Friday, 30 December 2011

Det caremiska året - nyliberalismens peak?


Kapitalets byggnader, mördarbinas kupor, honung för de få.
Där tjänade han. Men i en mörk tunnel vecklade han ut sina vingar
och flög när ingen såg. Han måste leva om sitt liv.
Tomas Tranströmer 
Epigram ur "För levande och döda" 1989.
Så har i det caremiska årets skälvande avskedstimmar föreslår jag att Carema byter namn till Kommandoran AB. Här anmäler du dig förresten till Ättestupan, där du kan se fram emot att bli vinstgenerator till de män och kvinnor som vill tjäna pengar på att du får dela servett med tre gamlingar till. Du kan glädjas åt att medverka till att dessa män och kvinnor kan förse sig med den dyrbaraste konsten till sina väggar, de fetaste guldringarna till sina fingrar och att de kan ha hela servetter på sina julbord. Men vem vet, kanske även dessa män och kvinnor - som lever i sina primitiva kupor - en dag vecklar ut sina vingar och börjar flyga för att bli civiliserade.  

23 comments:

 1. Neoliberal AgendaFri Dec 30, 08:00:00 am

  Kan inte säga att offentligt upphandlad och finansierad vård är speciellt nyliberalt.

  Vi nyliberaler vill ha en fri marknad. Jämför med andra varor/tjänster du köper. Pengarna betalas direkt av konsumenten, producenterna konkurrerar om kunderna, det finns ofta kontrakt/garantier/kvitton etc.

  Lämnar du in bilen på reparation får du den fixad på nån vecka. Är du sjuk däremot kan du få vänta över ett kvartal på en operation.

  ReplyDelete
 2. Som kommunpolitiker kan jag tala om för dig att situationen för de gamla är minst lika dålig inom kommunalt driven äldreomsorg, på sina håll. Frågan handlar alltså inte om VEM som driver verksamheten, utan om HUR man driver verksamheten. Det brister i avtalsskrivning och kontroll. Vem vill för övrigt ha tillbaka kommunernas monopol, där socialdemokraterna bedrev en verksamhet långt värre än den så kallade nyliberalismen gör i dag?
  Så, Birger, lite perspektiv hade inte skadat.

  ReplyDelete
 3. Men det är väl inte bara Caremas år som lider mot sitt slut. Bland annat är det väl även monarkins.

  Och december är tiden för att ge igen. HM Konungens jultal intog försvarsställning för systemet, vilket inte varit vanligt tidigare. Även gårdagens teveprogram Året med kungafamiljen upptogs till viss del av kontraslag.

  RepF har fått många nya medlemmar under året. Men det vore synd om detta skett pga osanningar i pressen.

  Men, visst, Carema är en gräslig historia. Fyndigt med namnbyte till Kommandoran AB. Men efter fallet i varggropen blev hon ju snäll, hon kommandoran.

  ReplyDelete
 4. Arne P:

  Du sitter på upphandlarsidan, och jag har suttit på den sida som blir upphandlad, bland annat som administratör inom undervisning. Dessutom har jag erfarenhet av äldreomsorg i olika regi.

  Jag kan hålla med om att det ofta brister i avtalsskrivning och kontroll. Men problemet är mer komplicerat än så. Det går inte att på ett exakt och objektivt sätt beskriva vad som krävs i arbetet med människor. Kan man skriva in empati som krav? Humor och fantasi? Känsla för människors behov?

  Detaljerade specifikationer av vad som ska göras tenderar att handla om perifera detaljer, och de centrala delarna av verksamheten tappas bort. Därför kommer upphandling av äldrevård, barnomsorg och skolundervisning alltid att leda till verksamhetens kvalitet försämras.

  ReplyDelete
 5. Har du inte pengar i en nyliberal värld så kan du glömma vårdkön överhuvudtaget, har du inte pengar så har du inte värde.

