen var på väg att skapa en gemensam valuta med grannar i
  Afrika det ansågs hota vår civilisation och vara ett hot mot usas
  intressen som av en vansinnig ledning anses vara överordnat t.o.m.
  Jordens överlevnad. Sveriges, allians med usa gör tydligen nu att
  även våra intressen är överordnade Jordens överlevnad.
  Men är vi nu med i detta dårhus så är det helt naturligt för de som skriver på denna blogg. Att vi som redan är anpassade galningar, vi
  ska nu bota varandra!
  Om nu några stackars djävlar kom på den lysande iden att vi först
  måste övervinna oss själva, så kunde kanske nästa steg vara:
  Inte genom fler partier som bara illustrerar sönderfallet.

  De samhällen och kulturer som är de Små Helheterna som stöttar
  varandra är också Den Stora Helheten och när vi har lärt oss att
  gapa mycket mindre och att göra mycket mera. Så inser vi att:

  VÅRA SAMHÄLLEN SKAPAS NÄR VI GÖR DET SJÄLVA

  PS. I morgon är jag nykter igen.
  SvaraRadera
 22. Roland kan förstå att du får fysiska kväljningar ang. Libyen.
  Har du läst Daniel Suhonens bok? En hel del kring Libyen i den... och inte minst om MP:s roll. Om jakten på Miljöpartiet eller egentligen på en person "som verkade köra sitt eget race" dvs hade agendan att göra MP rumsrena som partners i försvars och säkerhetspolitiken.

  Boken får väl betraktas som närmast "sanningen" tills någon utpekad protesterar och det har inte hänt ännu. I partier finns naturligtvis personer som det inte går att hålla i på gott ibland och alltför ofta på mindre gott. Partier kapas som Henke skriver.

  Personligen så hoppas jag på att Stina Oscarsons pjäs om demokratins förskjutning kan ge välbehövliga svar. För kulturen dvs. medvetenhetenhetens kultur skapar de samhällen du säger dig vilja eftersträva dvs. "VÅRA SAMHÄLLEN SKAPAS NÄR VI GÖR DET SJÄLVA"

  MP har velat arbeta för ett starkt och demokratiskt FN med ökade fredsbevarande befogenheter... Vilket betyder att FN saknar det. Vilket inte är konstigt för FN består av en samling skurkstater. Inte direkt en bra början till en enad världsgemenskap. Det behövs ett utvecklat FN? Men hur reparerar man en "tandlös tiger"? Vilket FN kallats Med protes? Eller hur ska det ske?

  Hur säkerställer man att regeringar inte blir farligare än tigrar? Med ökad medvetenhet dvs. kunskap?

  Gt, Instämmer. Vi leder nog anpassningsligan. Men det har protesterats lite mot demokrati underskott. Av två modiga moderater (tänk att tvingas erkänna att det finns sådana):) Livet är sannerligen inte lätt. Men vem har sagt att det ska vara det.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 23. Roland du skriver "inte genom fler partier som bara illustrerar sönderfallet" Håller med! varför talar då en del om ännu fler partier? Jag också. Om ett nytt grönt parti i nästa valrörelse. Kanske just för att de etablerade partier vi har illustrerar sönderfallet? Sönderfall betyder partier i spillring dvs snart "inga" partier...

  Vem/vad ska vi då lita till? Vilka ska vi lita till när våra politiker så "skickligt" håller på med att avveckla sig själva? Brukar skriva att politiker inte gärna sågar av den gren de sitter på. Men det är ju vad som håller på att ske. Det ser vi nu när SD växer sig allt starkare. SD är ett parti som illustrerar visar sönderfallet. Ett parti som illustrerar visar människors starka missnöje.

  Men definitivt inte ett parti att bygga VG på dvs. världsgemenskap. VG samordnar jordens resurser och skapar miljöriktiga förutsättningar efter människans och allt livs behov.
  Målet bör vara existensens överlevnad på jorden.
  Är det detta så många väljare tror att SD och liknande partier kan skapa?
  Det är som om vi är utsatta för ett stort experiment med planeten och dess innehåll som försöksdjur. Ett experiment som vi mer eller mindre omedvetet deltar i. Då mitt i all förvirring, behövs det människor som talar om Enhet. Samt inte minst inte bara talar utan visar prov på Enhet.


