lördag 23 november 2013

Så har då Folkpartiet klippt till... sig självt.

Så har då Folkpartiet klippt till. Sådant som tidigare var att se som något som snarast liknats vid kommunism eller grönt flum har numera blivit liberalt. Det går undan. När ett val närmar sig. Och väljare visar sig vara sådär lagom roade av riskkapitalbolag. Nu är högsta folkpartistiska retoriska budskap att riskkapitalisterna skall bort från skola och äldrevård

Uppenbarligen har man sett något. Som många av oss sett länge. Nämligen att det är skillnad mellan frihet för fysiska personer och frihet för juridiska personer. Eller rakare uttryckt: skillnad på frihet för människor och frihet för kapital

Hur vore det med ett parti som formulerade det så här: Vårt mål är frihet i kultur- och vardagssektorn för människor, syskonskap i ekonomin och absolut jämlikhet inom rättssystemet

När friheten hamnar på fel ställe är det inte bra. Lika illa är det om syskonskapet hamnar i rättssystemet eller om den absoluta jämlikheten hamnar inom ekonomin. Vägen till ett samhälle med ovanstående tregrenade vision är lång – men som vision är den klart bättre än det slags visioner som riksdagens partier numera stoltserar med och som går under begrepp som arbetslinje och jobbpolitik. Risken är att någon börjar undra varför partiernas främsta mål är att skapa mer arbete… Svaret på den frågan riskerar leder till andra frågor som få politiker vill ställas inför.

Det mest intressanta med Jan Björklund utspel var nog hans berättelse om hur han upptäckt...
... fortsättning i min senaste krönika i HD som finns här.

18 kommentarer:

 1. "eller om den absoluta jämlikheten hamnar inom ekonomin." Vill du utveckla?
  AK

  SvaraRadera
 2. AK - Tror inte att alla ska ha samma lön, eller ens på hundra procents arvskatt. Har den bisarre uppfattningen att smörjobb borde vara mindre betalda än skitjobb, och att arbete med människor bör vara bättre betalt än arbete med saker eller pengar som grundprincip. Idag är det som princip tvärtom.

  SvaraRadera
 3. På torsdagen den 21 november 2013 klubbade riksdagen igenom ett lagförslag som kommer att göra det svårare att få insyn i det politiska spelet. En ny bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagstiftningen har införts och dokument om EU kan nu hemligstämplas.

  Mer sekretess och mindre transparens alltså – för att tillmötesgå mer stängda länder när det kommer till internationella samarbeten. Dessutom kan myndigheter i Sverige förlora sin rätt att självständigt bestämma över allmänhetens rätt att ta del av allmänna handlingar.

  ”Ändringen gäller uppgifter som en svensk myndighet utbyter med utländska myndigheter på grund av bindande EU-regler eller internationella överenskommelser som har ingåtts av EU eller godkänts av riksdagen”, skriver Riksdagen på sin hemsida.

  MP och V gick emot
  Förslaget klubbades igenom med 263röster för och endast 33 emot. De enda partierna som opponerade sig mot sekretessbestämmelsen var Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

  Peter Eriksson (MP), Konstitutionsutskottets ordförande, kallade lagförslaget för en ”kapitulation” i Sveriges kamp för ökad öppenhet.

  − De nya reglerna öppnar för godtycke och slentrianmässiga beslut. Det blir i praktiken omöjligt för en domstol att överpröva beslutet eller för en journalist att bevisa att beslutet är felaktigt, sa Eriksson när frågan diskuterades i riksdagen, enligt tidningen Riksdag & Departement.

  Journalistförbundet kritiska
  Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet, säger till branschtidningen Journalisten att det är fel av riksdagen att klubba igenom beslutet om att ändra offentlighets- och sekretesslagstiftningen.

  - Den nya lagen om sekretess i internationellt samarbete innebär att offentlighetsprincipen urholkas kraftigt. Det är ytterst beklagligt att riksdagen inte sätter större värde på den svenska öppenheten.

  Sekretessreglerna ändras från den 1 januari 2014.

  SvaraRadera
 4. "Frihet"???

  IT/Övervakning
  Google och Motorolas patent – elektroniska halstatueringar
  Publicerad 19 november 2013.

  Det av Google ägda Motorola Mobilty har fått patent på elektronisk halstatuering. En löstagbar tatuering som bland annat innefattar en lögndetektor och en mikrofon som kan spela in allt som sägs.

  Enligt Motorola är tanken med den elektroniska halstatueringen att användarna ska ha möjligheten att kunna styra sina enheter med hjälp av röstkommandon. För att hålla ”tatueringen” igång kan Bluetooth eller annan trådlös teknik användas. Tatueringen laddas med ett batteri eller solceller.

  Den elektroniska tatueringen kan även komma att fungera som lögndetektor med hjälp av olika galvaniska och elektroniska signaler, enligt Motorolas patentansökan.

  ”En användare som är nervös eller kommer med osanningar uppvisar olika värden än en användare som är självsäker och talat sanning.”

  Vidare ska tatueringen göra det möjligt för användaren att svara i telefon endast genom röstkommando. Dessutom ska den elektroniska tatueringen vara kompatibel med bland annat Google Glass – elektroniska glasögon med många funktioner.

  Motorola har förlängt sin patentansökan så att tatueringspatentet även gäller för djur.

