onsdag 27 maj 2015

Fracking och jordbävningar

Nu har två forskarrapporter slagit fast att "ökningen av antalet jordbävningar i Oklahoma och Texas med stor sannolikhet orsakats av så kallad fracking".

En av studierna publiceras i Nature Communications. Den andra av forskare vid Oklahoma Geological Survey.

Det forskarna kommit fram till är att insprutningen av vattnen och kemikalielösning på den enda sidan av en förkastning och utpumpandet av detsamma och grundvatten från den andra sidan kan orsaka jordbävningar. I Oklahoma har antalet jordskalv 70-faldigats den senaste tiden - cirka 600 skalv förra året.

Därtill kommer petitesser som att den kemikalielösning man använder har en förmåga att läcka ut i grundvattnet så detta blir odrickbart. Å andra sidan har hoppet om ekonomisk tillväxt och vinst på insatt kapital förminskat benägenheten att se risker.

Den förstnämnda studien ifrågasätts av olje- och gasmyndigheten i Texas - den är känslig för den granskar de jordbävningar som drabbade städerna Azle och Reno för två år sedan. Men resultatet har förstås granskats av utomstående experter innan studien publicerades i Nature Communications.

Fracking.
Man börjar med att borra hål i marken. Det har man gjort förr. Man borrar ganska djupt rakt ner. För att sedan borra mer horisontellt. Det har man också gjort förr. Åtminstone då och då. Det någotsånär nya är att man sprutar in en vattenlöslig kemikalielösning i hålen. Under stort tryck. Syftet är att spräcka skifferlagren i marken. Då kan man frigöra den gas som under årmiljoner lagrats i berggrunden. Gasen strömmar upp genom borrhålen. Där samlar man upp den. Gasen kallas skiffergas. Metoden kallas fracking.

Det närmaste man kommer i svenskan blir väl spräckning. Man spräcker berget, så att säga. Det kan, om det vill sig illa, bli en sysselsättning i Sverige också.

19 kommentarer:

 1. I Europa ser vi också en annan oroande biverkning av amerikansk fracking. Fracking har ju gjort USA till en nettoexportör av gas. Det är inte särskilt effektiv eller billig gas att producera så det finns inte så många ställen att få avsättning för den, typ nordamerika och Europa. I spåren av fracking har det alltså följt statskupper som den i Ukraina, terrorattentat som i Makedonien och destabilisering av demokratiskt valda regeringar, allt för att med alla till buds stående medel stoppa rysk gas in i Europa så att man har någonstans att dumpa sin fracking-gas.

  Fracking har många biverkningar för amerikanerna är det jordbävningar och för Europa är det krig, terror och kaos.

  SvaraRadera
 2. Ja det här med fracking är ytterligare ett bevis att människan är korkad...det räcker inte med de naturkatastrofer som händer så att säga naturligt, människan måste ska egna också.

  SvaraRadera
 3. Ja naturligtvis kan det om det vill sig illa bli en sysselsättning i Sverige också. "Utan olja svälter Sveriges befolkning" "Olja för båbär" Vi är ena riktiga blåbär så gott som allt innehåller olja. Ursäkta men vi behöver gå tillbaka till gårdagens inlägg om flygövningar.

  Stina Oscarson talade om kampen om Arktis, om vad dessa övningar egentligen handlar om dvs. ett fiktivt spel om Arktis. Hon fick dessvärre inte utveckla detta. Under istäcket finns gigantiska mängder olja, gas, och mineralfyndigheter.

  Fina ädelmetaller t.ex. är det brist på och det krävs för att utveckla datorisetring och robotisering. Vårt samhälle står inför denna utveckling. Ingen slump att det diskuteras friskt nu.

  SVT har själva tagit upp detta vore det då inte bra att som Stina O försöka se samband. I stället blev hon bryskt avbruten. Ryssland har enligt SVT själva en flagga på havets botten och flera andra länder har gjort demonstrationer. Hela spelet andas vi kan ta Arktis.