  Lisbeth

  SvaraRadera
 24. Lisbeth. En av de två modiga (M)ännen ☺ heter Finn Bengtsson, läkare. Det har hänt tidigare att han sagt kloka saker. Sålunda verkade han vänligt inställd till antroposofisk medicin (sökord).

  Gt

  SvaraRadera
 25. Gt, Ja han heter Finn Bengtsson! och är läkare. Han är en av dem som arbetar för att de ME sjuka ska få upprättelse och vård. Att kalla Sverige för ett rikt land när människor behandlas så illa som dessa människor gör, är ett bevis på att det fattas kunskap. Våra politiker måste lösa problem på hemmaplan. Många vill rädda världen men glömmer det de har närmast att lösa. Vilket inte skapar tilltro till att de kan lösa världsproblem.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 26. Verkliga syftet med att SD finns och ruskar om människors sinne har varken du Lisbeth eller någon annan här på bloggen vetskap om. Kanske bäst att hålla tungan i styr.
  Zigge!

  SvaraRadera
 27. Zigge, Skriver gärna under på att vi behöver ruskas om! Det verkliga syftet med att SD finns torde vara just det. Du ger själv svaret på varför de finns. Därför så väljer jag att se på SD på det sättet. De behövs sannerligen! Människor går "i taket" när man säger det. Men de behöver även ruska om sig själva. Sina egna sinnen. Det går t.ex. inte att förbjuda fattigdom dvs. tiggeri. Oj nu slank tungan...igen! Kanske en kvinnlig brist, eller list.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 28. "Kanske en kvinnlig brist, eller" moralist.
  Zigge!

  SvaraRadera
 29. Kanske det Zigge! Tack!
  Kanske är jag moralist och fördömer helt cyniskt SD för att de vägrar göra en fetisch av den s.k. anständigheten. Det går visst att förbjuda fattigdom. Ingen vill be med mössan i handen om en slant, om småsmulor som trillar ner. Det som borde förbjudas är att småsmulor ramlar ner från de "rikas" bord? Det där med moralism är inte lätt. Det är väldigt lätt att delta i hyckleriet. Även för dem som ifrågasätter om andra är moralister. Vi har inte lyckats lösa fattigdomsproblemen och det är stor risk att olika uppfattningar om t.ex. tiggeri hämmar förståelsen snarare än löser den.

  SvaraRadera
 30. Vad är så chockerande Birger? MP har varit ett liberalt parti styrt av liberala tjänstemän i över ett decennium nu.. ;)

  SvaraRadera
 31. MP grundades av en liberal, som tröttnat på att Folkpartiet saknade gröna visioner. Men det liberala i sig, det har han väl aldrig skippat, eller?

  Gt

  SvaraRadera
 32. Gt Visst är det så. MP:s grundare hade liberala rötter. Och är det något politiker gärna pratar om så är det att rötterna går aldrig ur:) Fast de menar andras rötter.

  SvaraRadera
 33. Per Gahrton skrev redan 2010 i en artikel att liberalismen hör hemma i det förflutna. Snart hör Mp hemma i det förflutna.

  SvaraRadera
 34. Tack, Oskar, för upplysningen! Gahrton är alltså inte längre liberal.
  Och MP är snart historia blott.

  Rötterna går aldrig ur? Men rötter kan väl heller inte vara eviga. Om de inte har någon funktion längre, så ruttnar de bort som gamla stubbar. Rotskott kan förekomma, men då bildar de nya rötter.

  Gt

  Gt

  SvaraRadera
 35. Ja tack Oskar!
  Gt, Huruvida Gahrton är liberal eller inte längre ska vara osagt. Har han ansat stubben? Eller räcker det med skägget?
  MP har de klippt bort skotten? Peter Eriksson t.ex? Det enklaste för att få bort gamla rötter är att klippa bort skotten, så snart de visar sig ju fortare desto bättre!. Det gör SD! De klipper banden konsekvent. Ja nästan lika ofta som kungen klipper band. Det är enkelt miljövänligt och giftfritt. Så SD är ett grönt parti. Gör man det konsekvent under några år så kommer man snart att ha tröttat ut stubben! Det vet de som bekämpat rötter och rotskott.

  Om man vill ta in kemiska bekämpningsmedel så kan man göra en decemberöverenskommelse dvs. DÖ. Slå in pluggar i partiet/stubben man vill bli av med och hoppas på att det/den dör. Men man bör vara försiktig! för det enda som riskerar att dö är "demokratin". Eller rättare sagt skenet av demokratin. Samt att man går en smärtsam död till mötes själv.