  Vi vet att det resulterar i ca 45.000 döda Amerikaner som saknar sjukförsäkring. Och det är inte billigt, de betalar hutlöst mycket för det är fler händer som ska tjäna pengar på sjukdomar.

  Alliansen - I care 4 mi

  ReplyDelete
 6. Eftersom Birger gillar Jussis sång (och vem gör inte det?), så kanske man får låna detta utrymme ett ögonblick för en liten rapport om dagens vinterpratare i P1, nämligen Leif GW Persson.

  Utöver ett underbart kåseri lät han oss lyssna till Jussi då och då. Bland annat i Helga natt.
  Det var så vackert, att det knottrade sig på ryggen.

  Vilken ateist skulle efter en sån upplevelse förmå att med hög röst förneka sin tro? Tron på något så stort, att det inte ens är värt att spekulera över, som LGWP antydde.

  Gt

  ReplyDelete
 7. Neolibera AgendaFri Dec 30, 04:33:00 pm

  Har du inte pengar i en nyliberal värld så kan du glömma vårdkön överhuvudtaget, har du inte pengar så har du inte värde.

  Vi vet att det resulterar i ca 45.000 döda Amerikaner som saknar sjukförsäkring. Och det är inte billigt, de betalar hutlöst mycket för det är fler händer som ska tjäna pengar på sjukdomar.


  I ett socialistisk system är varje patient en kostnad och därför försöker de hålla folk borta från hjälp. I Sverige nu står tiotusentals i kö för operation och har gjort så i mer än 3 månader. I ett privat system gör företagen allt för att hitta sjukdomar och erbjuda hjälp. Jag föredrar det senare systemet.

  Redan idag finansieras mat (som är livsnödvändigt) privat. En sjukvårdsförskring behöver inte kosta mer per dag i snitt än vad folk idag betalar för mat. Och om man bara försäkrar sig mot de riktigt dyra kostnaderna så kan försäkringen bli snorbillig, men då krävs då att man bygger upp en liten sparbuffert alternativt tar de mindre kostanderna på avbetalning.

  ReplyDelete
 8. Här pågår tyvärr ännu ett politiskt krigande i stället för att lyssna med sitt hjärta och sin verkliga mänsklighet. Om man ser till att alla verkliga behov blir tillfredsställda - så följer också pengaflödet med. Allt hänger på viljan, motivationen, prioriteringen och insikten om ett reellt Ansvar. MAN MÅSTE VILJA!

  ReplyDelete
 9. Om det kan vara till någon tröst så blir ett antal av de där skattefifflande och roffande riskkapitalägarna, som lever gott på usel äldrevård, också gamla, sjuka och dementa så småningom och den dagen det är dags för dem med äldrevård så spelar det ingen roll att de har pengar. De betraktas som meningslösa och drogas ner till hjälplösa kollin i alla fall. Vad de varit tidigare i livet, det spelar ingen roll när den dagen kommer.
  Så vi kan ju alltid önska dem riktigt blöta blöjor så småningom och obekväma rullstolar.

  ReplyDelete
 10. "I ett socialistisk system är varje patient en kostnad och därför försöker de hålla folk borta från hjälp. I Sverige nu står tiotusentals i kö för operation och har gjort så i mer än 3 månader. I ett privat system gör företagen allt för att hitta sjukdomar och erbjuda hjälp. Jag föredrar det senare systemet."

  Nej, när folket är friskt så är det till stor samhällsnytta.

  Och igen, om man inte har pengar i ett privatsystem så har man inget som helst värde. I USA så hittar försäkringsbolag olika ursäkter för att inte ge vård alls, speciellt vanliga är s.k. "pre-existing conditions", där även barn förnekats vård, räcker alltså att ha blivit född.

  Dessutom så fuskas det mycket från privata håll, landsting kan inte göra mycket annat än att betala:

  "Privatläkare synas för avgiftsfusk"
  "Vårdbolag snuvar staten på skatt"
  "Betalar för privatvård utan patient?"
  "Flera privata vårdgivare i Stockholm vägrar ta emot rullstolsburna eller säng- liggande patienter. De bryter mot avtalen med Stockholms läns landsting som nu ska skärpa villkoren och införa hårdare straff om inte överenskommelserna följs."

