tisdag 28 juni 2011

Gröna Partiet

Bilden har ingenting med Gröna Partiet att göra -  fanns i en gammal DN-artikel.
Sol, vindstilla, tjärnen låg blank i den tidiga morgonen, de gamla lommarna vaktade sin enda överlevande unge och tranor flög i skyn. JAS-övningen häromdagen, som fick naturen att tystna, är sorterad till minnets skräpvind.

Tillbaka till ordningen: Här kommer ett utdrag från dagens krönika i Fria tidningen i vilken jag skriver om MP och det nya Gröna Partiet:

"Miljöpartiet riskerar också att legitimera en utveckling som inte är hållbar genom att anamma Socialdemokraternas och Moderaternas sätt att tänka: i flera tal har språkrör beskrivit de minskade svenska utsläppen av klimatgaser utifrån den produktion vi har inom landet istället för att beskriva utsläppen utifrån vår konsumtion. Med denna illustra beskrivning skulle Sverige bli bäst i världen vad gäller minskade utsläpp om vi lade ner hela jordbruket och importerade maten från Danmark och Tyskland.

Rädslan att kritisera konsumtionssamhället bottnar förstås i rädslan att kritisera jakten på ekonomisk tillväxt. Vågar man inte ta den debatten sviker man det mest grundläggande i grön politik. Och skapar behov av ett nytt grönt parti som inte har som främsta uppdrag att lotsa fram några egna statsråd utan att skapa ett debattklimat som synliggör de behov som planeten har av nya politiska strukturer, nya system och nya normer."
Läs mer: http://www.fria.nu/artikel/88849#ixzz1QY4XwjhE

13 kommentarer:

 1. "Kongressen tog en rad riktigt bra beslut, som ogillades av den gamla partiledningen".

  Exempel?


  "Rädslan att kritisera konsumtionssamhället bottnar förstås i rädslan att kritisera jakten på ekonomisk tillväxt".

  Det minsta man kan göra som grönt parti är att arbeta för en hållbar BNP. Men då får man förstås förklara vilken sorts tillväxt som leder dit...

  /Ft

  SvaraRadera
 2. Hållbar BNP utifrån tillväxtperspektiv? Ft, är du på riktigt?

  Exempel på kongressbeslut:

  - att MP ska verka för en minskning av köttkonsumtionen med 25 % till år 2020 (fortfarande ett klart otillräckligt mål, men ändå bra att något slags mål slås fast)

  - jakt på fågel med hagel ska förbjudas

  - verka för ett förbud mot rökning på allmänna platser, exempelvis busshållplatser

  - lagstifta om sprutbyte i alla landsting (ett beslut mot partistyrelsens vilja)

  - all vapenexport för militära syften ska förbjudas

  - att partiet ska stå fast vid vallöftet om att avsluta den militära insatsen i Afghanistan senast 2014

  - partistyrelsen ska ta fram en strategi hur diskussionen kring en alternativ ekonomisk modell ska bli en bärande del i MP:s nästa valplattform

  SvaraRadera
 3. Jag kommenterade krönikan på FT:s hemsida och utvecklade därefter de resonemangen i ett inlägg på min blogg. Lika bra att tipsa om det här, tänker jag. För den som är intresserad.

  SvaraRadera
 4. Ni gröna ska nog inte förlita sig på den nya partiledningen. I alla fall inte den ena halvan.
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/industrin-behovs-aven-i-framtiden_6277992.svd
  Har grabben inte tagit någon som helst intryck av modern forskning vad gäller hur människans aktiviteter påverkar jordens klimat? Om det ligger något i de framtidsscenarier som forskarna pekar på kommer de åtgärder Fridolin förespråkar att likställas med Stålverk 80.
  Och sen är det naivt, riktigt naivt, att framhäva att innovation och kompetens är industrins drivkraft och fokus. Jag har varit med i många är nu. Visst förekommer det innovationer och fantastiska framsteg, ibland blir man riktigt imponerad. Men vad vi framför allt sysslar med att göra billigare, automatisera och outsourca. Långt många fler människor jobbar med att avveckla beroendet av specifika kunskaper och istället att formalisera arbetsprocesser. Om det behövs människohänder ska dessa vara så billiga som möjligt och det är dom t ex i Kina.
  Inte mycket grönt här, artikeln skulle lika gärna kunna ha varit skriven av en socialdemokratisk industriminister.

