lördag 13 april 2013

Spännande rysskräck

Svenska Dagbladet och Lars Wilderäng (känd från bloggrannen Cournucopia) gör vad de kan för att hetsa folket att rädas ryssen och vilja lägga mer pengar på det militära försvaret. Nu är det dock viss skillnad på SvD och Lars.  Lars gör det inte bara för att han tror på det, utan också av pur skrivglädje. Tycks det mig när jag läser hans senaste bok i ämnet.

Hans bok heter Midsommargryning. Ryssen har lagt beslag på Gotland och spänningen stiger. Mer tänker jag inte säga om saken.

Jag borde kanske inte ens skriva om den här boken eftersom dess budskap går stick i stäv med min egen övertygelse - Lars anser att Ryssland är ett växande hot som kräver ökad svenskt försvar - men så insnöad är jag inte. Boken är nämligen välskriven, spännande och - oavsett vad man tycker om Högkvarteret, försvarspolitiken och militariseringen - väl värd att läsa för den som är trött på att ägna sommaren åt de allt mer förutsägbara kriminalromaner som vårt land dränks i och som dessvärre också ligger till grund för teveserier av typ hjälp-att-slå-ihjäl-tiden-och-behöver-skäl-för-att-dra-i-sig-några-öl-i-tevesoffan.

När läsarna stiger ur boken efter sista sidan så är det dags att återbördas till verkligheten, som jag beskriver här...  Midsommargryning lanserades helt följdriktigt på Science Fiction Bokhandeln i Göteborg...:-)


PS!
Till sommaren återfinns både Lars och jag - tillsammans med bland annat Anders Wijkman, KG Hammar, Katarina Bjärvall, Anna Borgeryd och Fredrik Lindström - i en bok som heter Att svära i kyrkan. Den är värd att läsa för den som vågar riskera att sätta sina förutfattade meningar om världen, livet och ekonomin i halsen.16 kommentarer:

 1. Inte insnöad? Hmm..

  SvaraRadera
 2. Snön har smält i trakterna där Birre bor...

  SvaraRadera
 3. Jag är inte förtjust i funktionen du har längst ner här på sidan. Den går att använda för att informera sig om bloggens läsare och kommentatörer.

  Räcker det inte om du själv kan se var de som läser och kommenterar hör hemma?

  Nu väljer jag att posta som anonym för att inte riskera att få information om min vistelseort publicerad här nere.

  Om en person postar kommentarer regelbundet så vet man snart var den aktuella signaturen bor.

  Sist jag kollade funktionen hade någon från Sätila varit här och det är förstås ingen större tvekan om vem det var.

  SvaraRadera
 4. Kanske anges det inte varifrån kommentarerna kommer, men om man håller ett öga på vilka som tittat på en sida strax innan en kommentar så är det snart ganska enkelt att räkna ut kommentatörernas vistelseorter och ibland också vilken deras riktiga identitet är.

  SvaraRadera
 5. Så enkelt är det inte att se eftersom många har sidan öppen länge, dessutom vad är det för fel att stå för det man skriver.
  Anonym i östra Sverige....

  SvaraRadera
 6. Skulle du säga samma sak om du bodde i Ryssland?

  SvaraRadera
 7. Fast Ryssland återupprustar i Östersjön kraftigt. Man har/håller på att införskaffa Mistrallandstigningsfartyg som totalt sett kan frakta långt mer stridsvagnar än vad vi har. Vad skall man med dem till om man inte skall landstiga nånstans? Lyxkryssningar åt ryska officerare/politiker??? Att vi har avmilitariserat Gotland är skrämmande och skulle Ryssland få för sig att annektera det vill jag inte veta hur många civila som kommer att dö om det sker. Dock ingen större risk för tillfället eftersom den Ryska regimen är stabil men vis av erfarenhet (ja, det skulle ju aldrig bli nåt till krig trodde man på 20-talet) så hoppas jag att vi inte står med brallorna nere om nåt radikalt politikerskifte sker tvärs över sjön.

  SvaraRadera
 8. Man måste välan utgå från att även ryssar är rationella... Att inta Gotland vore det mest irrationella man kan tänka sig. Slut med export till EU, eftersom det är ett krig mot EU som har ett avtal om att hjälpa varandra vid angrepp av något EU-land. Stopp för gigantiska inkomster från export!
  L.

  SvaraRadera
 9. Då får vi hoppas att Lars Wilderängs område i boken inte behandlar bankernas funktion eller makroekonomi.För på de områdena har han intet matnyttigt att komma med.

  SvaraRadera
 10. Beskriv Jorden och
  engagera människorna så
  att framtiden blir möjlig !

  HUR LÄTT, ÄR INTE DET ?

  SvaraRadera
 11. Onödigt storsint!

  SvaraRadera
 12. Herr Wilderäng har fortfarande som största mål att tjäna pengar, till vilket pris som helst.

  SvaraRadera
 13. Det är med ryssen som med björnen.
  De är precis så farliga som vi vill ha dem.
  Vi har aldrig tillhört sovjetunionen, och kommer aldrig att göra det heller.
  Krig för expansion ??? mot Sverige ???
  /IQ

  SvaraRadera
 14. Härliga Stefan Edman är en av författarna.

  Tänk om politiker kunde ha förstånd som han.

  Så politiker TÄNK OM! HA FÖRSTÅND!

  / Realist

  SvaraRadera
 15. Lars har skrivit en till bok nulör sep. 13, 01:20:00 fm

  Oj hoppla, tycker Schlaug likadant idag?

  "Lars anser att Ryssland är ett växande hot som kräver ökad svenskt försvar - men så insnöad är jag inte."

  SvaraRadera
 16. Ofantligt trött på rysskräcken jag också. Den har aldrig egentligen bitit på mig. Å andra sidan är jag av uppfattningen att invandringen är detsamma som ockupation och Sveriges fall. Och denna invandring har svenskarna aldrig på allvar försvarat sig mot. Märkligt, tycker jag, eller helt vettlöst.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.