söndag 30 december 2012

Tillbakatitt 2012


Politik (S): Thomas Östros steg av som ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna och blir VD för Bankföreningen.

Politik (M): Fredrik Reinfeldt meddelade i Almedalen att han upptäckt att det finns sjuksköterskor som arbetar på nätterna.

Politik (C): Centern återknyter till gamla tiders bondemotstånd mot skolplikt - barnen behövdes då på gården och nu i den enklare städbranschen.

Politik (FP): Jan Björklund visar sig ha svårt att läsa forskarrapporter om skolan, föreslår ständigt åtgärder som går stick i stäv med tillgänglig forskning.

Politik (V): Rossana Dinamarca meddelar att hon vill bli ensam partiledare för V eftersom hon bara kommer ihåg män som varit språkrör för MP, undantaget en: Åsa Domeij. Som aldrig varit språkrör.

Politik (KD): Alf Svensson meddelar att KD bör hårdlansera Tio Guds Bud som politisk inriktning och att därmed män icke får kasta lystna blickar på andra mäns ägodelar, såsom åsnor, oxar och kvinnor i nu nämnd ordning.

Politik (SD): SD slår sig fram.

Politik (MP): Så beige politik så partiet inte ens fanns med i På Hårets årskrönika...

Litteratur: Theodor Kallifatides har utkommit med en mycket bra bok - Brev till min dotter - som är rolig, fyndig, välskriven och som man inte bör ligga och läsa av respekt för författarens suveräna hantverk. Här pratar jag förresten med författaren med hans näst senaste bok.

Konst: Robert Schlaug har slagit igenom rejält med sin digitala fotomanipulation, som jag kan missbruka för att berätta om tillväxtsamhällets baksmälla...

Facklitteratur: En smidig bok om hjärnan - som bland annat läser lusen av de som tvingar sina anställda att sitta i kontorslandskap - är skriven av Katarina Gospic. Ska prata med henne i Kunskapskanalen om några veckor.

Skamgrepp: Carl-Michael Edenborg har tillverkat en välskriven, läsvärd bok - Mitt grymma öde - som bör uppröra alla som gillar Händel och ogillar att man anklagar döda för allt möjligt. Ska prata med författaren om några veckor i Kunskapskanalen.

Tavla: En riktig tavla gjorde jag när jag påstod att Vänsterpartiet skulle växa så det knakade efter det att Jonas Sjöstedt blev vald. Jag är benägen att riskera en ny tavla: nästa år blir V fjärde största parti i trakten kring 10 procent -  eftersom det lär bli många som anser att det får vara nog nu.

Ord: Ordet Carema har fått en innebörd.

Låt: We take care of our own

Årets bedrift, apropå föregående rad: Hann fixa biljetter till en av Springsteens konserter på Friends Arena.

Det föredrag jag tyckte var roligast att hålla: Blev det här.

Årets bästa svenska komiker: Soran Ismail

Årets bästa svenska fotbollsspelare: Zlatan Ibrahimović

Årets bästa svenska sångerska: Lorine Zineb Nora "Loreen" Talhaoui

Årets bästa svenska författare: Theodor Kallifatides

Årets bästa svenska journalist: Andreas Cervenka

Årets bästa svenska textförfattare: Laleh Pourkarim

Årets mest korkade kommentar: Det här är inte ditt land.


30 kommentarer:

 1. Lyckades minsann med samma bedrift! Den 4:e ska jag äntligen få se the king. :-)
  AK

  SvaraRadera
 2. Precis som Alexandra Pascalidou utnämner nu Birger några "Årets", och listan följer Alexandras principer. Alla favoriter har utländsk bakgrund, och mest korkade kommentar kommer givetvis från en sverigedemokrat.  Nu skulle man förstås kunna tycka att Zlatan är årets bästa fotbollsspelare, men det är inte det Schlaug egentligen vill säga. I samma PK-rasistiska anda som Pascalidou ser han dessa individer enbart som ursprung, och som någon sorts motpol till SD. Nu kanske exempelvis Kallifatides sympatiserar med SD, men så långt tänker man inte i PK världen; dessa människor har utländsk bakgrund, och är därför goda, och goda människor röstar inte på SD.


  SvaraRadera
 3. Instämmer i "det får vara nog nu". Eller som Göran Greider sa i den fullsmockade möteslokalen i Gamla Stan: "Vi kan inte ha det så här".

