lördag 28 maj 2011

Tillväxten, Anders Borg och "politiker av alla färger..."

Miljöpartiets tes om "grön tillväxt" går tvärs emot naturvetare och forskare.
Ibland önskar man att MP fortfarande varit en del av den allt större våg som intar en offensivt kritisk hållning till tillväxtsamhället. 

Hade partiet inte frångått tillväxt- och konsumtionskritiken hade man nu legat i fas med allt fler forskare och samhällsdebattörer. Istället utmålas man nu - med rätta - som en del av problemet.

Nu får vi i allt från Vetenskapens värd i SVT till vetenskapliga artiklar höra att "alla riksdagspartier" och "partier av alla färger" går emot vetenskap och forskare.

Och tyvärr är det ju sant. Partiprogram och kongressbeslut  i all ära, men de är inte mer värda i ett grönt elitstyrt parti än att socialdemokraterna i sitt partiprogram skrivit in att monarkin skall avvecklas. Partiledning och riksdagsgrupp formulerar dagspolitiken - och den har i stora stycken legitimerat den världsbild som socialdemokraterna och moderaterna har gemensamt.

Det har varit förlorade år för partiet, meningslösa år i ett taffligt försök att i blockpolitikens form få tillsätta några statsråd. Visst har partiet fått några procentenheter mer än förut, visst är medlemsantalet större - men vad hjälper det när partiet snarare blivit en motkraft än en medkraft för den nödvändiga opinionsbildning som allt fler forskare arbetar för.

Partiet hade kunnat göra en historisk insats, istället för att prata om grön tillväxt - som inte är hållbar - och arbetslinje, som alltmer förkastas eftersom tillväxt, konsumtion och arbetslinje är motorer för en ekonomi som orsakar de miljö- och klimathot som tar strypgrepp på planeten.

Tanken att MP idag skulle suttit och administrerat den tillväxtjagande jobb- och konsumtionspolitik som de rödgröna gemensamt stod för är nästan skrämmande - det var väl inte därför vi bildade ett nytt parti? Kan de nya språkrören ta avstamp och våga driva den tillväxt- och konsumtionskritiska linje som kongressen efterlyst? Kanske förmår de lyssna på de forskare som vädjar om politisk hjälp. Kanske förmår de bli tydliga i ett hållbart samhälle, så tydliga så att inte medierna fortsätter att skriva att även de nya språkrören hyllar ekonomisk tillväxt.
Mer om utveckling utan tillväxt finns här.

14 kommentarer:

 1. Berömvärt klarsynt skrivet.
  Varför kommer då inte några politiska beslut i för mänsklighetens överlevnad rätt riktning?
  En del av svaret på den frågan kan vara att i en demokrati är det de som får flest röster som bestämmer, och ingen vinner röster (utom från de mest klarsynta, tyvärr ännu allt för få) på förslag till åtgärder som kan antas minska folks levnadsstandard. Håller du med?

  SvaraRadera
 2. Men Birger, här måste vi väl använda vår fantasi.

  MP menar säkert inte den tillväxt som Steg 3 kritiserar. I motsatt fall skulle ju Steg 3-medlemmen Fridolin inte godta denna slogan.

  MP avser säkert att "det gröna" ska växa på beskostnad av "det grå". Dvs rälsen ska växa ut samtidigt som massbilismen krymps.
  Så ska affischen tolkas, tror

  Gt
  (som helst håller på partiet Enhet)

  SvaraRadera
 3. Anonym 07:44 - du skriver "ingen vinner röster på förslag till åtgärder som kan antas minska folks levnadsstandard". Till stor del sant. Det är därför ett grönt partis främsta uppdrag i opinionsbildningen består av två saker: a) diskutera vad "levnadsstandard" är för något och b)berätta om en vision där ett ekologiskt hållbart samhälle gå hand i hand med ökad livskvalitet, ökat socialt och kulturellt välstånd och frigörelse från tillväxtjaktens groteska krav på mer arbete, mer konsumtion, mer materialism.

