söndag 12 december 2010

En del av kriget

Självmordsbombare? Förskräckligt. Men inte förvånande. Det är en del av det krig Sverige deltar i. Varje politiker som deltog i beslutet att Sverige skulle delta i det Natoledda kriget, som med sin egen logik vävts samman med det amerikanska kriget, var naturligtvis medveten om detta. Eller borde åtminstone vara det. Tragiken är att det krig vi deltar i är kontraproduktivt, ett krig som skapar mer terror än det undanröjer.

För övrigt har alltid religioner - brukade eller missbrukade - alltid används för att driva människor i döden. Kristendom, islam, judendom, hinduism, allehanda sekter - få är fria från skuld. Religioner är det starkaste vapnet för goda och onda gärningar. Det starkaste vapnet för dem som lever i en värld med vi och dom.

PS! 
En rad mottagare av det s.k. alternativa nobelpriset  skrev i veckan på ett upprop mot bland annat det svenska deltagandet under Natobeväl i Afghanistan samt att Sverige upplåtit övningsområde för övning av bombfällning.

28 kommentarer:

 1. Hemskt men knappast förvånande. Skulle inte vi svenskar vilja slänga ut en främmande makt som ockuperar oss?
  Tanken går osökt till vad vi som gjorde lumpen, på den allmänna värnpliktens tid, fick lära oss.
  Nämligen: Allt tal om att vi skall ge upp vårt motstånd är falskt.
  Detta trummade man alltså i svenska folket redan i fredstid.

  SvaraRadera
 2. Ännu en bit av Sveriges oskuld går förlorad.

  SvaraRadera
 3. Detta borde höga vederbörande förutsett före intåget i Afghanistan!

  SvaraRadera
 4. "Det finns mycket värt att slåss för" för att citera krigsmaktens, förlåt försvarsmaktens skulle det ju vara, hemsida. Man får vad man ber om.

  Den som vill ha krig uppmanar folk att slåss, och den som vill ha fred söker dialog.

  http://www.forsvarsmakten.se/Jobba/Jobba-har/

  SvaraRadera
 5. Frihet för alla människorsön dec. 12, 11:21:00 fm

  Analyserna är klockrena. Hade bara Sverige och Västtyskland självmant införlivat oss i Sovjet hade ockupationen av Förbundsrepublikens ambassad aldrig ägt rum. Således var det de svenska och tyska politikernas fel att det hände, något de borde förutsett när de krävde och införde demokrati!

  SvaraRadera
 6. Men självmordsbombaren var väl inte Afghan?

  SvaraRadera
 7. För det första handlar det inte om en afghan. För det andra var det vår yttrandefrihet han var emot.

  Vi måste helt enkelt acceptera att priset för att ha både frihet och islamism i samma land är självmordsbombningar. Vill vi bli av med självmordsbombningar måste vi avskaffa antingen vår frihet eller islamismen.

  SvaraRadera
 8. I sitt brev nämde han också Vilks. Skall vi censurera all konst, litteratur och nyhetsprogram för att slippa terrordåd? Vad blir nästa krav?
  /Bo

  SvaraRadera
 9. Efter stadsministermordet och Anna Lind så är väl det här väl en god trea på våldtäkten av Sverige, tätt följt av Jonas Bergström.

  SvaraRadera
 10. Till Anonym 13:09

  Skilj på nyhetsrapporteringen och vad Vilks gjorde. Det var en provokation jämförbar med krigen. Vi har Alliansen och Vilks att tacka för att vi nu har arga muslimska män som spränger sig själv på våra gator.

  SvaraRadera
 11. Jesper Jäderkvistsön dec. 12, 01:53:00 em

  Det är ren terror från dagen man föds...

  SvaraRadera
 12. Frihet för alla människorsön dec. 12, 02:03:00 em

  Vilks har inte gjort något ont, mer än nyttjat sin frihet. Nu måste hela det fria samhället stå upp för honom, vi kan inte stå tillbaka. Alla de människor som vill förgöra friheten måste fatta att desto hårdare de går till angrepp, desto mer kommer vi att nyttja friheten och försvara den samma.