  SvaraRadera
 5. Gustavs artikel i SvD är samma text som finns i hans nya bok, som också den är väldigt traditionell och kunde varit skriven av en socialdemokrat, kanske inte någon av de mer radikala, men någon mitt emellan i partiet.
  Lena Sommestad verkar vara en mycket radikalt grön person jämfört med Gustav. Det känns verkligen konstigt!

  SvaraRadera
 6. Vi vill inte höra hur läget är. Tyst med dig.

  SvaraRadera
 7. Den fina delen av MP:s språkrör, alltså Romson skriver i en artikel i Expressen att män förgiftar "kvinnor och barn" genom att tiilåta försäljning av viss fisk från Östersjön. "Midsommarens farliga gubbröra" är rubriken.
  Detta utspel bevisar bara riktigheten i att MP skall utläsas MATRIARKATPARTIET.

  SvaraRadera
 8. Vad hjälper det vårt Klot, när bränder härjar, att antalet pyromaner minskar, medan bränderna sprider sig.

  Från ledande förvillare,brandledning,regerings-representanter, kommer lugnande meddelanden!

  BRANDEN BERÄKNAS VARA UNDER KONTROLL,
  SÅ SNART SOM DET SISSTA TUSEN TRÄDEN, ÄNNU INTE BRUNNIT NER!

  SvaraRadera
 9. Gröna Partiets symbol är (tills vidare) ett grönt äpple.

  Bäst följer man GP:s utveckling genom att läsa bloggen "Trulpens lilla gröna". Eller att bli medlem. Då får man info vartefter och kan samtidigt lägga näsan i blöt vid utformningen av grunddragen, alltså GP:s fundament.

  SvaraRadera
 10. Nja, jag håller nog inte med om att GP:s utveckling bäst följs via just min blogg. Fast den får gärna följas ändå. :-)

  Bäst följs GP:s utveckling genom att bli medlem och få vara med i diskussionerna på de olika epostlistorna. Vi siktar på att inrätta ett konferenssystem framöver, men så länge får epost lov att fungera som baskommunikationsmedium. Vi kommunicerar förstås med varandra på andra vis också.

  SvaraRadera
 11. Det var ett skott bredvid målet. Partiers syfte är att sitta i regeringen. Därför kan dom inte vara radikalare än de krafter utanför riksdagen som bär upp dem.

  Detta är den icke-parlamentariska miljörörelsens uppgift. Om du verkligen önskar den utveckling du säger dig vilja ha så arbeta i Jordens Vänner istället. De är fullständigt ointresserade av riksdagsmandat och därmed också fullständigt obehindrade att säga som det är.

  SvaraRadera
 12. Jan W: Delar inte alls din uppfattning. Det var MP:s inträde på den politiska scenen som drev andra partier att inleda ett arbete med sina miljöprogram etc. Av rationella skäl, eftersom det uppstod marginalväljare mellan de gröna och de andra. Det gällde att värna dessa.

  Ett riksdagsparti, eller ett parti som ligger hotfullt nära riksdagen, påverkar debatten betydligt mer än en utomparlamentarisk organisation. Detta beror på att medierna ägnar mer utrymme åt partier än åt organisationer. Vad MP anser kan speglas i Rapport och Ekot. När hörde du något från Jordens Vänner där?

  Politik är minst två saker: dels det parlamentariska hantverket i riksdag och fullmäktige, dels opinionsbildning. När man står för ensidigt på ett av dessa ben är man illa ute. Moderaterna har inte låtit Skattebetalarnas förening sköta opinionsarbetet för sänkta skatter, lika lite bör MP låta Jordens Vänner ensamt sköta opinionsbildningen kring frågor som rör tillväxt- och konsumtionssamhällets kärna.

  SvaraRadera
 13. Jordens vänner speglas inte av medierna. Däremot kan man ibland se Naturskyddsföreningens ordförande i intervju.

  Nu gäller det att lyfta Gröna Partiet in i medierna och därifrån ut till vardagsrummen.

  Mycket klarar GP av egen kraft. Men det skadar inte om alla goda människor hjälper till.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.