  Det är väldigt svårt att bekämpa rötter! Men inget varar för evigt. Tack och lov.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 36. Stort tack Lisbeth! Bekämpningsmedlet heter DÖ, även pga biverkningarna, mycket passande. Mitt i prick!

  Gt

  SvaraRadera
 37. Decemberöverenskommelsen går alltså ut på att de andra partierna säger att SD, med sina 13 procent, inte tillåts diktera politiken för de övriga partierna som har 87 procent av väljarna bakom sig. SD deklarerade ju som bekant i höstas att de skulle fälla varje regering som vägrade dansa efter deras pipa och införa den flyktingpolitik som partiet krävde. Ni som mal på här i inlägg efter inlägg om hur hemsk denna överenskommelse är menar alltså att det är mer demokratiskt att en minoritet på 13 procent får diktera villkoren för en majoritet.

  För övrigt kom det en ny forskarrapport i helgen från toppuniversiteten Stanford, Princeton and Berkeley. Den varnar för att mänskligheten snart har tagit kål på sig själv genom klimatförändringar och förorening. Jag citerar:

  "Huvudförfattare till rapporten, Gerardo Ceballos säger att om vi tillåter det här att fortsätta kommer det ta miljontals år innan livet på jorden återhämtar sig och människan lär troligtvis dö ut ganska tidigt på vägen."

  Länk: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6194554

  Så, nu kan ni återgå till att diskutera de otroligt mycket större och viktigare frågorna, typ DÖ, att vi måste börja sjunga nationalsången på skolavslutningar och att någon inte fick vara pepparkaksgubbe i något Luciatåg.

  SvaraRadera
 38. Staffan, ledsamt om du anser att andra mal på. Du har din åsikt om "DÖ" och andra sin? Finn Bengtsson (M) satte fingret på en viktig sak. För honom är väljarna viktigare än partiet. För partier bör alltid väljarna vara det viktigaste.

  Den rapport du hänvisar till är mycket viktig. Kräver krafttag och att alla är med på tåget. Inte bara de partier som har 87 procent av väljarna bakom sig.

  "Så, nu kan ni återgå till att diskutera de otroligt större och viktigare frågorna" Menar du att vi ska dansa efter din pipa? Regeringen och de andra som gjort upp, menar att SD vill att de ska dansa efter deras pipa. Och nu vill du att vi ska dansa efter din?
  Ang. dans...
  Du vet väl att partierna som gjort upp dansar ringdans runt EU? De andra två dansar olika dans inte pardans dvs. t.ex. Tango.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 39. Staffan, det ÄR verkligen besynnerligt att människan inte har förstånd att värna sitt hem och sin tröstgivare, det viktigaste vi har....

  "SVENSKARNAS KRISSTRATEGIER
  Så här listar vi svenskar de olika strategier vi använder för att hantera kriser:
  1. Att vara ett med naturen
  2. Att lyssna till ”naturens musik” som fågelsång, havet och vinden
  3. Att vandra i naturen eller delta i en aktivitet utomhus
  4. Att själv omedelbart ta kontroll över sin situation
  5. Att tänka att livet är en del i en större och högre kontext
  6. Att sitta ensam och fundera och filosofera över livet och andra ting"

  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenskar-valjer-naturen-for-att-klara-livskriser

  SvaraRadera
 40. Anonym 12:39, jo, möjligen sista vändan på livskriser, men annars är de uppräknade punkterna så långt ifrån vardagen man kan komma i Sverige. Unga människor är rädda för skogen, rädda för naturen. "Vandrande i naturen" är ett begrepp som urholkats, de flesta är skiträdda till och med för skalbaggar, för att inte tala om när skymningen kommer i närheten av en skog.
  Punkterna känns mer som teoretiska svar från intervjuer, och svaren uppkommer därför att det är just de svaren man förväntas ge som etnisk svensk. Men: det är förljuget.

  SvaraRadera
 41. Lisbeth. Det är väl alltid någon som blåser i pipan och någon som dansar? Frågan är väl vem som ska inneha pipan. Just nu är det nog Löfven, som fått den till låns av Kinberg-Batra & Co.

  Gt

  SvaraRadera
 42. Ja bara kör Birger Schlaug, du har absolut ett förkrossande stöd..

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.