  SvaraRadera
 13. Vilken tur för svenska medier att de fick något att grotta ner sig i i dag så det inte hade blivit för uppenbart att de inte, som utländska medier, rapporterar om att peak oil är närmare än vad vi tror...


  undras just hur "chockade" svenska folket kommer att bli när det inte längre kommer nån soppa ur pumpen när de ska ta SUV:en till gymmet, med tanke på denna förvåning över att folk blir arga för att vi ockuperar deras land...  http://www.independent.co.uk/news/science/world-oil-supplies-are-set-to-run-out-faster-than-expected-warn-scientists-453068.html

  SvaraRadera
 14. Neoliberal Agendasön dec. 12, 04:54:00 em

  Bomba julruschen och gas i bilen.

  Måste ha varit en miljöpartist.

  SvaraRadera
 15. ..men nu ingår fred, antimilitarism och avrustning i miljöpartisters visioner, varför vi motverkar överkonsumtionen med helt andra, fredliga metoder.

  Men visst, kan detta elände medverka till mindre julshopping och att folk i stället skänker de tänkta julklappspengarna till fredliga insatser i Afgahnistan, så har ju det onda haft något gott med sig, men det helgar inte medlen.

  SvaraRadera
 16. Många svenskar tänkte väl inte på att Sverige krigar i fjärran land.

  Skulle det behövas en skräll mitt i vår huvudstad för att vi ska börja tänka på det?

  SvaraRadera
 17. @Anonym 17:34

  Sverige är i Afghanistan på uppdrag av FN efter inbjudan från den afghanska regeringen, kan vara bra att minnas.

  Varför på gjorde du inte kopplingen till yttrandefriheten, den hatade han ju också? Skulle det verkligen behövas en bomb i Sverige för att vi ska börja tänka på att yttrandefrihet inte är så jätte bra egentligen?!

  SvaraRadera
 18. Anonym 18:28:

  "Sverige är i Afghanistan på uppdrag av FN efter inbjudan från den afghanska regeringen, kan vara bra att minnas."

  Vilken legitimitet anser du att den afghanska regeringen har?

  "The 2009 presidential election in Afghanistan was characterized by lack of security, low voter turnout and widespread ballot stuffing, intimidation, and other electoral fraud.[1][2][3]"

  "The next day, on November 2, officials from the Independent Election Commission announced the cancellation of the November 7 run-off and declared Hamid Karzai the winner by default.[2]"

  http://en.wikipedia.org/wiki/Afghan_presidential_election,_2009

  "Varför på gjorde du inte kopplingen till yttrandefriheten, den hatade han ju också?"

  Det är däremot en vettig kommentar. Svaret är förmodligen att Anonym 17:34 är en mycket starkare förespråkare av yttrandefrihet än av Sveriges krig i Afghanistan, vilket Anonym mycket väl kan vara emot utan hänsyn tagen till den förhöjda risken för terrordåd.

  SvaraRadera
 19. Håller med "mac sa"-invändningen om det så kallade FN-mandatet.

  SvaraRadera
 20. Tänkte på samma sätt när jag läste om det här. "Ja, vi är ju i krig nu? Har inte folk förstått det? Eller de trodde att vi skulle kriga lite sådär lagom i det där landet ganskalångtbortistan där vi krigar för att flickor ska få gå i skolan osv och absolut inget annat. Inte skulle det väl hända något hääär, på våra gator och torg? Vi handlar ju julklappar nu?"

  Förmodligen kommer detta också bara följas av SD hit och dit och ut med muslimerna hit och dit och ingenting kommer utvecklas åt något konstruktivt håll. Precis som det brukar vara.

  Nej, ursäkta för ett okonstruktivt inlägg här. Är bara trött på att återvända till en arbetsplats imorgon där 80% är SD-anhängare och jag vet hur det kommer låta och fortsätta låta dag efter dag efter dag.

  SvaraRadera
 21. FN har inte bett om detta krig, hur mycket det är upprepas av politker och blogginläggare att de skulle ha "kallat". FN har däremot beslutat att inte gå emot sedan USA inledde. Det finns nämligen inte mandat för en organisation bestående av stater, att gå emot när tom Sverige är den del av Nato (förutom till namnet).