  SvaraRadera
 4. Anonym 01:18 - nu är det faktiskt så att jag tycker att de namngivna faktiskt är de bästa i sin gren om man ser till året som varit. Självfallet kunde jag lagt till hockeyspelare, tennisspelare, poet och skådis också och då hade namnen varit andra, kanske mer traditionellt svenska än mitt eget. Hade jag nämnt Sveriges bästa/sämsta statschef hade det förstås inte heller varit så traditionellt svenskt även om kungen, jag och alla de andra jag nämnde har Sverige som sitt land.

  Så enkelt som du tror att jag resonerar gör jag emellertid inte, namnet har inte ett dyft med ägarens åsikter att göra, inget namn är givet som motpol till något parti eller någon åsikt. Det är det som är själva finessen med att se människor som individer, inte som grupp, eller som klan, eller som något annat.


  AK: Grattis!

  SvaraRadera
 5. Slutsatsen, i.o.f.s. dragen sedan länge, är att politik är allt för viktigt att överlåta till mer eller mindre isolerade politiker.

  Förresten borde vi väl avyttra politiken/statskonsten och ersätta den med Demokrati/folkstyre istället.

  SvaraRadera
 6. Tack för ditt svar, Birger. Jag är inte övertygad, men det är positivt att du faktiskt svarade. Jag tog mig friheten att publicera ditt svar på min egen blogg, som hade ett litet avsnitt om din lista.

  SvaraRadera
 7. Birger. "Det föredrag jag tyckte var roligast att hålla. Blev det här".
  Strålande föredrag som är värt att lyssnas på flera gånger.

  Christer

  SvaraRadera
 8. Hölls dock 2011 och inte 2012 :)

  SvaraRadera
 9. Huvudet på spiken Birger, det finns förstås ingen förälder som vill ge sitt barn en annan utbildning än den "utbildning" som går ut på att ens barn ska stängas in i ett rum med 25-30 andra barn, som råkar vara födda samma år, och någon random vuxen, 8 timmar per dag i 9 år, för att matas med det som politker har bestämt att de ska matas med. Nej, det handlar förstås om att de vill se sin 7-åring städa trapphus för minimilön!

  Fan, nu fick du mig arg på riktigt; detta måste vara bland det mest korkade du någonsin har skrivit, och det vill inte säga lite. Snälla, du kan väl muntra upp mig genom att länka till några av de roligaste klippen med "årets bästa svenska komiker"?

  SvaraRadera
 10. Sorry Mac, Birger har rätt i den frågan (mig gjorde han istället förbannad i en riktigt dum fråga häromdagen :-)).

  Soran är inte Sveriges bästa komiker (fast en av dem) utan pallplatsen delar David Batra och Johan Glans på. Men här kommer en länk till Sorans föreställning i svt häromkvällen.

  http://www.svtplay.se/soran-ismail---resan-fortsatter

  AK

  SvaraRadera
 11. Kom på att jag nästan hädade: helt outstanding och konkurrenslöst bäst i humorgenren 2012 var Ljust och Fräscht. Alltså Lindström och Schyffert.
  AK

  SvaraRadera
 12. När Vi varken, kan, orkar eller vill
  så kommer Jorden aldrig att bli till

  SvaraRadera
 13. Mac: Man kan inte göra alla nöjda... Och ironi är inte alla läsares största tillgång.

  Kul att du följer en blogg som du tycker är så korkad som min. Det är ju alltid bra att hålla koll på vad meningsmotståndare tycker och tänker.

  AK: Tja, bäst och roligast är ju inte samma sak ens när det gäller humor...

  Anonym 07:53... Jösses vad tiden går...

  SvaraRadera
 14. Jag tyckte att det var hyfsat i linje med annat du har skrivit. Men okej, vad är ditt icke-ironiska försvar av skoltvång (försök att undvika eufemismen skolplikt)?

  Jag tyckte att många av dina idéer var vettiga; nu stannar jag för musiktipsen, något enstaka författarintervjutips, och så kan jag inte låta bli att kommentera en del saker som är felaktiga eller som jag tycker är ovanligt korkade.

  SvaraRadera
 15. Smaken är som baken dvs. delad.

  SvaraRadera
 16. Tja, ett skäl är att barn har rätt till grundläggande utbildning oavsett vad deras föräldrar eller andra vårdnadshavare anser. Skolplikten var en viktig reform när den infördes, och det finns, vad jag ser, ingen anledning att frånta barn den absoluta rätten till utbildning.

