fredag 8 april 2011

Hur såg Mohammed ut?

Khadidja, änka och företagare.

Är respekt för religion viktigare än yttrandefrihet? Den frågan kommer upp när jag ikväll samtalar med Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi, om hans nya bok Bilden av profeten.

Att avbilda profeten Muhammed är kontroversiellt. Men vi vet ganska bra hur han såg ut - det blir allt vanligare i moskéer med tavlor som i ord berättar om hans utseende.  I själva verket vet vi mer om Muhammeds utseende än om Jesus utseende.

Bortsett från dessa frågor kommer vi att samtala om vem egentligen statsmannen, maken och religionsstiftaren Muhammed var. Och var det verkligen så att hans första svärfar måste supas under bordet för att han skulle godkänna Muhammed som äkta make till sin dotter, den förmögna änkan och ägaren av ett stort handelsföretag?

Kunskapskanalen fredag19.00.Repris midnatt samt lördag och måndag 09:00.

4 kommentarer:

 1. Hej Birger Schlaug! Har sett några intervjuer du gjort och du är väldigt duktig på att få folk att berätta på ett givande sätt. Kvällens var väldans bra om ett så svårt ämne.
  Tilde

  SvaraRadera
 2. Om ingen avbildning liknar Profeten, hur kan då konstnären anklagas för att ha avbildat honom?

  SvaraRadera
 3. Jo, Anonym 06:15, det finns bilder som liknar Profeten, beskrivningar av hans utseende finns det gott om, till skillnad från beskrivningar av hur Jesus skulle sett ut. I allt fler moskéer finns det tavlor som med ord beskriver hur Mohammed såg ut.

  SvaraRadera
 4. Vilken bra intervju det blev, med många kloka frågor!

  Till anspelningar som kräver en viss kontext för att förstås till fullo kan vi f.ö. nu lägga svaret på den sista frågan...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.