  Klart man då hittar hål i tänderna som inte finns där.

  Blir blåst av tandläkaren
  http://www.aftonbladet.se/halsa/article13728169.ab

  "Redan idag finansieras mat (som är livsnödvändigt) privat. En sjukvårdsförskring behöver inte kosta mer per dag i snitt än vad folk idag betalar för mat. Och om man bara försäkrar sig mot de riktigt dyra kostnaderna så kan försäkringen bli snorbillig, men då krävs då att man bygger upp en liten sparbuffert alternativt tar de mindre kostanderna på avbetalning."

  Nonsens, fler händer vill ha mer pengar. Och vem 17 vill ha försäkringsbolag involverade i vård, de har ett vinstintresse så självklart gör de mycket som i USA för att undvika ut något överhuvudtaget. De bör inte vara delaktiga i ekvationen överhuvudtaget. Någon sparbuffert är det många som aldrig kommer att kunna bygga upp.

  Laissez faire doesn't care.

  / 1984

  ReplyDelete
 11. Neoliberal AgendaSun Jan 01, 10:21:00 pm

  "Nej, när folket är friskt så är det till stor samhällsnytta."

  Har jag sagt något annat? Det är också bra för samhället om folk inte svälter, men det betyder inte att maten ska produceras på sovjetiskt vis.

  "Och vem 17 vill ha försäkringsbolag involverade i vård,"

  Finns redan en halv miljon svenskar som har en privat sjukförsäkring (trots att de redan betalar för ett offentligt system).

  "Någon sparbuffert är det många som aldrig kommer att kunna bygga upp."

  Tror jag inte ett smack på. Hur många här i landet har inte en TV, en bil/skoter eller åker på en semester utomlands? Om man inte tar avbetalningslösningen så krävs det att man sparar ihop först. Något som blir enklare ju lägre skatter man har. Då kan man bättre prioritera vad man vill ha, hälsa kommer så klart väldigt högt upp på folsk priolista.

  ReplyDelete
 12. 1984:

  "Nej, när folket är friskt så är det till stor samhällsnytta."

  Hur det är ett argument mot stycket du citerade?

  "Och igen, om man inte har pengar i ett privatsystem så har man inget som helst värde."

  Vad menar du med privatsystem? Om du menar vinstdrivande företag och du hellre deltar i en icke-vinstdrivande verksamhet, så kommer ingen, i ett samhälle där frihet från andra människors tvång råder (nedan kallat frihetligt samhälle), att hindra dig.

  "I USA ..."

  Ständigt detta USA-kort, som vore USA ett frihetligt samhälle.

  "Dessutom så fuskas det mycket från privata håll, landsting kan inte göra mycket annat än att betala."

  Trams att inte landsting skulle neka människor vård.

  [Massa citat som jag inte vet vad du vill ha sagt med.]

  "Nonsens, fler händer vill ha mer pengar."

  Samma "argument" kan användas mot privat produktion av mat.

  "Och vem 17 vill ha försäkringsbolag involverade i vård?"

  Se Neoliberals kommentar (även om jag inte förstår vad talet 17 kom ifrån).

  [USA-kortet igen ...]

  "De bör inte vara delaktiga i ekvationen överhuvudtaget."

  Ingen tvingar dig. (I ett frihetligt samhälle, det vill säga. USA (t ex) är en annan historia.)

  "Någon sparbuffert är det många som aldrig kommer att kunna bygga upp."

  Tillägg till Neoliberals kommentar om prioriteringar: 60-70 procent skatt är inte ovanligt, över 70 förekommer också (och över 80?). Finns det någon arbetare som staten tar mindre än 50 procent av? Frågan är inte retorisk.