  Frihetsbegreppet är komplicerat, rätten för föräldrar att frånta sina barn rätten att gå i skolan är en frihet som begränsar andras frihet.

  SvaraRadera
 17. "Tja, bäst och roligast är ju inte samma sak ens när det gäller humor..." Nix, och just därför vann Lindström o Schyffert med sin gröna föreställning. :-)
  AK

  SvaraRadera
 18. Rätt till utbildning =/= Tvång att sitta i en skola i 9 år.

  Det finns egentligen inte mer att säga om du inte förstår det.

  Alla barn har rätt till utbildning. Alltså ska alla barn stängas in i ett rum med 25-30 andra barn, som råkar vara födda samma år, och någon random vuxen, 8 timmar per dag i 9 år, för att matas med det som politker har bestämt att de ska matas med. Den slutsatsen är fullständigt absurd, och kan bara nås om man definierar premissen "rätt till utbildning" till att betyda slutsatsen "tvång att sitta i en skola i 9 år".

  SvaraRadera
 19. Mac, ja rätt till utBildning innebär att föräldrar inte, som i gamla tider, tvinga barn att arbeta på gården eller som i Afghanistan vägra låta dottern lära sig läsa.

  SvaraRadera
 20. Bra utnämningar!

  Jonas Sjöstedt hade kunnat få Årets Politiker, eftersom han är en av få mänskliga/humana politiker - med empati, avståndsmoral och etik i första rummet.

  Så jag tror också på V i Jonas regi, men skulle vilja se en tydligt grönare priotering.
  (dvs på det vis som MP egentligen borde vara...)

  Passar på att önska Gott nytt år!

  SvaraRadera
 21. God dag yxskaft Anonym.

  SvaraRadera
 22. He, he, tänkte faktiskt inte på att namnen var av utländsk härkomst förrän jag läste kommentarerna. Min första tanke var att i princip alla klasserna består av rena bedömningar, inget mätbart. Nja att Zlatan är överlägsen går nog att räkna på och bevisa. Resten är rent tycke & smak. Och det är ok att du Birger har dessa namn med, säkert många andra som håller med dig.

  Dock tycker jag det är ett rent hån mot massvis av svenska författare, alltifrån Olof Rydbäck d.ä. till Verner von Heidenstam, arbetarförfattarna fram till i dag att utse en "bästa författare". Jag skulle aldrig i livet utse någon "bästa författare" överhuvudtaget. Vem som trallar bäst i radion är väl en sak, men bästa författare? Tyvärr har vi inte riktigt stora klassiska författare som Tolstoy och Dostojevskij, då hade du gjort dig till åtlöje.

  Pssstt Birger...(viskar) har du sett boxningslandslaget?

  SvaraRadera
 23. Bästa journalist Cervenka? Jag tycker inte han är dålig, men bästa journalist? Det är din blogg Birger så jag avstår från vidare kommentarer, men påminn mig att aldrig göra en sådan här lista.

  SvaraRadera
 24. Wilderäng om Cervenka: http://cornucopia.cornubot.se/2012/12/nej-cervenka-ar-nog-ingen.html

  Så nu släpper vi detta. Din lista var väl mest på skoj ändå antar jag Birger. Gott nytt åt för sista gången ;-)

  SvaraRadera
 25. Årets bästa skämt?
  Vad är det för likhet mellan Pk-isternas bästa listor och polisens ikaros lista?

  SvaraRadera
 26. För en vecka sedan hamnade jag i en munhuggning med en arg grabb. Till slut högg han till med: "Du är inte född i det här landet!"

  Det var det enda han sa som stämde.

  SvaraRadera
 27. Där blev jag djupt besviken på Schlaug igen, som NUMERA tydl.kan nedlåta sig till att slösa sin kraft(som vi så väl behöver till annat!)på att försöka plocka poäng i värsta kvällspress-stil.

  "Politik (SD): SD slår sig fram. "

  Ett mer misslyckat skämt...! Men tyvärr också ett helt ovärdigt förtal. När har SD-politiker, anno 2012, brukat våld ?? Varje detalj i trions agerande blev ju genomkollad, även polisiärt.

  SvaraRadera
 28. Är du fortfarande ute och fyll-kör bil?
  Eller har du botat din alkolism?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.