onsdag 15 december 2010

Miljöpartister fronderar mot MP

I dag, den 15 december, kommer riksdagen att debattera och besluta om den Afghanistanöverenskommelse som regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet ställt sig bakom.  

Fyra miljöpartistiska riksdagsledamöter fronderar. De tar grön ideologi på allvar och röstar emot uppgörelsen. Det hedrar dem. På DN-debatt motiverar man starkt och grönt sitt ställningstagande. 

Samtidigt tycks det som om alla de som än så länge omtalats som eventuellt nya språkrör väljer att stödja Peter och Marias linje frågan om svensk trupp i Afghanistan. Det är djupt beklagligt. Läs hela DN-artikeln här.17 kommentarer:

 1. Skönt att höra att den gröna rösten ännu hörs.

  Även här finns sanna ord:

  http://www.cogito.nu/ledare/sverige-hor-hemma-i-syd

  SvaraRadera
 2. De som omtalats som nya språkrör hinner väl ändra sig, eller?

  Jag skulle bli förvånad om, exempelvis, Fridolin inte anslöt sig till fronderarna - men jag har blivit förvånad förr.

  SvaraRadera
 3. Man blir bara så trött på dessa människor som ständigt ska stötta kommunisterna. Och deras artikel är ju full av fel.
  Ett bottennapp!

  SvaraRadera
 4. Bra fråga: var står Gustav Fridolin? ska mina förhoppningar redan grusas?
  Lena M.

  SvaraRadera
 5. Tråkigt att dessa personer röstar emot att svenska män och kvinnor ska ges bästa möjliga skydd iform av att i händelse att de blir skadade så ska det finnas ytterligare ambulanshelikoptrar. Men vad är politiskt ansvarstagande och att några människor dör i väntan på sjukvård mot att få sola sig en dag på DN-debatt?

  SvaraRadera
 6. svagt av PeterX2 och Bodil i kammaren. Är absolut inte vänsterpartist, men Hans Linde var klart bäst. Synd att de tappra modiga från DN debatt inte gick upp i talarstolen. Det hade behövts. Vår röst måste också höras i riksdagen, de blev inröstade på ett annat mandat och vi blir ju på detta sätt inte företrädda.

  Låt inte Urban Ahlins självgoda "vi vänder kappan efter vinden"-min bli mp:s linje.

  ner med för politiker som själva hittar på en linje efter valet pga av att väljarna i just detta val valde moderaterna.

  SvaraRadera
 7. Tack
  för ett mycket bra inlägg av Birger Schlaug och en bra artikel i DN. I sådana här tider är det viktigare än någonsin med aktiva ställningstaganden för fred. Inte bara bör sveriges neutralitet och förmåga att stå som en pålitlig fredsmäklare ute i världen värnas. Den som verkligen vill bekämpa terrorism vet att om vi går i konflikt och dödar hundratusentals av våra fiender så kommer vi också att procucera fler terrorister är någonsin tidigare. Har inte människor sett tillräckligt av vad som sker i Irak för att förstå att förändring måste komma innifrån. Jag hoppas verkligen att fler ställer sig bakom Amin, Lillemets, Lindholm och Mutt.

  SvaraRadera
 8. Hej
  Skönt att någon vågar gå emot Peter Eriksson. Det verkar som Peter enbart sysslat med politik de senate 25 åren och tappat fotsättet i tillvaron.

  Robban

  SvaraRadera
 9. Viktigt att det blir en debatt inom MP i denna centrala fråga. Vi som har följt såväl Irak- som Afghanistankriget vet ju att det är motiv bakom dessa krig som definitivt inte hör hemma inom MP. Vad det är fråga om är ju framför allt att säkra USA:s och dessa allierades tillgång till framför allt olja och gas, men även mineraler av olika slag. Dessutom ser man det som ett sätt att bekämpa terrorismen på andra ställen än på hemmaplan (lyssna på lördagsintervjun med NATO-chefen) och alltså på platser där man inte tycker det är så viktigt att människor dör om det så är afghaner eller ditsända soldater. Förra året dödade t.ex. de NATO-ledda styrkorna 200 barn.

  SvaraRadera
 10. Hej
  Det märkliga var att se Peter Eriksson enig med Fredrik Reinfeldt i denna fråga. Behöver man säga ngt mer?

  Sune

  SvaraRadera
 11. @Sune

  Kanske är det så att både Peter Eriksson och Fredrik Reinfeldt är lika beskälade att Sverige skall försvara demokrati, frihet och alla människors lika värde?

  SvaraRadera
 12. illa naturligtvis att Peter gick armkrok med Bildt. Men att han hade mage att hänvisa till Urban Ahlin i de fritt fallande sossarna och ta avstånd från vänstern var inget annat än krassa skolgårdsfasoner.

  sossarna i dessa dagar ska man som Birger tidigare uttryckt: hålla armlängs avstånd till.

  SvaraRadera
 13. Varför är det så svårt att lära av andras erfarenheter?
  Om det politiska etablissemanget lyssnade på Svenska Afgankommittéen och alla stater som redan tagit hem sina soldater, så kanske vi sluppit detta. Samtidigt hade förstås statsmannen Bildts gloria flagnat!

  SvaraRadera
 14. Fridolin löste dilemmat genom att vara frånvarande... ja - vad skulle han ha gjort. Många har förväntningar på honom - hoppas han kan leva upp till dem. Jag tror det!

  SvaraRadera
 15. Nu fick du mig att slå upp ordet "frondera". Tack för det, Birger! Ett nytt ord, då har dagen inte varit helt bortkastad.

  SvaraRadera
 16. Det är nästan så att man börjar få upp lite hopp, att det fortfarande finns om miljöpartiet! Ett stort TACK! till de 4 riksdagsledamöterna som röstade för att ta hem militären.
  Tänk om vi kunde få tillbaka ett riktigt miljöparti! Hur kunde det gå som det gjorde! Låt oss aldrig glömma! Aldrig mera ett mp som är "ansvarstagande" och "realistiska"! Dvs lägger sig platt för ondskan.

  SvaraRadera
 17. Skrev ett blogginlägg om hur vansinnigt det är att låta Svenska soldater vara kvar i Afghanistan. http://enannandelavsmedby.blogspot.com/2010/12/till-vilken-nytta-stannar-svenska.html

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.