  Gt: Tyvärr är begreppet "grönt tillväxt" ett förvirrande begrepp eftersom det i debatten används som argument för fortsatt ekonomisk tillväxt. Det går inte att frikoppla tillväxte från miljöpåverkan.

  SvaraRadera
 4. Ni missar väl inte den lilla filmen med anders borg??? Underbar!

  SvaraRadera
 5. Det händer definitivt någonting just nu och hur det skall sluta beror på hur alla god krafter agerar. Det balanserar och hur det skall luta om något år beror verkligen på hur vi alla agerar. MP har en nyckelroll, det är ett historiskt svek om partiet nu inte ställer sig på den sida som vill förändra målet från tillväxt till utveckling!
  Per Z.

  SvaraRadera
 6. Helt rätt Birger. Även det mesta när det gäller miljön, har varit inställt på tekniska lösningar - gammal mansominerade lösningar. Ingen har brytt sig i hela aspekten av UPPLEVELSEN av Livet. Är det vackert - behagligt - blir människan lycklig av det osv? Samhället har hittills försökt att tukta och ha kontroll över Naturen i st f att VÅRDA den. Bulllrande maskiner i massor som hittats på för att "effektivisera" - medan skönhetsaspekten helt negligerats. Hur många trädgårdar används nu för lekande män med maskiner i st f att vårda och hämta skönhetskraft ifrån. Allt i storstadsområdena skall bli "parker" - ingen naturlig Natur tillåts.
  Vad hjälper en massa tekniska lösningar för miljön, om man samtidigt struntar i Skönheten tystnaden och ron i tillvaron.
  Tyvärr härskar ännu de manliga lösningarna på allt i samhället. Det kvinnliga inlyssnandet av hur resultaten UPPLEVS är förtryckt. - Både män och kvinnor har en sådan sida - men de män som lyssnar (du Birger med fl) är tyvärr inte i majoritet - ännu. Tyvärr verkar alla som sitter i riksdagen helt ha fallit i det patriarkala diket. Obs det är ingen kamp mot män jag talar om utan uppbalanseringen/uppvaknandet av det kvinnliga i ALLA människor. Så att UPPLEVELSEN/Känslorna av Livet måste bli rådande - vilka verkliga behov vi har för att bli lyckliga.

  SvaraRadera
 7. Jag vill tillägga att tillväxtmonstret nog löses upp av sig självt på många vis, då människor helt enkelt blir fullpproppade med skräp och kollapsade - då har suget försvunnit och "marknaden" för det dör ut. Det andliga uppvaknandet går inte att stoppa.
  Däremot bor vi i ett överflödande Universum - med bla fri energi som bara skall "tas ner" genom div. kanaler och stödjas. Och vi behöver inte leva spartanskt - men vi kan inte vara BEROENDE av materiellt överflöd. Men vi kan ha allt sådant som ger verklig glädje - som vi verkligen kan njuta av.

  SvaraRadera
 8. Ja, det har du rätt i, Birger!

  Men jag menade, vad Fridolin & Co kunde tänkas avse med "grön tillväxt", varvid jag valde denna välvilliga tolkning.

  Gt

  SvaraRadera
 9. Vad sägs om Gröna partiet som politiskt alternativ?

  Här är ett
  pressmeddelande om uppstarten i söndags (22 maj).

  Partiet är naturligtvis under utveckling. Finns dock i verkligheten och då som ideell förening med stadgar och 18 medlemmar efter mindre än en vecka.

  Så här står det på informationssidan på Facebook:

  Startdatum
  2011-05-22

  Om
  Djupgrön politik

  Beskrivning
  Partiets grund är ekologism, solidaritet, grön ekonomi (hållbar på riktigt), livsrespekt (inkl. djurrätt), jämlikhet, pacifism, social rättvisa och direktdemokrati. Det är även en manifestation mot korruption, manipulation och politiska floskler. Gröna partiet har den gröna samhällsomställningen som huvudsakligt fokus och undviker att sätta makten i centrum. Ökat väljarstöd och medlemsantal får aldrig vara annat än positiva bieffekter. Då kan partiet växa på ett sunt vis utan att förlora sig självt.