  ReplyDelete
 13. "Har jag sagt något annat? Det är också bra för samhället om folk inte svälter, men det betyder inte att maten ska produceras

  på sovjetiskt vis."

  vem har sagt att mat ska produceras som i Sovjet? Att det är privat är en sak men den är fortfarande till hög grad regleradad

  (ofta för lite, finns för mycket gifter i maträtter och man köper kött så kan köttinnehållet vara lågt)
  Utan statens inblandning skulle väldigt många svälta ihäl.
  I ett helt privat system så är det bra för många att folk *inte* är hälsosamma eftersom det innebär att man tjänar mer pengar.
  Man kan då se till att skolor ger barnen mat som inte är så nyttig, sedan så kan man satsa pengar på sjukvård som de till slut

  behöver mer av, eller varför inte läkemedel.

  "Finns redan en halv miljon svenskar som har en privat sjukförsäkring (trots att de redan betalar för ett offentligt system)."
  Finns alltid de med pengar som har råd. I slutändan så lär resultatet knappat bli bättre, för man måste ju göra vissa personer

  rika.

  "Tror jag inte ett smack på. Hur många här i landet har inte en TV, en bil/skoter eller åker på en semester utomlands? Om man

  inte tar avbetalningslösningen så krävs det att man sparar ihop först. Något som blir enklare ju lägre skatter man har. Då kan

  man bättre prioritera vad man vill ha"

  En TV kan du få för några hundringar, men köp mat med samma belopp så räcker det inte speciellt långt. Barnfattigdomen ökar

  dessutom.

  "hälsa kommer så klart väldigt högt upp på folsk priolista"
  I Sverige hyfsat högt, men även vi blir större och större eftersom vi faktiskt väljer TV framför motion och säkerligen tycker

  väldigt många att en ny HDTV är viktigare än gymmedlemskap.


  "Vad menar du med privatsystem?"
  Thatcher sa under sin tid att vi ser alla människor med lika värde. Men det är trams, eftersom om allt är privatiserat så har

  människan inte mycket värde, samhället skulle då neka vård till en person som har för tunn plånbok. Det är inhumant.


  "Ständigt detta USA-kort, som vore USA ett frihetligt samhälle."
  Som om inte det fanns massvis av plånboksmänniskor som ser USA som ett mål.

  "Samma "argument" kan användas mot privat produktion av mat."
  För att äta mat så behöver man inte blanda in försäkringsbolag. Matindustrin är hyfsat reglarad i övrigt i Sverige.


  "Trams att inte landsting skulle neka människor vård."
  De kan enligt lag tvingas till att ge vård, tvingar man privata företag så blandar man sig in i det heliga tänkandet, med den

  osynliga handen.

  "Ingen tvingar dig. (I ett frihetligt samhälle, det vill säga. USA (t ex) är en annan historia.)"
  Om det bara finns privata alternativ så har du inget som helst val än att gå till dessa. Vilket igen, säkerligen många i

  sverige har som mål.

  "skatter"
  USA (igen, ja) har lägre skatter, varför lyckas inte alla att ha råd med sjukvården?
  Fortfarande så, och det skulle även bli så i Sverige, privata förerat undviker de som inte ger vinster, citaten om du söker dem

  på google ger nyhetsinformation med exempel från vårt eget land. Tandläkare ljuger om hål som inte finns tex. ungefär som en

  bilfirma ljuger om massa fel som inte finns. I landstingsvård så tjänar inte någon mer på att lösa problem som inte finns.

  1984

  ReplyDelete
 14. Sverige närmar sig Tyskland med svindlande fart :(

  Hejdå folkhemmet!

  ReplyDelete
 15. 1984:

  "Nej, när folket är friskt så är det till stor samhällsnytta."

  "Hur det är ett argument mot stycket du citerade?"

  Inget svar på detta?

  "Utan statens inblandning skulle väldigt många svälta ihjäl."

  Vad är det för statlig inblandning som förhindrar denna massdödssvält?

