onsdag 5 januari 2011

Berättelsen om det stora företaget och skatteverket... Del 1

För en tid sedan skrev det stora företaget - som är duktiga på att avslöja fiffel och brister hos andra - och jag ett avtal.

Min medverkan i dess verksamhet gick ganska bra, jag skrev faktura och allt var frid och fröjd. Men någon betalning kom inte före sista betaldag, så jag påminner i all ödmjukhet...

Då meddelar det stora företaget att man inte tillämpar den moms på 25 % som jag skrivit på fakturan, man hävdar att man "tillämpar" en lägre moms och uppmanar mig att skriva en ny faktura med något man kallar "kulturmoms" och som påstås vara 6 %. 

Nu finns det ingenting som heter kulturmoms. Vilket jag råkar veta som suttit i riksdagens skatteutskott och förhandlat ner momsen på böcker... När det stora, stora företaget, med hela sin auktoritet, skriver att man "tillämpar" den lägre momsen är man ute på riktigt hal is. Det är nämligen den som skriver fakturan som är skattejuridiskt ansvarig gentemot skattemyndigheten. Det är uppdragstagaren som tillämpar moms, inte uppdragsgivaren.

Vilket det stora företaget är lär framkomma i en debattartikel så småningom. Det är ganska trist att behöva skriva den, för jag gillar ju företaget i fråga. Men hur ska annars alla frilansare som det stora företaget anlitar få veta att det stora företaget uppmanar dem att, enligt Skatteverket, begå brott som de kan bli dömda för.

Jag har frågat det stora företaget - ända upp till högsta ledning - på vilket sätt man avser att meddela sina frilansar vilken uppfattning som Skatteverket har. Jag har inte fått svar på den frågan, trots två månaders mejlväxling med olika instanser inom det stora företaget...

För att få svar lär jag tvingas försöka få in en debattartikel i någon av de stora tidningarna. Med risk att kanske inte mer få några uppdrag av det stora företaget... Och vad mer: den frilansare som lyssnar till skattemyndighetens uppfattning lär bli utkonkurrerad av den som anpassar sig till det stora företagets krav... Jag menar, det är ju skillnad på att lägga på 25 procents moms och att bara lägga på 6 procent...
Fortsättning följer en annan dag...

12 kommentarer:

 1. Det Stora Företaget borde väl kunna motivera sitt "beslut". Hänvisa till lagparagrafer o likn.
  Som inte verkar finnas...

  Som "kulturarbetare" (visserligen väldigt dåligt avlönad) ska det bli intressant att följa fortsättningen på den här historien.

  Förresten ska du all heder för att du var med och drev igenom bokmomsen.
  Det är något av det bästa som har hänt bokälskare på senare år.

  SvaraRadera
 2. Snälla Birger, förstör nu inte möjligheten för oss att se dig i en viss soffa även i fortsättningen! Lova!

  SvaraRadera
 3. Snälla Birger, sälj inte ut dig för att få sitta i en soffa. Du är ju just Birger och inte centerpartist eller sosse eller nån annan som viker ner sig.

  Däremot hoppas jag att du den tid du har kvar ruskar om bland dem som släppte in gråtmilda kärnkraftslobbyister på dokumentärredaktionen i går. Någon borde berätta för de stackars korttidskontraktsanställda räddhågsna journalisterna vari det egentliga kärnkraftsfiaskot ligger...

  dvs. i att inte respektera folkets val och avskaffa kärnkraften, bygga ut det förnybara och låta medborgarna få makt över både sin elproduktion och elkonsumtion som RIKTIGA föregångsländer går i bräschen för. I stället ska vi betala hutlösa kostnader för att sparka i gång rostande reaktorer i elfte timmen. Det kallas fiasko.


  http://svtplay.se/v/2287438/dokumentarfilm/karnkraftsfiaskot

  SvaraRadera
 4. Vad är det som säger att det är SVT som Birger talar om? Han har ju gjort grejer för de flesta mediaföretag så vitt jag förstår. Det har väl inte ens framgått att det är ett medieföretag? Kan ju lika gärna vara Rädda Barnen eller någon miljöorganisation eller ett helt vanligt företag som gör bra saker. Det ser ju ut att handla om några föreläsningar eller något sådant.

  SvaraRadera
 5. Ingen har heller nämnt SVT vad jag kan se... Det är ju bara antydningar på stora företag som Birger varit involverad i...

  SvaraRadera
 6. Så bygger man upp spänningen!

  SvaraRadera
 7. @ 12:10 eftersom företaget i fråga är "duktiga på att avslöja fiffel och brister hos andra" kommer man ju osökt in på ett företag med viss granskande verksamhet...

  det blir på sikt svårt med trovärdigheten om Uppdrags gransknings ägare själva är behov av genomlysning!

  SvaraRadera
 8. Intressant, men så här är det i alla fall när en mindre företagare (även relativt stora aktiebolag) har att göra med stora företag som underleverantörer.

  En underleverantör skickar en faktura med upp till 90 dagars betalningstid, inom bilindustrin finns även avtalad betalningstid på 120 dagar. Trots denna väldigt långa tid betalar de inte i tid vilket gör att underleverantörer ofta lever med likviditetskris trots bra försäljning.

  Att detta är en dum suboptimering kan vilken ekonom som helst räkna ut. Det stora företaget längst upp i kedjan kan till billigare kostnad låna upp de pengarna som behövs innan produkten är såld till slutkonsument, men trycker ner det så att de längst ner får står för kapitalkostnaden, som pga sin mindre storlek på företaget gör det till högre kostnad än om den högst upp tagit kostnaden.

  Men ofta är underleverantören mer beroende av det stora företaget än tvärs om så man klagar inte utan kör vidare. Att reglera betalningstider till kanske 30 dagar skulle inte helt omöjligt ha en positiv inverkan på tillväxten.

  @ Anonym 14:08
  En stor del av SVT:s trovärdighet försvann när man lade ner ”Mediemagasinet”. Som av en händelse skedde det nästan direkt efter deras stora avslöjande om bristen på källkritik i flaggskeppet ”Uppdrag granskning”.

  SvaraRadera
 9. Det kanske är TV4?

  SvaraRadera
 10. Det vi hittills har att gå efter är

  1) Ett mycket stort företag.
  2) Ett företag som granskar andra.

  Varken Borås Tidning, Katrineholms-Kuriren eller andra blaskor, som BS skriver regelbundet i, uppfyller dessa punkter.

  Alltså är det bara SVT kvar.

  Men okej då, strunta i att soffan dras undan för Birgers del. Han vågar ändå inte säga allt i den, allt som han helst skulle vilja utropa. Exempelvis att det skulle finnas stående rubriker typ: "A-ekologi" i SVT och Ekologi-ekot" i SR P1.

  SvaraRadera
 11. vad stod i avtalet då Birger? Det brukar ju framgå där vilken moms som gäller.

  MVH
  EW

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.