  Vision
  Den gröna samhällsomställningen.

  SvaraRadera
 10. Delar helt Birgers uppfattning.
  Nu när alla enträget kämpande forskare, debattörer, modiga politiker, ekonomer, gräsrötter och journalister lyckats få liv i frågan och behöver allt stöd så har MP-ledningen tagit ett kliv 25- år tillbaka till Bruntlandkommissionens 80-talskonstruktion om att evig tillväxt t.o.m. var en förutsättning för hållbar utveckling. Då fanns det ändå en logisk koppling till erfarenheten att ekonomisk tillväxt gav förutsättningar att satsa på de lokala problemen med orenade avlopp och fabriksutsläpp. På den tiden var inte tillväxtberoendets negativa konsekvenser lika påtagliga för var och en. Det fanns en känsla av att vi hade ett långt tidsfönster och utrymme för att reformera våra ekonomier. Under Romklubbens tillväxtkritiska år år 1971 jagade inte tillväxtberoendet oss med blåslampa. Vi gick ner till att arbeta 40 timmar i veckan och alla utom Moderaterna var inställda på att nu jobba för 6-timmarsdagen. Nu, 2011 har vi nått tillväxtnivåer vars nivåer kräver att vi intecknar framtiden. Vi har en ekonomi som är skulddriven upp över öronen. Ofantliga värden vilar enbart på en tro att den ekonomiska tillväxten kan forstätta att öka exponentiellt vilket är fullständigt fysiskt, ekonomiskt och ekologiskt omöjligt. Om man bara ska se ur ett partistrategiskt perspektiv så är tajmingen rent katastrofal.
  Var finns helhetssynen mellan makroekonomi och ekologi? Var finns modet och integriteten? Vi har fått en politisk "mittbena" som är bred och slätpolerad ända ner till "öronen" på både vänster och höger sida. Alla gröna borde ställa sig frågan; Är ett parti ett verktyg för att nå politiska mål eller är det själva partiet, makten och individuella karriärer som är det viktiga. När Alliansen och (S) optimerat sin "hållbara tillväxt" och miljöpolitikens skillnader handlar om vem som satsar mest på "grön tillväxt" är cirkeln sluten.
  Nya gröna partier skadar inte målet - tvärtom. Nya gröna partier är inte hot för fler än de som söker makt för maktens egen skull.

  SvaraRadera
 11. Heja Trulpen!

  Hoppas att denna blogg vill puffa för ditt parti. Det har ju allt det, som Birger och Steg 3 pläderar för.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 12. Jag tror jag just efter tio år som trogen MP-väljare bytt parti. Det gröna partiet är det enda jag kan tänka mig i längden om MP inte går ifrån tillväxtens mörka baksidor

  // Henrik hälsar

  SvaraRadera
 13. Tack, Anonym 06:40! GP är självklart gediget tillväxtkritiskt. Det är en av de bitar som politiken och samhället behöver idag.

  Henke, det går förstås bra att bli medlem GP om du vill. I nuläget går det bra att höra av sig till mig till dess att OG M (Organisationsgruppen Medlemmar) har landat. Därefter blir det nog främst andra som tar hand om intresseanmälningar.

  Några av mina kontaktuppgifter kan hittas via min blogg.

  Medlemsavgiften är än så länge 0 kr, så på det viset är det ju också riskfritt.

  Vill också be om ursäkt till Birger för att jag använder bloggkommentarer som kanal för den här typen av informationsspridning.

  SvaraRadera
 14. This is really perfect actually even though few things about this language I understand a little bit and I can say it has been so perfect for me.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.