onsdag 8 juni 2011

Bakterierna blir vinnare

Ehec. Bakterier som inte antibiotika biter på. Egentligen är det inte alls något konstigt. För bakterier förökar sig snabbt, anpassar sig snabbt. Bakterier är överlevare. Ju mer vi dränker in vår planet med antibiotika, ju fler bakterier blir resistenta. 

Det handlar inte bara om gurkor och böngroddar som försetts med antibiotikaresistenta smittor, det handlar om hela samhället.

Bakterier var de första levande som fanns på jorden. Blir förmodligen också det sista. Sjukhussjukans superbakterier har intagit ny mark, de är samhällssjukor också. Det skriver Björn Ramel i sin nya bok Läkare utan vapen. Där skriver han bland annat att "uppemot ett barn dör varje sekund som en direkt konsekvens av misslyckade försök att behandla resistenta bakterier".  Så det är värre än böngroddar, gurkor eller vad det nu kan vara som oroar oss i den gyllene globala medelklassen.

Jag samtalade med Björn Ramel om hans bok i Kunskapskanalen för några veckor sedan. Finns här.

Människan har, inte minst för att nå snabb ekonomisk tillväxt och snabba vinster inom djuruppfödningen, dränkt in världen i antibiotika. Därför uppträder således allt fler antibiotikaresistenta bakteriestammar. Inget konstigt i det. Det är bakteriernas genetiska uppdrag, att anpassa sig. I själv verket bygger hela evolutionen på arters förmåga att anpassa sig. Människan har försökt frikoppla sig från planetens spelregler - inte bara av humanitära och medmänskliga goda skäl. Utan också av giriga skäl. Det finns en och annat filosofiskt lagd figur som sagt att evolutionen är på väg att slå tillbaka. Kanske det.

Vi har - inte minst i jakten på billigt kött - dränkt in världen i antibiotika. Hälften av de ungefär en miljon ton  antibiotika som spridits ut över planeten härrör från industrialiserad djuruppfödning. Djuren växer upp tätt och trångt och fort. Vilket underlättas genom antibiotika.

Det gäller för övrigt även förskolan - det som förr kallades dagis. Ju fler barn i grupperna, ju mer antibiotika skrivs ut. Ju kortsiktigare politiker tänker, ju mer av kvartalsekonomi som styr politiker och ekonomer, ju mer antibiotika har skrivits ut. Arbetslinjen, i dess absurda former, driver på. Barn skall tillbaka till dagis fort, inte ligga till last genom att vara hemma några extra dagar vid sjukdom. Uppmaningen att gå till jobbet trots att man är sjuk sprider bakterier som sprider efterfrågan på antibiotika.

Lägg till detta att det inte finns utrymme för långa tankar på den panikfyllda marknaden. Det är därför läkemedelsindustrin inte är intresserad av att forska fram nya bättre varianter av antibiotika - det är inte lönsamt ur kvartalsekonomismens perspektiv. Ur dess perspektiv är piller som vi måste ta varje dag - för högt blodtryck till exempel - under hela våra liv en bättre affär.

En av grundtankarna i den liberala ekonomins katekes är att "det som är bra för den enskilde är bra för alla", Adam Smith talade om den osynliga handen.  Det som är kan vara bra för den enskilde - tjat om att få antibiotika för att snabbare komma iväg till jobbet - är emellertid skadligt för helheten. När normen är att tänka på sitt eget lilla fögderi blir vi inte bara mer inskränkta, vi blir också mer indränkta.

Om detta, och lite annat, samtalade jag med läkaren, och tillika ledarskribenten på borgerliga Sydsvenskan, Björn Ramel i Kunskapskanalen för några veckor sedan: Programmet finns här.

10 kommentarer:

 1. Apropå vården:

  www.vidarkliniken.se

  ...så vidgas vyerna.

  SvaraRadera
 2. Vidarkliniken motsätter sig vaccin mot mässling och bör därmed starkt ifrågasättas.

  SvaraRadera
 3. Bra och lättfattlig text!
  Även för sin egen hälsas skull, är det bra om man kan undvika antibiotika förstås; antibiotika försämrar den egna bakteriefloran, tex i magen.
  Ja, det är nog bra om man tänker till här, och inte gör saker per automatik.

  SvaraRadera
 4. Jag säger det igen: Använd kolloidalt silver istället för antibiotika. Silverjoner finns i vår miljö och i jorden. Det skapar inte resistenta bakterier utan kväver bakterier, virus och de flesta parasiter på ett helt naturligt sätt.

  Inte undra på att läkemedelsindustrin och Codex Alimentarius vill förhindra sileranvändningen. Läs mer på www.silvervatten.se eller sök på Ion-silver.

  Pernilla

  SvaraRadera
 5. Nja, det fanns levande, d.v.s. replikerande, organismer innan bakterier, så mer korrekt vore frasen "bland de första levande på jorden". Det tog nog ganska många år innan DNA-strängar började associera sig med fosfolipider.

  Evolution är en kraftfull sak. Särskilt över årmiljonerna.

  Menar förresten inte att märka ord, utan kände mest för att vara lite av en fackidiot såhär i mitten av veckan. :-)

  SvaraRadera
 6. Arbetslinjen är så sjuk i sin konstruktion att de den konstruerar sjukdomar som leder till mer arbete…

  SvaraRadera
 7. Bakterierna är bara en spegling av den inre världen inom mänskligheten. Hela det gamla inlärda Spelet av att inte lyssna på sig själv, utan att vara yttrestyrd - och därmed en fullständig slav - är som en parasit som tagit över hela organismen/människan. Alla som "drabbas" av yttre bakterier och kanske dör - har kompatibla energier/vibrationer med bakterierna. Och antibiotika bara förhindrar den verkliga läkningen. Man fortsätter - som Birger beskriver - sitt slaveri att gå till jobbet, dagis och skola i stället för att lyssna på alla signaler som Själen skickar genom att göra kroppen sjuk. Så den slutliga lösningen måste komma inifrån varje människa - att börja lyssna på sitt eget inre och följa sin egen vilja och ta sig ur det yttrestyrda förslavade mönstret. Att lyssna på alla kroppens signaler om att något är fel. Då försvinner alla utsända vibrationer som kan vara kompatibla med bakterier.
  Detta förklarat för de som är öppna för en grundläggande lösning. Andra får väl ta det på en mera logisk väg.

  SvaraRadera
 8. Joakim: helt rätt, jag spann på lättaste retoriken - vilket är farligt...:-)

  SvaraRadera
 9. Om 10:06 ville ta reda på varför en del av VK:s läkare (inte alla) starkt avråder från vaccinationer öht, så kommer kanske 10:06 att starkt ifrågasätta vaccinationerna och istället nyttja andra metoder.

  Besök gärna www.sfim.se

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.