Thursday, 12 January 2012

Torsdag kväll: Samtal med Stefan Edman i Kunskapskanalen

Ikväll pratar jag med Stefan Edman om livet, människan, himlen, rasismen, havet och vad jakten på ekonomisk tillväxt för med sig av gott och ont. Kunskapskanalen, SVT, 19.00. 

Utgångspunkt är hans senaste bok där han bland annat påpekar följande: Av hav är vi komna, till havet skall vi vända åter...  

Låter ju sådär lagom muntert med tanke på att det bara i Nordsjön finns tjugotusen ton plastsopor och att det finns uppåt tiotusen plastfibrer per kubikmeter vatten. När vi ändå håller på med havet så måste jag förstås få Stefan att berätta om havsborstmaskarna... Låter det trist? Icke, ur mänskligt perspektiv är deras liv helt sanslöst, en historia väl värd att berätta på nästa fest.... Hur gör förresten krabbor när de skall föröka sig - de är ju helt inlåsta i ett hårt pansar.

Just havet - som må vara utgångspunkt för vårt samtal om livet  - är minst sagt fascinerande, medeldjupet är nästan 4 kilometer, solljuset når aldrig ner och vi har nästan inte någon koll på vad som döljer sig i djupen. När man letar efter liv i universum så vet man inte vad man letar efter - liv kan ju vara något som vi inte ens kan föreställa oss. En fråga jag vill ha svar på är om det kan vara likadant i våra havsdjup. Hur kan förresten en val komma i kontakt med en annan val hundra mil bort, när vi som människor knappat kommer i kontakt med våra grannar?
Kunskapskanalen 19.00 torsdag. Repris midnatt samt fredag förmiddag 09.00. 

No comments:

Post a Comment

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.