onsdag 20 april 2011

Elin Wägner blir staty?

Senaste antologin, där bland annat jag skriver.
Nu har en insamling startat för att Elin Wägner skall bli staty centralt placerad i Stockholm. 

Varför? Tja, ett skäl är förstås att Elin Wägner var den första som vävde samman kvinnors rättigheter med såväl freds- som miljöfrågan.  

Hon var långt före sin tid, och tycks än idag ligga i framkant. Men priset var högt för henne: den bok som mer än någon annan var före sin tid - Väckarklocka - möttes med en blandning av förskräckelse, hån och tystnad. 

Hon blev den andra kvinnan i Svenska Akademien, när hon togs till nåder igen efter att ha skrivit en biografi i två delar om Selma Lagerlöf. Mer om Elin Wägner skriver jag på min Wägner-blogg som finns här.

Elin Wägner-sällskapet behöver hjälp med att sprida information om projektet och vill gärna ha tips om intressanta potentiella bidragsgivare - kontakta Marianne Enge. Bidrag till statyn kan betalas in till ett framtidskonto hos Färs och Frosta Sparbank 8079-6 222 611-1 eller bg 645-0126.

2 kommentarer:

  1. Bättre med sedelporträtt och/eller frimärksmotiv. Kanske en minnesplatta med relief av EW:s profil.

    Staty? För pippi att sitta på och...

    SvaraRadera
  2. Om det vore tillåtet att kommentera Uppdrag granskning, så skulle man säga att kvällens vidräkning med tågpolitiken var välriktad. Men nu är det inte okej att tala om annat än dagens text, så därför ska här inget sägas om tågpolitiken.


    Klart att EW ska ha en staty.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.