  SvaraRadera
 5. Ja, nya tekniska uppfinningar dräller över oss men medel till forskning om malariavaccin och antibiotika är det ingen som vill finansiera. Antibiotikaresistens blir ett allt större bekymmer och fortare än vi anar kan en vanlig lunginflammation bli dödlig.

  Det brådskar...

  Gunilla

  SvaraRadera
 6. Anonym Ja det är beklagligt att riksdagen inte sätter större värde på den svenska öppenheten.
  Det är också beklagligt att folket inte heller verka göra det.
  En sådan här nyhet borde skapa stor debatt. Men den gör inte det.

  Lisbeth

  SvaraRadera

 7. Individ i vardagen, syskon i ekonomin, och lika inför lagen.

  Liberté, fraternité, egalité (1789)

  Inget nytt under solen ?

  Eric

  SvaraRadera
 8. Birger. Tack för denna påminnelse om tregreningen!

  Gunilla. Du har rätt. Men kanske du ändå kunde kolla
  www.vaccin.me

  Eric. Tricoloren, Frankrikes flagga från revolutionen, har väl färger i denna ordning: Friheten (blått), Jämlikheten (det neutrala vitt) och Broderskapet/Solidariteten (rött).

  Det är kanske klassiskt, men vi har väl inte varit så noga med var vi applicerat de olika begreppen.

  Om man t.ex. lägger friheten i ekonomin, ja då är det okej med huggsexa (som i vår tid).

  Eller frihet i rättsväsendet: frihet att muta domarn.

  Broderskapet må vi ha i hushållningen. I solidaritet vill vi producera och fördela.

  Rudolf Steiner, antroposofins grundare, har skrivit mycket i ämnet tregrening.

  Gt
  Tregrenare ☺☺☺

  SvaraRadera
 9. En liten film med gladare budskap än titeln ger sken av...

  För mig var filmen inget glatt
  budskap utan bara en påminnelse och en fantastiskt bra men ofullständig bild av det hela där även andens undergång borde ha fått vara med.
  Roland

  SvaraRadera
 10. Håller med anonym och Lisbeth, öppenheten är väl ändå grunden till det mesta, öppenhet skapar tillit.

  SvaraRadera
 11. Gt bra!

  Vet att inte Peter Eriksson uppskattas av blogginnehavaren. Kan förstå varför. Han har varit med och förändrat MP. Men när det gäller offentlighetsprincipen så säger han väl ändå något väldigt viktigt? Dessutom så är det viktigaste inte vem som säger vad, utan att det sägs.

  Han säger att alltför få verkar begripa vad som håller på att hända... Det verkar ligga mycket i det han säger.

  Vad tänker ni om att kända biverkningar från ett läkemedel som finns dokumenterat hos en svensk myndighet skulle kunna ses som företaghemligheter?

  Peter Eriksson säger "Det här är ingen liten grej och jag är säker på att Sverige inte blivit medlem i EU om regeringen inför folkomröstningen sagt att man tänkte försämra offentlighetsprincipen."

  Fast folk har reagerat mer på snuset...Rör inte vårt snus! Rör inte vår offentlighetsprincip det måste väl ändå vara viktigare?

  Han säger även att "Sverige kommer att bli ett annorlunda land om den här lagförändringen går igenom."

  Kanske så pass annorlunda till slut att ingen kan kolla hur vaccin och läkemedel påverkar oss.
  Hemligstämplat betyder just hemligstämplat. Visst läckor finns kanske alltid. Men ska vi anpassa oss till andra och göra inskränkningar, borde det inte vara tvärtom? Vi borde lära ut offentlighetsprincipen till andra och inte låta dem köra över oss.
  Detta för att Sverige ska få vara med och "bestämma"... Sitta med vid bordet är tydligen det viktigaste. Om någon lyssnar är mindre viktigt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 12. Lisbet
  Du har min sympati!

  SvaraRadera
 13. "Nu är folkpartiets retoriska budskap att riskkapitalisterna skall bort från skola och äldrevård"

  Dagens arena "Privata utförare bör inte omfattas av offentlighetsprincipen"

  I en debattartikel i DN skriver utredaren Johan Höök

  "I en situation när allt mer kommunal verksamhet bedrivs av privata utförare behövs tydligare och bättre regler om kommunal insyn och kontroll"

  Jan Björklund är inte emot privata utförare. Han verkar inte heller vara emot minskad insyn.

  SvaraRadera
 14. Friheten hör alltså hemma i kultursektorn. Jämlikheten i rättssektorn och Broderskapet i ekonomisektorn. Så skissar Steiner på sitt förslag till samhälle.

  Men inget land har prövat det. Bara i fragment. T.ex. hos antroposoferna i Järna.

  Gt

  SvaraRadera
 15. "Så har då Folkpartiet klippt till...sig självt

  och oss alla.

  Moa skriver "öppenheten är väl ändå grunden till det mesta, öppenhet skapar tillit.

  Med minskad insyn minskar även chansen att stoppa vinster i välfärden. Politiker och alla vi andra behöver odla vissa egenskaper som t.ex. tillit.

  Med några få ord Moa beskrev du det viktigaste. TILLIT! Odlar vi inte tillit så kommer vi heller förmodligen inte att känna livstillit i framtiden utan hopplöshet.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.