onsdag 13 november 2013

Militären siktade fel

För cirka en vecka sedan skrev jag om militärens försök att få Enar Andersson samt Alexandra Svedberg fällda för intrång på ett militärt skyddsområde vid Vättern. Det gick inte så bra för Högkvarteret. De anklagade frikändes i Skaraborgs tingsrätt.

Militärens mer lustiga argument för sin sak var att kapten Sjögren - och nu citerar jag domslutet - "vittnat om att han har ett beslut om att området är skyddsområde i sitt kassaskåp". Domstolen redovisar lakoniskt att man inte har anledning att tro att kapten Sjögren skulle ljuga om detta under ed. Däremot är det lite si och så med militärens uppgifter om skyltning - liksom själva den militära förmågan att skylta. 

Enar Andersson är en av eldsjälarna i föreningen Rädda Vättern. Alexandra är journalist. Vättern  är en av Europas största sötvattenvattentäkter. Sjön försörjer en kvarts miljon människor med dricksvatten, vilket inte av det militära Högkvarteret anses vara skäl nog för fredande.

Istället vill man "dumpa" än mer kemikalier, flygfotogen, bly och andra tungmetaller i sjön.  Antalet "flygrörelser" vill man öka från drygt 2000 till över 10000, man vill fälla fler bomber, har skarpa stridsövningar tillsammans med Natoländer, vill öva med drönare och undervattenexplosioner samt skjuta tiotusentalet raketer och avlossa tiotusentals skott ut över Vätterns dricksvatten.

Det svenska försvaret har i uppdrag är att skydda landet från potentiella fiender.

PS! Angående beslut inlåsta i kapten Sjögrens kassaskåp.
Visserligen har militären varit duktig på att ha haft dåliga lås på ammunitions- och vapenförråd (man försörjde under årtionden kriminella med vapen på detta sätt), men att ha så lite tilltro till de egna kassaskåpen att man förväntar sig att människor skall bryta upp dessa för att se vad som gäller vid Vättern är nog att underskatta sin egen förmåga att låsa kassaskåp.

Nostalgitripp: När jag själv gjorde lumpen  - jag höll bland annat på med krypto - valde befäl regelbundet att inte låsa kassaskåpet med hemliga handlingar då de intog sin lunch i mässen.

14 kommentarer:

 1. Vi har väl alla viktiga egna handlingar inlåsta i vårt inre kassaskåp.
  Men att beskylla Enar eller andra för innehållet blir en bedräglig livslögn.
  Det skulle kräva mycket skarp ammunition.
  BB

  SvaraRadera
 2. att området är ett skyddsområde är väl för att sjön åtgärdas av en rad direktiv. Fågel och habitatdirektiv. Kvaliten på dricksvattnet likaså. Hela Vättern sägs dessutom vara ett natura 2000 område och anses ha unika värden.

  SvaraRadera
 3. Som om det inte vore nog: i lunchekot idag fick vi veta att det finns planer på provborrning för utvinning av skiffergas - UNDER Vättern!

  SvaraRadera
 4. Ja det fick vi veta anita.
  Som vi också vet så står idag markägare, kommuner och lokalbefolkning i stort sätt skyddslösa gentimot prospektörer.

  Hur har vårt samhälle kunnat hamna där?

  Kan någon svara på det?

  SvaraRadera
 5. http://heavenorshell.se/odesdiger-omrostning-om-skiffergas-i-eu-parlamentet

  SvaraRadera
 6. http://heavenorshell.se/blockoverskridande-nej-till-fracking-i-sverige

  Eniga riksdagspartier...?

  SD Gå varsamt till väga... Jaha och det innebär?

  M Vi inväntar EU:s förslag till ett tydligt regelverk.

  SvaraRadera
 7. http://www.fria.nu/artikel/98705

  "Riksdagen lämnar fråga om skiffergas till EU."

  SvaraRadera
 8. "... att det finns planer på provborrning för utvinning av skiffergas - UNDER Vättern!"

  Det här måste vi stoppa!

  SvaraRadera
 9. heavenorschell.se

  "Sverige som medlemsland har liksom Frankrike rätten att förbjuda fracking och skiffergas, oavsett vilket regelverk som tas fram inom EU."

  Stämmer det? I så fall varför?
  De övriga då?

  SvaraRadera
 10. Militären använder inte bly i ammunitionen längre så det är antagligen övningsamm, barlastad som används i någon större mängd. Markförbanden använder till och med miljöammunition.

  Vilka kemikalier släpper dom ut?

  SvaraRadera
 11. fanat 1c, jo, militären använder ammunition med bly, man har bara delvis gått över till blyfritt (5,56 mm). Vad utländsk militär, som skall nyttja området också, har för ammunition etc kan försvaret inte redovisa. Vättern har redan en tung belastning av bly eftersom militären i flera år släppt ut stora mängder, t ex åren 93-95 då man drogade sjön med 6 ton årligen. Man vill öka utsläppen av flygfotogen från knappt 200 kubikmeter till över 5000.

  Vättern är en näringsfattig sjö, vilket gör den känslig för utsläpp. Så vitt jag vet kan inte försvaret ge besked om vad andra länders ammunition innehåller.

  Vid övningarna används - eller bildas - giftig nitroglycerin, liksom svaveloxider och metalloxider.

  SvaraRadera
 12. I rättvisans namn skall då all båt trafik med motor stoppas på vänern då. De kemikalier som dessa hobby båtförare spiller ut dagligen måste ju vara likvärdigt om inte värre än det som FM orsakar.

  //Musse

  SvaraRadera
 13. Efter att ha fått information om att någon på twitter inte förstod ironin i ordet "dumpa" så har jag förtydligat genom att sätta " runt ordet. Tydlighet är viktig i dessa frågor, då lätt ironi kanske inte är allas starka sida när det gäller hanteringen av Vätterns vatten. För tydlighets skulle skall jag också påtala att första delen av mitt PS! var ironiskt, med hjärtligt, menat. Den andra delen var inte ironisk, utan bara en tragikomisk minnesbild från tiden i lumpen.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.