  Men vem lyssnar till en liten ettrig kulturarbetare. Jo jag, men hur många? Hon känner sig förflyttad till sekelskiftet. "Varför ska kvinnor bry sig om politik". Nej nu får kvinnorna skärpa sig och tala för fred. Inte bete sig som mäktiga män för att duga och försöka efterapa krigssnubbar. Det känns skönt att det finns sådana som Stina O men det behövs fler. Kvinnor och män som plockar fram annat än det rationella manliga handlingskraftiga. Hon vill genom teater visa demokratins avveckling och hon startar mycket annat. För mig är hon viljan personifierad. Vilja är rörelse framåt. Eller bakåt...

  Håller med LasseVbg vi människor är korkade. Så gott som allt innehåller olja och utan olja svälter Sveriges befolkning. Inte vill politikerna låta oss svälta. Eller svälta själva. De vill ha ständig tillväxt. Många av oss också. Men varför har vi gjort oss så beroende av olja för denna tillväxt? Kräver medvetenhetens tillväxt det? Tillväxt är ju medvetenhetens tillväxt om hur vi kan skapa hållbara samhällen.

  Att delta i fiktiva maktspel istället för att ställa om hela samhället löser knappast något. Det värsta är väl att vi får inte gå före... Så vad bör vi och våra politiker göra. Ställa om våra tankar? Försöka tänka på ett annat sätt mer befriat från rädslor och känslor? I vilken valuta betalas oljan? I kronor? I dollar?

  Nej nu tycker jag det är dags för fler kvinnor att ge sig in i debatten. Inte för att de är klokare eller bättre, utan för att vi inte bör förflytta oss till sekelskiftet. Det är dags att hedra föregångare som t.ex. Elin Wägner, Florence N. samt idag Stina Oscarson som ser något mer än de flesta andra.

  Det är illa om fracking blir en sysselsättning i Sverige. Men det är minst lika illa för Sverige att delta i spelet om Arktis på planetens bekostnad.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Man har väl inte hittat någon "bra" gas i sverige än så länge? Dom tester man gjort har inte varit så lyckade.
  Men med (i framtiden) minskad tillgång på bränslen lär även dålig gas vara värd att ta upp.

  Den stora faran är väl att man som med gruvindustrin mer eller mindre skänker bort tillståndet att bryta upp marken och när bolaget är klar med gruvbrytningen får staten återställa det som är kvar.
  Vissa lagar och regler är helt klart värda att se över.

  SvaraRadera
 5. Birger, jag ser dig lite som Sveriges Ralph Nader. Men Nader startar en massa projekt där han försöker förändra saker, gräsrotsrörelser om man så vill. Vilka projekt är du med i?

  /Robin

  SvaraRadera
 6. Bäste Robin, jag är trött på projekt eftersom de flesta går åt h-e på samma sätt som de flesta av Naders gått åt helvete...

  För övrigt avskyr jag "projekt". Jag skriver för offentlighet där jag får, pratar där jag blir inbjuden, hjälper till där det frågas efter mig och där jag tror att jag kan tillföra något - samt skriver, lever, snickrar, odlar och lyssnar i den växande del av livet som ingen mer än närstående har att göra med. Eftersom jag avskytt och avskyr karriärmotiverade nätverksbyggen och föreställningar, där man skall lägga upp sin sociala begåvning för allmän beundran, så slipper jag en hel del så kallade "projekt". Särskilt sådana "projekt" som är mer till för olika, mer eller mindre uppskruvade, egons egen spegelbild.

  SvaraRadera
 7. Jag tror att det måste till en genomgripande förändring i vår syn på och förhållningssätt till naturen och dess resurser. Hur kan man hävda "ägande" över och "rätt" att utvinna och sälja jordens tillgångar för sin egen personliga vinning? Det är i grunden ett "feltänk". Enligt min åsikt.

