torsdag 12 december 2013

Glada och trevliga - och blågula digitala skitstövlar...

Man blir inte så upplyft av att Sverige tillhör världens riktiga skitstövlar när det gäller avlyssning - inklusive aktivt intrång i datorer. Kanske i din dator, kanske min. Man lär bära sig åt som vilka digitala terrorister som helst. Som gamla tiders kommunister i öststaterna som öppnade brev, avlyssnade telefoner och snokade i bokhyllor - sådant som den västerländska demokratin skulle motverka. Den svenska inställningen - bakom fasaden av floskler och milda leenden - tycks vara att snoka i allt som ny teknik gör att man kan snoka i.

Lägg till det att Sverige tycks bedriva grovt aktivt  - och av USA beställt - spioneri mot ryska företag, ryska politiker och ryska medborgare så blir bilden inte vacker. I själva verket kommer vi snubblande nära svensk offensiv krigföring - mot såväl andra länder som egna medborgare - i nutida tappning med stora konsekvenser för det verkliga livet.

Sverige är med och triggar konflikter, provocerar grannländer och sätter in stötar mot kärnan i vår egen demokrati. FRA-talespersoner tiger, försvarsminister sluddrar och vi sitter uppenbarligen mitt i en lögnapparat.

För 23 år sedan var den folkstorm, vi brände blanketter i protest mot att staten krävde in uppgifter om var vi bodde och med vem. Och att man skulle kunna samköra register, integriteten hotades. Hela MP:s partistyrelse vägrade skriva på, jag brände blanketterna medan kvällstidningar fotograferade. Hotfullt mot demokratins innersta kärna, ansågs då. Sittande på det sluttande planet tycks vi nu acceptera tusenfalt värre kränkning av integritet och grundläggande värden som skilde demokratier från kommunistvälden.

Inte lätt att bli glad och trevlig under sådana omständigheter som nu avslöjas... Det finns dock märkliga män som anser sig bli glada och trevliga när de översköljs av reklam:


20 kommentarer:

 1. Upplyft? Nej, mer uppgiven känner jag mig. Finns det något konstruktivt sätt att visa sin ilska?

  Aggressiva attacker låter som ett desperat försök för en despot att behålla makt genom att skapa yttre fiender.

  SvaraRadera
 2. "Finns det något konstruktivt sätt att visa sin ilska?"

  Att inte tystna av rädsla eller för att man gett upp?
  Att inte på något sätt motarbeta anonymitet? Anna Troberg Piratpartiet talade om vikten av "anonymitet" på nätet. Att anonyma röster som behövs riskerar att tystna.

  "Anonym"

  SvaraRadera
 3. Belysning av Dårhushjonens förgiftade vattenkälla! Tackkk, Nina Björk!!! - och Birger, som tände ljuset!!!

  SvaraRadera
 4. Nej, vi reagerar inte längre på någonting, verkar det som. Det kan bero på att vi sedan länge nått bortom vett och sans, uppgivenheten och vanmakten breder ut sig.

  Finns det NÅGON som fortfarande tror att potentiella så kallade terrorister (vem avgör vilka som ska benämnas terrorister?) mejlar eller använder telefon för att planera sina dåd?

  Sverige - USA:s 51:a delstat (eller hur många de är).

  SvaraRadera
 5. Jag har en viss skepsis mot journalistiska vinklingar och visst förtroende för våra domstolar.
  Läs gärna denna artikel i Svd

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/felaktigheter-skadar-svensk-signalspaning_8814300.svd

  SvaraRadera
 6. Nåja, efter Göteborgsrättegångarna är mitt förtroende för svenska domstolar rätt lågt.

  För den minneskorte: Ett antal människor dömdes till årslånga fängelsestraff för våld och skadegörelse under kravallerna i Göteborg 2001. Domarna byggde uteslutande på polismäns vittnesmål. När det till slut kunde bevisas att den vittnande polisen hade befunnit sig på annan plats och således inte hade kunnat se vad han påstod sig ha sett lades rättegångarna ned. Men de som redan blivit dömda förblev dömda.

  Vid två tillfällen försökte de svenska åklagarna få utländska medborgare dömda i en finsk resp en tysk domstol, på lika lös bevisning. Den finske domaren vägrade ta upp fallet och den tyska skällde ut den svenska åklagaren för att ha kommit med en så lös historia. Finska och tyska domstolar är tydligen mer noggranna med bevisning än svenska.