  "Man kan då se till att skolor ger barnen mat som inte är så nyttig ..."

  Sätt inte ditt barn i en skola som serverar onyttig mat, problem solved. Och utan statligt våld, tänka sig.

  "Finns alltid de med pengar som har råd."

  Att relativt få har råd (finns även de som har råd, men som ändå inte har tecknat privat sjukförsäkring), beror naturligtvis på att ingen får behålla ens hälften av sina pengar.

  "I slutändan så lär resultatet knappast bli bättre, för man måste ju göra vissa personer rika."

  Va?

  "En TV kan du få för några hundringar"

  Och hur många av de som inte säger sig ha råd med en sparbuffert har köpt en begagnad tjock-TV för några hundringar?

  "men köp mat med samma belopp så räcker det inte speciellt långt."

  1) Vad har matpriser med saken att göra? 2) Köper du torkade bönor som du blötlägger och kokar själv räcker det hur länge som helst, köper du pizza tar det slut på en måltid. 3) Matpriserna, liksom de flesta priser, har ökat och ökar. Det beror på inflation. Du vet, när *statliga* Riksbanken - och privata banker understödda av *statens* förbud mot att skapa alternativa valutor, *statens* krav att betala skatt till *staten* i SEK, *statliga* insättningsgarantier, *statliga* lågräntelån från Riksbanken, osv. - trycker mer pengar.

  "Barnfattigdomen ökar dessutom."

  Hur debatterar du egentligen? Hur är barnfattigdom relevant i sammanhanget (som alltså var sparbuffert)? (Hur definieras förresten barnfattigdom, att föräldrarna inte har råd med utlandssemester? Då var jag också "fattig" som barn.) Menar du att det skulle vara ett argument mot ett frihetligt samhälle?

  ReplyDelete
 16. 1984, forts.:

  "I Sverige hyfsat högt, men även vi blir större och större eftersom vi faktiskt väljer TV framför motion och säkerligen tycker väldigt många att en ny HDTV är viktigare än gymmedlemskap."

  Ny HDTV? Jaha, nyss köpte folk TV
  för några hundringar. Och vad tusan gör det dig om folk blir tjockare?

  "Thatcher sa under sin tid att vi ser alla människor med lika värde. Men det är trams"

  Visst är det trams. Sa hon verkligen det?

  "eftersom om allt är privatiserat så har människan inte mycket värde, samhället skulle då neka vård till en person som har för tunn plånbok. Det är inhumant."

  Du svarar inte på vad du menar med privat. Tänker du privatägt som motsats till statligt ägt eller som motsats till gemensamt ägt. Hur som helst skulle ingen, i ett frihetligt samhälle, hindra dig och likasinnade från att äga gemensamt, och erbjuda vård till vem ni vill.

  "Som om inte det fanns massvis av plånboksmänniskor som ser USA som ett mål."

  Jag trodde att det var ett frihetligt samhälle som du försökte argumentera mot. Om det i själva verket är USA, så blir det inte mycket till debatt, då jag också är emot USA (och alla andra ofrihetliga samhällen, för den delen).

  "För att äta mat så behöver man inte blanda in försäkringsbolag."

  Jag trodde att "fler händer vill ha mer pengar" syftade på alla länkar i matproduktionskedjan. Men hur som helst, du behöver inte blanda in försäkringsbolag i sjukvård heller. I ett frihetligt samhälle får du blanda in dem precis hur mycket eller lite du vill.

  "De kan enligt lag tvingas till att ge vård"

  Och ändå nekas människor vård.

  "Om det bara finns privata alternativ så har du inget som helst val än att gå till dessa. Vilket igen, säkerligen många i Sverige har som mål."

  Men alla har det inte, och de som inte har det är fria att skapa gemensamma alternativ.

  "USA (igen, ja) har lägre skatter, varför lyckas inte alla att ha råd med sjukvården?"

  Så mycket lägre är de inte. (Och räknar man på offentligt spenderande, vilket man borde då lånen förr eller senare måste betalas, är USA lika illa som Sverige.) En jävla massa regleringar har du också.