  SvaraRadera
 8. Audi gör just nu diesel av vatten.
  http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article3903687.ece

  Ser lovande ut. Krävs dock el, verkningsgrad 70%.

  SvaraRadera
 9. Olle, ägande är endast en förlängning av revir. Ta en silverryggs revir av honor, en lejonhannes revir av honor, en herdes hjord av getter och kvinnor. En art tog det till en extrem -pingvinerna på Antarktis. Det måste vara gött att frysa i gäng en hel vinter medan honorna simmar efter mat i haven.
  Ägande är således att betrakta som en organisms (skapelsens lek med former) svar på överlevnadsfrågan. Från jägarsamhällets relativt lättillgängliga kött, till jordbrukarens upprepade försök till en rimlig växtföljd över årtusendenas klimatskiftningar. Så har populationerna böljat upp och ner, bland kortare och längre cykler.

  Det är egentligen inte någon skillnad på att hävda revir och att hävda äganderätt. Möjligen att revir hävdas med våld, medan äganderätt hävdas med text.

  Patent är uppfinningsrevir, upphovsrätt är artistens revir (numera skivbolagens), politik kan betraktas som grupprevir. Däremot kan grupprevir övergå i gruppsjälvmord vilket det även vittnas om i någon religiös text. Alla de sista reviren har hävdats genom statens våldsmonopol, på väg att överföras till överstatliga organ. Exempelvis TTIP och TPP flyttar upp dessa revirmekanismer i ännu större domsrätter. One law to bind them all.

  SvaraRadera
 10. En annan form av fracking som vissa delstater inom EU förbjudit befolkningarna att tala om.
  http://ledarsidorna.se/2015/05/gnalliga-foraldrar/
  Vilka jordbävningar som blir följden i EU, får vi se.

  SvaraRadera
 11. "Ta en silverryggs revir av honor"
  Se inte ner på ägande. Kan vara bra att någon vaktar honorna, isis etc visar civilisationens tunna fernissa. Minsta kris där vi inte kan få fram mat till massorna och vi är där själva.

  SvaraRadera
 12. Det lades ingen värdering i det, utan var endast ett svar på Olles tidigare text.
  Men varför vakta honorna när de nu reproducerar sig själva, senast Anja med fru?
  Föräldrarna i Götet hjälper andra till ett bättre liv
  http://video.ft.com/4249391749001/Migrant-tide-swamps-broken-Libya/editorschoice
  Solidaritet om något. Kedjan av liv. Vad väger tyngst, extrahjälp till elever eller vuxna män från Eritrea? Vilka blir konsekvenserna, kan någon överblicka det?
  Skickar Sverige fortfarande bistånd till korrupta regimer, det vill säga talar Sverige med dubbla tungor? Är diktaturer dåligt eller skall de stödjas? Vissa diktaturer skall stödjas och andra störtas?
  Frågor, frågor.

  SvaraRadera
 13. Så lejonen sätter sig ner skriver sociala kontrakt där rätten till obegränsat ägande lagstadgas? Skulle inte tro det. Ett lejonrevir sträcker sig inte runt hela jorden.

  Sociala kontrakt är sociala överenskommelser. Det är protokoll på hu man ska sköta sig i samhället och hur man ska gynna hela jorden som en organism (det är i alla fall min tolkning). Att skriva sociala kontrakt där kortsiktig girighet sätter gränserna leder bara till ökad våldtäkt på Gaia - typ fracking. Lynn Margulis, grundare av Gaia hypotesen visade att mitokondrier och plastider en gång i tiden var frilevande prokaryoter (bakterier) som upptogs av andra prokaryoter och utvecklat ett liv i symbios. Margulis påtalade att samverkan haft en mycket större påverkan på evolutionen än Darwin beskrev. Hon fick aldrig Nobelpriset (troligen just för att hon var en hon och ägarna av nobelpriset oftast blir män).