  SvaraRadera
 22. Men den svenska insatsen i Affe är under FN-mandat eller?

  Var självmordsbombaren afghan förresten? Trodde han var från Irak samt svensk medborgare, han har troligen aldrig varit i Affe. Alltså en religiöst motiverat dåd.

  SvaraRadera
 23. LIte fakta:
  Europols statistik över terrordåd i Europa 06-09:
  Total number: 1770
  Islamic: 6 (0.34%)
  Right Wing Ethno-Nationalist and Separatist: 1596 (90.17%)
  Left Wing: 106 (5.99%)
  Other/Not Specified: 62 (3.50%)


  MVH

  EW

  SvaraRadera
 24. USA, tillsammans med Storbritannien, gick in Afghanistan i enlighet med folkrätten och FN-stadgan som medger att ett land har rätt till självförsvar. De som förnekar USA rätten att försvara sitt land och sin frihet borde också i konsekvensens namn vara lika upprörda över att Finland försvarade sig när Sovjet anföll 1939!

  SvaraRadera
 25. anonym 08:49 -
  självförsvar! finns det fortfarande de som på allvar tror på de sagorna!? Bin Laden är fortfarande inte efterlyst för 9/11-attackerna för man har inga bevis för att han skulle ligga bakom. Ändå gick det inte många timmar efter attackerna den 11 september 2001 innan det trumpetades ut som ett faktum att han låg bakom. Var det inte lite förhastat att dundra iväg och ockupera ett helt land? Och med världens största armé, och med hjälp av 40 (?) andra länders militär, och i 9 år ! ännu så länge.
  Likadant med den nu aktuella händelsen. Bortse inte från möjligheten att händelsen är iscensatt av någon skum organisation. Bedömer det som mer sannolikt än att det är en hämndaktion för Sveriges deltagande i Afghanistan, trots att de styrande i Sverige och övriga väst gör allt för att provocera fram en sådan.

  SvaraRadera
 26. Vi har ingen aning om vad som egentligen gjorde att den här människan sprängde sig själv i luften på det sätt han gjorde. Förutom att han var en knäppskalle, eller om man vill uttrycka sig mer försiktigt: han var "mentalt instabil" och något fick honom slutgiltigt att tappa greppet. Det är inte det första terrordådet i Sverige, det är inte heller det första terrordådet begånget av en svensk i Sverige. Tycker det är tveksamt ifall man verkligen kan säga att det är en nationell oskuld som tappades i lördags. Just den här knäppskallen skyllde på svensk trupp i Afghanistan och Lars Vilks, de övriga terrorister-knäppskallarna vi drabbats av har skyllt på annat. T.ex. olämpligt beteende av kronofogden eller försmädligt agerande gällande f.d. Jugoslavien. Eftersom vi nu drabbats av en dåre som råkar vara muslim så pratas det om förlorade oskulder. Det tycker jag är synd. Genast så blir diskussionen i fikarummet otroligt mycket mer svårsmält än ifall det hade varit t.ex. en hindu eller en buddhist som sprängt sig själv. Några citat från dagens diskussion: "de tror de hamnar i himlen och får knulla oskulder om de spränger sig själva" eller "nu är det nog ingen som gapar om FRA längre" eller "övervakning är bra, har man inget att dölja så har man inget att vara rädd för". Inget av detta hade varit aktuellt om inte gärningsmannen varit muslim. / Thomas

  SvaraRadera
 27. Kvinna försökte spränga
  kommunhuset i luften
  http://op.se/harjedalen/1.1759287-kvinna-forsokte-spranga-kommunhuset-i-luften

  Inte mycket man har hört om denna va?

  1984

  SvaraRadera
 28. Från januari i år, jaha där var inte medierna med på noterna riktigt lika väl som nu i lördags. Var var Wolfgang "mr Evil" Hansson, på AB? Eller man hade kanske svårt att hitta på någon koppling till al Qaeda eller islam, man kunde väl alltid sagt att hon besökt vissa webbsidor!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.