  En bekant till mig försäkrar att en jurist vid Göteborgs tingsrätt efteråt har sagt i ett halvoffentligt sällskap att de dömda dömdes av politiska skäl.

  Jag har alltså inget som helst förtroende för svenska domstolar i såna här fall. När enskilda står mot staten dömer de till statens fördel. Om det inte handlar om någon kapitalist som vill slippa skatt, förstås...

  SvaraRadera
 7. Det har sagts att det bryter mot svensk lag, om främmande makt kan ge uppdrag om signalspaning. Löjligt att ens tala om svensk lag längre? Den gäller inte i första hand. Det vet vi. Dessutom så fokuserade man i Uppdrag granskning på enbart det blågula Sverige, annat sållades bort. Givetvis av sekretesskäl för andra länder. Förmodligen kommer det verkliga ramaskriet när fler pusselbitar lagts. Kanske om trettio år heller så, när vi förundrat skakar på huvudet över hur det kunde bli så här? Är det inte din framtidsvision Birger? Att stora pussel tar tid att lägga.

  "anonym"

  SvaraRadera
 8. Svergie är kanske USA:s 51 delstat. Men vi är bara ett ynka medlemsland. 78 delstater än så länge... fler på gång och att vänta.

  SvaraRadera
 9. http://sv.wikipedia.org/wiki/Europeiska_unionens_utbredning_och_utvidgning

  SvaraRadera
 10. "Så ser riksdagspartierna på det nya FRA avslöjandet"

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18006245.ab

  SvaraRadera
 11. Människorna rustar. När kärnvapen är ute, så rustar man på nätet.

  SvaraRadera
 12. Undrar vad den tredje sanningen är här?

  Enligt programmet igår så slöts det första avtalet 1954 och det fanns ett förnyande 2004, alltså när andra regeringar styrde.

  Att Sverige inte är neutralt är det väl ingen som tror på längre, men vad är Sveriges del av kakan? Vad är det som regering efter regering slutit upp bakom?

  Att någon radioagent läser mina mail eller den här debatten bekommer mig inte ett dugg, men helt klart pågår någonting annat som skulle vara spännande att veta…

  SvaraRadera
 13. Onkel Olof, så intressant att du tycker det är ok att läsa din post, var du en sådan som gillade Östtyskland också?

  SvaraRadera
 14. -I DDR behövde man inte vara skraj för att bli avlyssnad, bara man hade rent mjöl i påsen.

  -Rent mjöl?

  -Ja, staten bestämde vad som skulle anses vara smutsigt mjöl.
  Att förorda kapitalism, exempelvis, var kriminellt.

  I dagens Sverige är det annat som är smutsigt, och som kan avläsas/avlyssnas samt hängas ut.

  SvaraRadera
 15. Vet ni. Jag bara räknar kallt med att någon läser och bevakar det jag gör på nätet. Om det inte är FRA så är det en finnig tonåring i Umeå vid namn Sebastian. Så ser verkligheten ut.

  Läste för en massa år sedan en undersökning som visade att ca 95% av alla PC-datorer som var kopplade mot nätet hade en trojan i sig.

  Skulle vara spännande att se vad som hände om alla under en och samma dag skrev sådanadär ordkombinationer som avslyssnarna letar efter. Spamma nätet helt enkelt med "intressanta" fraser.

  Men man kanske ska vara försiktig så man inte startar ett krig av misstag…


  SvaraRadera
 16. All makt ska enligt den svenska grundlagen utgå ifrån folket. Från politikernas egentliga uppdragsgivare alltså.

  SvaraRadera
 17. Tack, Birger, Snowden och uppdrag granskning!!!

  SvaraRadera
 18. Den där grindvakten Viksten avslöjar sig rejält i Studio Ett idag:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5731309

  SvaraRadera
 19. Hördudu Olof
  Jag är varken finnig eller
  eller tonåring eller heter
  Sebastian, men jag är från Umeå och förstår varifrån du har fått dina uppgifter eftersom du har fått vara Rektor eftersom du4 aldrig har bitit den hand som fött dig med sina fördommar.

  SvaraRadera
 20. Hur kunde det bli sålunda?
  Att både förståndet och makten
  har utgått från folket?
  Kan det ha med utbildning eller inbillning att göra.
  Du Olof som är insatt i kunskapens villkor vad tror Du?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.