  "Tandläkare ljuger om hål som inte finns"

  Om du upplever det som en omfattande problem, kan du och likasinnade skapa ett icke-vinst-drivande tandvårdssystem. Det enda kravet, i ett frihetligt samhälle, är att ni inte tvingar någon/några att bidra med sin tid, sitt arbete, sina pengar etc. eller att köpa era tjänster.

  ReplyDelete
 17. While it is one thing to have a social media profile on an online community like Deviant
  - ART, it is a whole other thing entirely to have fitted it with an effective
  SEO strategy. If you encourage your visitors to write their original reviews about your products instead of coping reviews
  from competitive websites to show you have circulation and satisfied customers, your website is more likely to earn
  higher ranking in the major search engines. Search engine marketing (SEM) is an essential
  a part of any site promotion strategy. While you’re
  at it, remove all or fix 404 errors. Since Google organic rank can bring in thousands of potential customers, search engine position service firms
  have made a business of promising high positions in search engine results pages.
  The major preference is for offshore SEO companies as
  they offer SEO at the most competitive prices.
  The tips are as follows:-. This is because there is a stiff competition in this particular
  field and the market is flooded with lots of firms that provide proficient SEO experts India services at the economical
  costs. Online research is required to determine the packages and
  SEO Company. Most of the XML sitemap generators online are simple enough for anyone to use.

  The final way that you can use your Deviant
  - ART profile for SEO purposes is by being an active member of the
  community ' watch the work of others (especially if they are related to your business), encourage others to watch your work, comment on work, list other users as your friends. Still hanging on. ' Every page
  should be optimized with additional keywords.
  An SEO strategy should combine a number of elements that work together to get results for you.
  Learn from other people's mistakes and experiences rather than destroying your own skills and wasting your time on experiments. Why. You need to try to find reputed SEO consultants. SEO is becoming the most rewarding career nowadays. They are looking up the the keywords you did research on to find what they are looking for. This is more of an indirect way of getting direct traffic to your e - Bay store.

  Feel free to visit my web site :: www.wiki.oszone.net

  ReplyDelete
 18. Definitely believe that which you said. Your favourite reason appeared to be
  at the net the easiest factor to understand of. I say to you, I certainly get annoyed whilst other folks consider issues that
  they just don't recognize about. You managed to hit the nail upon the highest and defined out the whole thing with no need side effect , other folks could take a signal. Will likely be again to get more. Thanks

  Check out my blog; online radio

  ReplyDelete
 19. It's going to be ending of mine day, but before end I am reading this wonderful post to increase my know-how.

  Here is my weblog: Gamekey

  ReplyDelete
 20. And then, you'll probably see that the battery's charge won't be as durable as before. So, follow the battery power saving tips above to get the most bang for your buck. Mobile computing is continuously getting better with best performance, smarter processors, light weight and handy designs, but as we all know, the main power of the mobile computing device (weather it is laptop, mobile, PDA or e-book reader) resides in it's battery capacity.


  Also visit my site :: spiele spielen kostenlos
  Also see my site :: gratis spiele spielen

  ReplyDelete
 21. Rather,all the applications keep running in
  the background although in a low power state,utilizing both processing power and memory that
  leads to a lower battery life. If you don't want to use Safari to navigate to pages, zoom in, and read articles, Byline may be just the app for you. Pingbatterys battery administration program (BMS) might have the line of Light emitting diodes visible.

  Feel free to surf to my website :: please click the following web site

  ReplyDelete
 22. Rather,all the applications keep running in the background although in a low power state,utilizing both processing power
  and memory that leads to a lower battery life. However, it is still
  possible to insect the terminals and make sure there is no corrosion.
  For the first generation, you'll need to release the back cover from the unit by running a shim along the edge of the unit to release all of the clips holding the backing on.

  Feel free to visit my page ... myvideo downloader

  ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.