  När celler i kroppen får storhetsvansinne och skriver över samarbetsavtalet med de andra cellerna kallas det cancer. Cancercellerna gör alltmer av kroppen till sin egendom och till slut dör kroppen. Människorna som släkte är på väg åt samma öde när de gjort girigheten till naturlag. Det är dags att vi skriver ett socialt kontrakt där vi kan verka i symbios med naturen och moder jord.

  SvaraRadera
 14. Tron på girigheten som den högsta naturlagen skapar klyftor där hopplösheten måste överbryggas. Ett sätt är att ha statliga lotterier där de lottlösa utan egendom kan leva på hoppet om att de en gång ska kunna hoppa över klyftan. Jag hade faktiskt inte tänkt i de banorna innan jag läste den här artikeln:
  State-Run Lotteries: The Desperation Tax

  Alltid intressant med nya perspektiv.

  SvaraRadera
 15. Lincoln, Tack! 1982 presenterade James Lovelock en teori GAIA-Moder Jord. Visste inget om Lynn Margulis att hon var grundare av Gaia hypotesen Moder Jord. Men kan tänka mig att det behövs en "moder" till det:) Att hon inte fick något Nobelpris är troligen för att hon var kvinna precis som du skriver.
  Men Lovelock var ju vetenskapsman. Men det var alltså inte hans teori? Ska snoka lite kring Lynn Margulis tack åter igen.

  Lovelock skriver om det personliga ansvaret "Om vi ser världen som en levande organism, av vilken vi är en del-inte ägare, inte arrendator inte ens passagerare-kan vi se en lång tid framöver oss människor som en art med rätt att överleva. Vi måste agera personligt på ett sätt som är konstruktivt för helheten"

  Vilket inte fracking som enligt forskning kan orsaka jordbävning är...
  Eller är det konstruktivt för helheten?

  Instämmer helt det är dags att vi skriver ett socialt kontrakt där vi kan verka i symbios med naturen och moder jord"
  I detta kontrakt kan vi börja med att skriva in kvinnornas historia i historien.
  Personligen så undrar jag över hur många kvinnor som har förminskats genom historien. Hur många män som tagit över kvinnors upptäckter och gjort dem till sina egna. Samt översatt kvinnlig litteratur.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 16. Hittade en länk The Gaia Hypothesis proposed by Dr James Lovelock in collaboration with Dr. Lynn Margulis.
  Samarbete alltså. Bra med samarbete.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 17. Enligt wikipedia var Margulis också aktiv i 9/11 sanningsrörelsen och kallade attackerna för "the most effective television commercial in the history of Western civilization"...

  SvaraRadera
 18. Japp, en åsikt bl.a Tysklands fd försvarsminister von Bülow och den fd Italienska Presidenten Cossiga delar (Cossiga avlöjade också operation Gladio en gång i tiden)delar. Så även 2354 arkitekter och ingenjörer i Architects & Engineers for 9/11 Truth
  http://www.ae911truth.org/

  SvaraRadera
 19. Få har påverkat det amerikanska samhället så mycket som aktivisten Ralph Nader, mer än de flesta senatorer etc.

  Instrumental in the passing of the following legislation:
  Clean Air Act
  Clean Water Act
  Consumer credit disclosure law
  Consumer Product Safety Act
  Co-Op Bank Bill
  Federal Coal Mine Health and Safety Act
  Foreign Corrupt Practices Act
  Freedom of Information Act
  Funeral home cost disclosure law
  Law establishing Environmental Protection Agency
  Medical Devices safety
  Mine Health and Safety Act
  Mobile home safety
  National Automobile and Highway Traffic Safety Act
  National Traffic and Motor Vehicle Safety Act
  Natural Gas Pipeline Safety Act
  Nuclear power safety
  Occupational Safety and Health Act (OSHA)
  Pension protection law
  Safe Water Drinking Act
  Tire safety & grading disclosure law
  Whistleblower Protection Act
  Wholesome Meat Act
  Wholesome Poultry Product Act

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.